Forlag: Vigmostad & Bjørke

 

Sjanger: Krigs litteratur

 

Forfatter: Hilde Harbo

 

Dato: 28.10.2016

 

Sider: 389

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“Min 9. April”, er en sterk, ærlig og kunnskapsrik bok. Hilde Harbo, har intervjuet flere titalls mennesker som har kommet med sin opplevelse av okkupasjons dagen. Dagen som tyskerne angrep Norge og andre verdenskrig var i gang for fullt.

Forfatteren gir oss en oversikt over flere deler av Norge. Flest av intervjuene som har blitt gjort er i Østlandsområdet av Norge.

Dette er en sterk, rørende, sjokkerende, kunnskapsrik og spennende bok der øyenvitner forteller. Boken er skrevet etter dagbøker, fortellinger og øyenvitner.

Forfatteren går i dybden av dagen som brått kom på den norske befolkning og endret landet i rødt, hvit og blått. Vi blir bedre kjent med folk som opplevde dagen. Jeg er imponert over forfatteren og de som har kommet med sine opplevelser, øyenvitner og dagbøker. Dette gjør boken sterk og interessant.

Det er Aftenposten, med Hilde Harbo i spissen som står bak denne prakt boken. De ba leserne sende sine 9. april-minner og oppslutningen ble overveldende. Avisen fikk beretninger fra lesere som i dag er gamle, men som kunne formidle okkupasjonen med et barns blikk. Det ble en annerledes krigshistorie. Blant beretningene var også overleverte nedtegnelser fra menn som hadde deltatt i krigshandlingene, og som kunne fortelle hvordan det opplevdes å kjempe mot en overlegen fiende som gikk massivt inn mot et uforberedt Norge.

Vi får i denne boken et større blikk over andre verdenskrig. Dette er virkelig en bok å anbefale. Den er ærlig, spennende, kunnskapsrik og interessant.

Jeg har valgt å gi denne boken terningkast 5. Aldri før har det blitt skrevet en bedre bok om døgnet som forandret Norge enn denne.

 

Bakside informasjon om boken:

“Aftenposten har samlet lesernes egne historier fra tirsdag 9. april 1940 – dagen da tyske styrker rykket inn i Norge. Boken baserer seg på øyenvitneberetninger, samt enkelte dagbokopptegnelser.

«Jeg så redselen i mine foreldres ansikter for første gang». Beskrivelsen er dekkende for hva mange som var barn 9. april 1940 opplevde. Men noen har også minner med komikkens skjær over seg, som guttungen som møtte en flyktende kongefamilie på Lillestrøm stasjon og så prins Harald sitte på oberstskuldre, knaskende på en kjeks med oberstluen som bord. En annen liten gutt tenkte at når det var krig, kunne ha like gjerne ta på seg sin ulvungeuniform. Da Aftenposten ba leserne sende sine 9. april-minner, var oppslutningen overveldende. Avisen fikk beretninger fra lesere som i dag er gamle, men som kunne formidle okkupasjonen med et barns blikk. Det ble en annerledes krigshistorie. Blant beretningene var også overleverte nedtegnelser fra menn som hadde deltatt i krigshandlingene, og som kunne fortelle hvordan det opplevdes å kjempe mot en overlegen fiende som gikk massivt inn mot et uforberedt Norge.

I denne boken har vi samlet noen av disse beretningene, illustrert med både lesernes egne bilder og arkivbilder.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Vigmostadbjorke.no. (2016). Min 9. April. Lokalisert 29.10.2016 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top