Dramatisk beretning om det å få kreft

Forlag: Kolofon forlag

Sjanger: Helse

Forfatter: Åge Grønning

Sider: 144

Terningkast: 4

Dato: 15.12.2019

Kilde: Pocket

 

Selve anmeldelsen:

Åge Grønning debuterte med «Sannheten» i 2008 (Utgitt på E-Forlaget). En bok som handler om hans oppvekst i Jehovas vitner, og gjennom 183 sider gir han et humoristisk, om enn tragikomisk bilde av livet på innsiden. Tre år etter kom han første, av i alt fire skjønnlitterære bøker.

Forfatteren kommer fra Bergen. Han arbeider til daglig som akupunktør i Hamar, og driver med kunstmaling og gitarspill på fritiden.

I år (2019) var han aktuell med sin mest spesielle og alvorligste bok hittil. «Ut av kreftlabyrinten» er en svært dramatisk, tankevekkende og tårevåt beretning om det å få diagnosen, agressiv prostatkreft med spredning til skjelettet. Dette er den korteste av Grønning sine utgivelser, på nette 144 sider, men uten tvil hans beste til nå.

Jeg tørket tårer da jeg leste denne boken, og den ga meg en stor klump i halsen. Leserne får et detaljert innblikk i forfatterens tanker rundt den utmattende, dystre og triste beskjeden, det å komme så nært på situasjonen der legene ga Åge beskjeden, det å få et innblikk i legevitenskap, det å komme så tett på Åges livssituasjon, og hvordan livsgnisten kjapt ble slukket i det han fikk beskjeden. Dette gjør den til en troverdig og lettlest opplevelse. Den er medrivende og realistisk, umulig å legge fra seg.

Først når siste side er lest, sitter leserne igjen med en innsikt i det å få den fryktelige kreft beskjeden. Dette er en leseopplevelse en ikke vil være foruten. Da vet en nærmest hvordan det er, om en selv blir rammet. Og de som har blitt rammet, eller har hatt kreft fra før, vil også bli berørt. Men det på en positiv måte, for Åge Grønning gir håp, og viser at det faktisk går ann å bli frisk. Dette er på en måte en oppskrift på å takle, et slikt brutalt og ærlig budskap.

Det står stor respekt av valget Åge Grønningen har gjort. Det åpne seg selv 100%, og brette ut sine livserfaringer for leserne, det er meget bemerkelsesverdig. Dette er en svært sjelden bok som tar for seg hvordan Åge tok beskjeden, hvordan Åge levde med kreften og hvordan en seks uker etter dommen var helt frisk igjen. Han besvarer det meste leserne måtte lure på, og er et kroneksempel på at det kan gå bra til slutt. Dette er en biografisk bok du virkelig bør lese. Tusen takk for leseopplevelse Åge Grønning, dette var en sterk bok. Som jeg anbefaler virkelig.


Vaskeseddel informasjon om boken:

“Året 2018 vil for alltid stå for meg som et meget spesielt år. Det var i april dette året jeg mottok den dramatiske diagnosen, agressiv prostatkreft (Gleason 9) med spredning til skjelettet. Blir omtalt som «Gleason graderingssystem 5, eller Gleason 9/10.» En synlig bekymret lege forkynte med dyp stemme og med gravalvor; «Du har en meget alvorlig kreftdiagnose». Han la trykk på «meget». Det ble kunngjort at jeg straks måtte begynne med hormonbehandling som skulle vare livet ut. Samtidig ble jeg forespeilet et behandlingsopplegg med kjemoterapi og stråling. Det spesielle ved denne situasjonen, var at jeg takket nei til kovensjonell behandling, og i stedet bestemte jeg meg for å behandle meg selv med remedier fra naturens apotek. Seks uker etter «dommen» var jeg omtrent helt bra igjen. Hva skjedde? Ut av kreftlabyrinten gir deg svaret på hvordan denne hurtige veien tilbake til god helse og balanse var mulig å få til.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Kolofonshop.no. (2019). Ut av kreftlabyrinten. Lokalisert 15.12.2019 på Internett Her!

Holder deg på pinebenken og fillerister deg som leser

Forlag: Kolofon forlag

Sjanger: Thriller

Forfatter: Michael Cross

Sider: 456

Terningkast: 5

Dato: 11.12.2019

Kilde: Pocket

 

Selve anmeldelse:

Michael Cross er pseudonym. «Der sannheten dør» er en fartsfylt, samfunnskritisk og tidsaktuell thriller. Den holder leserne på pinebenken fra første til siste side, og fillerister leserne mellom permene. Dette er lettlest spenning av høy kvalitet, og kan lett sammenliknes med Ian Flemmings – James Bond og Lee Childs – Jack Reacher.

Noen debuter gjør mer ut av seg enn andre, og dette er et kroneksempel på at overdrivelse er med på å skape heftig og røff underholdning. Dette er en fengslende historie, som gjør deg lysten på mer fra denne forfatteren.

I «Der sannheten dør» blir leserne dratt inn i en intelligent, sjokkerende og skremmende verden, der farer lusker bak et hvert hjørne, og der maktposisjoner er med på å forårsake blodige åsted. Dette er en dyster og ukjent arena, som får deg til å sitte målløs og blendet i dine egne tanker. Og du vil tenke, hva var det jeg nettopp var tilskuer til. Dette er noe som aldri er gjort før, og forfatteren gjør det på en altoppslukende og engasjerende måte. Så dette er en forfatter jeg er helt sikker på at vi får høre mer av i framtiden.

Dette er et univers, jeg er glad ikke eksisterer i virkeligheten, selv om sannheten nærmest er helt likt. Dagens verdenssamfunn er meget sjokkerende og skremmende, men Michael Cross skaper en stemning som er verre. Jeg synes dette er en god bok, og en meget uforutsigbar historie. Jeg sitter flere ganger, med opplevelse av et svært mektig univers, der du sitter med spørsmål om «Hvordan går det an å skape et så bra univers». Michael Cross er en forfatter som fortjener å løftes opp, for han kan dette med thrillere, og han gjør det slik thriller-mestrene gjør det, og har gjort det i lengre tid før.

Så er det en forfatter du bør sjekke ut, så er det Michael Cross. Jeg må legge til at jeg synes tittelen passer meget bra til bokens handling. Det er ingen tvil om at Michael Cross mestre denne sjangeren, og du vil bli meget overrasket når du leser boken, for den er temmelig troverdig og realistisk.

Michael Cross klarer å gjøre alvor og dramatikk til underholdning. Så folkens, ute etter en thriller-debut? ja da bør du anskaffe denne. Dette er 456 fornøyelige sider med urovekkende stemning som er umulig å legge fra seg når en først har startet å lese. Så jeg digger Michael Cross sitt univers. Håper det ikke er lenge til neste bok kommer.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“John Brodie, en forhenværende Navy Seal og Secret Service-agent, har blitt lei spesialoppdrag, krig og spenning, og er på vei over i en rolig skrivbordsjobb i Washington DC. I tillegg har han kjøpt ring, i den hensikt å fri til kjæresten.

Men ellevte september endrer alt. Brodie blir mot sin vilje dratt inn i en omfattende konspirasjon, der han blir stående alene mot en usynlig fiende med nærmest ubegrensede ressurser.

En sammenhengende spiral av vold, død og terror truer med utslettelse både for han selv og hans nærmeste. Brodies gjemte ferdigheter blir på nytt vekket til live når han mot sin vilje blir tvunget til å svare på truslenke.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Kolofon forlag. (2019). Der sannheten dør. Lokalisert 11.12.2019 på Internett Her!

En kort «Våkne opp verden» bok


Forlag: Spartacus forlag

Sjanger: Fakta

Forfattere: Anuna De Wever og Kyra Gantois

Sider: 96

Dato: 09.12.2019

Terningkast: 4

Kilde: Pocket

 

Selve anmeldelsen:

“Vi er klimaet” av Anuna De Wever og Kyra Gantois er en tankevekker for menneskeheten, et ærlig og alvorlig brev fra to ungdomsaktivister, samt en kort «Våkne opp verden» bok for folket.

Det har skjedd utrolig mye positivt innen klimaet det siste året. Vi har rett og slett våknet mer opp, og blitt mer obs på hva vi utsetter jordkloden for, og hvor mye det gjør med moder jord. Verden har blitt kjent med Greta Thunberg, blitt lært opp til at fly er noe mennesker bør skamme seg over, «Klimabrøl» har blitt årets nyord og elever i hele Norge har gått i strek for klimaet. Vi har åpnet øynene mer opp, og bøker slik som denne, om klimaet har bidratt til at vi forstår mye mer, enn det vi gjorde før.

I “Vi er klimaet” får politikerne og det norske folk passet påskrevet. Anuna De Wever og Kyra Gantois er to unge klimaaktivister, som på en ærlig, kort, forunderlig, imponerende og konsis måte ber folket skjerpe seg. Dette er et klima-manifest for framtiden, en bok som både er sjokkerende og skremmende. En bok som bør bli pensum på skolene rundt om i Norge, en bok folk vil ha bruk for i mange år framover.

Disse to aktivistene er ansiktene til en protestgenerasjon som ikke lenger finner seg i å bli avvist av politikere med beroligende ord. Siden har klimastreiken spredd seg til hele verden, også til Norge.

Jeg har lest mange bøker om klimaet dette året, og mener dette er den beste. Her får leserne alt «Kort fortalt». Det er fascinerende å se hvor aktive barn og unge er. Så dette er virkelig en bok som bør leses, dette er viktig lærdom, de fleste vil dra nytte av. Den er illustrert og full av kunnskap. Så skal du lese en klima bok, da bør du lese denne.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Først var det bare én: Svenske Greta Thunberg startet sin skolestreik for klimaet med en hjemmelaget plakat høsten 2018. Belgiske Anuna De Wever og Kyra Gantois lot seg inspirere. I januar 2019 samlet de elever til en protest mot dagens klimapolitikk. Det var ikke plass nok på torget til de 3000 elevene som dukket opp. En uke senere var de 12 500, neste uke 35 000. Anuna og Kyra ble ansiktene til en protestgenerasjon som ikke lenger finner seg i å bli avist av politikere med beroligende ord. Siden har klimastreiken spredd seg til hele verden, også til Norge.

I Vi er klimaet henvender de to unge klimaktivistene seg til hver og en av oss: til politikere og beslutningstakere, til foreldre og besteforeldre og til sine jevnaldrende. Og de gir seg ikke før klimapolitikken er blitt drastisk endret. Dette er deres manifest for framtida.
Med forord av Anja Bakken Riise, Framtiden i Våre Hender.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy

 

Kilder: 

Spartacus.no. (2019). Vi er klimaet. Lokalisert 09.12.2019 på Internett Her!

Vakker bok om livets oppturer og nedturer

Forlag: Spartacus forlag

Sjanger: Helse

Forfatter: Heike Faller

Illustratør: Valerio Vidali

Sider: 207

Dato: 08.12.2019

Terningkast: 5

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

«Hundre» er skrevet av den tyske forfatteren og journalisten Heike Faller og illustrert av italienske Valerio Vidali. Dette er en velskreven, tankevekkende, søt, gripende og vakker bok om livets mange oppturer og nedturer. «Hundre» er nærmest et komplett leksikon om hva en kommer til å oppleve i løpet av livet.

Med flotte og fargerike illustrasjoner og beskrivende og underholdende tekst, får leserne innblikk i alle stadiene i livet. Jeg satt igjen med stor klump i halsen av hva som har passet i mitt liv, med glede over hva som er i vente, og tårer i øynene om hvilke sorgfulle stunder som er i vente.

Dette er en velskreven bok, som ble fort ferdiglest. Jeg måtte lese «Hundre» flere ganger, dette for å få større forståelse, innblikk og oversikt over bokens innhold. Dette er en bok de fleste bør lese. For hver gang jeg leste boken, oppdaget jeg nye ting. Selv bare med å se på bildene i boken, fikk jeg essensen av hva som blir fortalt.

Dette er den perfekte bok for bestemor, bestefar, far og mor, søster og bror. Denne boken vil berøre og sjarmere mange lesere. Dette er en ren Berg-og-dalbane tur, der følelsene blir satt i svin. Her får leserne lære om de erfaringene som leserne vil få. Så denne boken bør du virkelig skaffe deg. Flott er den også, lett å forstå, og ikke min kjekk å lese.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Det første smilet, kysset, følelsen av ensomhet eller ekte kjærlighet. Her er livet tegnet ut som en fargerik reise gjennom tiden. Øyeblikkene fylt med glede og undring, de harde lærepengene og alle aha-opplevelsene. Hva lærte du da du var 3 år? Da du var 21? Hva med 45, 62 eller 84? Side for side, år for år følger vi hendelsene som til sammen utgjør et helt liv.”

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Spartacus. (2019). Hundre. Lokalisert 08.12.2019 på Internett Her!

Nært, varmt og personlig møte med Bjørn Eidsvåg

Forlag: Aschehoug forlag

Sjanger: Biografi

Forfatter: Bjørn Eidsvåg

Sider: 200

Terningkast: 5

Dato: 06.12.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Så nært har vil aldri kommet inn på Bjørn Eidsvåg. I løpet av 200 velskreven, tettsittende og lettleste sider, åpner han hele sitt hjerte for leserne, og byr på en personlig, sterk og ærlig beretning om sine livserfaringer på godt og vondt. Jeg både tørket tårer, ble sjokkert og kjente på aggresjon, da jeg leste denne godhjerta og rørende biografien.

Mange vil kjenne seg igjen i Bjørn Eidsvågs skildringer og beskrivelser. Her blotter han seg helt, og åpner sin inste grind, og ønsker leserne velkommen til sin helt unike, spesielle og sterke livshistorie. En Berg-og-dalbane du sjelden har opplevd maken til i biografier før.

Bjørn Eidsvåg er en folkekjær artist og ordinert prest, og står bak hele 27 album siden debuten i 1976. Han har blitt tildelt Spellemannprisen hele fire ganger, og står bak suksessforestilling Etterlyst: Jesus.

Alle vet at Bjørn Eidsvåg er en kristen, poetisk og dyktig artist, som skriver tankevekkende og gripende sanger med moralsk preg. De fleste med inspirasjon fra kristendommens skrifter. Sanger som både får deg til å gråte og smile, de fleste veldig følelsesladde. Men at han skulle servere en så fantastisk og særegen biografi, som til og med er bedre enn enkelte av hans sanger, ja det var vanskelig å forestille seg.

Bjørn Eidsvåg er en av få artister i Norge, som jeg liker samtlige sanger av. Hver gang jeg er nede, skrur jeg på Eidsvåg, og brått blir jeg glad. Så det å få servert en slik praktfull biografi fra artisten fra Sauda, var ren ønsketenkning, og jeg ble jublende glad da jeg så at denne skulle bli utgitt.

For det er sjeldent biografier treffer meg såpass mye, og setter alle følelser i sving. Men med «Tro og trass», klarte Bjørn Eidsvåg både gjør meg glad, opprørt og trist, dette på en velsmakende måte. Dette er vell en av høstens viktigste biografier. Dette er boken de fleste kristen, bør lese, den er så sterkt, hjerteskjærende, tankevekkende og gripende skrevet.

Bjørn Eidsvåg er rett på sak i denne biografien. De fleste vil kjenne seg igjen i artistens formuleringer. Artisten bruker velkjent fortellerstemme på de store spørsmålene i livet. Han kaller seg kristen, men han vil være det på sin egen måte. Eidsvåg har levd et liv i tro og trass fra oppveksten i Sauda, via formende studieår og famlende musikalske forsøk til dagens status som folkeeie. Fra perm til perm byr han på høydepunkter fra en lang og suksessrik karriere og deler samtidig ut spark til kirkens mørkemenn og måten de forvalter sannheten på.

Bjørn Eidsvåg er en artist som kan spilles til enhver sammenheng. Han er vell det vil kan kalle en moderne kristen. Med «Tro og trass» byr han på filosofisk klokskap og varm humor. Dette er en biografi som vil overbevist ateist, om at Gud er viktig og religion avgjørende for livet til folk. Selv de ikke-troende, vil oppleve en religiøs vekkelse når de leser denne biografien.

Dette er en praktfull biografi, som du bør lese. Den er så sterk, personlig og ærlig, for når du først har startet å lese denne biografien, ja da er løpet kjørt, da blir du sittende i dine egne tanker, sammen med Bjørn Eidsvåg, slite med å lukke boken, og prise deg evig takknemlig for at du har lest denne boken, når siste side er fortært. Ja folkens, kristen eller ei, troende eller ateist eller man eller kvinne, dette er boken for deg.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Bjørn Eidsvåg bruker sin velkjente fortellerkraft på de store spørsmålene i livet. Han kaller seg kristen, men han vil være det på sin egen måte. Eidsvåg har levd et liv i tro og trass ¿ fra oppveksten i Sauda, via formende studieår og famlende musikalske forsøk til dagens status som folkeeie. Her byr han på høydepunkter fra en lang og suksessrik karriere og deler samtidig ut spark til kirkens mørkemenn og måten de forvalter sannheten på.

På bedehuset møtte vesle Bjørn den snille Jesus. Ettersom Eidsvåg ble eldre forandret dette bildet seg. Var Jesus egentlig noe å tro på? For å finne svar på hva det kristne budskapet betyr og hva slags rolle det har i eget liv, stiller Eidsvåg seg de grunnleggende spørsmålene: Hva er viktig for meg, og hvilke verdier navigerer jeg etter? Hva har formet meg og hva er jeg lært opp til å tro på? Og holder det vann?”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Aschehoug.no. (2019). Tro og trass. Lokalisert 06.12.2019 på Internett Her!

Fornøyelig og forrykende god strikkeroman

Forlag: Vormedal forlag

Sjanger: Humoristisk roman

Forfatter: Bjørn-Harald Mydland

Sider: 173

Terningkast: 4

Dato: 05.12.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Det fins per dags dato et drøss av hobbybøker av alle slag. Strikkebøker, heklebøker og sybøker, det finnes så uendelig mange utgivelser, og noe for en hver smak. Det skal mye til for å ikke finne en passende match når det kommer til hobbybøker.

Men når det er sagt, finnes det få strikkeromaner. Jeg tror faktisk Bjørn-Harald Mydland livlige, sjarmerende, rørende, gripende og humoristiske debut, “Herrestrikkeklubben” er den eneste av sitt slag. Jeg vil faktisk dra det så langt, å si at dette hadde blitt en fantastisk bra film. Jeg håper vi får denne fortellingen servert på deg store lerrete.

Da jeg leste denne svært korte og spesielle fortellingen, ble jeg bergtatt allerede fra første setning. Bjørn-Harald Mydland er en mester i å skildre små øyeblikk og beskrive store hendelser. Jeg lo godt gjennom disse litt over 170 sidene, jeg fikk en så god latter, at jeg tørket tårer. Den var så hysterisk morsom, at den var svært vanskelig å legge fra seg.

Mydland er en forfatter som på en forbilledlig og detaljer måte, har klart å skape en sær, spesiell, gripende og uvanlig god roman. Og om menn, som stater en strikke klubb, det er svært spesiell, og en rimelig fengende leseopplevelse. “Herrestrikkeklubben” er vell en av de bedre romanen jeg har lest i år. Jeg håper det kommer flere bøker fra denne forfatteren, og at det en gang blir filmatisering av historien.

For selv om boken var bra, var det flere plasser jeg skulle ønske forfatteren hadde kortet historien ned. Men selv om den var litt lang noen plasser, hadde den kanskje blitt for kort til å være en roman. Så håper neste bok blir lengre, men kortere i handlingsforløpet. Så folkens, dette er virkelig en roman, dere bør skaffe dere. Grip muligheten til å få en fortreffelig, underholdende og fengende leseopplevelse. Du vil ikke angre, tro meg!

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Herrestrikkeklubben – er ei fornøyelig fortelling om Arne Bjarnesen, ein rekneskapsfører i 50-årsalderen, som har strikking som hobby. Ein dag møter han andre menn i heimbyen sin som også strikkar i løyndom. Saman dannar dei “Herrestrikkeklubben”.

I tillegg til å strikka, nøstar dei opp i strikkehistoria og fortel når strikkekunsten kom til Europa og Noreg. Dei finn blant anna ut at det var menn som i byrjinga dreiv med strikking.

Predikanten Hans Nielsen Hauge var blant dei som byrja med strikkekunsten i Noreg. Då han vandra frå bygd til by som predikant, brukte han å strikka mens han gjekk. Ein dag “Herrestrikkeklubben” har møte på den lokale pub’en, finn dei ut at dei vil arrangere ein konkurranse kor deltakarene skal gå ei løype medan dei strikkar.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Vormedalforlag.no. (2019). Herrestrikkeklubben. Lokalisert 05.12.2019 på Internett Her!

Underholdende, humoristisk og barnevennlig kjemi lærdom

Forlag: Kagge forlag

Sjanger: Fakta

Forfatter: Alexander H. Sandtorv

Sider: 143
Terningkast: 5

Dato: 04.12.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Alexander H. Sandtorv har en doktorgrad i kjemi fra Universitetet i Bergen, der han også har ledet studiegrupper og eksamensforberedende kurs i kjemi.

Sandtorv’s debut som forfatter kom med fagboken “Kjemi – Enkelt forklart” i 2016, som er en faktabok for voksne. Det er ingen tvil om at Alexander H. Sandtorv kan ufattelig mye om dette temaet. Forfatterens kunnskap på dette feltet, er noe som gjør det til en mer fornøyelig leseopplevelse. Han forklarer innviklet og kompliserte fakta på en enkel og forståelig måte. Med Sandtorv’s fortellermåte og formidlingsevne, kan en hver person tilegne seg kunnskap om kjemi på en svært rask måte.

I 2019 og 2020 er Alexander H. Sandtorv aktuell med fire nye lærebøker i kjemi. Og han leverer kvalitet gang på gang, gjennom kunnskapen han lirer av seg, vet en at dette er noe han kan. Så anbefaler samtlige folk som vil lære mer om kjemi, om å lese Alexander H. Sandtorv’s bøker. For enklere måte å lære på, skal en lete lenge etter.

Så i 2017 kom Sandtorv sin første fantasyroman “Profetien om Laura”. Noe som han mestret på en svært bemerkelsesverdig måte. Dette er noe helt annet, enn hva han tidligere har skrevet, noe helt uten om det vanlige. En medrivende og fengende historie, en fortelling jeg ble hekta på allerede fra førTe kapittel. Jeg håper inderlig det kommer en oppfølger, i nærmeste framtid. “Profetien om Laura” kan sammenliknes med J.K Rowlings “Harry Potter”-univers. Og jeg må ærlig innrømme at denne historien ikke var så innviklet og komplisert som “Harry Potter”-universet er, for Sandtorv sitt univers er mer lettlest og lettere å forstå seg på.

Så i 2018 kom barne/ungdoms faktaboken “God kjemi – kjemimagi i alt som er rundt oss, og morsomme forsøk du kan gjøre hjemme”. Endelig har unge lesere fått sin egen unike og helt spesielle kjemi lærebok. Denne bør bli pensum på barneskolen, for hadde jeg hatt denne da jeg satt på skolebenken, ja da hadde alt vært mye enklere.

Dette er en leseverdig bok full av kunnskap, og proppet med hysterisk morsomme forsøk en kan teste selv. Det er aldri et kjedelig øyeblikk sammen med lærer Alexander H. Sandtorv, helst skulle vi hatt flere slik som han.

I “God Kjemi” forklarer Alexander H. Sandtorv det meste innen kjemi-temaet på en så enkel måte og underholdende måte, at det er nærmest umulig å gjøre feil. Leserne tas med inn i kjemiens utrolige verden, som både er fascinerende og imponerende. Boken inneholder også sentrale begreper, slik det er lett å forstå teksten. Så folkens, dette er den perfekte bok å kjøpe til sine barn, og til de som er besteforeldre, vurder å ha den tilgjengelig når barnebarna kommer på besøk. Alt ligger til rette for flere timer med lett underholdning.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Vet du hva som skjer under bakken i den sveitsiske landsbyen Meyrin? Har du lurt på hva som skjer når is smelter, eller hvorfor tannkrem ikke størkner i tuben? Hva er egentlig promp og tiss, og hvorfor lukter egg ekkelt når det råtner?

I denne boka tas leseren med inn i kjemiens magiske verden, og du lærer om sentrale kjemiske begreper på en lettfattelig og spennende måte. Vi får også et innblikk i hvordan kjemien og kjemiske fenomener berører oss alle, og det trekkes linjer fra det hverdagslige til det store og vidløftige.

Mange morsomme forsøk og eksperimenter som kan gjøres hjemme gjør boka ekstra spennende for hele familien.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Kagge.no. (2018). God Kjemi. Lokalisert 04.12.2019 på Internett Her!

Iskald og likanes psykologisk thriller


Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Thriller

Forfatter: S.K. Tremayne

Terningkast: 4

Sider: 400

Dato: 04.12.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

S.K. Tremayne er pseudonym for Sean Thomas, en anerkjent britisk forfatter og journalist. I tillegg til å skrive grufulle og groteske thrillere under Tremayne, skriver han også arkeologiske og religiøse thrillere under Tom Knox. Jeg har lest samtlige av Sean Thomas utgivelser, og liker personlig bedre Tom Knox, det kan ha med at Tom Egelands bøker om Bjørn Beltø og Dan Browns bøker om Robert Langdon, er noen av mine største favoritter innen thrillere, og de har alle til felles at urgamle historier og religiøs symbolikk står i sentrum.

Den første S.K. Tremayne utgivelsen kom på norsk i 2015, under tittel “Istvillingene”. Som var en svært rystende, brutal, skummel og iskald psykologisk thriller, som gir et reinspikket kaldt gufs gjennom kroppen. Dette er vell min personlige favoritt blant hans utgivelser blant psykologiske thrillere. Den får deg som leser til å skjelve, og er en fryd å lese, passelig doser med spenning, servert mellom to permer.

Andre utgivelsen “Ildbarnet” kom to år etter (2017). Som var full av gotisk skrekk, uhyggelig stemning og temmelig intens spenning. Dette er en svært medrivende og fengslende thriller, som tar menneskesinnet på alvor, og får nakkehårene til å reise seg.

Så kom “Like før jeg døde” i høst (2019), en litt langtrukken oppfølger. Den er ikke kjedelig, for den duger, men det er flere øyeblikk der forfatter Sean Thomas kunne kuttet ned på tekst, og forkortet det litt. For vell, boken er meget spennende, men ikke den beste utgivelsen fra S.K. Tremayne. Så likte du “Istvillingene” og “Ildbarnet”, ja da vil denne skuffe deg litt, men ja den er like kald, nervepirrende og uhyggelig, men litt for lang etter min mening. Det mangler litt spenning på veien mot ferdiglest bok, forfatteren har hatt mer fokus på det mentale menneskesinnet, men ja dette er litteratur som virkelig gir mersmak. Kan anbefales, og kanskje du bør lese denne tredje boken, før du går i gang med hans to første. Det kan være et svært viktig valg, slik du ikke blir skuffet utover, for alle har hver sin sjarm, og ja de er fengende og skiller seg ut på hver sin måte.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Kath Redway bor sammen med datteren Lyla og ektemannen Adam i et avsidesliggende hus dypt inne i Dartmoor nasjonalpark. Hun trives i det vakre, men dystre landskapet, selv om familien sliter økonomisk og med datterens autistiske symptomer. En dag våkner Kath opp med et diffust minne om en fryktelig bilulykke. I lettelse omfavner hun sine kjære, men noe er galt. Adam virker rasende, og Lyla oppfører seg stadig merkeligere. De burde være glade for å se henne i live, men de vil ikke møte blikket hennes. Etter hvert som skremmende brokker av erindring vender tilbake, innser Kath at bilulykken ikke var et uhell, og hun begynner å lure på hvem som ønsker henne død – hvis hun i det hele tatt kan stole på sine egne sanser.”

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2019). Like før jeg døde. Lokalisert 04.12.2019 på Internett Her!

Finsk kvalitets-thriller

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Thriller

Forfatter: Antti Tuomainen

Sider: 288

Dato: 03.12.2019

Terningkast: 5

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Antti Tuomainen er en prisbelønnet finsk forfatter. Før han debutere som krimforfatter, var han en prisvinnende tekstforfatter i reklamebransjen. Han debuterte som forfatter på finsk i 2007, med “Min brors vokter”. På norsk ble den utgitt i 2009. Hans andre bok “Mørkt som mitt hjerte”, ble utgitt på norsk i 2015. For hans tredje utgivelse “Helbrederen” fra 2013, ble han tildelt prisen for beste finske kriminalroman.

Jeg har slitt med å lese oversatt finsk krim, det finnes en del elendige krimbøker fra Finland der ute, men det var inntil jeg oppdaget Antti Tuomainen. Han klarer gang på gang å serverer kvalitets-thrillere, som får leserne til å grøsse, bite negler og rive seg i håret. Det er skremmende og sjokkerende hvor talentfull Antti Tuomainen er til å sette den ekleste stemningen. Det gir leserne frysninger og får nakkehårene til å reise seg.

Selv om Antti Tuomainen har et omfattende forfatterskap bak seg, så er “Mannen som døde” flere hakk bedre enn hans tidligere utgivelser. Dette er en godt gjennomført thriller, og meget velskreven og medrivende. Jeg er full av begeistring for Tuomainens nyeste utgivelser, den sitter som en kule.

Antti Tuomainen skriver svært poetisk, brutalt, urovekkende, følelsesladdet, intenst og særegent. Til en viss tid er han samfunnskritiske, og serverer lettleste historier på løpende bånd. De er verken for lange eller for kjedelige, de er perfekte.

Den finske forfatteren Antti Tuomainen, klarer gang på gang å skape et puslespill, som leserne selv må legge. Han er dyktig, og har talent for å skape fengende og medrivende thriller. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli fenget av finsk kriminalromaner og thrillere.

“Mannen som døde” er fullspekket med svart humor om livet og døden, kjærlighet og svik, og presenterer en helt ny, unik og sær side av Antti Tuomainens forfatterskap. Jeg er meget imponert over denne forfatterens magiske fortellerstemme og evne til å skildre miljøet og beskrive karakterene. Så håper det kommer ny bok fra Antti Tuomainen snart. For dette er en forfatter som kan det å skape fengslende fortellinger. Så enda ikke lest noe fra denne forfatteren, ja da har du mye bra i vente.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Jaakko Kaunismaa er en suksessfull entreprenør i soppindustrien, og en mann i sin beste alder. Men en dag får 37-åringen den sjokkerende nyheten fra legen sin om at han er dødssyk. Og på toppen av det hele peker symptomene i retning forgiftning; over en lengre periode har noen forgiftet ham.

Fast bestemt på å finne ut hvem det er som ønsker ham død, legger Jakkoo ut på en berg-og-dalbanereise hvor han møter på noen svært spesielle karakterer og havner i de mest bisarre situasjoner.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2019). Mannen som døde. Lokalisert 04.12.2019 på Internett Her!

En av Lahlums korteste og varmeste krim til nå

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Hans Olav Lahlum

Sider: 304

Terningkast: 5

Dato: 03.12.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Hans Olav Lahlum er en aktiv politiker, dyktig sjakkspiller, kunnskapsrik historiker og en kritikerrost forfatter. Flere av bøkene Lahlum har skrevet har mottatt gode tilbakemelding fra fulltallige pressekorps, og blitt bestselgere.

I 2010 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med “Menneskefluene”, en intelligent og klassisk kriminalroman, ala Agatha Christie. Med en temmelig stigende spenningskurve og et oppbyggende plott, overrasker Lahlum allerede fra første side. Forfatteren blander både humor, alvor, spenning og drama, og skaper en sjarmerende og fengende krimdebut. Dette er en svært leseverdig kriminalroman, med høy kvalitet.

“Menneskefluene” er den første bok i den populære serien med etterforskerparet K2 og Patricia i hovedrollen, en krim-serie som per dags dato teller hele 9 bøker. Min personlige favoritt er den syvende boken “Haimennesket” fra 2015, den er stemningsfull, hårreisende og forbausende god. Dette er en historisk krim-serie der skrivestilen, fortellerstemmen og dramaturgien er original, oppslukende og unik. Det er alltid en stor fornøyelse og en fryd å lese seg gjennom Lahlums krim-univers.

“Isbjørngåten” så kom i fjor (2018) er en gåtefull og rolig kriminalroman, lappet sammen på en velskreven, medrivende og vellykket måte. En kvalitetsstemplet sidevender, som en formelig koser seg med, når en leser. Dette er en underholdende, dramatisk, altoppslukende og lærerik kriminalroman, en sjelden godbit av de få.

Ved siden av krimlitteraturen, har Hans Olav Lahlum servert flere politiske biografier til leserne. Hans litterære debut kom i 2007, da han ga ut den omfattende biografien “Oscar Torp – En politisk biografi”, i 2018 kom den svært aktuelle “Presidentene – fra George Washington til Barack Obama”, og i 2009 kom den medrivende biografien “Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket”.

Så i år (2019) kom biografien om “Reiulf Steen”, som er et omfattende verk om den avdøde Arbeiderparti politikeren. Det er ingen tvil om at Lahlum har lagt mye arbeid ned i dette solide verket.

Gjennom Lahlums detaljerte innblikk, får leserne en bred gjennomgang og kritisk analyse av Aps etterkrigshistorie. Boka er et omfattende oppslagsverk for alle som vil vite mer om Reiulf Steen, Trygve Bratteli, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland og andre sentrale personer i Ap på Reiulf Steens tid.

I 2017 kom Hans Olav Lahlum med noe helt nytt. Han tok en kort pause fra etterforskerparet K2 og Patricia, og valgte å gi ut en helt annen krimfortelling. “De fems tegn” er en psykologisk kriminalroman som både på etterforskersiden og forbrytersiden tar opp allmennmenneskelige tema som synd, straff, hevn og tilgivelse.

I år (2019) har han igjen tatt seg en pause fra K2 og Petricia. For i høst er han aktuell med “Avklaringene”, en hårreisende, varm, kort, klok og nervepirrende historie, som jeg likte enormt godt da jeg leste.

For liker du Hans Olav Lahlums tidligere utgivelser, ja da vil du elske denne her. Her er det ikke spart på noe, her får en servert alt. En kraftsalve fra Lahlum, som gjør slik at du sitter målløs igjen etter siste side er slukt.

Dette er en intens psykologisk thriller som det er vanskelig å legge fra seg. En svært fengslende historie. “Avklaringene” er en original sønn-far historie og et spenningsladet krimdrama, hvor et gammelt og et nytt mysterium kobles sammen til en thrilleraktig avslutning. En forfriskende, fengende og uimotståelig leseopplevelse, som virkelig kan anbefales.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Avklaringene er en original historie om et far–sønn-forhold, men også en tankevekkende psykologisk roman om behovet for å få avklart store spørsmål i egen tilværelse. Ikke minst er det et spenningsladet krimdrama, hvor et gammelt og et nytt mysterium kobles sammen til en thrilleraktig avslutning.

Oslo 14.august 2012

Den 22 år gamle idéhistoriestudenten Vegard får en telefon om at hans far ligger døende på Hamar sykehus etter en trafikkulykke. Bilisten er sporløst forsvunnet og omstendighetene forblir uklare. Vegard har ingen søsken og må fra start søke to store avklaringer alene: Hvem var faren egentlig? Og hva skjedde da han døde?

Skjult i fortiden ligger et 25 år gammelt krimmysterium som den stille og snille faren aldri pratet med sønnen om. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede? Tragedien fra 1986 har preget veien videre også for drapsofferets familie. Hennes unge niese blir etter hvert Vegards følgesvenn i jakten på sannheten. Også forholdet mellom de to blir etter hvert et spørsmål som trenger avklaring.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2019). Avklaringene. Lokalisert 03.12.2019 på Internett Her!