Sjelden vare og en vakker oppslagsbok

Forlag: Vormedal forlag

Sjanger: Fakta/Leksikon/Oppslagsbok/Lokallitteratur/Historie

Forfatter: Tor Inge Vormedal

Terningkast: 5

Sider: 237

Kilde: Innbundet

Foto: Simen Ingemundsen

 

Selve anmeldelsen:

Før du leser denne, les min anmeldelse av “60-tallet” og “70-tallet“.

Rogaland har på mange måter fått sin egen “Hvem Hva Hvor” utgivelse, bare at Vormedal forlags utgivelse tar for seg historie som allerede har passert. Og ikke bare 1 år, men et helt tiår. Det er bemerkningverdig, og meget imponerende. Det skaper både engasjement og vekker oppsikt, men er altoppslukende fra perm til perm.

Tor Inge Vormedal er i høst aktuell med sitt tredje bind i serien “Kem-Ka-Kor”. Kan tro jeg har ventet lenge på denne boken! Jeg ble overlykkelig og jublet for meg selv, når den ble tilgjengelig i bokhandlerne forrige uke. Denne gangen tar forfatteren for seg 80-tallets mange oppturer og nedturer, et tiår fylt av høye renter, mye banklån, dårlig økonomi, og børskrakket. “Grådighetens tiår”, som Jan Guillou kaller 80-tallet. I denne boken står viktige nyheter, kultur-, og næringslivsstoff, samt kuriosa i fokus. Alle elementene som tas opp, er med på å skape en forståelse av hvor store problemer 80-tallet skapte for Norge.

Gjennom 237 velskrevne, kunnskapsrike og illustrerte sider, tar forfatteren for seg hele Stavanger-regionens historie, som dekker store deler av Sør-Rogaland, med spesiell vekt på Stavanger, Sandnes og Bryne. Dette er uten tvil en av Rogalands flotteste praktbøker i nyere tid, en fin gavebok som både kan leses sammenhengene, eller brukes til oppslagsbok. Dette er rett og slett et oppslagsverk som er en fryd å lese og bla i, og meget flott laget. Stavanger-regionen kunne ikke fått en flottere gave, enn bokverket Tor Inge Vormedal fører i pennen. Dette er sjelden vare, et svært vakkert leksikon, som inneholder et omfattende innblikk i 80-tallets mange positive og negative vipper. Vi rogalendinger bør være så utrolig glad og stolt, over at vi har så dyktige og flinke forfattere som Tor Inge Vormedal, for en bedre formidler av Rogalands historie skal en lete lenge etter.

På 80-tallet stod liberalismen sterkt i fokus, Det var lettere å få tilgang på kreditt, det var lengre åpningstider, og bygging av nye kjøpesentre. På 1980-tallet var dataalderen i sin spede begynnelse og ordet PC ble forbundet med å være kortpustet. Det var fremdeles lang ventetid for å få fasttelefon og mobiltelefon var svindyr og forbeholdt noen få. De som hevder at alt var så mye bedre før i tiden har som regel dårlig hukommelse. 1980-tallet var preget av lange sykehuskøer, stor kriminalitet, og skyhøye renter.

I “Kem-Ka-Kor: Stavanger-regionen – 1980-tallet”, tar Tor Inge Vormedal leserne med på en guidet tur gjennom små og store hendelser i Rogaland-området. Leserne får gjennom 237 sider, presentert 1980-tallet på en underholdende, medrivende, unik og fengende måte. Her får en servert både ukjent og kjent fakta, på en troverdig og overbevisende måte. Nå som Tor Inge Vormedal nærmer seg årtusenskiftet, vil flere nyere lesere kjenne seg igjen, og det tror jeg er svært positivt.

Denne boken, viser en region med stor økonomisk vekst og befolkningsvekst. Tor Inge Vormedal som står bak 37 utgivelser, har igjen funnet historiske og kuriøse hverdagshendelser, som han fletter inn på en svært elegant måte. Av de jeg har lest, skrevet av Vormedal, plasserer jeg denne på en andre plass. Jeg er meget imponert over jobben Vormedal gjør, han er dyktig og profesjonell formidler av lokalhistorie. Boken er fullstappet med illustrasjoner i form av bilder, tegninger og annonser.

Noe som også gjør Tor Inge Vormedals bøker leseverdige, er at han i hver bok, lager et utfyllende register bak. Der får leserne stikkord servert på en forståelig måte, slik en kan bla fram og tilbake når en lurer på diverse ting. Noe som gjør dette til en av de lekreste utgivelsene jeg har sett, er omslaget, det er så vakkert. Skulle du også lure på noe spesifikt i boken, da kan du kjapt søke det opp via registeret bak, som både har oversikten over personer, bedrifter og viktige hendelser. Dette er en svært viktig bok, en fantastisk reise, der du lettere kan få forståelse over historien som er lagt bak oss. Håper ikke dette blir den siste utgivelsen fra Tor Inge Vormedal, skulle gjerne fått 30-, 40-, 50-, og 90-tallet servert på samme måte. Så håper virkelig det kommer flere i samme stil, for dette er leseverdig litteratur, som virkelig både er vakkert å bla i og ha i bokhyllen. Så folkens, kjøp denne boken, du vil ikke angre. Ikke lest 70-tallet og 60-tallet, ikke seint for å gjøre det, for da har du mye snadder i vente.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“På 80-tallet stod liberalismen sterkt i fokus, Det var lettere å få tilgang på kreditt, det var lengre åpningstider, og bygging av nye kjøpesentre. På 1980-tallet var dataalderen i sin spede begynnelse og ordet PC ble forbundet med å være kortpustet. Det var fremdeles lang ventetid for å få fasttelefon og mobiltelefon var svindyr og forbeholdt noen få. De som hevder at alt var så mye bedre før i tiden har som regel dårlig hukommelse. 1980-tallet var preget av lange sykehuskøer, stor kriminalitet, og skyhøye renter.”

 

Med ønske om en fin bokhøst, hilsen Boktimmy!

 

Kilder:

Vormedalforlag.no. (2019). Kem-Ka-Kor: Stavanger-regionen – 1980-tallet. Lokalisert 03.11.2019 på internett Her!

En kunnskapsrik og folkekjær årskavalkade!

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Sjanger: Årskavalkade/Samfunn

Forfatter: Knut Are Tvedt og mange flere

Sider: 464

Kilde: Innbundet

Tradisjonen tro utgis "Hvem Hva Hvor" også i år. Dette er hele Norges årbok, en folkekjær årskavalkade. Boken utgis årlig i 15 000 eksemplarer. Dette er et kunnskapsrik, innholdsrik, interessant og fengende oppslagsverk.

Boken tar gjennom 464 sider, for seg de viktigste internasjonale hendelsene som har preget året en har lagt bak seg.

"Hvem Hva Hvor 2017", gir en samlet presentasjon av årets høydepunkter fra norsk samfunnsliv, kultur, livsstil, sport og vitenskap.

Den tar for seg perioden oktober 2015 til september 2016. Dette er et mesterverk av en bok. Et solid leksikon og en kunnskapsrik årskavalkade. Den er rikt illustrert og inneholder flere tekster med informasjon.

"Hvem Hva Hvor 2017", er et illustrert oppslagsverk. En folkekjær utgivelse. Den inneholder kunnskap fra tiden mellom oktober 2015 og september 2016. Tar for seg året som var på en underholdende, historisk og informativ måte.

Knut Are Tvedt og redaksjonen har igjen laget en velskrevet kavalkade. Dette er virkelig en bok å anbefale. Jeg har valgt å gi året "Hvem Hva Hvor", terningkast 5!

"Hvem Hva Hvor", er et must for flere lesere. En kunnskapsrik reise tilbake til året som har passert.

Bakside informasjon om boken:

"Hele Norges årbok, Hvem Hva Hvor, holder fortsatt koken. Hvert år blir 15 000 eksemplarer av det hendige oppslagsverket spredt til nordmenn over hele landet. Her kan du lese om de viktigste internasjonale hendelsene og om høydepunktene fra norsk samfunnsliv, kultur, livsstil, sport og vitenskap i perioden oktober 2015 til september 2016."

Med julehilsen

Kilder:

Vigmostadbjorke.no. (2016). Hvem Hva Hvor 2017. Lokalisert 27.12.2016 på Internett http://www.vigmostadbjorke.no/?isbn=978-82-419-1333-4

Et norsk TV eventyr!

Forlag: Kagge forlag

Sjanger: Årskavalkade/Underholdning/TV

Forfatter: Irina Lee

Kilde: Innbundet

Alle Nordmenn har mest sannsynlig et forhold til Norge Rundt. Enten de har fulgt det helt siden det startet for 40 år side, eller kun sett en sending. Uansett, så kan dere bli kjent med det folkekjære TV programmet i Irina Lee's bok "Norge rundt – 40 år med gode historier". Dette er en kunnskapsrik, underholdende og interessant bok. Irina har skrevet en omfattende og rikt illustrert bok. En reise gjennom Norge på langs og på tvers.

I boken "Norge rundt – 40 år med gode historier", blir du kjent med nordmenn av alle slag. Du blir kjent med Norge og får et innblikk i yrker som har formet Norge gjennom tiden. Boken byr på bilder, intervjuer, informasjon, QR kode for filmsnutter og historiske tekster. Irina's bok tar for seg noen av favoritt programmene som ble sendt.

Irina byr på gjensyn med historier om postkassereparatører, taubaneførere og cowboyer, vi får historien om Nikka og den spreke rattkjelkedama. Hobbyer fra alle fjorder og fjellbygder er med, fra bjørketegerbinding til møbelsnekring. Velkjente Norge rundt-dyr har også fått sin plass i boka, som elgen uten mor, rever, katter, papegøyer og undulater.

Dette er et interessant portrett av Norge som land og befolkningen. Her får vi portretter av alle programlederne gjennom de fire tiårene. I tillegg er den krydret med leserbrev og morsomme fakta om programmet. Hilsener fra mange kanter er også med, blant annet får vi skråblikk fra Petter Schjerven, Linda Eide, Finn Tokvam og Arill Riise. Dette er en varm og vennlig gavebok til alle som er glade i Norge og Norge rundt. Kulturminister Linda Hofstad Helleland har skrevet forordet.

Dette er en varm, sterk, kunnskapsrik og rørende bok. Vi får ta del i jubileet for det 40 år gamle TV programmet og vi blir kjent med menneskene som var med å skape og bringe programmet videre. "Norge Rundt – 40 år med gode historier", forteller et viktig budskap mellom to permer. Du kan glede deg til flere timer med lesing.

Irina's bok får terningkast 6 av meg! Dette er en bok du virkelig bør anskaffe deg. Flere stunder med humor, glede og kunnskap.

Bakside informasjon om boken:

"Norge rundt er et av Norges mest folkekjære TV-program. Høsten 2016 har programmet vært sendt i 40 år, og i denne rikt illustrerte jubileumsboka er det beste fra programmene samlet mellom to permer.

Boka byr på gjensyn med favoritter fra alle tiårene programmet har vært sendt. Her er historier om postkassereparatører, taubaneførere og cowboyer, vi får historien om Nikka og den spreke rattkjelkedama. Hobbyer fra alle fjorder og fjellbygder er med, fra bjørketegerbinding til møbelsnekring. Velkjente Norge rundt-dyr har også fått sin plass i boka, som elgen uten mor, rever, katter, papegøyer og undulater. Boka gir portretter av alle programlederne gjennom de fire tiårene. I tillegg er den krydret med leserbrev og morsomme fakta om programmet. Hilsener fra mange kanter er også med, blant annet får vi skråblikk fra Petter Schjerven, Linda Eide, Finn Tokvam og Arill Riise. Dette er en varm og vennlig gavebok til alle som er glade i Norge og Norge rundt. Kulturminister Linda Hofstad Helleland har skrevet forordet."

Med en underholdende bokhilsen

Kilder:

Kagge.no. (2016). Norge rundt – 40 år med gode historier. Lokalisert 11.12.2016 på Internett http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044784&b_id=1651544

Bli kjent med Stavanger gjennom avisenes historie!

Forlag: Commentum Forlag

Sjanger: Leksikon/Årskavalkade

Forfatter: Engwall Pahr – Iversen

Annet info. Bokpakke på 3 bøker (50, 60 og 70 tallet)

Kilde: Innbundet

 

Lurer du på hvordan Stavanger så ut på 50, 60 og 70 tallet. I Engwall Pahr – Iversens bøker tas du med gjennom slik avisene så på tiårene. Dette er bøker som passer fra for enhver alder. Anbefales på det sterkeste.

Du blir i disse bøkene kjent med kulturen, befolkningen, avisredaktørene, synet på samfunnet, politikken, landskapet og hvordan Stavanger har forandret seg!

Dette er bøker som går i dybden av hvert tiår og denne høsten kommer 80 tallet.

Bøkene er virkelig en bauta for Stavanger befolkningen. Alle kan kjenne seg igjen, men de som kjenner best til historien er de som enten er vokst opp eller har noen de kjenner fra disse tiårene.

Engwall Pahr forteller en virkelighet og formidler en viktig del av Stavanger.

Dette er bøker som er viktige for de fleste. Dette er bøker jeg virkelig anbefaler.

Bøkene er spennende, kunnskapsrike, aktuelle, mimrende, informative, sterke og viktige. Det er både viktig for Norge og Stavanger. Disse bøkene er med å setter Stavanger på kartet.

Jeg har valgt å gi disse tre bøkene terningkast 5! De er kunnskapsrike og viktige. 

 

PS: BOK 4 kommer høsten 2016!

 

Kilder: Boktimmy

50 år med dyreparken, en vakker bok om liv og glede!

Forlag: Ena forlag

Sjanger: Leksikon/Årskavalkade

Forfatter: Hans Martin Sveindal og Jon Arntrup

Sider: 280

Kilde: Innbundet

 

ENDELIG er boken om Norges mest besøkte og folkekjære park kommet. Boken om dyreparken i Kristiansand, er et dypdykk i parkens arkiver. Her blir du bedre kjent med parkens dyr, ansatte, historien, statistikk, attraksjoner, visjonen, oppturer og nedturer. Dyreparken har hatt som visjon å glede, underholde og gi folket en opplevelse. “Den levende parken” forteller om parkens sterke, dystre og glede fortid, men er først og fremst en jubileums bok om den 50 års lange levetid.

Dette er en bok de fleste familier bør skaffe seg. Nærmest et kunnskap og en “MÅ HA BOK”. Parken som nå er blitt 50 år, har gjennom levetiden gledet mennesker i alle aldre. Jubileumsboken er proppet med flere titalls fotografier, intervjuer, sanger, underholdning, aktiviteter, statistikk og en sterk historie preget av sorg, glede og overraskelser. Det er ingen tvil om at boken kommer til å trekke flere til parken. Du som person vil elske både boken og parken.

Med et innhold på 280 sider, har forfatterne klart å skape en vakker praktbok. “Den levende parken”, er proppet med nydelige bilder, fyldig statistikk og kunnskapsrik fakta. Dyreparken i Kristiansand er en del av den norske kulturarven vår og forfatterne har med denne boken klart å bevare denne arven. Boken er et nydelig eksempel på at jubileumsbøker kan være underholdende og kunnskapsrik.

Med denne boken blir du dratt med gjennom en sjokkerende, overraskende, inspirerende og kunnskapsrik reise, der du som leser får en innføring i nærmest hele dyreverden. I tillegg får du oppleve en historie preget av tragiske hendelser som brann, avliving og sorg, samt glede og oppturer. Boken anbefaler jeg på det sterkeste. Et kunstverk av de sjeldne. Det er ingen tvil om at forfatterne har gjort en stor del Research for å skape en slik troverdig, vakker og kunnskapsrik bok. Noe som viser forfatternes dyktighet.

 

Bakside informasjon om boken:

“Glede og undring. Latter og overraskelser. Underholdning og inspirerende kunnskap. I Dyreparken er ingen dager like. Hver eneste dag kommer både besøkende og ansatte hjem med nye opplevelser og nye historier. Slik har det vært i 50 år, og slik skal livet i Dyreparken fortsette å begeistre.
I denne jubileumsboken får du et innblikk i historiene og blir kjent med noen av menneskene som har formet Dyreparken. Dette er historien om dyrepasserne, de ansatte, gründerne, lederne og investorene. Det er historien om et viktig stykke norsk barnekultur. Og det er historien om bedriften som har blitt den mest offensive familieattraksjonen i Norge.
Boka handler også om hvordan Dyreparken har gått fra «å vise frem dyr» til i dag å jobbe med bevaring av naturen, drive undervisning og forskning, og delta i avlsprogrammer for flere truede dyrearter.
Men fremfor alt er dette historien om store visjoner og dypt engasjement gjennom 50 år”

 

Er du klar til å ta et dykk i dyreparkens oppturer og nedturer. En historie preget av glede, sjokk, inspirasjon og sorg. For i dyreparken er ikke alle dager like. Gjennom bokens 280 sider får du en innføring og en guidet tur gjennom dyreparkens 50 års lange levetid. Boken er en perle av en bok og jeg blir nærmest glad av å lese og se i “Den levende parken”.

I slutten av dette leksikonet eller årskavalkade, har Hans Martin Sveindal og Jon Arntrup oppsummert de 50 årene, med bilder, statistikk, oversikt over nyheter for hvert år, oppturer og nedturer og ikke minst kunnskapsrik fakta. Som leser får du en innføring i dyreparkens historie. I tillegg oppsummeres boken mot slutten. Med bokens kunnskap, blir du mer kjent med parken som er elsket og hatet. Du blir kjent med en historie som er overraskende, underholdende og inspirerende. Det er vanskelig til tider og legge den fra seg. Boken er fengende både ved bildebruken og informasjonen.

Gjennom de 280 sidene blir du som nevnt, bedre kjent med dyrene og de ansatte. Boken inneholder intervjuer, vakre bilder, sjokkerende informasjon, tragedier og ikke minst gleder. Etter å ha lest boken, kan du betydelig mer om parken. Forfatterne har klart å skrive et kunstverk av en bok.

Etter å ha lest en slik vakker bok, ender jeg med å gi boken terningkast 6!.

Boken er bare en “MÅ HA BOK”.

 

Så skaff den i dag og kos deg, kanskje du tar turen!!

 

Med lesehilsen fra Boktimmy!!

 

Kilder:

Norlig.no (2016). Den levende parken. Lokalisert 2016 på internett: http://www.norli.no/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=10651&urlLangId=-101&productId=2403969&urlRequestType=Base&langId=-101&catalogId=10051

Vokst opp på 2000 tallet, da er dette en bok midt i blinken for deg!

Forlag: Vega forlag

Sjanger: Årskavalkade/Leksikon

Forfatter: H. K. Hartvedt

Sider: 145

Kilde: Forhåndseksemplar

 

Husker du da Kjartan Salvesen vant idol, når folk chattet via MSN, når WOW genseren var på moten, når ordet LOL ble allmannseie, når den første Harry Potter boken ble utgitt, når Twilight preget de fleste kinoskjermer og/eller når gutterommet var fult av Lego og når jenterommet bestod av Bratz dukker. Om du husker disse historiske milepælene, har du mest sannsynlig vokst opp på 2000 – tallet. Mest sannsynlig er du født mellom 2000 og 2010, eller husker du nokk fra da dine barn var små. 

Selv om året var stappet med glede og underholdning, fikk en hel verden sjokk da USA ble rammet av terroren 11. september. En hel verden var berørt av brutale og sjokkerende bilder og statistikk. Mens en hel verden var preget av sorg, var dette et tiår full av Realty TV. Flere tusen flokket seg til TV skjermene og underholdningen blomstret. For bok og filminteresserte var det flere høydepunkter dette året, som blant annet Harry Potter. Kinosaler ble også fult opp av ivrige Twilight fans. Det er ingen tvil om at dette tiåret var underholdningens tiår.

“Barndom 2000 – tallet”, er med andre ord en årskavalkade, preget av sorg, underholdning, nyheter, optimisme, pessimisme, fantasier, trylling, Realty og til sist, men ikke minst glede og hygge. Med andre ord et voksende tiår, stappet med varme høydepunkter og flere samfunn i forandring. 

Med andre ord er dette en bok de fleste bokelskere bør anskaffe seg. En bok som går i dybden av et tiår, vakkert illustrert med bilder, intervjuer og troverdig informasjon. Folk kan bare glede seg til å lese den etterlengtede fortsettelsen av barndom serien. Serien som er bestående av nå til sammen 9, mimrende, informative, spennende, troverdige og gøyale bøker.

“Minner er til for og deles”, og gjennom 145 sider, drar forfatteren oss med gjennom nyheter, intervjuer, informasjon, underholdningen, oversikter, statistikk, tidslinjer og fotografier fra en svunnen tid. Vi kommer nokk alle til å savne WOW genseren, tryllestaven og Lego – en når vi blar i denne boken. Det er viktig å ta vare på minnene, noe som forfatteren klarer på en kreativ måte.

“Barndom 2000 – tallet” er en praktbok av en årskavalkade. Forfatteren har på en kreativ måte klart å dele opp i kategorier. For hver kategori har forfatteren klart og inkludere det mest viktigste av tiåret. Her blir du dratt inn i nyhetenes – og underholdnings – verden. Ved vakre illustrasjoner får du et dypdykk i de fleste arkiver. Dette er på mange måter et sterkt og informativt leksikon, fullspekket med nostalgiske øyeblikk. Boken er en fryd å lese og kan virkelig anbefales på det varmeste. Denne boken mener jeg er en bauta i norsk litteratur historie.

 

Bakside informasjon om boken:   

“Har du noen gang tømt et kontantkort på polyfoniske ringetoner? Eller fått såre tomler av å stemme fram ditt Idol? LOL-et du deg gjennom filmen Lovlig Blond og chattet om det på MSN? Drømte du om Buffalos eller WOW-genser? Hadde du Harry Potter-lego og elsket Bratz? Da er du ganske sikkert et barn av 2000-tallet.

Dette er boken for deg som vokste opp på 2000-tallet. Tiåret da livet flyttet seg over på digitale plattformer, og mobiltelefonen ble menneskets beste venn. Så finn frem de gamle saggebuksene, sett på noe indierock og ta deg en tur tilbake til barndommen. KOZ og KLEMZ!

Barndom 2000 er en av ni rikt illustrerte bøker i en serie om oppvekst fra 1900-tallet og frem til 2010. Barndomsserien har solgt opp mot 600 000!”

 

Bilde hentet fra boken

 

Det er ingen tvil om at årene mellom 2000 og 2010 var beriket med glede, sorg, tragedie, humor og spenning. Ikke bare ble nyhetsbilde snudd opp, men TV skjermen fikk flere underholdende programmer å følge. Boken tar grundig for seg et tiår i forandring. “Barndom 2000 – tallet”, er delt opp i nyheter, familieliv/privatliv og underholdning.

Boken kan virkelig anbefales. Både for barn, ungdommer og voksne, er dette en bok de fleste bør lese. Boken er troverdig skrevet og nydelig utstyrt med vakre familie og samfunns bilder. “Barndom 2000 – tallet” er virkelig og anbefale til de fleste nyhets og nostalgi interesserte. Boken er en praktbok av de sjeldne.

Etter å ha lest denne vakre og informative boken, har jeg valgt å gi den terningkast 5. Den klarte å fenge, er vakkert illustrert og inneholder troverdig informasjon. Boken inneholder rikelig med informasjon, både gjennom intervjuer og fakta fra året, men det er få fakta man klarer å skrive inn på 145 sider. Forfatteren har klart å plukke ut det viktigste, noe som viser vedkommende sin dyktighet som forfatter.

TERNINGKAST 5!

 

Med bokhilsen fra Boktimmy:)

 

Kilder:

Vega forlag (2016): Ny bok fra Vega forlag. Lokalisert 16.06.2016 på internett: http://news.cision.com/no/vega-forlag/r/ny-bok-fra-vega-forlag–barndom-2000-tallet,c2030455