Alvorlig og underholdende barnebok!

Forlag:

Vigmostad & Bjørke

Sjanger:

Barnebok

Forfatter:

Gaute Heivoll

Dato:

25.08.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Gaute Heivoll har gjennom flere titalls utgivelser utmerket seg som en av nåtidens mest profilerte og viktigste forfattere. Med sitt skjønnlitterære gjennombrudd «Før jeg brenner ned» fra 2010, viste han sitt talent som forfatter. I høst, 2018 er han igjen aktuell med romanen «Sang for sekstiåtte forrædere». Men i denne anmeldelsen skal jeg ikke fokusere på hans skjønnlitterære utgivelser for voksne, jeg skal framheve hans barnebok som kom tidligere i år.

«Rottefangeren fra Sorø» er første del av barnebok serien Estragons historier. En serie om de syv dødssyndene, der rotter har hovedrollen. Et vakkert, sterkt, dramatisk, alvorlig, frekt og spennende eventyr for barn mellom 9 og 12 år. Heivoll har fått hjelp av den prisvinnende danske illustratøren John Kenn Mortensen, til å tegne et troverdig og dystert bilde av handling som utspiller seg mellom bokens to permer. Jeg har lest flere barnebøker opp igjennom, men vil si meg mektig imponert over Heivoll’s nyeste univers.

Hver søndag etter gudstjenesten sniker Siful seg ned i den hemmelige gangen fra bak orgelet og ned under kirkegården, der vennen Estragon bor i en kiste. Estragon er løgnaktig og grisk og nesten blind – men historiene han forteller, er ulikt noe annet. Kan en rotte jobbe som rottefanger? Estragon hevder så. Med Siful som lydhørt publikum forteller han om hvordan det gikk da han tok tjeneste hos begravelsesagenten Glambek, en mann like pengeglad og nedrig som Estragon selv.

Gaute Heivoll har med boken «Rottefangeren fra Sorø», vist at han ikke bare mestrer å skrive minneverdige leseopplevelser for voksne. Han har også klar å skape et litterært univers for barn som er såpass underholdende, dramatisk, humoristisk og alvorlig at selv de voksne har problemer å legge den fra seg. Dette er et litterær fabel som er full av humor, alvor og drama. Forfatteren byr også på uhyggelige øyeblikk der nakkehårene reiser seg hos leserne. Gaute Heivoll har skapt et litterært mesterverk som er proppet med spennende beskrivelser og dyster skildringer. En kan til tider få en følelse av at en leser Roald Dahl eller H.C Andersen. Så folkens, les denne for deres barn, eller les den selv, dere vil ikke angre!

Jeg ser fram til flere bøker i denne serien! For Gaute Heivoll skriver så innmari godt, det er en leseopplevelse som er særdeles vanskelig å legge fra seg!

Mitt terningkast av boken:

—6

Bakside informasjon om boken:

«Hver søndag etter gudstjenesten sniker Siful seg ned i den hemmelige gangen fra bak orgelet og ned under kirkegården, der vennen Estragon bor i en kiste. Estragon er løgnaktig og grisk og nesten blind – men historiene han forteller, er ulikt noe annet. Kan en rotte jobbe som rottefanger? Estragon hevder så. Med Siful som lydhørt publikum forteller han om hvordan det gikk da han tok tjeneste hos begravelsesagenten Glambek, en mann like pengeglad og nedrig som Estragon selv.»

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Vigmostadbjorke.no. (2018). Rottefangeren fra Sorø. Lokalisert 25.08.2018 på Internett Her!

Uhyggelig spenning lagt til 1918!

Forlag:

Vigmostad & Bjørke

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Jan Boris Stene

Dato:

23.08.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Helt siden Jan Boris Stene debutert med «Nådegiveren» i 2015, har han fascinert sine lesere med særdeles god og stø kunnskap, samt troverdige skildringer av begynnelsen av 1900 tallet. I år er Stene aktuell med sitt tredje Falkener og Wilberg mysterium. «Lucifers fall» er en hårreisende, uhyggelig, dyster og nervepirrende kriminalroman som virkelig kan anbefales.

Handlingen i «Lucifers fall» er lagt til sensommeren 1918. Da bringer en hensynsløs morder død og fordervelse til Trondheim. Flere av byens ledende borgere tas av dage på grotesk vis. Privatoppdager Falkener og hans følgesvenn doktor Wilberg følger sporene til en av byens eliter, der skjelettene i skapene er mange. Uhyggen brer seg hvem blir neste offer? For å stanse de bestialske drapene, må Falkener og Wilberg først finne ut hvorfor morderen begår ugjerningene.

«Liker du Sherlock Holmes, ja da vil du elske Jan Boris Stene utgivelser.»

— Simen Ingemundsen

Jan Boris Stene tar i «Lucifers fall», leserne med på et underholdende, dramatisk og historisk eventyr med Falkener og Wilberg i hovedrollen. Et mysterium som er såpass spennende og fengende, at den er vanskelig å legge fra seg når en først har startet å lese. Med «Lucifers fall» viser Stene at han har talent som forfatter. Forfatteren beskrivelser karakterene og miljøet på en såpass forbilledlig måte at en kan føle tilstedeværelse i handlingen. Jeg håper Jan Boris Stene kommer til å gi ut flere kriminalromaner, for skrive, ja det kan han!

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Sensommeren 1918 bringer en hensynsløs morder død og fordervelse til Trondheim. Flere av byens ledende borgere tas av dage på grotesk vis. Privatoppdager Falkener og hans følgesvenn doktor Wilberg følger sporene til en av byens eliter, der skjelettene i skapene er mange.

Uhyggen brer seg hvem blir neste offer? For å stanse de bestialske drapene, må Falkener og Wilberg først finne ut hvorfor morderen begår ugjerningene.»

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Vigmostadbjorke.no. (2018). Lucifers fall. Lokalisert 23.08.2018 på Internett Her!

Hårreisende og drivende god politi krim!

Forlaget:

Publica

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Ben Ormstad

Sider:

328

Dato:

17.08.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Ben Ormstad debuterte som forfatter i 2013 med den sterke, rørende og troverdige romanen «Petter fra Oslo». I år er forfatteren igjen aktuell med kriminalromanen «Selvmordet», en særdeles spennende, sjokkerende og skremmende roman.

Gjennom 328 sider blir leserne kjent med den ferske privatetterforskeren Ørn Klo. Ormstad har levert en litterær godbit, som passer perfekt for deg som liker Jørn Lier Horst eller Jørgen Jæger. Jeg er glødende begeistret for måte Ormstad skildrer dagens samfunn og setter leserne inn i menneskesinnet. Han har klart å skrive en rå og heftig kriminalroman som inneholder sport av psykologiske spenning.

I «Selvmordet» blir leserne kjent med en Ørn Klo, som er en fersk privatetterforsker. Kriminalromanen starter med politiets konklusjon over en kvinne som blir funnet død utenfor blokka si i Oslo. De tror den unge, gravide og nygifte kvinnen har tatt sitt liv. Den ferske privatetterforskeren Ørn Klo tviler på politiets konklusjon. Plaget av hyppige migreneanfall og med tynnslitte nerver begynner han å grave i saken. Situasjonen forverres når flere i kvinnens familie dør. Med ett er Ørn Klo viklet dypt inn i familiens mareritt.

«Selvmordet» er en eksepsjonell god kriminalroman som kan få nakkehårene til å reise seg hos selv den hardeste leser. Det er ingen tvil om at Ben Ormstad har gjort omfattende research for å levere såpass troverdige skildringer av politiarbeid. Hans måte å beskrive karakterene- og miljøet på får leserne til å føle tilstedeværelsen i handlingen. Forfatteren har skrevet en nervepirrende, spennende og drivende god roman som virkelig kan anbefales. Når du først har startet å lese denne kriminalromanen, er den vanskelig å legge fra seg.

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Selvmord, fastslår politiet, når en kvinne blir funnet død utenfor blokka si i Oslo. Ung, gravid og nygift. Den ferske privatetterforskeren Ørn Klo tviler på politiets konklusjon. Plaget av hyppige migreneanfall og med tynnslitte nerver begynner han å grave i saken. Situasjonen forverres når flere i kvinnens familie dør. Med ett er Ørn Klo viklet dypt inn i familiens mareritt.»

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Ben Ormstad. (2018). Selvmordet. Publica: Stavanger. 328 sider

Fengende og heftig krim langt til Sørlandet!

Forlag:

Publica

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Rita Aslesen

Sider:

360

Dato:

16.08.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

«Magdalenahuset» er Rita Aslesens skjønnlitterære debut som forfatter. Gjennom 360 sider serverer Aslesen nervepirrende, hårreisende, skremmende og oppsiktsvekkende spenning i særdeles god kvalitet. Handlingen er lagt til den sjarmerende sørlandsbyen Mandal, å det i seg selv gjør dette til en unik leseopplevelse. Det finnes få kriminalroman der handlingen er lagt til Sørlandet. Rita Aslesen har skrevet en fengslende kriminalroman, som er vanskelig å legge fra seg.

«Rita Aslesen har skrevet en debut som både er spennende, sjarmerende og skremmende på en og samme tid»

— Simen Ingemundsen

Handlingen er lagt til den søvnige sørlandsbyen Mandal. Der det skal arrangeres jubileum på det vakre godset Risøbank. Lord Salvesens oldebarn, engelske Malina Fraser, er hedersgjest. Hun har lovet å avsløre en familiehemmelighet, men ikke alle er like begeistret for dette. Samtidig får etterforsker Renate Minde i bergenspolitiet en mystisk telefon fra sin gamle tante Magdalena, som bor i Mandal. Den tidligere misjonæren høres skremt ut og ber niesen komme hjem. Hun har noe på hjertet som ikke kan fortelles over telefonen.

Rita Aslesen imponerer med sin velskreven kriminalroman «Magdalenahuset». Forfatterens måte å beskrive Sørlandet på får leserne til å føle tilstedeværelse og gjennom hennes miljø- og karakter- skildringer trekker hun leserne inn i handlingen på en særdeles god måte. Rita Aslesen viser kvalitet i hennes måte å skrive på og har servert en hårreisende, nervepirrende og realistisk leseopplevelse som virkelig kan anbefales. Jeg håper virkelig det kommer flere skjønnlitterære romaner fra Aslesen, for hun har med «Magdalenahuset» vist at hun kan skrive.

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«I den søvnige sørlandsbyen Mandal skal det arrangeres jubileum på det vakre godset Risøbank. Lord Salvesens oldebarn, engelske Malina Fraser, er hedersgjest. Hun har lovet å avsløre en familiehemmelighet, men ikke alle er like begeistret for dette. Samtidig får etterforsker Renate Minde i bergenspolitiet en mystisk telefon fra sin gamle tante Magdalena, som bor i Mandal. Den tidligere misjonæren høres skremt ut og ber niesen komme hjem. Hun har noe på hjertet som ikke kan fortelles over telefonen.»

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Rita Aslesen. (2018). Magdalenahuset. Publica forlag: Stavanger. 360 sider.

Sjarmerende Sørlandet, er arena for grøssende og historisk spenning i Havres nye kriminalroman!

Forlag:

Lyst forlag

Sjanger:

Grøsser, Fantasy og Kriminalroman

Forfatter:

Mårten Juvastøl Havre

Dato:

06.08.2018

Sider:

168

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

I begynnelsen av juli fikk jeg Boktimmy, gleden av å bokbade Mårten Juvastøl Havre på Grønt Senter i Kristiansand. Det var i anledning, lanseringen av hans nyeste kriminalroman «Tidsrift».

Handlingen i Havres nye utgivelse er lagt til sjarmerende og vakre Sørlandet. Gjennom 168 sider, kobler forfatteren sammen sjangrene krim, fantasy og grøsser, og river i stykker det idylliske Sørlandet på en ekstremt spennende måte. Mårtens utgivelse «Tidsrift» går over 3 århundrer, noe som gjør dette til en innmari interessant roman. Det er ingen tvil om at Juvastøl har gjort omfattende historisk forskning når han har skrevet denne underholdende og dramatiske romanen. Blant annet tegner han et troverdig bilde av andre verdenskrig, som spiller en særdeles viktig rolle i denne kriminalromanen.

Personlig mener jeg at «Tidsrift» er et hakk bedre, enn «Blå måne» som jeg anmeldte 02.12.2016, Og Som Du Kan Lese Her!

Natt til 6. oktober 1943 forsvinner løytnant Wolfgang Kortz og troppen sporløst under et oppdrag. På nøyaktig samme dato i 1881 fordufter Ole Wessel under en rømningsaksjon fra Eg sinnssykeasyl. 6. oktober 2015 blir ekteparet Tormod og Turid Helland drept på slektsgården i Øvrebø av gjerningsmenn ikledd Wehrmacht-uniformer. Mens en mann som hardnakket påstår å være født i 1848 forskanser seg på Sørlandet sykehus. Etterforskerne Wollert Hansen og Marius Franc settes på saken.

Mårten Juvastøl Havre viser med sin nye kriminalroman «Tidsrift», at han har et solid talent som forfatter. Å jeg har troen på at han omsider vil nå langt. Ikke bare tegner han et realistisk bilde av miljøet og karakterene i denne kriminalromanen, men han skaper en stemning som får nakkehårene til å reise seg. Forfatteren byr på en drivende handling, som er svært underholdende, skremmende, sjokkerende og heftig. «Tidsrift» er en innmari god roman, noe som gjør den vanskelig til å legge fra seg. Det er bare en ting å si «Bravo, kom med mer Mårten, for skrive, ja det kan du!»

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Natt til 6. oktober 1943 forsvinner løytnant Wolfgang Kortz og troppen sporløst under et oppdrag. På nøyaktig samme dato i 1881 fordufter Ole Wessel under en rømningsaksjon fra Eg sinnssykeasyl.

6. oktober 2015 blir ekteparet Tormod og Turid Helland drept på slektsgården i Øvrebø av gjerningsmenn ikledd Wehrmacht-uniformer. Mens en mann som hardnakket påstår å være født i 1848 forskanser seg på Sørlandet sykehus. Etterforskerne Wollert Hansen og Marius Franc settes på saken.

Tidsrift er en fri etterfølger av forfatterens første roman Blå Måne. Med stor flid kopler Mårten Havre sjangerne fantacy, grøssere og krim.»

Med sommerhilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Forlagshusetivestfold.no. (2018). Tidsrift. Lokalisert 06.08.2018 på Internett Her!

«Til slutt et bilde fra lanseringen»

Foto: Simen Ingemundsen