Humor fra gamledager

Mer tinder i gamledagerForlag: Spartacus forlag

Forfatter: Eirik Lande

Sjanger: Humor/Sakprosa

Terningkast: 5

Sider: 175

Format: Innbundet


Selve anmeldelsen:

Eirik Lande er for flere titusener kjent for Instagram-kontoen “Tinder i gamledager”. Der han siden 2018, på en underholdende og oppfinnsom måte, har delt bilder av gamle kontaktannonser. Han bor i Bergen, har fast stilling i offentlig sektor, og eier egen leilighet sammen med en ekte forfatter.

I fjor (2018) kom boken “Tinder i gamledager”, der Lande har samlet et bredt utvalg av kontaktannonser fra det 20. århundret. Den ble umiddelbart en salgssuksess og bestselger. Boken er en fargerik og personlig gave til leserne, og inneholder flere morsomme og rare elementer som skaper en litterær godbit av de sjeldne.

Forfatteren gir et unikt innblikk i hvordan dating foregikk den gang det ikke fantes Internett. “Tinder i gamledager” er spesiell, sær, rar og søt, samtidig som den er ekstremt humoristisk og underholdende. Jeg lo så godt av Landes bok, at jeg opptil flere ganger måtte tørke tårer. Det er ikke bare innholdet som gjør dette til en genial bok, det er oppsetningen av annonsene, og hvordan de er bygget opp etter sjanger. Jeg er meget imponert over det arbeidet Eirik Lande har gjort med sin debut.

Så i år (2019) kom oppfølgeren. Jeg ble enormt glad da jeg så Eirik Lande skulle følge opp med ny bok i samme sjanger. Med “Mer Tinder i gamledager” har Eirik Lande laget en helt lik, men på samme tid helt unik bok, som er enda bedre enn debuten. “Mer Tinder i gamledager” er en lettlest, medrivende og underholdende godbit av de sjeldne, fullstappet med sjokkerende, ærlige og oppsiktsvekkende annonser. Husk på å les sakte, og nyt lenge, for samtlige av disse annonsene er en lesefest i seg selv. 

“Mer Tiner i gamledager” er en fantastisk bok, som til tider får deg til å bryte ut i latter og som flere ganger får deg til å gape av sjokk. Den er rett og slett forbausende god skrevet. Helheten i denne velskrevne boken, fikk meg til å sitte igjen med et bredt smil om munnen. Jeg slet med å legge den fra meg, og angret på at jeg hadde lest den så fort ferdig. Men det som er perfekt med denne boken, er at du når som helst kan ta den opp igjen, og oppleve den samme følelsen, som du følte da du leste den første gang. En helt unik bok av sitt slag med andre ord.

Siden det finnes 30 tusen kontaktannonser som har stått på trykk i norske blader og magasiner mellom 1960 og 1999, så håper jeg så inderlig at dette ikke blir den siste av Eirik Lande. Så server oss flere bøker Lande, vi vil ha mer, vil bare elsker din måte å formidle gamle annonser i avisen. For aldri før har det vært så humoristisk og underholdende å lese i gamle utklipp, tusen takk Eirik Lande, for at du laget denne boken.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Etter suksessen med den første utgaven av Tinder i gamledager, og med mer enn 65 000 følgere på Instagram, måtte det bli en oppfølger. I denne boken finner du noen av de rareste, mest oppfinnsomme, frekke, klønete, vulgære og hjelpeløse kontaktannonsene som har stått på trykk her til lands.

I en tid da internett og datingapper kun var en fjern fremtidsdrøm, ble ukebladene redningen for mennesker som søkte kjærlighet, vennskap eller bare et lite eventyr. Tusenvis av kvinner, menn, pensjonister, fengselsfugler, uforskyldt skilte og ulykkelige gifte prøvde lykken i de populære kontaktspaltene.

Her får du det aller morsomste fra nærmere 30 000 kontaktannonser som har stått på trykk i norske blader og magasiner mellom 1960 og 1999.”

 

Med ønske om en god bokhøst fra Boktimmy

 

Kilder:

Spartacus.no. (2019). Mer Tinder i gamledager. Lokalisert 15.09.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Siv Ringdals bok “Det amerikanske Lista”:

Siv Ringdal: Det amerikanske Lista

Forlag: Pax Forlag

Sjanger: Sakprosa

Forfatter: Siv Ringdal

Sider: 285

Dato: 06.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen: 

I “Det amerikanske Lista” forteller Siv Ringdal om da det moderne Amerika kom til Norge. De fleste kjenner til den amerikansk inspirerte “Trunken” som ligger i Lista sentrum.  Det var nemlig i det lille tettstede på Sørlandet det skjedde, innføringen av rosa domatter, dollarglis, caps og delikatesser. Gjennom velvalgt kunnskap og rikt bildemateriale tegner forfatteren et fascinerende og interessant bilde av hva listalendinger hadde med seg tilbake fra Brooklyn og New York. Forfatteren har laget en velskreven bok, som virkelig kan anbefales.

Siv Ringdal forteller gjennom nærmere 300 sider om kjærlige historier i millionbyen New York, om avlsstasjone Lista, ungkarer på arbeidsjakt og hjemkomstens forviklinger.

Endelig har Sørlandsk-plassen Lista fått sin egen litterær biografi. Jeg har selv vært i Lista, og anbefaler samtlige å ilegge seg en turen dit, for nærmere USA kommer du ikke på norsk jord. Siv Ringdal har gjort et fabelaktig arbeid med å skrive denne fengende boken. Det er imponerende hvor mye Siv Ringdal klarer å samle mellom to permer. Jeg er imponert over forfatterens bruk av kilder og bilder. Det er kombinasjonen av illustrasjoner og informasjon som gjør dette til en praktfull bok. Dette er en lesefest av de sjeldne, en sakprosa bok som virkelig kan anbefales.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Boken omhandler hvordan det moderne Amerika kom til Norge. Det var på Lista det skjedde, innføringen av rosa domatter, dollarglis, caps og delikatesser. Et nytt vakkert liv hadde hjemvendte listalendinger med tilbake fra Brooklyn og New York. Her er historier om kjærester i millionbyen New York, avlsstasjonen Lista, ungkarer på arbeidsjakt og hjemkomstens forviklinger. Har oversikt over informanter, fotografier og illustrasjoner og litteraturliste.”

 

Kilder:

Pax.no. (2017). Det amerikanske Lista. Lokalisert 06.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Siv Ringdals bok “På høye hæler i Amerika”:

På høye hæler i Amerika

Forlag: Pax Forlag

Sjanger: Sakprosa

Forfatter: Siv Ringdal

Sider: 395

Dato: 06.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Med “På høye hæler i Amerika” tegner Siv Ringdal et fascinerende og imponerende bilde av Agder- kvinnenes utvandring til Amerika fra 1946 – 1965. Dette er en dramatisk tid skildring, et spennende innblikk og omfattende analyse av ugifte Agder-kvinners skjebne. Gjennom velvalgt kunnskap og rikt bildemateriale formidles en kulturhistorie som eldre mennesker i dag har et sterkt forhold til. I løpe av nærmere 400 sider, prøver forfatteren å vise at det ikke bare var menn som utvandret til Amerika. Siv Ringdal har skrevet en lettlest og informativ bok som virkelig kan anbefales.

I Amerika endret Sørlandskvinnene sin stil og levemåte. De begynte å bruke leppestift, tok seg permanent og fikk klippet håret. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko. På kontoret arbeidet de aktivt, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfoldelse. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.

Siv Ringdal forteller i “På høye hæler i Amerika” om Sørlands-kvinnene på en fengende måte. En alvorlig og dramatisk historie som er i ferd med å bli glemt. De fleste utvandrerhistorier handlet først og fremst om menn, men det var mange kvinner som også tok turen. Siv Ringdal er bosatt i Lista, og har gjort en innmari god jobb når hun har skrevet denne lettleste boken. Mange av de kvinnene som reiste fra Agder til Bay Ridge, reiste til Norge igjen etter noen år. På vei hjem tok de med seg det beste fra Amerika. Med rikt kilde materiale og samtaler med noen av kvinnene som emigrerte, har Ringdal skrevet en unike bok i sitt slag. “På høye hæler i Amerika” er en litterær godbit som virkelig kan anbefales.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“I Amerika endret sørlandskvinnene stil og levemåte. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko. De arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfoldelse. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet – og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.”

 

Kilder:

Pax.no. (2018). På høye hæler i Amerika. Lokalisert 06.01.2019 på internett Her!

En praktbok de fleste rogalendinger burde ha i bokhyllen!

Forlag: Vormedal forlag

Sjanger: Faktabok/Oppslagsverk

Forfatter: Tor Inge Vormedal

Sider: 256

Dato: 01.11.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

«Kem-Ka-Kor. Stavanger- Regionen. 70 – tallet» av Tor Inge Vormedal er årets desidert viktigste utgivelse for alle Rogalendinger. For enten du har opplevd 70 tallet, eller er født etter, så er dette en praktfull bok som virkelig kan anbefales. Dette er en bok de fleste som er bosatt i Stavanger regionen bør ha i sin bokhylle.

I fjor kom første bok i serien, da om 60 tallet. Du kan lese anmeldelsen min av boken i sin helhet på siste side i 70 – talls boken eller Her!

Tor Inge Vormedal tar elegant for seg både oppturer og nedturer, samt små og store hendelser som har preget Stavangerregionen gjennom hele 1970-tallet.

Stavanger kunne aldri fått en bedre formidler av dette tiåret. Dette er en engasjerende og fengende bok, som er vanskelig å legge fra seg. 70 tallet var tiåret da oljeeventyret startet. Siddisene fikk sin egen oljehovedstad, med oljedirektoratet og hovedkontoret til Statoil sentralt i Stavanger. Regionen opplevde også stor økonomisk vekst og befolkningsvekst i denne perioden.

I denne godbiten av en bok får du innføring i både historiske og kuriøse hverdagshendelser. Boken er rikt illustrert med både bilder, tegninger og annonser. Om du også er forveden på hvor mye 1 kr fra 70 tallet er verd idag, så innleder forfatteren med nettopp dette. Vi får også vite folkemengde i de sentrale delene av Rogaland. I tillegg finner du en flott oversikt over kjente og folkekjære TV program som preget skjermen gjennom tiåret. Bak i boken får leserne også et fyldig stikkordsregister til både personer, bedrifter og viktige hendelser.

Aldri før har Stavanger fått en så detaljert innføring i 70 tallets opp og nedturer som nå. Stavanger kunne faktisk ikke fått en bedre formidler av dette tiåret. Boken er rikt illustrert og fullstappet av kunnskap om 70 tallet, som Stavanger folk kommer til å elske. Så ta deg tid til å ta en reise tilbake i tid, du vil ikke angre.

Håper virkelig dette blir en tradisjon og at vi hvert år får et nytt tiår og fordype oss i. For er det noe Siddiser og Rogalendinger trenger, så er det et flerebindsverk om Stavanger regionens historie. Å er det noen som har vist at de kan, så er det Tor Inge Vormedal. Så sett dere ned i stolen, len dere bakover og kos dere med dette kunstverket av en bok. Å om du ikke har lest 60 tallet, så har du virkelig noe å glede deg til!

Mitt terningkast av boken:

Bakside informasjon om boken:

«Boken tar for seg små og store hendelser i Stavangerregionen gjennom hele 1970-tallet. Stavanger er blitt oljehovedstad med oljedirektoratet og hovedkontoret til Statoil her. Regionen hadde både en stor økonomisk vekst og befolkningsvekst i denne perioden. I boken vil du finne både historiske og kuriøse hverdagshendelser. Den er rikt illustrert med både bilder, tegninger og annonser. Bak i boke finnes et fyldig stikkordsregister til både personer, bedrifter og viktige hendelser.»

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Tor Inge Vormedal. (2018). Kem-Ka-Kor. Stavanger regionen. 70 tallet. Vormedal forlag:Stavanger

Et omfattende analyse av norsk film!

Foto: Montages

Forlag: Montages (Tidsskrift)

Sjanger: Underholdning/Faktabok/Norsk film

Forfatter: Karsten Meinich (Redaktør) og Lars Ole Kristiansen (Redaktør)

Sider: 293

Dato: 07.10.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

«Analysen» er tidsskriftet Montages faste spalte på nett. På Montages.no analyserer en redaksjon av landets fremste filmvitere de nyeste norske kinofilmene. De holder leserne til enhver tid oppdatert og gir et grundig innblikk i aktuelle norske filmer.

Helt siden 2011, har nettstedet tatt et faglig dypdykk inn i hver eneste norske film på en profesjonell og dyktig måte. Redaksjonen gir analytiske tilnærmingsmåter og skribentenes interesseområder frontes gjennom personlige preferanser. Forfatterne av dette mesterverket ønsker å tilby filmskaperne en grundigere og omfattende tilbakemelding, som dog er bedre enn filmkritikken som gjøres idag. De ønsker også å gi publikums en bedre filmopplevelse og større forståelsen av de norske filmene de ser.

«Analysen – Norsk film 2016» er andre bok i serien til Montages. Endelig er flere av analysene samlet mellom to permer. Dette er en kunnskapsrik og underholdende fagbok, som en hver nordmann som elsker norsk film bør ha i hyllen. Enkelte av analysene legger vekt på det audiovisuelle, noen undersøker filmenes tematikk og andre har fokus på fortellerstil, samt tilknytning til spesifikke sjangre.

Den populære spalten «Analysen», har et ønske om å legge til rette for at norske filmvitere. Der de kan dele sin omfattende og varierte fagkunnskap med en stor leserskare.

Med støtte fra Fritt Ord, Norsk Filminstitutt og Kulturrådet har Montages laget en flott, lettlest og unik praktbok. Jeg elsker norsk film og har lenge ønsket at en slik bok skulle skrives, så endelig finnes en slik bok. Med et bredt utvalg av illustrasjonsfoto fra norske filmer, får leserne en billedlig innblikk i boken. «Analysene – Norsk film 2016» er en velskreven bok fullstappet kunnskap. Dette er en bok som virkelig kan anbefales.

Bør finnes i enhver bokhylle i norske hjem!

Kjøp bøkene her:

Analysen – Norsk Film 2015 (Montages)

Analysen – Norsk Film 2016 (Montages)

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Mellom disse permene finner du samtlige analyser fra 2016, signert landets fremste filmvitere. Tekstene i denne boken bærer preg av ulike analytiske tilnærmingsmåter, farget av skribentenes interesseområder og personlige preferanser. Enkelte legger særlig vekt på det audiovisuelle; andre undersøker filmenes tematikk, fortellerstil eller tilknytning til spesifikke sjangre. Foruten å styrke samtalen om norsk film, springer Analysen ut av et ønske om å legge til rette for at norske filmvitere kan dele sin omfattende og varierte fagkunnskap med en stor leserskare.»

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Montages.no. (2017). Analysene – Norsk film 2016. Lokalisert 07.10.2018 på Internett Her!

Mattehjelperen en hver ungdom bør bruke!

Forlag:

J.M. Stenersens forlag

Sjanger:

Fakta bok

Forfatter:

Hanan M. Abdelrahman

Dato:

21.06.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

«Hadde jeg hatt denne når jeg selv hadde matte på ungdomsskolen, ja da hadde dagene blitt mye enklere»Simen Ingemundsen

Det er utgitt flere bøker til hjelp i matte de siste to årene, men Hanan M. Abdelrahman sin bok er min personlige favoritt. Dette er leksehjelpen de fleste ungdommer bør bruke. «Mattehjelperen – Leksehjelp for foreldre og elever på ungdomsskolen», er skrevet på en såpass god måte at den er lett å anvende både for foreldre og ungdommer.

«Jeg er nokså sikker på at de som bruker Abdelrahman bok, vil klare seg bedre på skolen.» —Simen Ingemundsen

Forlaget omtaler boken som «Førstehjelp i matematikk», og det sitatet vil jeg si meg enig i. Hanan som er en erfaren mattelærer, hjelper og guider leserne gjennom hele mattepensum for ungdomstrinnet. Dette er en omfattende, lett og brukervennlig bok så jeg er helt sikker på kan gi resultater. Den kan brukes av foreldre som ønsker å hjelpe barna sine, eller av barn som trenger å få forklart matten på en annen måte enn det læreren gjør.

Boken er på en oversiktlig måte, delt inn i nivåer etter hvilken karakter man ønsker. Slik du kan få en bedre karakter enn du selv trodde du kunne får. Her kan du blant annet lære å bruke digitale verktøy som GeoGebra og Excel. Leserne får trinn for trinn-forklaringer som en lett kan følge med. Forfatteren gir eksempler og forklaringer på vanskelige ord, slik at en lett kan lære seg matten.

«Jeg har selv anbefalt denne til flere ungdommer som sier de sliter med matte, å de har takket meg.» — Simen Ingemundsen

Enklere framstilling av matematikk har jeg lett lenge etter, og endelig har jeg funnet den. For matte kan være vanskelig, men med denne oppskrift boken kan en lettere føle mestringsfølelse i matte på skolen.

«Jeg mener dette bør bli en bok som er godkjent ved eksamen» Simen Ingemundsen

Dette er en bok som virkelig bør leses. Den er rikt illustrert og en oppskrift bok de fleste med problemer med matte bør sette seg inn i.

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Førstehjelp i matematikk!

I denne boka hjelper en erfaren mattelærer deg gjennom hele mattepensum for ungdomstrinnet, på en lettfattelig måte. Den kan brukes av foreldre som ønsker å hjelpe barna sine, eller av barn som trenger å få forklart matten på en annen måte enn det læreren gjør.

Inndelt etter nivå etter hvilken karakter man ønsker

Lær å bruke digitale verktøy – GeoGebra og Excel

Trinn for trinn-forklaringer

Eksempler og forklaringer på vanskelige ord»

Med sommer hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Jms.no. (2015). Mattehjelperen. Lokalisert den 21.06.2018 på Internett Her!

Et underholdende, humoristisk og interessant blikk på litteraturen!

Forlag:

Samlaget

Sjanger:

Dokumentar/Faktabok/Litteratur

Forfatter:

Jan H. Landro

Sider:

510

Dato:

26.01.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Jan H. Landro har med "Frå Nora til Karl Ove", skrevet en underholdende, humoristisk og kunnskapsrik bok om norsk litteratur. Gjennom litt over 500 sider, blir leserne kjent med hele 86 av de viktigste oppdiktede karakterene innen den norske litteraturen. Hver enkelt av dem blir skildret og beskrevet på en omfattende og oversiktlig måte. Jan H. Landro har laget et velskrevet portrett av hver enkelt karakter. Dette gjør han på en systematisk og fengende måte. Med "Frå Nora til Karl Ove" skaper forfatteren et annerledes og interessant møte med norsk litteratur både for gamle og nye lesere.

Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort omfattende research for å gi leserne denne litterære godbiten av en bok. I boken "Frå Nora til Karl Ove" tar Landro for seg både nyere og eldre litteratur. Jan H. Landro er kulturjournalist og gir leserne et solid innblikk i de viktigste bøkene i norsk historie. Dette er en skattkiste av en bok, der Landro drøfter og beskriver noe av det viktigste den litterære kulturarven Norge har.

Gjennom 510 sider møter leserne blant annet sagaens Gunnar frå Lidarende, Askeladden, Wergelands Stella og Petter Dass. En kan også lese om opprørske Inger-Johanna i Familien på Gilje, Tusten hos Tarjei Vesaas og den gåtefulle «Lillelord» hos Johan Borgen. Leserne får også vite mer om personer fra vår tids litteratur, som incest-offeret Bergljot hos Vigdis Hjorth, kemneren Bjørn Hansen hos Solstad og den heilt gjennomsnittlige Harry Lund i Gryttens Bikubesong.

Jan H. Landro tar i boken "Frå Nora til Karl Ove", leserne med på en guidet tur gjennom både nyere og eldre litteratur. Forfatteren har skrevet hele 86 underholdende portrett av karakterer i den norske litteraturen. Her blir en kjent med et bredt spekter av oppdiktede karakterer. I "Frå Nora til Karl Ove" tar Landro blant annet for seg norrøn litteratur, folkeeventyr, krimlitteratur og skjønnlitteratur. Dette er en litterær godbit av de sjeldne. Leserne får et dypt innblikk i norsk litteratur. Den kan virkelig anbefales.

Boken er skrevet på nynorsk!

Mitt terningkast av boken:

–6

Bakside inseminasjon om boken:

"Denne boka er ei skattkiste for alle som er glade i god litteratur. Kulturjournalist Jan H. Landro portretterer og skildrar korleis 86 oppdikta personar tenkjer og handlar i nokre av dei beste norske bøkene gjennom tidene, frå den norrøne sagalitteraturen og opp til dagens «verkelegheitsromanar».

Her får du møte sagaens Gunnar frå Lidarende, Askeladden, Wergelands Stella og Petter Dass. Du kan lese om opprørske Inger-Johanna i Familien på Gilje, Tusten hos Tarjei Vesaas og den gåtefulle «Lillelord» hos Johan Borgen. Ikkje minst får du vite meir om personar frå vår tids litteratur, som incest-offeret Bergljot hos Vigdis Hjorth, kemneren Bjørn Hansen hos Solstad og den heilt gjennomsnittlege Harry Lund i Gryttens Bikubesong."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Samlaget.no. (2017). Frå Nora til Karl Ove. Lokalisert 26.01.2018 på Internett Her!

Kunnskapsrikt innblikk i Ofotbanens historie!

Forlag:

Samlaget

Sjanger:

Faktabok/Samfunn/Dokumentar

Forfatter:

Gunnar Grytås

Dato:

24.01.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Gunnar Grytås gir med boken "Malmtunge spor", et kunnskapsrik og interessant innblikk i Ofotbanens 150 års lange historie.

Forfatteren tar leserne med på en litterær reise 140 år tilbake i tid. Da det ble avgjort at det skulle bygges en jernbane fra kyst til kyst mellom Nord-Sverige og Nord-Norge. Det ble bygget en jernbanelinje på hele 475 kilometer, formål med banen var å frakte jernmalm den kortest veien fra gruvene i Norrbotten til en isfri havn i Narvik.

På hele 115 år har rundt 1130 millioner tonn malm blitt fraktet med Ofotbanen, som er et ufattelig stort kvantum.

I "Malmtunge spor" tar forfatteren leserne med nærmere 150 år tilbake i tid. Forfatteren har laget en velskreven bok om Ofotbanen. Grytås omfattende kunnskap gjør dette til en troverdig leseopplevelse av de sjeldne. Gjennom rikt bildemateriale kommer leserne tettere på historien om jernbanelinjen som uten tvil har spilt en enormt stor rolle for Norges eksport av jernmalm.

Det er ingen tvil om at forfatteren har satt seg dypt inn i det norske jernmalm eventyret og historien rundt Ofotbanen. Grytås har gjort en ekstremt god jobb med å fortelle den særdeles ukjente historien om jernbanelinjen som berørte Norge og Sverige, og som fikk store ringvirkninger ellers i Europa. Dette er en omfattende og spennende industrihistorie samlet mellom to permer. Selv om den til tider kan føles langtrukken, er dette en historie som virkelig bør leses.

Forfatteren forteller blant annet om gruvedriftselskapet LKAB, om bybanens langs linje, Narvik og Kiruna og om banen som binder alt samme.

Gunnar Grytås har skrevet en fengende bok om Ofotbanen, fullstappet med kunnskap. Leserne får innblikk i et av de desidert viktigste industri eventyrene i Norges historie. Forfatteren skildrer og beskriver historien om Ofotbanen på en troverdig måte. "Malmtunge spor" handler også om den mest avgjørende utviklingen som har skjedd på Nordkalotten gjennom tidene. Uten denne jernbanen ville samfunnet, arbeidslivet, politikken og kulturen vært helt annerledes. Gunnar Grytås forteller hvor viktig denne frakten av malm har vært for den svenske, norske og europeiske historien. Dette er en historie som virkelig bør leses, det for å få et solid innblikk i et av Norges mest ukjente industri eventyr.

Boken er skrevet på nynorsk og er rikt illustrert!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"For over 140 år sidan blei det avgjort at det skulle byggjast jernbane frå kyst til kyst mellom Nord-Sverige og Nord-Noreg. Den 475 kilometer lange linja blei bygd med eitt føremål: å frakte jernmalm kortaste vegen frå gruvene i Norrbotten til ei isfri hamn i Narvik. På 115 år har kring 1130 millionar tonn malm blitt frakta med Ofotbanen, eit ufatteleg stort kvantum.

Historia om Ofotbanen er ei uvanleg spennande industrihistorie frå ein arktisk utkant av verda. Det handlar om gruvedriftselskapet LKAB, om byane langs linja, Narvik og Kiruna, og om bana som bind alt saman. Ofotbanen har til skiftande tider, men heile tida langs same sporet, vore avgjerande for utviklinga på Nordkalotten. Utan ei jernbane ville samfunna, arbeidslivet, politikken og kulturen vore annleis. Frå historia om bana, «bolaget» og byane går det mange sidespor til andre delar av svensk, norsk og europeisk historie."

Med bokhilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Samlaget.no. (2017). Malmtunge spor. Lokalisert 24.01.2018 på Internett Her!

Endelig et omfattende og oversiktlig verk som tar for seg 60 tallets Stavanger!

Forlag:

Vormedal

Sjanger:

Faktabok

Forfatter:

Tor Inge Vormedal

Sider:

232

Dato:

21.01.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Tor Inge Vormedal er kjent for en rekke lokale, historiske, kunnskapsrike og rikt illustrerte utgivelser. I de aller fleste bøkene Vormedal har skrevet står Haugalandet sentralt. Forfatteren er nå aktuell med boken "Kem – Ka – Kor, Stavanger – regionen 1960 tallet". Dette er et unikt, omfattende, oversiktlig og systematisk leseopplevelse. Forfatteren gir leserne et solid innblikk i 60 tallets mange hendelser. Gjennom godt over 200 sider, blir leserne kjent med de flere oppturene og nedturene som har satt sitt preg på Stavanger regionen gjennom 60 tallet. Kjent eller ukjent i Stavanger regionen, da er Vormedal's utgivelse en praktbok du virkelig bør anskaffe deg.

Forfatteren tar leserne med på en kunnskapsrik og historisk reise til Stavanger gjennom 232 sider. En blir kjent med en rekke dramatiske og oppsiktsvekkende hendelser som både har påvirket Stavanger-regionen negativ og positivt. Boken tar for seg både kulturen og samfunnet i Stavanger.

Leserne blir også kjent med regionen gjennom statistikk, som blant annet priser på diverse dagligvarer. Boken er skrevet slik at leserne får innsikt i hver en dag gjennom et helt tiår. Vormedal beskriver de fleste oppturer og nedturer som Stavanger folket har følt på.

Vormedal's utgivelse omfatter store deler av Sør-Rogaland med spesielt fokus på Stavanger, Sandnes og Bryne. Dette var en region som på 1960-tallet hadde et usedvanlig rikt og variert næringsliv som i dag er historie.

"Kem – Ka – Kor, Stavanger – regionen 1960 tallet" inneholder et rikt bilde materiale, fakta som tar for seg hver dag gjennom hele 60 tallet og en stikkordsregister som gjør dette til et av nåtidens viktigste oppslagsverkene om Stavanger.

Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort omfattende research når han har skrevet denne boken. Leserne får ikke bare historier om Stavanger, men også et unikt innblikk i hvordan livet var på godt og vondt i regionen for rundt 50 år siden. Dette er en litterær gave for de som har tilknytning til Stavanger. Tor Inge Vormedal setter leserne inn i både historiske begivenheter og kuriøse hverdagshendelser. "Kem – Ka – Kor, Stavanger – regionen 1960 tallet" inneholder kunnskap rundt kultur, samfunn og økonomi som preget Stavanger for omslag 50 år siden. Som nevnt tidligere har forfatteren gått igjennom flere kilder for å gi leserne den leseopplevelsen som denne boken gir. Dette er virkelig en fengende bok som inneholder særdeles viktige illustrert med bilder, tegninger og typiske annonser. Jeg håper virkelig at forfatteren skriver flere bøker om Stavanger, for dette har han virkelig talent for.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Kim-ka-kor – Stavanger-regionen 1960-tallet tar for seg små og store hendelser i Stavanger-regionen gjennom hele 1960-tallet. Stavanger-regionen omfatter store deler av Sør-Rogaland med spesielt fokus på Stavanger, Sandnes og Bryne. Denne regionen hadde på 1960-tallet et usedvanlig rikt og variert næringsliv som i dag er historie. Gjennom små notiser fra nesten hver dag gjennom hele 1960-tallet, gir boka et unikt innblikk i hvordan livet var på godt og vondt i regionen for rundt 50 år siden. Boka har med både historiske begivenheter og kuriøse hverdagshendelser. I tillegg er den rikt illustrert med bilder, tegninger og typiske annonser. Bak i boka finnes et fyldig stikkordregister"

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Vormedal-forlag. (2017). Kim-ka-kor – Stavanger-regionen 1960-tallet. Lokalisert den 21.01.2018 på Internett Her!

En utrolig viktig bok om å kunne forsvare seg!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Faktabok

Forfatter:

Johnny Brenna

Sider:

160

Dato:

15.01.2018

Kilde:

Pocket

Selve anmeldelsen:

Johnny Brenna har med "Håndbok i selvforsvar", laget en velskreven, lettlest, kunnskapsrik og grundig innføring i selvforsvar.

Forfatteren har tidligere arbeidet som politispaner og er sertifisert instruktør innenfor diverse selvforsvarssystemer. Med solid kunnskap og lang omfattende erfaring gir forfatteren leserne et oversiktlig, troverdig og innholdsrik innblikk i selvforsvars mange metoder og teknikker.

Verden blir et fredeligere sted. Men selv om det til tider er fredelig i verden, preges nyhetene av vold, ran og overfall. De aller færreste er klar over hvor få og enkle grep som skal til for ivareta vår egen, personlige sikkerhet.

Håndbok i selvforsvar gir menn og kvinner, sentrale og praktiske løsninger innen personlig sikkerhet og selvforsvar. Og denne kunnskapen bidrar til at du ferdes på en sikrere måte ute i på gata. Når du blir mer bevisst og oppmerksom på omgivelsene, så vil du kunne handle for unngå å bli nok et offer i krim-statistikken.

Skulle man likevel komme ut for farlige situasjoner, så gir boka også konkret kunnskap om hvordan man skal håndtere fysiske konflikter. Teknikkene som er beskrevet er enkle og effektive og passer for begge kjønn. Og de forklares av en mann som vet hva han driver med.

Johnny Brenna har delt opp boken "Håndbok i selvforsvar" i to deler. Boken er delt opp i forebygging og kamp. Leserne blir også kjent med forsvar i mellomdistanse og nærkamp. Forfatteren tar gjennom bokens 160 sider, for seg flere metoder som skal hjelpe enhver i forsvar.

Selv kunne jeg lite om forsvar, men det var før jeg leste Brenna's oppskriften på hvordan en skal forsvare seg om en skulle havne i problemer. Med Brenna's kunnskap om selvforsvar, er veien kort på vei mot et tryggere liv.

Boken inneholder også flere illustrasjoner og grafer, som gir et forbilledlig innblikk i selvforsvar. Her får du illustrasjoner som viser hvordan du skal utføre de flere metodene, bedre oppskrift skal du leite lenge etter. Med oversiktlig litteraturliste, kan en fordype seg mer i diverse selvforsvars metoder. Det er ingen tvil om at Brenna har erfaring innen feltet og gir oss en omfattende, oversiktlig og troverdig innblikk i kunsten rundt forsvar. Johnny Brenna har skrevet en litterær godbit som virkelig bør leses.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Verden blir et fredeligere sted, men vold, ran og overfall preger nyhetene og bybildet. De aller færreste er klar over hvor få og enkle grep som skal til for ivareta vår egen, personlige sikkerhet.

Håndbok i selvforsvar gir menn og kvinner, sentrale og praktiske løsninger innen personlig sikkerhet og selvforsvar. Og denne kunnskapen bidrar til at du ferdes på en sikrere måte ute i på gata. Når du blir mer bevisst og oppmerksom på omgivelsene, så vil du kunne handle for unngå å bli nok et offer i krim-statistikken.

Skulle man likevel komme ut for farlige situasjoner, så gir boka også konkret kunnskap om hvordan man skal håndtere fysiske konflikter. Teknikkene som er beskrevet er enkle og effektive og passer for begge kjønn. Og de forklares av en mann som vet hva han driver med.

For tidligere politispaner Johnny Brenna vet hvor haren hopper. Med hans kunnskap og lange erfaring, vil den som aktivt bruker rådene i denne boka unngå å bli et lett bytte for dem som er ute etter å rane og skade. De vil bli det Brenna kallet et Hard Target."

Med januar hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2012). Håndbok i selvforsvar. Lokalisert 15.01.2018 på Internett Her!