Sjelden vare og en vakker oppslagsbok

"Kem-Ka-Kor - Stavanger-regionen" av Tor Inge Vormedal

Forlag: Vormedal forlag

 

Sjanger: Fakta/Leksikon/Oppslagsbok/Lokallitteratur/Historie

 

Forfatter: Tor Inge Vormedal

 

Terningkast: 5

 

Sider: 237

 

Kilde: Innbundet

 

Foto: Simen Ingemundsen

 

Selve anmeldelsen:

Før du leser denne, les min anmeldelse av “60-tallet” og “70-tallet“.

Rogaland har på mange måter fått sin egen “Hvem Hva Hvor” utgivelse, bare at Vormedal forlags utgivelse tar for seg historie som allerede har passert. Og ikke bare 1 år, men et helt tiår. Det er bemerkningverdig, og meget imponerende. Det skaper både engasjement og vekker oppsikt, men er altoppslukende fra perm til perm.

Tor Inge Vormedal er i høst aktuell med sitt tredje bind i serien “Kem-Ka-Kor”. Kan tro jeg har ventet lenge på denne boken! Jeg ble overlykkelig og jublet for meg selv, når den ble tilgjengelig i bokhandlerne forrige uke. Denne gangen tar forfatteren for seg 80-tallets mange oppturer og nedturer, et tiår fylt av høye renter, mye banklån, dårlig økonomi, og børskrakket. “Grådighetens tiår”, som Jan Guillou kaller 80-tallet. I denne boken står viktige nyheter, kultur-, og næringslivsstoff, samt kuriosa i fokus. Alle elementene som tas opp, er med på å skape en forståelse av hvor store problemer 80-tallet skapte for Norge.

Gjennom 237 velskrevne, kunnskapsrike og illustrerte sider, tar forfatteren for seg hele Stavanger-regionens historie, som dekker store deler av Sør-Rogaland, med spesiell vekt på Stavanger, Sandnes og Bryne. Dette er uten tvil en av Rogalands flotteste praktbøker i nyere tid, en fin gavebok som både kan leses sammenhengene, eller brukes til oppslagsbok. Dette er rett og slett et oppslagsverk som er en fryd å lese og bla i, og meget flott laget. Stavanger-regionen kunne ikke fått en flottere gave, enn bokverket Tor Inge Vormedal fører i pennen. Dette er sjelden vare, et svært vakkert leksikon, som inneholder et omfattende innblikk i 80-tallets mange positive og negative vipper. Vi rogalendinger bør være så utrolig glad og stolt, over at vi har så dyktige og flinke forfattere som Tor Inge Vormedal, for en bedre formidler av Rogalands historie skal en lete lenge etter.

På 80-tallet stod liberalismen sterkt i fokus, Det var lettere å få tilgang på kreditt, det var lengre åpningstider, og bygging av nye kjøpesentre. På 1980-tallet var dataalderen i sin spede begynnelse og ordet PC ble forbundet med å være kortpustet. Det var fremdeles lang ventetid for å få fasttelefon og mobiltelefon var svindyr og forbeholdt noen få. De som hevder at alt var så mye bedre før i tiden har som regel dårlig hukommelse. 1980-tallet var preget av lange sykehuskøer, stor kriminalitet, og skyhøye renter.

I “Kem-Ka-Kor: Stavanger-regionen – 1980-tallet”, tar Tor Inge Vormedal leserne med på en guidet tur gjennom små og store hendelser i Rogaland-området. Leserne får gjennom 237 sider, presentert 1980-tallet på en underholdende, medrivende, unik og fengende måte. Her får en servert både ukjent og kjent fakta, på en troverdig og overbevisende måte. Nå som Tor Inge Vormedal nærmer seg årtusenskiftet, vil flere nyere lesere kjenne seg igjen, og det tror jeg er svært positivt.

Denne boken, viser en region med stor økonomisk vekst og befolkningsvekst. Tor Inge Vormedal som står bak 37 utgivelser, har igjen funnet historiske og kuriøse hverdagshendelser, som han fletter inn på en svært elegant måte. Av de jeg har lest, skrevet av Vormedal, plasserer jeg denne på en andre plass. Jeg er meget imponert over jobben Vormedal gjør, han er dyktig og profesjonell formidler av lokalhistorie. Boken er fullstappet med illustrasjoner i form av bilder, tegninger og annonser.

Noe som også gjør Tor Inge Vormedals bøker leseverdige, er at han i hver bok, lager et utfyllende register bak. Der får leserne stikkord servert på en forståelig måte, slik en kan bla fram og tilbake når en lurer på diverse ting. Noe som gjør dette til en av de lekreste utgivelsene jeg har sett, er omslaget, det er så vakkert. Skulle du også lure på noe spesifikt i boken, da kan du kjapt søke det opp via registeret bak, som både har oversikten over personer, bedrifter og viktige hendelser. Dette er en svært viktig bok, en fantastisk reise, der du lettere kan få forståelse over historien som er lagt bak oss. Håper ikke dette blir den siste utgivelsen fra Tor Inge Vormedal, skulle gjerne fått 30-, 40-, 50-, og 90-tallet servert på samme måte. Så håper virkelig det kommer flere i samme stil, for dette er leseverdig litteratur, som virkelig både er vakkert å bla i og ha i bokhyllen. Så folkens, kjøp denne boken, du vil ikke angre. Ikke lest 70-tallet og 60-tallet, ikke seint for å gjøre det, for da har du mye snadder i vente.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“På 80-tallet stod liberalismen sterkt i fokus, Det var lettere å få tilgang på kreditt, det var lengre åpningstider, og bygging av nye kjøpesentre. På 1980-tallet var dataalderen i sin spede begynnelse og ordet PC ble forbundet med å være kortpustet. Det var fremdeles lang ventetid for å få fasttelefon og mobiltelefon var svindyr og forbeholdt noen få. De som hevder at alt var så mye bedre før i tiden har som regel dårlig hukommelse. 1980-tallet var preget av lange sykehuskøer, stor kriminalitet, og skyhøye renter.”

 

Med ønske om en fin bokhøst, hilsen Boktimmy!

 

Kilder:

Vormedalforlag.no. (2019). Kem-Ka-Kor: Stavanger-regionen – 1980-tallet. Lokalisert 03.11.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top