Sterke og brutale beretninger fra den spanske borgerkrigen

EkkoForlag: Dreyer Forlag


Forfatter:
Hans Fredrik Dahl, Bernt Hagtvet og Rolf Werenskjold


Sjanger:
Historisk litteratur


Sider:
327


Terningkast:
4


Kilde:
Innbundet

 

 

Selve anmeldelsen:

I “Ekko fra Spania” tar professor i medier og kommunikasjon Hans Fredrik Dahl, statsviter Bernt Hagtvet og professor i medievitenskap Rolf Werenskjold, for seg den spanske borgerkrigen som pågikk i hele tre dystre, brutale og blodige år. Forfattertrioen formidler historien rundt borgerkrigen på en særdeles spennende, dypt sjokkerende og svært skremmende måte. Her blir ny informasjon og gammel kunnskap presenter på en medrivende måte, og det fordeles på hele elleve kapitler, pluss tilleggs-kapitler. Forfatterne har lykkes med denne boken, ved å gi detaljerte beskrivelser og forbilledlige skildringer av temaet. Her får leserne et oversiktlig innblikk i krigens rystende, hensynsløse, nådeløse og hårreisende hendelser.

Det er i år over 80 år siden borgerkrigen i Spania brøt ut. Krigshandlingene varte fra 1936 til 1939, men har siden vært et tabubelagt tema. Selv om krigen avsluttet for 80 år siden, har debatten rundt krigen rullet i ettertid. Det spanske samfunnet ble forsøkt undertrykt gjennom hele Franco-perioden. Selv etter hans død i 1975 og innføring av demokrati i landet, har det vært et tema svært få vil prate om.

Dahl, Hagtvet og Werenskjold gir med “Ekko fra Spania”, et vondt, brutalt, heftig, voldelig og sterk innblikk i de uhyggelige og heftige krigsårene. Det er skrevet få bøker om borgerkrigen i Spania, og aldri før har hele krigen blitt portrettert på en så god måte og oversiktlig måte. Boken er fullstappet med illustrasjoner i form av bilder. Den er kunnskapsrik, fengende og systematisk oppbygget, men først av alt, en meget godt skrevet bok. Det viser tydelig at det er tre dyktige forfattere som står bak denne utgivelsen.

Selv om boken er godt skrevet, skulle jeg ønsket det var et saksregister bak i boken. Slik at jeg kunne bla fram og tilbake i boken, det hadde gitt en mye bedre forståelse. Selv mener jeg at alle sakprosa/fagbøker bør inneholde et register, som en lett kan guide seg selv rundt i boken. For om jeg lurer på småting, er det lettere å søke dem opp bak i boken i et register, enn å lese det hele om igjen.

“Ekko fra Spania” er ikke først og fremst en bok om selve borgerkrigen, det er en beretning om den norske offentlighetens syn på krigen. Under krigen ble den norske opinionen mobilisert, og hendelsene som utspilte seg ble dekke i norsk media. Journalister, skribenter og diktere skrev om hendelsene i Spania. Alle skrev den gang om krigen, for hver morgen stod det om hendelsene i Spania på førstesiden i norske aviser. Det var et svært stort engasjement rundt borgerkrigen, det vekket stor oppsikt blant Norges befolkning, og det var sjokkerende og skremmende å se de brutale handlingene som utspille seg i Spania.

Forfatterne Dahl, Hagtvet og Werenskjold har gjort en formidabel jobb med å skrive denne boken. Alle forfatterne har skrevet bøker tidligere, og forteller med “Ekko fra Spania” om debatten rundt krigen i samtidens media. Borgerkrigen gikk igjen i bilder, tekst, film, grafikk og karikaturer fra dag til dag. Dette er rett og slett historien om hvordan Norges media-landskap engasjerte seg og viste sin interesse for borgerkrigen. Dette er virkelig en bok som bør leses. Jeg ga denne boken terningkast 4, hadde den hatt register, som hadde gjort det lettere for leserne, ja da hadde den fått en 6-er på terningen av meg.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Det er over 80 år siden den spanske borgerkrigen (1936–39) brøt ut, men debatten om den har pågått siden. I det spanske samfunnet ble borgerkrigen forsøkt undertrykt gjennom hele Franco-perioden. Selv etter Francos død i 1975 og innføringen av demokratiet, har borgerkrigen vært et tabubelagt tema.

Under krigen mobiliserte Spania-saken den norske opinionen intenst. Borgerkrigen var grusom, blodig og langvarig – og ble dekket i media som vel ingen annen krig før. Journalister, skribenter og diktere samlet seg i skarer i Barcelona og Madrid for å fortelle – eller bare være til stede mens den utspilte seg. Hver morgen sto beretninger om dagens fronter og slag på avisenes førstesider. Dekningen gjenspeilte et nesten merkelig omfattende engasjement.

Hvorfor og hvordan var media så opptatt av borgerkrigen? Denne boka forteller om krigen slik den ble debattert i samtidens media, men også om hvordan den ble omtalt på møter eller vist på utstillinger over hele landet. Borgerkrigen gikk igjen i bilder, tekst, film, grafikk og karikaturer fra dag til dag. Men med hvilken tendens – mediamessig, politisk, propagandistisk? Dette er historien om hvordan Spania-saken engasjerte og gikk igjen i hele medielandskapet i Norge.”

 

Med høsthilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Dreyersforlag.no. (2019). Ekko fra Spania. Lokalisert 03.11.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top