Kunnskapsrik bok om grunnloven!

Forlag:

Kolofon

Sjanger:

Historie/Samfunn/Kunnskap

Forfatter:

J.K. Baltzersen (Red), Egil Bakke, Nina Karin Monsen, Johan Norberg og mange flere

Dato:

16.11.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

J.K. Baltzersen står som redaktør for praktboken "Grunnlov og frihet – Turtelduer eller erkefiender". Sammen med flere profilerte skribenter gis det et omfattende og kunnskapsrikt innblikk i Norges historie, nordmennenes frihet, det norske demokrati og grunnloven som ble underskrevet på Eidsvoll i 1814. Gjennom denne 527 siders lange praktboken, blir leserne kjent med den frihet grunnloven ga det norske folk i 1814.

Jeg har lest mange bøker om Norges grunnlov. Skribentene i denne litterære godbiten gjør blant annet leserne kjent med den norske stat, velferdsstaten, ytringsfriheten, eiendomsretten, monarkiet og Grunnlovens legitimitet.

"Grunnlov og frihet – Turtelduer eller erkefiender" er historisk litteratur som tar for seg den politiske situasjonen som utspilte seg i 1814. Leserne blir også kjent med tiden etter grunnloven ble skrevet. Det er ingen tvil om at grunnloven endret situasjonen i Norge.

J.K. Baltzersen står i spissen for en omfattende og informativ fremstilling av den norske historie etter 1814.

"Grunnlov og frihet – Turtelduer eller erkefiender" er en historisk og politisk godbit som virkelig kan anbefales. Gjennom 527 sider blir leserne som nevnt kjent med demokrati, grunnloven og vår frihet. Her får leserne svar på flere spørsmål rundt 1814. Dette er en praktbok av de sjeldne. Et litterært mesterverk som virkelig bør leses.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Er grunnlov og frihet turtelduer eller erkefiender?

Historien om 1814 og den frihetsgivende grunnlovsakten er velkjent. Det er en historie om en grunnlov som ble bra fra første stund, og som siden fikk sine selvfølgelige forbedringer. Den historien skal det visst ikke rokkes ved, men Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender? tør der andre tier, og stiller de skarpe, kritiske spørsmålene ingen andre stiller – om Grunnloven og demokratiet virkelig gir oss frihet. Er du lei av fraværet av ordentlig debatt i konsensuslandet Norge? Er du lei av kun å høre sosialdemokratisk tankegods? Er du lei av å høre på hvor frie vi er mens byråkratiet og reguleringer bare vokser og vokser? Eller vil du rett og slett ha eget tankegods utfordret? Da er dette boken for deg.

I denne antologien, redigert av J.K. Baltzersen, bringer skribenter som Egil Bakke, Nina Karin Monsen, Johan Norberg, Odd Gunnar Skagestad, Arild Sæther og Vegard Martinsen perspektiver på blant annet Høyesteretts prøvingsrett, enkeltmannskretser, den store stat, «velferdsstaten», ytringsfrihet, eiendomsrett, monarki og til og med Grunnlovens legitimitet. «Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender? går åpenbart imot det glansbilde som man så lett tegner når man priser 17. mai, eidsvollsmennene og Grunnloven. Det liker jeg.» —Erik Jondell, direktør, Eidsvoll 1814, 2001-2016"

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Kolofonshop.no. (2017). Grunnlov og frihet. Lokalisert 16.11.2017 på Internett http://kolofonshop.no/index.aspx?pid=3349&docid=71

En innsiktsfull beretning om Russlands befolkning!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Politikk/Historie

Forfatter:

Bernhard L. Mohr

Sider:

256

Dato:

05.11.2017

Kilde:

E-Bok

Selve anmeldelsen:

"Hvorfor stemmer russerne på Putin" er en lettlest, innholdsrik og kunnskapsrik beretning om den politiske utviklingen som har skjedd i Russland opp igjennom tidene. Bernhard L. Mohr har selv bodd i Russland og tar for seg et viktig spørsmål som han besvarer på en fengende og oversiktlig måte. Forfatteren tegner et solid, omfattende og innsiktsfull portrett om Putin's stadig mer undertrykkende regime. Dette er en litterær godbit som virkelig kan anbefales.

Forfatteren flyttet i 2006 til Moskva. Han var en enslig nordmann i en russisk arbeidsplass. Det var en tid da mange enda anså at en demokratisk utvikling i Russland både var mulig og sannsynlig.

Ti år etter drar han tilbake for å møte de gamle kollegene for å få svar på det ene overskyggende spørsmålet.

Bernhard L. Mohr har med "Hvorfor stemmer russerne på Putin", laget en velskrevet bok om samfunnet og politikken i Russland. Dette er en engasjerende og interessant bok om befolkningen i Russland, hvilken politisk retning de velger og hvordan de stiller seg ovenfor sin president Vladimir Putin. Jeg har lest flere bøker om Putin's Russland, men Mohr har etter min mening skrevet den mest informative og beste utgivelsen. "Hvorfor stemmer russerne på Putin" er en politisk litteratur som virkelig kan anbefales.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"I 2006 flyttet forfatteren til Moskva – en enslig nordmann på en russisk arbeidsplass på en tid da mange ennå anså at en demokratisk utvikling i Russland var både mulig og sannsynlig. Ti år etter drar han tilbake for å møte de gamle kollegene for å få svar på det ene overskyggende spørsmålet: Hvorfor stemmer russerne på Putin? Hvorfor fortsetter de å støtte opp under et for vestlige øyne stadig mer undertrykkende regime?"

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2017). Hvorfor stemmer russerne på Putin. Lokalisert 05.11.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_dokumentar/samfunn-og-debatt/hvorfor-stemmer-russerne-på-putin%3F-bernhard-l.-mohr-9788202514259

Sterk, varm og underholdende roman!

Forlag:

Gyldendal

Sjanger:

Roman

Forfatter:

Levi Henriksen

Sider:

304

Dato:

04.11.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"Her hos de levende" er Levi Henriksens nyeste utgivelse. Dette er etter min mening hans viktigste, sterkeste og beste utgivelse til nå. Igjen tar forfatteren leserne med til Skogli. Gjennom litt over 300 sider stifter leserne et varmt og sårt bekjentskap med Hermann Henriksen. Barnemishandling er et sentralt tema i denne romanen. "Her hos de levende" er en tankevekkende, dramatisk og realistisk leseopplevelse.

Romanen handler om nevnt om Hermann Henriksen. Hans hus har han bygde med sine egne hender. Det er solgt og skal rives. Hermann som i alle år arbeidet i skogen og som hoppet lengst av alle på ski. Som unggutt la Hermann planer om å drepe stefaren sin. Hvem var han egentlig.

Hermann sin sønn har kommet til et vippepunkt i livet. Han har brutt kontakten med sine nærmeste, og har tatt seg inn i det gamle og forlatte huset som faren bygde.

Farens oppvekst og dunkle fortid vet han lite. Med to gamle landskapsmalerier og en etterlatt 7de sans forsøker han å lime sammen brokkene av farens liv. Og redde stumpene av sitt eget.

Levi Henriksen debuterte i 2002 med "Feber", en samling av noveller. Siden den gang har han utgitt flere litterære godbiter. "Her hos de levende" er som nevnt etter min mening hans beste utgivelse til nå. Levi Henriksen skriver på en poetisk og troverdig måte. Hans skildringer og beskrivelser av karakter og miljø, får meg som leser til å føle tilstedeværelse. Det er ingen tvil om at forfatteren har brukt sitt eget liv som kilde. Gjennom litt over 300 sider fletter Levi sin egen fars historie. Henriksen har laget en velskreven roman som både er underholdende, sterk, vakker og tankevekkende. Når en først har begynt å lese, er det vanskelig å legge den fra seg. Dette er et litterært mesterverk som virkelig kan anbefales.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Huset som Hermann Henriksen bygde med sine egne hender, er solgt og skal rives. Hermann som i alle år arbeidet i skogen, han som hoppet lengst av alle på ski. Og som da han var unggutt la planer om å drepe stefaren sin. Hvem var han egentlig?

Hermanns sønn har kommet til et vippepunkt i livet. Han har brutt kontakten med sine nærmeste, og har tatt seg inn i det gamle og forlatte huset som faren bygde. Om farens oppvekst og dunkle fortid vet han lite. Med to gamle landskapsmalerier og en etterlatt 7de sans forsøker han å lime sammen brokkene av farens liv. Og redde stumpene av sitt eget."

Med en høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Gyldendal.no. (2017). Her hos de levende. Lokalisert 04.11.2017 på Internett http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Her-hos-de-levende

En historisk true crime som virkelig bør leses!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Kriminaldokumentar/Historie

Forfatter:

Bernt Rougthvedt

Sider:

160

Dato:

01.11.2017

Kilde:

E-Bok

Selve anmeldelsen:

Bernt Rougthvedt kjent for de kunnskapsrike biografiene om Gregers Gram og Jonas Lie. Nå er han aktuell med den historisk true crime boken "Mordet på lille Mary". Dette er en mystisk, brutal og intens avhandling om kidnappingen og drapet på Mary som skjedde i 1937. Rougthvedt tegner et hårreisende og dystert bilde av sedelighetsforbrytere og et drap som skjedde i den gamle Pipervika.

"Mordet på lille Mary" er en historisk true crime som virkelig tar pusten fra deg som leser. Den handler som nevnt om kidnappingen og drapet på lille Mary i 1937. Dette var en sak som fikk enorm oppmerksomhet, men alt oppstyret stilnet fullstendig så snart den mistenkte Ingvald Hansen hadde fått sin dom i lagmannsretten.

Leserne får et omfattende innblikk i politietterforskningen som ble utført på den tiden. Politiet konsentrerte seg først og fremst om den mistenkte Hansen, i den grad at de ikke brydde seg med å avhøre 5 sedelighetsforbrytere som bodde i samme strøk som lille Mary.

Det er blitt skrevet mange true crime opp igjennom tidene. "Mordet på lille Mary" er uten tvil den beste jeg har lest. Den er like spennende som en kriminalroman. Dette er en sann historie som virkelig tar pusten fra deg som leser. Bernt Rougthvedt har laget en velskreven bok på 160 sider. Dette er en mystisk, brutal, sjokkerende og dyster bok. "Mordet på lille Mary" er en historisk bok som virkelig kan anbefales!

Mitt terningkast av boken:

–6

Bakside informasjon om boken:

"Bernt Roughtvedt har skrevet en historisk true crime om kidnappingen og drapet på lille Mary i 1937. Saken fikk enorm oppmerksomhet, men alt oppstyret stilnet fullstendig så snart den mistenkte Ingvald Hansen hadde fått sin dom i lagmannsretten. Politietterforskerne hadde utelukkende konsentrert seg om Hansen som mistenkt, i den grad at de ikke brydde seg med å avhøre 5 sedelighetsforbrytere som bodde i samme strøk som lille Mary."

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2017). Mordet på lille Mary. Lokalisert 01.11.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_mordet-på-lille-mary-bernt-rougthvedt-9788202437879

Spennende biografi om Leonhard Seppala!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Biografi/Historie

Forfatter:

Nina Kristin Nilsen

Sider:

256

Dato:

01.11.2017

Kilde:

E-bok

Selve anmeldelsen:

"Sepp" er en spennende, gripende og kunnskapsrik biografi om Leonhard Seppala. En person som utvandret fra Nord-Troms til USA i begynnelse av 1900 tallet. Nina Kristin Nilsen skriver på en fengende måte og gir omfattende innblikk i hvordan verden var på starten av det 20 århundret.

Dette er historien om en av de viktigste skjebner i norsk utvandringshistorie. Leonhard Seppala var en av mange personer som utvandret på 1900 tallet. Hans utvandring skjedde fra Nord-Troms til USA. Det var under blant annet gullrushet i Alaska, Seppala gjorde sin omfattende utvandring.

Nina Kristin Nilsen har laget en velskreven biografi. Forfatteren forteller blant annet om tiden, om gullgraverne, om immigrantene og om polarlivet. "Sepp" er en eksplosiv historie om en mann som utvandret til andre siden av kontinentet. Dette er en kunnskapsrik biografi. Seppala opplevde enorme berømmelse og ble i sin tid en av Amerikas mest kjente personer. Berømmelse kom ikke fra gullgraving, men fra hundekjøring.

Det er lenge siden jeg har lest en så spennende og gripende biografi. Gjennom 256 sider får leserne innblikk i Leonhard Seppala heftige og varierende liv. Dette er en litterær godbit av de sjeldne. En biografi som handler om Norge og utvandringen som oppstod på 1900 tallet.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Historien om en av de mest spennende skjebner i norsk utvandringshistorie. Leonhard Seppala utvandret fra Nord-Troms til USA i 1900 under gullrushet i Alaska. Boken forteller om denne tiden, om gullgravere, immigranter og polarliv på en måte som tar pusten fra leseren. Men Seppalas enorme berømmelse (i sin tid en av Amerikas best kjente personer) kom ikke fra gullgraving, men fra hundekjøring."

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2017). Sepp. Lokalisert 01.11.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_dokumentar/biografier/sepp-nina-kristin-nilsen-9788202453855