5 dager og 120 arrangementer!

KAPITTEL 16 er en festival som har gitt meg uendelig mye. Jeg har fått møtt nye forfattere, har fått være presse, har drevet reklame, har skapt nytt bekjentskap og forhåpentligvis reklamert slik at flere har blitt med på denne spennende og imponerende uken. Jeg sitter igjen med mange inntrykk og er uendelig glad for at jeg har fått delta som presse.

Jeg bare gleder meg til neste år!!

Da bør også du delta!

Du vil ikke angre. Dette er virkelig en festival og oppleve!

Ble bedre kjent med 70 tallet!

Bjørnstad er vell et navn de fleste nå kjenner til. Nå som forfatter og tidligere som komponist. Jeg sier ikke mer, det er Ketil Bjørnstad jeg prøver å beskrive. En person som er meget imponerende i sitt forfatterskap og karriere.

Jeg fikk oppleve han og Anne Grosvold lese fra boken hans "Verden som var min – 70 tallet", en bok som er meget interessant.

I boken skriver Ketil om sitt liv som både er spennende, dramatisk og interessant. Jeg ble på mange måter fan av hans forfatterskap etter bind nummer en av "Verden som var min", ble utgitt. En bok som tar for seg 60 tallet. Begge utgitt av Aschehoug!

Dette er virkelig lesestoff å anbefale. Gjennom bok praten ble publikum kjent med Bjørnstad som person, som forfatter og som komponist. En stjerne av et talent!

Serien som skal holde på helt til 2010 tallet, er virkelig en serie å anbefale!

Knausgård leverte enda en gang!

Karl Ove Knausgård var også med oss gjennom festivaldagene. Han medvirket på flere av de 120 arrangementene.

Dag nummer 2 av festivalen leste han fra sine bøker i serien "Årstidene". En serie som er bestående av 4 bind. Der 3 av bindene er delt opp i flere tekster og 1 bind er en ren roman.

Knausgård satte oss inn i hans verden og hans tanker. Gjennom en time leste han fra sitt forfatterskap. 4 bøker bygget etter an absurd og sprø verden, der du kan kjenne deg igjen.

Spesielt fikk publikum seg en latter da han leste teksten "Oppkast", en tekst jeg kunne føle meg igjen i. Selv jeg lo godt da han rolig og idyllisk leste sine vakre tekster.

Jeg er imponert og anbefaler de fleste å kjøpe bøkene

"Om sommeren, Om våren, Om høsten og Om vinteren". Dette er bøker utgitt gjennom Oktober forlag.

Fire bøker som jeg har valgt å gi terningkast 5 og Knausgårds lesestund har jeg valgt å gi terningkast 6.

Tusen takk, gleder meg til flere bøker fra deg Knausgård!

Vandringskontoret, med et snev av humor:

Av alle 120 arrangementene KAPITTEL 16 hadde var: "Vandringskontoret" med Thomas Seltzer det beste festivalen bød på!

Thomas Seltzer hadde invitert med seg et knippe kjente personligheter, for å diskutere Innvandring.

Gjennom hele 3 timer vinklet et knippe mennesker et alvorlig tema inn i humoristisk og seriøs prat.

Dette var virkelig et arrangement som fikk deg både til å tenke og le. Med to sider av samme sak, klarte 6 personer å drøfte et meget sterkt og alvorlig på en profesjonell måte.

Det hele startet med presentasjon av panelet, etterfulgt av drøfting over hoved tematikken, for så å avslutte med et vakkert pianospill:)

Jeg er imponert over arrangementet og gir selve "Vandringskontoret" terningkast 6!

Et foredrag til ettertanke!

Et annet interessant foredrag for åpningsdagen for KAPITTEL 16, var Professor Arne Melberg vinkling av festivalens hovedtema: "Vandring".

Arne vinklet Vandring inn på kjente historiske mennesker som Montaigne til Rebecca Solnit, via Rousseau, Nietzsche, Virginia Woolf og Ryszard Kapuscinski. Han satte temaet i lys av dagens samfunn og ga oss et kunnskapsrikt blikk over årets festival som er den 22 KAPITTEL festivalen.

Her tas "Vandring", opp i forhold til skrive og tenke. Gjennom 1 time, tok foredragsholderen oss gjennom en reise, en vandring og en forhistorie. Dette var et kunnskapsrikt og informativt foredrag.

Med en festivalhilsen fra Boktimmy

Knausgård intervjuet nevrokirurgen Henry Marsh, et interessant foredrag

Karl Ove Knausgård bidrar med flere foredrag i årets festival. Allerede første dag, den 14. September, intervjuet han nevrokirurgen Henry Marsh. En av verdens mest berømte kirurger. Intervjuet hadde en varighet på 1 time, noe som kunne vart lengre etter min mening. Dette var et interessant og kunnskapsrikt foredrag.

nevrokirurgen Henry Marsh, fortalte fra sitt arbeid som hjerne og nevrokirurg og leste i 15 minutt fra sin bok "Do no harm: stories of life, death and brain surgery". Dette var en sterk, kunnskapsrik og rørende fortelling. En bok som i disse dager også er gitt ut på norsk under tittelen: "Gjør ingen skade". Anbefales sterkt til alle som interesser seg for slik litteratur.

I boken "Do no harm: stories of life, death and brain surgery", kommer du tett innpå et av verdens mest respekterte og sterkeste yrke. Romanen er skrevet av en forfatter som har høy kompetanse på området. En bok som virkelig får deg til å tenke. En sterk stemme innen helse. En praktbok, som både er interessant og kunnskapsrik.

Henry Marsh fortalte også om sitt arbeid som nevrokirurg i det tidligere Sovjetunionen, primært i Ukraina. Et meget interessant og krevende yrke etter hans mening og erfaringer.

Foredraget ble holdt på Engelsk!

Med vennlig hilsen Boktimmy!

Er du klart for KAPITTEL 2016!

Tradisjonen tro arrangeres igjen KAPITTEL i Stavanger. Datoen er satt mellom 14 og 18. September. Fordelt rundt i Stavanger, arrangeres 120 eventer. Denne litteraturfestivalen har på mange måter blitt et viktig varemerke for Rogaland, Stavanger. KAPITTEL er blitt en institusjon på litteraturfeltet, både i Rogaland og nasjonalt. Forfattere og publikum kommer fra flere sider av verden. I år kommer blant annet Nobelprisvinneren Wole Soyinka. Wole er en av årets hedersgjester og skal holde foredrag om “Språk mellom sannhet og makt”. Andre forfattere og foredragsholdere KAPITTEL frister med er: Sofi Oksanen, Knut Nærum, Karl Ove Knausgård og Carsten Jensen. Dette er virkelig noen en hver bør få med seg. Det er umulig å ikke finne et foredrag og arrangement som kan friste. 

Helt siden Kapittel ble skrevet i 1995 av og på Sølvberget, har dette vært en årlig litteraturfest. Hvert år har festivalen et hovedtema. Tema for årets festival er: Vandring. Kapittel ble grunnlagt, etter at Sølvberget i flere år hadde arrangert Uke Alexander. Siden har dette blitt et årlig event. Noen enhver kan glede seg over.

 

TEMA FOR I ÅR ER: VANDRING

 

Du kan lese mer om KAPITTEL 16 her: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL

Du kan bestille billetter og se programmet her: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL/Program2/Program-og-billettsalg

 

Jeg vil uansett blogge fra flere av arrangementene, men KAPITTEL byr på mange informative og kunnskapsrike foredrag og bokbad. 

Dette kan virkelig anbefales. Jeg var på KAPITTEL for 3 år siden og har mange gode minner fra de flere arrangementene som ble tilbydd den gang.

 

Så kjøp billetter i dag og få med deg denne litterære festen!

For billetter: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL/Program2/Program-og-billettsalg

 

Kilder:

Stavanger-kulturhus.no (2016). KAPITTEL 16. Lokalisert 2016 på internett: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL