Forlag: Oktober forlag

 

Sjanger: Roman/Oppvekst

 

Forfatter: Karl Ove Knausgård

 

Dato: 05.11.2016

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

I løpe av et år har Karl Ove Knausgård skrevet en firebind serie. En serien som avslutter med “Om sommeren”. Alle utgitt gjennom Oktober forlag.

Knausgård er kjent for og åpne seg, han har tidligere skrevet “Min kamp” som var en serie bestående av 6 bind. Alle meget poetiske og sterkt fortalt, gjennom ærlige skildringer. En serie som jeg virkelig vil anbefale.

Se bort i fra “Min kamp”, som der begynner å bli en stund siden utgivelse,

Den nye serien som denne anmeldelsen handler om er enda en personlig encyklopedi. En serie som omhandler den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans yngste datter. Bøkene er sterke, humoristiske og rørende. Gjennom bindene blir vi bedre kjent med Knausgårds hverdag, familie, tanker og liv. Gjennom en roman og tre bøker med små tekster, knytter vi sterkere bånd til Knausgård. Karl Ove er profesjonell i sine beskrivelser. Både rørende, alvorlig og humoristisk forteller ham leserne om sitt eget liv. Dette er en avhandling fra en fra til en datter.

I “Om sommeren”, skrives det om alt fra snegler i hagen til oppkast i hjemmet. Dette er virkelig en serie du bør lese. Dette er en bok som er sprø, rørende og vakker, samtidig som den er spennende, overdrevet og sterk.

“Om sommeren”, som er Karl Ove Knausgårds siste roman, er som nevnt sterk og vakker avslutning på 4 årstider som vi har vært igjennom. Dette er kvalitets litteratur av høy klasse.

Vi blir igjen med inn i Karl Oves verden, liv, hverdag, tanker og følelser. Det er til tider vanskelig å holde tårene inne. Du vil også mange ganger kjenne deg igjen i beskrivelsene. Her omformulerer og skriver forfatteren om dagligdagse tema som alle har kjennskap til. Vi blir kjent med Knausgårds måte å se hverdagslivet og samfunnet på.

Romanen er skrevet med et humoristisk og alvorlig syn. Her skildres alt fra vannspredere til snegler, om rips og tårer og om geitrams, sirkus, marihøner og krabbefiske. Aldri før har Knausgård åpnet seg på en slik spennende, imponerende, vakker og personlig måte.

Knausgårds firebind serie, er virkelig noe å få med seg. Som nevnt er dette litteratur av høy klasse. Gjennom flere hundre sider kan en kose seg med personlige avhandlinger. Karl åpner seg helt og forteller med en sterk stemme hans meninger og tanker om livet.

Jeg har valgt å gi “Om sommeren”, terningkast 5! En sterk, alvorlig, rørende, poetisk, humoristisk, dyp og brutal skildring av et liv og en hverdag. Likte du “Min kamp”, da er bøkene om årstidene, virkelig å anbefale.

 

Jeg møtte Karl Ove Knausgård på KAPITTEL 16 i Stavanger. Der han leste fra sine siste bøker og fortalte om livet som forfatter. Han holdt foredrag og jeg fikk snakke med ham etterpå. Dette var et fantastisk møte med en profilert forfatter, som jeg respekterer og ser opp til. Han fortalte at årstid serien på 4 bind var den vanskeligste bokserien å skrive. Her la han fram om sine meninger, tanker og liv. Dette var et fantastisk møte, så jeg kommer til å huske.

Under bok festivalen i Stavanger var jeg presse. Les mer her: http://boktimmy.blogg.no/kapittel_16.html

 

Bakside informasjon om boken:

“Tiden er brådyp, den sikten man har som barn, strekker seg ikke langt. For meg var mine besteforeldres barndom utenfor rekkevidde, noe jeg ikke visste noe om ? og for mine barn er det mine foreldres barndom som er utenfor rekkevidde! Deres oldeforeldre på Vestlandet, som jeg tilbrakte hver sommer hos, aner de ingenting om. Det hjelper ikke at jeg forteller om dem, de har ingenting å feste det til, menneskene fortellingen involverer, er døde og har vært det hele deres liv. Kjelleren med murveggene og det ofte våte gulvet med sluket som vannet rant ned i, de hvite stampene med haugen av skinnende røde ripsbær i, melkespannene, den vesle traktoren og alle de andre tingene som lyser i minnet mitt, sier dem ingenting, for det er innenfra verden lyses opp, det er innenfra tingenes og stedenes betydning kommer.

Om sommeren er fjerde og siste bind i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans yngste datter. Han skriver om vannspredere og snegler, rips og tårer, om geitrams, sirkus, marihøner og krabbefiske. Men han skriver også en dagbok, der de små hendelsene i en families liv registreres mot en bakgrunn av alt det en sommer kan vekke til live av tanker, minner, lengsler, opplevelser av kunst og litteratur, i en intens jakt på meningsfylde i øyeblikkene som glir forbi. Her fortelles også, gjennom den innlevelsen fiksjonen gjør mulig, historien om en syttitre år gammel kvinne som en gang tok et dramatisk valg som kanskje ødela livet hennes. I fortellingen om det som er og det som har vært, oppstår muligheten for at alt alltid kunne vært annerledes.”

 

Med poetisk hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Oktober.no. (2016). Om sommeren. Lokalisert 06.11.2016 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top