Detaljert blikk på bombingen av Vallø

Forlag: Ares forlag

Sjanger: Krigslitteratur/Sakprosa/Dokumentar 

Forfatter: Harald Høiback og Per Erik Olsen 

Sider: 168 

Terningkast: 5 

Format: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Det militærhistoriske biblioteket til Ares forlag vokser for hvert år. I denne anmeldelsen skal jeg tar for meg bok nummer 7 i serien. Harald Høiback og Per Erik Olsens har med “Bombingen av Vallø – 25. april 1945”, laget en velskreven, omfangsrik og medrivende bok om den uhyggelige og tragiske hendelsen som rammet Tønsberg. 

Forfatterne som begge har et omfattende forfatterskap bak seg, har sammen skrevet deres beste bok til nå. Leserne tas med til Vallø, det er ikke mange dagene før Tyskland kapitulerer, det nærmer seg fred i Europa, og krigføringen i Norge går mot slutten.

Høiback og Olsen har med “Bombingen av Vallø – 25. april 1945”, gjort en grundig, punktlig og skikkelig jobb når de har skrevet denne boken. Ved å fordype seg i emnet, har de klart å tegner et alvorlige, sjokkerende og dramatiske bilde av bombeangrepet som rystet Valløs befolkning. Gjennom 168 lettlest sider, full av illustrasjoner og kart, har forfatterne klart å skapet et dyptgående og troverdig innblikk i den tragiske hendelsen som kostet 53 sivile nordmenn livet.

Den 25. april 1945, bli oljeraffineriet på Vallø utenfor Tønsberg angrepet. Det er over 100 tung britiske bombefly som slipper bomberegnet over Vallø. Det blir det aller siste strategiske bombeangrepet under den andre verdenskrig, samtidig som det er en av de største katastrofene i norsk krigshistorie. Den britiske gjerningen koster 53 sivile nordmenn livet, og det i løpet av 20 minutter.

Harald Høiback og Per Erik Olsen klarer med “Bombingen av Vallø – 25. april 1945”, å gi en solid avklaring på hvorfor de allierte valgte å bombe Vallø når krigen i all sannsynlighet var over. I det vide og det brede, foretar forfatterne en solid gjennomgang av hele historien om Vallø-bombingen. Her er det ikke spart på noe, og alt serveres på 168 sider.

Dette er en dyster, mørk, tragisk og brutal historie, som både kan få deg til å tørke tårer og måpe av sjokk. Leserne blir bedre kjent med hvilke skvadroner som deltok, om luftkampene over Vallø, og etterspillet med begravelser og opprydding. Dette er virkelig en bok som de krigsinteresserte/historieinteresserte bør lese. Den er rikt illustrert med kart og bilder. Jeg kan ikke annet enn å ta av meg hatten for Høiback og Olsen, deres måte å skrive på er både fengende og spennende. Så folkens dette er en bok dere virkelig bør anskaffe dere.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Klokka 23.15 25. april 1945 gikk flyalarmen på den lille halvøya øst for Tønsberg. Her ute, ytterst ute på Vestfoldkysten lå et av datidens mest moderne raffinerier. I tillegg til raffineriet lå det også mange bolighus både på Vallø og i området rundt. Alle gikk bare og ventet på at krigen skulle ta slutt. Ingen var lengre redde for bombeangrep eller krig. Da flyalarmen gikk trodde alle at det ikke var noe å bry seg om og de forsto ikke alvoret før det dalte fargerike bluss ned i fallskjermer og la seg pent tilrette både inne på raffineri-området og i området rundt. Beboerne styrtet ned i sine kjellere og søkte dekning. På vei mot den lille halvøya var nesten 100 Lancaster-bombefly for å avslutte den strategiske bombekrigen i Europa.”

 

Med ønsker om en god bokhøst til dere lesere

 

Kilder:

Mht.no. (2017). Bombingen av Vallø. Lokalisert 20.09.2019 på internett Her!

Alvorlig bok om gravferd

"Elsket og savnet - en gravferdskonsulents betroelser" av Anne Marie Brenne

Forlag: Kagge

Sjanger: Sakprosa

Forfatter: Anne Marie Brenne

Sider: 158

Terningkast: 5

Format: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Noen leseopplevelser gjør mer inntrykk enn andre, “Elsket og savnet” av Anne Marie Brenne er en slik bok. Den er gripende, tankevekkende og rørende, og skrevet på en unik og spesiell måte. Det var flere ganger jeg tok til tårene da jeg leste denne detaljerte, kunnskapsrike og velskrevne dokumentaren fra en gravferdkonsulents arbeidsliv. Denne 158 siders lange boken, var ingen lett sak å fullføre, dette på grunn av at den er fullstappet med sterke og tårevåte inntrykk.

Boken til Anne Marie Brenne var ikke direkte langtrukken og kjedelig, men den var proppet med såpass hjerteskjærende og rørende øyeblikk, at den måtte leses over flere perioder. Det var vanskelig å fortære hele boken, i et jafs, derfor måtte den deles opp i flere doser. Forfatterens måte å skrive på, var det derimot ikke noe å si på. Hennes språk er voksent, og hennes måte å bygge opp boken på gjør det mer interessant å lese. Hun har på 158 sider klart å fange skremmende og sjokkerende øyeblikk fra hennes arbeidsliv, og samlet dem fra perm til perm. I denne boken skaper hun et helhets innblikk i kulissene hos en gravferdkonsulents arbeidsliv.

Selv om boken var svært godt skrevet, var det flere ganger jeg måtte fram og tilbake i teksten. Noen ganger var det vanskelig å følge med i boken. Den inneholder mange opplysninger, og flere plasser blir poengene forlatt svevende.

Anne Marie Brenne har jobbet i dette yrket i over 20 år, og det er ingen tvil om at hun har brukt mye av det hun har lært, opplevd og sett fra sitt arbeid, for å forme denne boken. Hun tar oss med inn bak kulissene, og gir oss et innblikk i hennes arbeid før, under og etter begravelsen. Noe som er flott, er at hun har behandlet all kilder og all materiale med respekt. I løpet av boken får gleden av å møte folk, som gir av sine følelser og tanker. Den er full av sorg, men også full av glede. Den er proppet med virkelige hendelser, som både vil gjør deg som leser kald og varm. Jeg synes forfatteren er raus i denne boken, og har klart å skape en velskreven og fengende leseopplevelse.

Selv om den til tider er svevende, så er det en leserverdig bok, som du aldri har lest maken til før. For skal du ha en sterk leseopplevelse, ja da bør du virkelig lese denne i høst, for jeg tror nemlig du vil angre om du ikke gjør det. Anne Marie Brenne, du skal være stolt over hva du har skrevet, og jeg håper det kanskje kommer en oppfølger, for det finnes få forfattere som tar opp dette temaet på en så systematisk, detaljert og omfattende måte. Tusen takk for en god leseopplevelse, som vil sitte lenge igjen hos meg som leser.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“En ting er sikkert: Døden kommer til oss alle. Anne Marie Brenne har jobbet som gravferdskonsulent i over 20 år. På den tiden har hun lært mye om oss mennesker og hvordan vi kan møte død og sorg. Nå skal hun snart pensjonere seg, og vil formidle noe av det hun vet til alle oss som skal leve videre. Både helt konkrete råd om hva du kan gjøre, og kloke betraktninger til den som er i sorg.

I denne boka forteller jeg om det som skjer før, under og etter en begravelse. Jeg forteller om møtene jeg har med mennesker i sorg. Når de er uten fasade eller filter mellom følelsene sine og resten av verden. Jeg har opplevd nydelige møter, preget av gode minner og sterke bånd, men jeg har også opplevd å måtte være fredsmekler, og jeg er blitt utsatt for verbale angrep. Mennesker i sorg har ofte behov for at det er noens skyld. Men det er ikke min skyld at noen dør. Jeg bare er her, om dere trenger meg.”

 

Med ønske om en god bokhøst

 

Kilder:

Kagge.no. (2019). Elsket og savnet. Lokalisert 15.09.2019 på internett Her!

Barnevennlig og lettlest spenning

"Det brenner!" av Hilde Lysiak

Forlag: Kagge 

Sjanger: Barnebok/Kriminalroman

Forfatter: Hilde Lysiak

Sider: 85

Terningkast: 5

Format: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Hilde Lysiak er ti år gammel. Hun er en erfaren lokaljournalist og dyktig barnebokforfatter. Hver måned gir Lysiak ut avisen “The Orange Street News”, som leses av rundt 700 betalende abonnementer. I tillegg blir nettsiden hennes lest av flere hundre tusen. Lysiak sykler rundt i byen på en rosa sykkel på jakt etter nyheter. Gjennom avisen hennes har hun blant annet dekket branner, tornadoer og lokale innbrudd.

I år (2019) har Kagge forlag, gitt ut hele tre bøker fra Hilde Lysiak. Den første boken i “Hilde tar saken”-serien, har jeg anmeldt på Bygdebladets nettside, anmeldelsen av “Hundehelten” kan leses her. Tusen takk til Kagge forlag, som gir ut disse svært søte og velskrevne detektivhistoriene. Håper ikke forlaget stopper på bok tre, oversett alt som kommer fra denne forfatterinnen, for dette er leseverdig litteratur som vil underholde barn i flere tiår framover.

Etter å ha lest alle tre bøkene som hittil er utgitt på norsk, må jeg si at jeg er meget imponert over hvor magisk Hilde Lysiak skriver. Hun er en forfatterinne som har talent for å skrive barnevennlig, medrivende, underholdende og fengende. Hun er ekstremt dyktig til å fange spennende og realistiske øyeblikk, for så å skrive det på en såpass engasjerende, lettlest og underholdende måte for barn. Jeg tar av meg hatten for Hilde Lysiak, for dette er en forfatter som jeg virkelig er imponert over.

Universet til Hilde Lysiak er hinsides bra og forfatteren skriver forbausende godt. Jeg tror at Lysiak sine bøker vil være like fengende for deg som voksen, så vell som for barna dine. Personlig lot jeg meg begeistre allerede fra første bok. Historiene er såpass troverdig skrevet, at det er lett å se for seg det miljøet som skildres og de karakterene som beskrives.

Det er ingen tvil om at detektiv historier er noe barn virkelig elsker, og Hilde Lysiak marsjerer inn blant mine favoritt barnebokforfattere. Når jeg skal rangering Hilde Lysiak blant mine favoritt barnebokforfattere, tar hun en pallplass hos meg. For noe som er unikt med bøkene hennes, er at de er proppet med masse praktiske tips og råd om hvordan man kan gå fram som detektiv.

I tredje bok av “Hilde tar saken”-serien, brenner det i Orange Street, og en butikk brenner ned. Det er ingen tvil om at Hilde Lysiak bruker sine egne erfaringer fra journalistrollen sin i “The Orange Street News” når hun skriver disse historiene. Hennes språk er voksent og handlinger i bøkene hennes svært spennende. Om du enda ikke har lest Hilde Lysiak sine bøker, ja da bør du virkelig ta turen til nærmeste bokhandel eller bibliotek, for å skaffe deg forfatterinnens bokserie. For når du først har startet å lese, er det umulig å stoppe. Jeg sier det bare, “Hilde tar saken” er en altoppslukende sidevender av en serie. Du kan virkelig glede deg!

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Fru Brown tror det var stearinlysene hennes som startet brannen. Hun er så ute av seg at hun bare holder seg innendørs. Men kjæledyrparaden i byen kan ikke starte uten henne! Hilde er nødt til å finne ut hva som egentlig startet brannen. Klarer hun å løse denne ulmende saken i tide til å redde paraden?”

 

Med ønske om en god bokhøst

 

Kilder:

Kagge.no. (2019). Hilde tar saken bok 3 – Det brenner. Lokalisert 15.09.2019 på internett Her! 

En håndbok for voksne

AnstendighetForlag: Spartacus Forlag


Sjanger: Humor/Sakprosa


Forfatter: Stine Marie Schmedling


Sider: 87


Terningkast: 6


Format: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Endelig er den perfekte håndboken for voksne her, oppskriften på hverdagslige problemer. Stine Marie Schmedling sin debut “Anstendighet”, er en fantastisk og unik veiledning til voksenlivets opp- og nedturer. Gjennom illustrasjoner og kunnskap, får leserne servert morsom, dramatiske og alvorlig dilemmaer innen tema som “Metoo” og stjeling, for å nevne noen. Dette er en utgivelse som jeg har savnet på det norske bokmarkedet, og endelig er den skrevet, jeg måtte nesten klype meg i armen for å se om det virkelig var sant det kom en slik bok i høst. Forsiden kan se litt kjedelig ut, men innholdet er verd bruken av tid og bruken av penger. For du skal lete lenge, for å finne en så lettlest og kort bok. Her får en ekstremt mye kunnskap, komprimert til en tynn godbit.

“Anstendighet” er en 87 siders fengende, medrivende og underholdende leseopplevelse. Forfatteren tar opp flere gode poeng, og presenterer dem på en altoppslukende og engasjerende måte. Dette er læren om voksenlivet, og en bok de unge bør lese. Da er de mest mulig forberedt på det kompliserte livet, som ligger foran å venter på dem.

Dette er veiledningen, dette er hjelpen og dette er oppskriften for å ta de moralsk riktige valgene i nær framtid. “Anstendighet” er en bok de fleste bør ha i bokhyllen, for da blir livet enda bedre, tro meg. Så folkens, gjør dere selv en tjeneste, kjøp denne boken, for Stine Marie Schmedling har svaret på livets mange problemer. Så ikke nøl et sekund, skaff dere “Anstendighet”, og gled dere til 87 sider med morsom, alvorlig og underholdende lesetid.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Gått på trynet? Mista det moralske kompasset på fredagspilsen med jobben og finner det ikke igjen? Dikta opp ei litta reiseregning?

Her er hjelpen for deg som kan trenge litt vennlig veiledning i situasjoner som krever stødige moralske valg. Valg som for de fleste av oss virker helt åpenbare. Men som det vel ofte har vist seg at norske ledere, politikere og tillitsvalgte likevel ikke har klart å treffe.

Håndboka er også for deg som har blitt usikker på hvordan det er greit å oppføre seg på fest og på jobb etter #metoo og som vil smuglese deg til litt anstendighet. Du kan bare si at den er til en venn når du kjøper den.

Værsågod. Vi er glad for å kunne hjelpe.”

 

Med god bokhøst hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Spartacus.no. (2019). Anstendighet. Lokalisert 15.09.2019 på internett Her!

Humor fra gamledager

Mer tinder i gamledagerForlag: Spartacus forlag

Forfatter: Eirik Lande

Sjanger: Humor/Sakprosa

Terningkast: 5

Sider: 175

Format: Innbundet


Selve anmeldelsen:

Eirik Lande er for flere titusener kjent for Instagram-kontoen “Tinder i gamledager”. Der han siden 2018, på en underholdende og oppfinnsom måte, har delt bilder av gamle kontaktannonser. Han bor i Bergen, har fast stilling i offentlig sektor, og eier egen leilighet sammen med en ekte forfatter.

I fjor (2018) kom boken “Tinder i gamledager”, der Lande har samlet et bredt utvalg av kontaktannonser fra det 20. århundret. Den ble umiddelbart en salgssuksess og bestselger. Boken er en fargerik og personlig gave til leserne, og inneholder flere morsomme og rare elementer som skaper en litterær godbit av de sjeldne.

Forfatteren gir et unikt innblikk i hvordan dating foregikk den gang det ikke fantes Internett. “Tinder i gamledager” er spesiell, sær, rar og søt, samtidig som den er ekstremt humoristisk og underholdende. Jeg lo så godt av Landes bok, at jeg opptil flere ganger måtte tørke tårer. Det er ikke bare innholdet som gjør dette til en genial bok, det er oppsetningen av annonsene, og hvordan de er bygget opp etter sjanger. Jeg er meget imponert over det arbeidet Eirik Lande har gjort med sin debut.

Så i år (2019) kom oppfølgeren. Jeg ble enormt glad da jeg så Eirik Lande skulle følge opp med ny bok i samme sjanger. Med “Mer Tinder i gamledager” har Eirik Lande laget en helt lik, men på samme tid helt unik bok, som er enda bedre enn debuten. “Mer Tinder i gamledager” er en lettlest, medrivende og underholdende godbit av de sjeldne, fullstappet med sjokkerende, ærlige og oppsiktsvekkende annonser. Husk på å les sakte, og nyt lenge, for samtlige av disse annonsene er en lesefest i seg selv. 

“Mer Tiner i gamledager” er en fantastisk bok, som til tider får deg til å bryte ut i latter og som flere ganger får deg til å gape av sjokk. Den er rett og slett forbausende god skrevet. Helheten i denne velskrevne boken, fikk meg til å sitte igjen med et bredt smil om munnen. Jeg slet med å legge den fra meg, og angret på at jeg hadde lest den så fort ferdig. Men det som er perfekt med denne boken, er at du når som helst kan ta den opp igjen, og oppleve den samme følelsen, som du følte da du leste den første gang. En helt unik bok av sitt slag med andre ord.

Siden det finnes 30 tusen kontaktannonser som har stått på trykk i norske blader og magasiner mellom 1960 og 1999, så håper jeg så inderlig at dette ikke blir den siste av Eirik Lande. Så server oss flere bøker Lande, vi vil ha mer, vil bare elsker din måte å formidle gamle annonser i avisen. For aldri før har det vært så humoristisk og underholdende å lese i gamle utklipp, tusen takk Eirik Lande, for at du laget denne boken.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Etter suksessen med den første utgaven av Tinder i gamledager, og med mer enn 65 000 følgere på Instagram, måtte det bli en oppfølger. I denne boken finner du noen av de rareste, mest oppfinnsomme, frekke, klønete, vulgære og hjelpeløse kontaktannonsene som har stått på trykk her til lands.

I en tid da internett og datingapper kun var en fjern fremtidsdrøm, ble ukebladene redningen for mennesker som søkte kjærlighet, vennskap eller bare et lite eventyr. Tusenvis av kvinner, menn, pensjonister, fengselsfugler, uforskyldt skilte og ulykkelige gifte prøvde lykken i de populære kontaktspaltene.

Her får du det aller morsomste fra nærmere 30 000 kontaktannonser som har stått på trykk i norske blader og magasiner mellom 1960 og 1999.”

 

Med ønske om en god bokhøst fra Boktimmy

 

Kilder:

Spartacus.no. (2019). Mer Tinder i gamledager. Lokalisert 15.09.2019 på internett Her!

Et detaljert innblikk i FN sitt arbeid i Libanon

Faktaboks:

Forlag: Ares forlag

Sjanger: Sakprosa

Forfatter: Frank Magnes

Sider: 456

Terningkast: 5

Format: Innbundet

 

Det militærhistoriske biblioteket til Ares forlag vokser årlig. I de siste årene har det blitt et anerkjent forlag, som gir ut praktfulle og flotte bøker, som hver og en tar for seg et spesifikt og unikt historisk tema. I denne anmeldelsen skal jeg tar for meg den åttende boken i serien, som ble utgitt i 2018. “Norske FN-soldater i skuddlinjen: Libanon 1978 – 1998” er Frank Magnes debut som forfatter, og et mesterverk av de sjeldne. Gjennom 456 sider får leserne servert et detaljert, dramatisk og omfattende innblikk i hva som skjedde i Sør-Libanon. I periode 1978 – 1998, da Norge hadde plassert ut mer enn 22 tusen FN-soldater i det landet.

Frank Magnes har gjort en formidabel jobb med denne utgivelsen. Gjennom kronologisk oppbygning, intervjuer med veteraner og involverte, og et utvalgte av dramatiske hendelser, har han skrevet en fabelaktig og forbausende god bok som både engasjerer og vekker oppsikt. Boken er fullstappet med relevante bilder, som understreker den hverdagen FN-soldatene opplevde. Bilder og kart er brukt for å beskrive hendelsene, som både bestod av oppturer og nedturer. Forfatteren har ved hjelp av gode kilder, skapt en fantastisk og velskreven bok, proppet med kunnskap. Ved å legge vekt på flere av de involverte, er dette et historisk dokument, som du skal lete lenge etter for finne et likt i sitt slag.

Forfatteren har i tillegg til hendelsene, rettet fokus på egne sterke opplevelser som sanitetsmann i Kfar Hamam i Norbatt IV. og i Rachaya el Foukhar i Norbatt VIII. “Norske FN-soldater i skuddlinjen: Libanon 1978 – 1998” er en svært viktig bok, som både sjokkerer og skremmer deg som leser. Det er en spennende historisk skildring og beskrivelse av de berørte og involverte. Den er utrolig godt skrevet, og får deg som leser til å tenke. Jeg vil virkelig anbefale deg å lese denne boken, for den er ikke for komplisert å lese, og heller ikke for vanskelig å forstå. Du vil derimot oppleve 456 sider med medrivende lesning. Så jeg har ikke annet å si, enn at denne bør du gå i anskaffelse av.

 

Bokens vaskeseddel:

“Boka tar for seg utvalgte og dramatiske hendelser kronologisk fra og med Norbatt I. Mange veteraner har velvillig stilt opp til intervju og fortalt sin historie rundt hendelser som er belyst i boka. Det er viktig å understreke at for hver hendelse som er omtalt har forfatteren lagt vekt på å intervjue flere av de involverte, slik at hendelsen blir dokumentert mest mulig korrekt. Det blir brukt mange bilder og kart for å beskrive hendelsene. Eksempelvis vil det være sånn at i en trefning hvor en tropp på 40 mann er involvert så vil det også være 40 forskjellige oppfatninger av hva som egentlig skjedde.

I tillegg til hendelsene er det satt fokus på forfatterens egne sterke opplevelser som sanitetsmann i Kfar Hamam i Norbatt IV. og i Rachaya el Foukhar i Norbatt VIII.”

 

Kilder: 

Mth.no. (2018). Norske FN-soldater i skuddlinjen. Lokalisert 11.09.2019 på internett Her!