Et detaljert innblikk i FN sitt arbeid i Libanon

Forlag: Ares forlag

 

Sjanger: Sakprosa

 

Forfatter: Frank Magnes

 

Sider: 456

 

Terningkast: 5

 

Format: Innbundet

 

Selve anmeldelsen: 

Det militærhistoriske biblioteket til Ares forlag vokser årlig. I de siste årene har det blitt et anerkjent forlag, som gir ut praktfulle og flotte bøker, som hver og en tar for seg et spesifikt og unikt historisk tema. I denne anmeldelsen skal jeg tar for meg den åttende boken i serien, som ble utgitt i 2018. “Norske FN-soldater i skuddlinjen: Libanon 1978 – 1998” er Frank Magnes debut som forfatter, og et mesterverk av de sjeldne. Gjennom 456 sider får leserne servert et detaljert, dramatisk og omfattende innblikk i hva som skjedde i Sør-Libanon. I periode 1978 – 1998, da Norge hadde plassert ut mer enn 22 tusen FN-soldater i det landet.

Frank Magnes har gjort en formidabel jobb med denne utgivelsen. Gjennom kronologisk oppbygning, intervjuer med veteraner og involverte, og et utvalgte av dramatiske hendelser, har han skrevet en fabelaktig og forbausende god bok som både engasjerer og vekker oppsikt. Boken er fullstappet med relevante bilder, som understreker den hverdagen FN-soldatene opplevde. Bilder og kart er brukt for å beskrive hendelsene, som både bestod av oppturer og nedturer. Forfatteren har ved hjelp av gode kilder, skapt en fantastisk og velskreven bok, proppet med kunnskap. Ved å legge vekt på flere av de involverte, er dette et historisk dokument, som du skal lete lenge etter for finne et likt i sitt slag.

Forfatteren har i tillegg til hendelsene, rettet fokus på egne sterke opplevelser som sanitetsmann i Kfar Hamam i Norbatt IV. og i Rachaya el Foukhar i Norbatt VIII. “Norske FN-soldater i skuddlinjen: Libanon 1978 – 1998” er en svært viktig bok, som både sjokkerer og skremmer deg som leser. Det er en spennende historisk skildring og beskrivelse av de berørte og involverte. Den er utrolig godt skrevet, og får deg som leser til å tenke. Jeg vil virkelig anbefale deg å lese denne boken, for den er ikke for komplisert å lese, og heller ikke for vanskelig å forstå. Du vil derimot oppleve 456 sider med medrivende lesning. Så jeg har ikke annet å si, enn at denne bør du gå i anskaffelse av.

 

Bokens vaskeseddel:

“Boka tar for seg utvalgte og dramatiske hendelser kronologisk fra og med Norbatt I. Mange veteraner har velvillig stilt opp til intervju og fortalt sin historie rundt hendelser som er belyst i boka. Det er viktig å understreke at for hver hendelse som er omtalt har forfatteren lagt vekt på å intervjue flere av de involverte, slik at hendelsen blir dokumentert mest mulig korrekt. Det blir brukt mange bilder og kart for å beskrive hendelsene. Eksempelvis vil det være sånn at i en trefning hvor en tropp på 40 mann er involvert så vil det også være 40 forskjellige oppfatninger av hva som egentlig skjedde.

I tillegg til hendelsene er det satt fokus på forfatterens egne sterke opplevelser som sanitetsmann i Kfar Hamam i Norbatt IV. og i Rachaya el Foukhar i Norbatt VIII.”

 

Kilder: 

Mth.no. (2018). Norske FN-soldater i skuddlinjen. Lokalisert 11.09.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top