Forlag: Dreyer forlag

 

Sjanger: Biografi

 

Forfatter: Øivind Bratberg

 

Dato: 17.02.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“Roald Dahl – Grensesprengeren” er en velskreven biografi, skrevet av Øivind Bratberg. Forfatteren tegner et omfattende, sterk og ærlig portrett av en forfatter som har begeistret litterært gjennom flere tiår. Bratberg gir leserne et solid innblikk i Roald Dahl sitt liv. Dette er en kunnskapsrik og gripende biografi om forfatteren som i 2016 hadde sitt hundre års jubileum. Øivind har laget en rikt illustrert biografi om en talentfull forfatter som virkelig har fengslet folk i alle aldre.

Boken ble utgitt i 2016. Denne biografien gir leserne et ærlig og åpent bilde av Roald Dahls liv. Det var i 2016 år, hundre år siden han ble født. “Grensesprengeren” er en omfattende oversikt over barnelitteraturens klassikere. De voksne leserne, vil kjenne ham som grøssernovellenes mester fra etterkrigstiden.

Denne biografien tegner et bilde av Dahl’s liv, fylt av motsetninger. Han ble født i Wales, men med norske foreldre. Han har vært lest ved utallige barnesenger verden over, men var aldri del av den litterære eliten i Storbritannia. Han sto på siden av klassesamfunnet og trådte aldri helt og fullt inn i den britiske selvforståelsen, men ei heller var han norsk.

Roald Dahl har vært en dyktig forfatter. Han dyrket bevisst sitt forfatterskap og utvikle en barnelitteratur med uvanlig bitt, ofte bisarr og brutal, alltid på barnets side. Han var sterkt preget av opplevelsene i skole og flyvåpen og næret den skepsis overfor autoriteter som bare britisk kostskoleliv kan skape. I løpet av sitt eget voksenliv ble han gang på gang truffet av personlige tragedier som formet både livssyn og litteratur. Men han beholdt også et sentimentalt syn på verdisettet han selv gjenkjente hos barn: det ærlige, rene og barnlige. Roald Dahl – grensesprengeren går opp stiene i Roald Dahls liv og spør hvilke ideer han målbar og hvordan hans liv og forfatterskap kan forstås i dag.

Øivind Bratberg, har skrevet en fengslende biografi om Roald Dahl. Dette er en kunnskapsrik bok og et litterært mesterverk som virkelig kan anbefales. “Grensesprengeren” er et åpent og ærlig portrett av en forfatter, som har utmerket seg innen barnelitteratur og voksenlitteraturen. Dette er et dypdykk innen forfatterens liv og en omfattende oversikt over et forfatterskap. Bratberg skildrer og beskriver på en fengende måte.

Jeg har valgt å gi denne biografien, terningkast 5!

 

Bakside informasjon om boken:

“I 2016 er det hundre år siden Roald Dahl ble født. Forfatteren Dahl er kjent for alle som har vært gjennom barnelitteraturens klassikere, og andre vil kjenne ham som grøssernovellenes mester fra etterkrigstiden. Men mennesket Dahl er lite kjent for norsk offentlighet. Det var et liv fylt av motsetninger. Han ble født i Wales, men med norske foreldre. Han har vært lest ved utallige barnesenger verden over, men var aldri del av den litterære eliten i Storbritannia. Han sto på siden av klassesamfunnet og trådte aldri helt og fullt inn i den britiske selvforståelsen, men ei heller var han norsk.

Outsiderstatusen var en rolle Roald Dahl dyrket bevisst og som han brukte til å utvikle en barnelitteratur med uvanlig bitt – ofte bisarr og brutal, alltid på barnets side. Han var sterkt preget av opplevelsene i skole og flyvåpen og næret den skepsis overfor autoriteter som bare britisk kostskoleliv kan skape. I løpet av sitt eget voksenliv ble han gang på gang truffet av personlige tragedier som formet både livssyn og litteratur. Men han beholdt også et sentimentalt syn på verdisettet han selv gjenkjente hos barn: det ærlige, rene og barnlige. Roald Dahl grensesprengeren går opp stiene i Roald Dahls liv og spør hvilke ideer han målbar og hvordan hans liv og forfatterskap kan forstås i dag.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Dreyersforlag.no. (2016). ROALD DAHL – Grensesprengeren. Lokalisert 18.02.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top