Vinneren av “Sølvkniven” er….!

Bilde: Simen Ingemundsen

Vinneren for "Sølvkniven" 2018 ble Lars Helle!

For første gang er "Sølvkniven", Randabergs egen krimpris. Den deles ut i forbindelse med krimfestivalen #blodigalvorilandsbyen.

Årets vinner er Lars Helle for boken sin "Ingenting å skamme seg over" utgitt på Wigestrand forlag i 2017!

Juryen for prisen bestod av tidligere ordfører og bibliotekar Kari Austernaa, Kultursjef Anders Jaarvik, Ivrig lesehest Camilla Bjelland og Festivalsjef Simen Ingemundsen også kjent som #boktimmy!

De som var nominert for prisen var:

– Egil Foss Iversen med "Janus", utgitt på Sirkel Forlag (2017)

– Jørgen Jæger med "Guden", utgitt på Juritzen Forlag (2017)

Og

– Vinner boken: Lars Helle med "Ingenting å skamme seg over", utgitt på Wigestrand Forlag (2017).

Les Juryens begrunnelse her:

"Forfatteren av vinnerboka ha skrevet en medrivende fortelling med utgangspunkt i et miljø som mange vil kjenne seg igjen i. Ingenting å skamme seg over er skrevet i et språk som flyter bra, og den er lettlest uten å være banal. Den byr på mange overraskelsesmomenter underveis, slik sjangeren forutsetter. Ved slutten av fortellingen opplever vi som lesere at vi ikke sitter igjen med mange løse tråder. Juryen liker godt den lokal koloritten i vinnerboka. Selv om scenen for de dramatiske hendelsene skjer i er vår egen region, har fortellingen gjennom sin tematikk et potensiale for å nå utover vår egen nære geografi. Plottet i boka tar utgangspunkt i en episode med skoleskyting på en oppdiktet skole i Stavanger, i det som er den sjuende boka med Gunnar Holt. Han er en privatetterforsker og eks-politimann som får i oppdrag å oppspore en lærer som har forsvunnet. Snart knyttes forsvinningen til den skrekkelige skyteepisoden på skolen. I opprullingen av hva som egentlig skjedde møter Holt både lærere, elever og foreldre. Juryen synes at disse personene i boka er beskrevet med psykologisk innsikt og med mer dybde enn det kanskje ofte finner innenfor krimsjangeren. Forfatteren viser ikke minst at han kan beskrive unge mennesker på en troverdig måte.

Forfatteren er lærer for morgendagens lærere på Universitetet i Stavanger. I «Ingenting å skamme seg over» har han klart å flette integrere sine innsikter fra pedagogikken i en spennende krimfortelling. Gjennom dette får han også sagt en del om både skolesystem og samfunnsspørsmål."

Juryen håper at prisen blir en inspirasjon til forfatteren!

Krimfestivalen #blodigalvorilandsbyen ble for første gang arrangert mellom 25.04 og 28.04.18 i Randaberg.

Den besto av i alt 5 arrangementer for barn og voksne og hele 9 forfattere deltok.

Mer informasjon kommer etterhvert om hvert arrangement.

Å dato for neste festival kommer etterhvert!

Mvh:

Simen Ingemundsen

Festivalsjef for #blodigalvorilandsbyen

Les om prisen her:

– Stavanger Aftenblad – 29.04.2018 – Lars Helle vinner av aller første «Sølvkniven»

– Randaberg Kommune – 28.04.2018 – Kåring av Sølvkniven 2018

– Bygdebladet – 28.04.2018 – Krimpris til forfatter Lars Helle

– Bygdebladet – 20.03.2018 – Les hvilke forfattere som er nominert til lokal krimpris

Her er trofeet, smidd av Smed T. Kristiansen!

Det har vært en stor glede å arrangere festivalen og dele ut "Sølvkniven" for aller første gang! Å slik blir det mer av!:)

Fulltreffer fra Jarle Sten Olsen!

Forlag:

Format forlag

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Jarle Sten Olsen

Sider:

253

Dato:

17.04.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Jarle Sten Olsen er fra 5. Mai aktuell med ny krim. Det er fire år siden Olsen debuterte med "Steady", som er en lettlest, dramatisk, underholdende og realistisk kriminalroman.

Selv om det har vært stille fra forfatteren siden 2014, så er "Bare du som passer på" en helstøpt fulltreffer fra forfatteren. Jarle Sten Olsen skriver så enormt bra, språket er flytende og handling er verken for brutal eller for tam. Dette er en litterær godbit som virkelig kan anbefales.

"Bare du som passer på" handler om Tom Moen. Han er video-journalist i NRK. Moen blir presset til å dra til Bø i Telemark for å utføre et oppdrag for SORG, spesialenheten for overvåking av reaksjonære grupper. Oppdraget, som i utgangspunktet virker som en enkel jobb, viser seg å være langt farligere og gjør at han må nøste i en fortid mange ønsker å glemme.

Jeg er virkelig begeistret for Jarle Sten Olsen's nye kriminalroman. Tematikken i "Bare du som passer på" er lagt til fremveksten av en ny ytre-høyre, i Norge såvel som i Europa. Det er ingen tvil om at forfatteren har omfattende kunnskap rundt journalistikk, for på lik linje som "Steady" handler også denne om journalister innen norsk presse. Noe annet jeg har lagt merke til, er forfatterens måte å trekke paralleller til andre verdenskrig.

Måten forfatteren skriver på, gjør dette til en drivende god kriminalroman. "Bare du som passer på" er en troverdig, dramatisk, spennende og pirrende leseopplevelse. Når du først har startet å lese, så er den vanskelig å legge fra seg. Jarle Sten Olsen marsjerer med denne kriminalromanen, rett inn i rekke blant mine favoritt forfattere. Dette er en forfatter jeg virkelig gleder meg til å følge framover, håper det snart kommer en oppfølger.

Mitt terningkast av boken:

–6

Gled dere til 5. Mai. Sikre deg boken, dette er en kriminalroman som de fleste bør ha i bokhyllen!

Bakside informasjon om boken:

"Tom Moen, video-journalist i NRK, blir presset til å dra til Bø i Telemark for å utføre et oppdrag for SORG, spesialenheten for overvåking av reaksjonære grupper. Oppdraget, som i utgangspunktet virker som en enkel jobb, viser seg å være langt farligere og gjør at han må nøste i en fortid mange ønsker å glemme."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Olsen, Jarle Sten. (2018). Bare du som passer på. Format forlag: Oslo. ISBN 9788230337080

Heftig og gripende spenning lagt til Irak!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Derek B. Miller

Sider:

368

Dato:

15.04.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Forfatteren bak boken "Et merkelig sted å dø", er endelig tilbake med et litterært konfetti av en kriminalroman!

I "Jenta i den grønne kjolen", tar Derek B. Miller leserne med til det indre av Irak. Dette er like mye en kunnskapsrik reiseskildring av Irak, som det er en gripende og intens kriminalroman. I denne nervepirrende romanen, blir leserne kjent med den britiske journalisten Thomas Benton og eks-soldat Arwood Hobbe. Dette er en sjelden god kriminalroman, som virkelig kan anbefales.

Som nevnt tar forfatteren leserne med dypt inn i hjertet av Irak. I "Jenta i den grønne kjolen" følger leserne den britiske journalisten Thomas Benton og eks-soldat Arwood Hobbes på et mislykket oppdrag om å redde en lokal jente under Operasjon Ørkenstorm. Dette er det tjue år siden. Nå skal de gjøre bot på hendelsen, og settes ut på et umulig oppdrag.

Derek B. Miller har skrevet en dramatisk, fascinerende og fengende kriminalroman. Forfatteren byr gripende, tankefulle og rørende beskrivelser. Gjennom troverdige karakter- og miljø- skildringene dannes et praktfullt bilde av handlingen. Med "Jenta i den grønne kjolen", har Derek B. Miller igjen vist at han har talent som forfatter. Gjennom 368 sider viser Miller at han mestrer krimsjangeren. Jeg er meget imponert over Derek B. Miller måte å skrive på, og ser virkelig fram til å lese fremtidige utgivelser fra forfatteren.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Jenta i den grønne kjolen tar oss med dypt inn i hjertet av Irak. Den britiske journalisten Thomas Benton og eks-soldat Arwood Hobbes mislykkes da de skulle redde en lokal jente under Operasjon Ørkenstorm for tjue år siden. Nå skal de gjøre bot, og setter ut på et umulig oppdrag. Nominert til CWA Gold Dagger 2017 for Årets Beste Krim."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2018). Jenta i den grønne kjolen. Lokalisert 15.04.2018 på Internett Her!

Pirrende, dyster og oppsiktsvekkende thriller!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Thriller

Forfatter:

Flynn Berry

Sider:

288

Dato:

15.04.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Flynn Berry har med "Lokkedue", skrevet en nervepirrende, dyster og oppsiktsvekkende thriller. En engasjerende debut som inneholder psykologiske og dramatiske elementer. Thrilleren handler om det sterke båndet som oppstår mellom to søstre. Der smertefulle og mektige hendelser fra fortiden komme til overflaten. Jeg klarte ikke å legge fra meg "Lokkedue", den var så fengende at før jeg var klar over det, så hadde jeg lest meg gjennom hele boken.

Leserne blir i "Lokkedue" kjent med Nora. Hun kommer med toget fra London for å besøke søsteren. I en liten landsby nær Oxford venter hun å bli møtt på stasjonen. Men der er det ingen, og Nora rusler opp til søsterens hus og mens hun gleder seg til helgen. Men synet som møter henne der er grusomt. Søsterens hund er hengt i trappeløpet, og Rachel selv er blitt offer for et brutalt mord.

Synet som møter Nora, fører til et stor sjokk og en dyp sorg. For Nora er det umulig å vende tilbake til et normalt liv. Hun har ingen tillit til politiet, etter å ha vært utsatt for et overfall uten å bli trodd, og bestemmer seg for selv å finne søsterens drapsmann. Hjemsøkt av mordet og hemmelighetskremmeriet rundt det, er hun både fortvilet og i fare. Og ettersom hun finner ut stadig mer om den søsteren hun trodde hun visste alt om settes hennes egen identitet i spill.

"Lokkedue" er en litterær godbit, som allerede fra første side får pulsen til å øke hos deg som leser. Du må nærmest ha nerver av stål for å ikke bli berørt av Flynn Berry's mystiske, intense og brutale beskrivelser. "Lokkedue" er en skremmende realistisk thriller som setter dype spor i deg som leser. Flynn Berry skriver på en såpass troverdig måte at en til tider kan føle tilstedeværelse i den mørke og heftige handlingen. Dette er en thriller som virkelig kan anbefales!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Da Nora kommer med toget fra London for å besøke søsteren I en liten landsby nær Oxford venter hun å bli møtt på stasjonen. Men der er det ingen, og Nora rusler opp til søsterens hus og mens hun gleder seg til helgen. Men synet som møter henne der er grusomt. Søsterens hund er hengt i trappeløpet, og Rachel selv er blitt offer for et brutalt mord.

Sjokket og sorgen gjør det umulig for Nora å vende tilbake til et normalt liv. Hun har ingen tillit til politiet, etter å ha vært utsatt for et overfall uten å bli trodd, og bestemmer seg for selv å finne søsterens drapsmann. Hjemsøkt av mordet og hemmelighetskremmeriet rundt det, er hun både fortvilet og i fare. Og ettersom hun finner ut stadig mer om den søsteren hun trodde hun visste alt om settes hennes egen identitet i spill."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2018). Lokkedue. Lokalisert 15.04.2018 på Internett Her!

En temmelig god kriminalroman!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Fiona Barton

Sider:

432

Dato:

11.04.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Kvinnen bak bestselgeren "Enken", er igjen aktuell med en temmelig fengende og drivende god kriminalroman. Den britiske forfatteren Fiona Barton har med "Barnet" skrevet en nervepirrende og dramatisk leseopplevelse som kommer til å bergtar deg som leser allerede fra første setning! For likte du "Enken", ja da vil du elske "Barnet"!

Handling i "Barnet" er lagt til London. Der et gammelt hus skal rives i et boligområde. Når rivninger foregår oppdager en av bygningsarbeiderne et barneskjelett, som er begravet mange år tidligere. Funnet nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere.

For den ene kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. For hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere.

Fiona Barton har med "Barnet", skrevet en spektakulær og ekstremt spennende kriminalroman. Ikke bare mestrer Barton å skrive en gripende og hårreisende historie, hun klarer også å skildre karakteren og miljøet på en realistisk og eksepsjonell måte. "Barnet" er en puls sprengende og dyster historie samlet mellom to permer. Jeg er meget imponert over Fiona Barton måte å skrive på og gleder meg virkelig til flere kommende kriminalromaner fra Fiona i framtiden! Dette er en kriminalroman jeg virkelig kan anbefale!

Les forresten min anmeldelse av Fiona Barton's forrige kriminalroman "Enken" her!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Da et gammelt hus rives i et boligområde i London oppdager en av bygningsarbeiderne et barneskjelett, begravet mange år tidligere. Funnes nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2018). Barnet. Lokalisert 11.04.2018 på Internett Her!

Velskreven spenning!

Forlag:

Publica forlag

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Åge Grønning

Sider:

388

Dato:

09.04.2018

Kilde:

E- Bok

Selve anmeldelsen:

"Det tredje øyet" er skrevet av Åge Grønning. Forfatteren byr på mystiske, dramatiske og nervepirrende elementer. Romanen inneholder også langtekkelige partier. Selv om Grønningen klarer å holde spenningen oppe gjennom store deler av boken, er det noen dødpunkt i handlingen, der jeg som leser har det vanskelig med å koble trådene. Selv om dette ikke er Åges beste utgivelse, etter min mening, så er den vell verd å lese!

Leserne blir i "Det tredje øyet" kjent med Kjetil Nesse. Han er en dedikert skeptiker, ateist og motstander av alt som har med alternativ tenkning å gjøre. Skal det komme nye ideer eller tanker inn i livet hans, må det komme fra vitenskapen.

Så skjer det en dramatisk hendelse som endrer livet hans. Han blir synsk. Tilfeldighetene fører ham i kontakt med arkeologen Andreas Semb Jacobsen, som han hjelper med et funn ved å ta i bruk sine nyvunne evner. Underveis blir evnene hans kjent også utenfor landegrensene. Han kan bli en ressurs hvis han bruker evnene sine til spionasje. Samtidig utgjør han en trussel.

Åge Grønning klarer ikke helt å fenge med "Det tredje øyet", men det er en kriminalroman som virkelig bør leses. Boken omhandler Kjetil Nesse, som opplever å bli synsk. Dette gir han evner. Det blir en ressurs i hand arbeid som spion. Grønning har laget en velskreven kriminalroman som er bygget opp av et voksent språk. Hans måte å skildre miljøet og karakteren gjør dette til en leseverdig opplevelse. Grønning viser også sitt talent som forfatter ved å ordlegge seg på en perfekt måte. Selv om den til tider er langtekkelig, er det en kriminalroman som bør leses!

Les min anmeldelse av boken "Det Skjette Nøkkelen" her!

Mitt terningkast av boken:

–4

Bakside informasjon om boken:

"Kjetil Nesse er en dedikert skeptiker, ateist og motstander av alt som har med alternativ tenkning å gjøre. Skal det komme nye ideer eller tanker inn i livet hans, må det komme fra vitenskapen. En dramatisk hendelse endrer livet hans. Han blir synsk. Tilfeldighetene fører ham i kontakt med arkeologen Andreas Semb Jacobsen, som han hjelper med et funn ved å ta i bruk sine nyvunne evner. Underveis blir evnene hans kjent også utenfor landegrensene. Han kan bli en ressurs hvis han bruker evnene sine til spionasje. Samtidig utgjør han en trussel."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Grønning, Åge (2013). Det tredje øyet. Publica forlag: Stavanger.

Odd Singsaker er tilbake i topp form!

Forlag:

Juritzen forlag

Sjanger:

Thriller/Psykologisk/Krim

Forfatter:

Jørgen Brekke

Sider:

368

Dato:

03.04.2018

Kilde:

Forhåndseksemplar

Selve anmeldelsen:

Jørgen Brekke er i disse dager aktuell med nye Odd Singsaker bok. Jeg har allerede lest og har bare en ting å si, gled dere. "Alle kan drepe" er en lettlest, moderne, leken og drivende god thriller. Boken inneholder psykologiske elementer, som virkelig kan få nakkehårene til å reise seg. Brekke sparer litt på de voldelige beskrivelsene, men har gjort handlingen såpass nervepirrende og underholdende at den er vanskelig å legge fra seg. Dette er en thriller som virkelig kan anbefales.

Handlingen er lagt til 1992 og 2014. Leserne blir med til sommeren 1992, da fem studenter knytter et helt spesielt bånd under en sommerjobb i idylliske Norrtälje. Selma spår at en av dem vil ende opp som morder. En sensommer 2014, får en avdanket forfatter plutselig en bestselger med kriminalromanen Alle kan drepe. Et drapsoffer blir funnet uten øyne i sitt hjem i Trondheim. Førstebetjent Odd Singsaker får nye utfordringer på hjemmebane, og slites mellom familielivet og en dramatisk etterforskning.

I "Alle kan drepe" møter leserne igjen førstebetjent Odd Singsaker, som får nye utfordringer på hjemmebane. Jørgen Brekke har gjennom 368 sider, laget en velskreven thriller, der dramatikk og spenning går hånd i hånd. Brekke har med "Alle kan drepe", skrevet en kald og mørk thriller som får pulsen til å øke hos deg som leser. Jeg har lest alle Jørgen Brekkes utgivelser, og mener at "Alle kan drepe" er Brekkes mest lekne og underholdende thriller. En fascinerende historie samlet mellom to permer av en dyktig forfatter. Jørgen Brekke er ikke bare flink til å skildre miljø og karakter, han klarer også å beskrive handlingen på en såpass fengende at en får lyst til å lese hele boken. Jeg gleder meg allerede til neste Odd Singsaker bok.

Les forresten min anmeldelse av hans forrige roman "Avgrunnsblikk" her!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Sommeren 1992: Fem studenter knytter et helt spesielt bånd under en sommerjobb i idylliske Norrtälje. Selma spår at en av dem vil ende opp som morder. Er det en lek, eller mener hun alvor?

Sensommer 2014: En avdanket forfatter får en plutselig bestselger med kriminalromanen Alle kan drepe. Et drapsoffer blir funnet uten øyne i sitt hjem i Trondheim. Førstebetjent Odd Singsaker får nye utfordringer på hjemmebane, og slites mellom familielivet og en dramatisk etterforskning."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Juritzen.no. (2018). Alle kan drepe. Lokalisert 03.04.2018 på Internett Her!