Sjelden vare og en vakker oppslagsbok

Forlag: Vormedal forlag

Sjanger: Fakta/Leksikon/Oppslagsbok/Lokallitteratur/Historie

Forfatter: Tor Inge Vormedal

Terningkast: 5

Sider: 237

Kilde: Innbundet

Foto: Simen Ingemundsen

 

Selve anmeldelsen:

Før du leser denne, les min anmeldelse av “60-tallet” og “70-tallet“.

Rogaland har på mange måter fått sin egen “Hvem Hva Hvor” utgivelse, bare at Vormedal forlags utgivelse tar for seg historie som allerede har passert. Og ikke bare 1 år, men et helt tiår. Det er bemerkningverdig, og meget imponerende. Det skaper både engasjement og vekker oppsikt, men er altoppslukende fra perm til perm.

Tor Inge Vormedal er i høst aktuell med sitt tredje bind i serien “Kem-Ka-Kor”. Kan tro jeg har ventet lenge på denne boken! Jeg ble overlykkelig og jublet for meg selv, når den ble tilgjengelig i bokhandlerne forrige uke. Denne gangen tar forfatteren for seg 80-tallets mange oppturer og nedturer, et tiår fylt av høye renter, mye banklån, dårlig økonomi, og børskrakket. “Grådighetens tiår”, som Jan Guillou kaller 80-tallet. I denne boken står viktige nyheter, kultur-, og næringslivsstoff, samt kuriosa i fokus. Alle elementene som tas opp, er med på å skape en forståelse av hvor store problemer 80-tallet skapte for Norge.

Gjennom 237 velskrevne, kunnskapsrike og illustrerte sider, tar forfatteren for seg hele Stavanger-regionens historie, som dekker store deler av Sør-Rogaland, med spesiell vekt på Stavanger, Sandnes og Bryne. Dette er uten tvil en av Rogalands flotteste praktbøker i nyere tid, en fin gavebok som både kan leses sammenhengene, eller brukes til oppslagsbok. Dette er rett og slett et oppslagsverk som er en fryd å lese og bla i, og meget flott laget. Stavanger-regionen kunne ikke fått en flottere gave, enn bokverket Tor Inge Vormedal fører i pennen. Dette er sjelden vare, et svært vakkert leksikon, som inneholder et omfattende innblikk i 80-tallets mange positive og negative vipper. Vi rogalendinger bør være så utrolig glad og stolt, over at vi har så dyktige og flinke forfattere som Tor Inge Vormedal, for en bedre formidler av Rogalands historie skal en lete lenge etter.

På 80-tallet stod liberalismen sterkt i fokus, Det var lettere å få tilgang på kreditt, det var lengre åpningstider, og bygging av nye kjøpesentre. På 1980-tallet var dataalderen i sin spede begynnelse og ordet PC ble forbundet med å være kortpustet. Det var fremdeles lang ventetid for å få fasttelefon og mobiltelefon var svindyr og forbeholdt noen få. De som hevder at alt var så mye bedre før i tiden har som regel dårlig hukommelse. 1980-tallet var preget av lange sykehuskøer, stor kriminalitet, og skyhøye renter.

I “Kem-Ka-Kor: Stavanger-regionen – 1980-tallet”, tar Tor Inge Vormedal leserne med på en guidet tur gjennom små og store hendelser i Rogaland-området. Leserne får gjennom 237 sider, presentert 1980-tallet på en underholdende, medrivende, unik og fengende måte. Her får en servert både ukjent og kjent fakta, på en troverdig og overbevisende måte. Nå som Tor Inge Vormedal nærmer seg årtusenskiftet, vil flere nyere lesere kjenne seg igjen, og det tror jeg er svært positivt.

Denne boken, viser en region med stor økonomisk vekst og befolkningsvekst. Tor Inge Vormedal som står bak 37 utgivelser, har igjen funnet historiske og kuriøse hverdagshendelser, som han fletter inn på en svært elegant måte. Av de jeg har lest, skrevet av Vormedal, plasserer jeg denne på en andre plass. Jeg er meget imponert over jobben Vormedal gjør, han er dyktig og profesjonell formidler av lokalhistorie. Boken er fullstappet med illustrasjoner i form av bilder, tegninger og annonser.

Noe som også gjør Tor Inge Vormedals bøker leseverdige, er at han i hver bok, lager et utfyllende register bak. Der får leserne stikkord servert på en forståelig måte, slik en kan bla fram og tilbake når en lurer på diverse ting. Noe som gjør dette til en av de lekreste utgivelsene jeg har sett, er omslaget, det er så vakkert. Skulle du også lure på noe spesifikt i boken, da kan du kjapt søke det opp via registeret bak, som både har oversikten over personer, bedrifter og viktige hendelser. Dette er en svært viktig bok, en fantastisk reise, der du lettere kan få forståelse over historien som er lagt bak oss. Håper ikke dette blir den siste utgivelsen fra Tor Inge Vormedal, skulle gjerne fått 30-, 40-, 50-, og 90-tallet servert på samme måte. Så håper virkelig det kommer flere i samme stil, for dette er leseverdig litteratur, som virkelig både er vakkert å bla i og ha i bokhyllen. Så folkens, kjøp denne boken, du vil ikke angre. Ikke lest 70-tallet og 60-tallet, ikke seint for å gjøre det, for da har du mye snadder i vente.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“På 80-tallet stod liberalismen sterkt i fokus, Det var lettere å få tilgang på kreditt, det var lengre åpningstider, og bygging av nye kjøpesentre. På 1980-tallet var dataalderen i sin spede begynnelse og ordet PC ble forbundet med å være kortpustet. Det var fremdeles lang ventetid for å få fasttelefon og mobiltelefon var svindyr og forbeholdt noen få. De som hevder at alt var så mye bedre før i tiden har som regel dårlig hukommelse. 1980-tallet var preget av lange sykehuskøer, stor kriminalitet, og skyhøye renter.”

 

Med ønske om en fin bokhøst, hilsen Boktimmy!

 

Kilder:

Vormedalforlag.no. (2019). Kem-Ka-Kor: Stavanger-regionen – 1980-tallet. Lokalisert 03.11.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Arnaldur Indridasons Bok “Fluktruten”

Fluktruten av Arnaldur Indridason (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Arnaldur Indridason

Sider: 336

Dato: 14.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Arnaldur Indridason er en folkekjær og anerkjent Islandsk krimforfatter. I en årrekke har han gitt ut bøker med etterforskeren Erlendur Sveinsson i hovedrollen. Det var først i 2015 forfatteren lanserte en ny historisk spenningsserie. “Skuggasund” var første bok i serien om Flovent og Thorson. I fjor kom den tredje utgivelsen i serien “Fluktruten“, og det er den jeg skal fokusere på i denne anmeldelsen. Dette er mesterlig krim på sitt beste, og forfatteren byr på spenning på høyt nivå. Tidsbildet som i denne boken er lagt til andre verdenskrig er troverdig, menneskeskildringene og miljøbeskrivelsene i denne boken er såpass realistisk og imponerende at den øker fascinasjon av handlingen. Arnaldur Indridason er en engasjerende forfatter, som skriver på en så fantastisk måte, at det er vanskelig å stoppe når en først har startet å lese.

Krigen har kommet til Skandinavia. I Petsamo i Finland, helt ytterst ved Barentshavet, venter en ung kvinne på at forloveden skal komme fra København. Den unge paret planlegger å reise hjem til Island med skipet Esja. Men forloveden dukker aldri opp på møtestedet, og kvinnen blir tvunget til å reise alene. Da hun stiger i land på Island, kryr det av amerikanske soldater i gatene. Våren 1943 blir et lik skylt opp på stranden ved Nautholsvik. Et annet sted blir en ung mann grovt overfalt av amerikanske soldater. Samtidig forsvinner en ung kvinne som har tilbrakt mye tid med amerikanske soldater. I etterforskningen av de tilsynelatende ulike sakene blir Flovent og Thorson satt på sitt livs største prøve.

Jeg har alltid likt Arnaldur Indridasons måte å skrive på. “Fluktruten” er det jeg vil kalle en rolig krim, uten noe form for brutal vold. Jeg pleier å si at Indridason er Islands svar på Agatha Christie, og det klinger bra siden de felles har en lun fortellerstemme. Gjennom dramatikk og spenning, har forfatteren skapt en fengende krim som virkelig kan anbefales.  Det at Arnaldur har lagt sin nye serie til krigen, gjør at jeg liker serien om etterforskerne  Flovent og Thorson, enda bedre enn hans forrige serie med etterforskeren Erlendur Sveinsson i hovedrollen. “Fluktruten” er en meget godt komponert kriminalroman, som vil engasjere deg som leser. Jeg gleder meg allerede til neste bok fra forfatteren, og jeg håper det blir fortsettelsen på serien med Flovent og Thorson i rollen.

 

Bakside informasjon om boken:

“Krigen har kommet til Skandinavia. I Petsamo i Finland, helt ytterst ved Barentshavet, venter en ung kvinne på at forloveden skal komme fra København. Den unge paret planlegger å reise hjem til Island med skipet Esja. Men forloveden dukker aldri opp på møtestedet, og kvinnen blir tvunget til å reise alene. Da hun stiger i land på Island, kryr det av amerikanske soldater i gatene.

Våren 1943 blir et lik skylt opp på stranden ved Nautholsvik. Et annet sted blir en ung mann grovt overfalt av amerikanske soldater. Samtidig forsvinner en ung kvinne som har tilbrakt mye tid med amerikanske soldater. I etterforskningen av de tilsynelatende ulike sakene blir Flovent og Thorson satt på sitt livs største prøve”

 

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Cappelendamm.no. (2015). Skuggasund. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2018). Fluktruten. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

Kunnskapsrik bok om strikkingens historie!

Forlag: Vormedal forlag

Sjanger: Historie

Forfatter: Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson

Sider: 240

Dato: 27.11.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Endelig er boken om norsk strikke-historie her. Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson forteller om flere av de velkjente teknikkene og tradisjonene som har satt sitt preg på nordmenns hverdag opp igjennom historien.

Boken handler blant annet om strikkingens betydning, en hobby som har spredte seg fra tiden på 1600-tallet og frem til i dag. Halvparten av kvinnene i Norge, har et forhold til strikking og i nyere tid har det også blitt populært blant menn. Så dette er den perfekte bok til den strikkeglade. «Norsk strikke-historie» er skrevet av to av landets mest kunnskapsrike forfattere innen klær og mote.

Gjennom 240 sider får leserne et fengende innblikk i strikkingens historie. Strikking er en del av den norske kulturen og har hatt stor betydning for den norske moten. Gjennom tekst og bilder blir leserne kjent med teknikken, produktene og de ikoniske norske mønstrene som er løftet frem opp igjennom historien.

«Norsk strikke-historie» er et kunstverk av en bok. Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson har gjort en formidabel jobb for å samle sammen dokumentasjon for å skrive denne boken. Forfatterne forteller også om måte nordmenn går kledd. Dette er en rikt illustrert og informativ bok om kultur, mote og klær. «Norsk strikkehistorie» er en bok som virkelig bør stå i en hver bokhylle rundt i Norge. Selv om den passer best til den strikkeglade, så vil den være av interesse for den som også interesserer seg for historie.

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Til tross for at halvparten av norske kvinner strikker, er det få som kjenner historien til teknikken og tradisjonene. To av landets mest kunnskapsrike forfattere innen klær og mote, Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson, tar i denne boken for seg norsk strikkehistorie fra den spede begynnelse på 1600-tallet, frem til i dag. Her blir strikkingens betydning for den måten vi går kledd forklart, og teknikken, produktene, og ikke minst blir de som har laget de ikoniske norske mønstrene løftet frem.»

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson. (2018). Norsk strikkehistorie. Vormedal forlag: Haugesund. 240 sider

En av de flotteste praktbøkene jeg har sett!

Forlag:

NTB og Vega forlag

Sjanger:

Historie/Fakta/Dokumentar

Forfatter:

Alf R. Jacobsen

Sider:

456

Dato:

25.06.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

«Dette er personlig min favoritt blant Alf R. Jacobsens utgivelser!»

— Simen Ingemundsen

Alf R. Jacobsen debuterte i 1982 med kriminalromanen «Stalins gull», og har i årenes løp utgitt flere historiske bøker. Flere av forfatterens utgivelsene omhandler krigen. Et eksempel på dette er «Kongens nei», som i 2016 var kinoaktuell. Med praktboken «Første med det siste», har Jacobsen levert en kunnskapsrik og omfattende bok om Norsk Telegrambyrå historie. Boken ble skrevet i forbindelse med NTBs 150 års jubileum i 2017. Gjennom 456 gjennomillustrerte sider får leserne et oversiktlig, omfattende og kronologisk innblikk i verdens historien.

Norsk Telegrambyrå oppfattes blant folket som de offisielle norske nyhetene og har en unik plass i nyhetsbildet. I september 2017 fylte NTB 150 år, noe som ble markert grundig i media. NTBs historie er mer enn en bedriftshistorie. Det er historien om Norge og nasjonens plass i verden. Dette er historien om visjonære gründere, driftige forretningsmenn- og kvinner og mektige motkrefter.

NTBs historie løper parallelt med industrialiseringen, flere storkriger og en nærmest total sosial omveltning. Teknologisk har NTB gått fra telegrafer og bud, via fjernskriver, telefoto og satellitt til dagens datakommunikasjon via internett. Den første skrivemaskinen var på plass i 1913. I 1987 gikk redaksjonen over til å jobbe på skjerm.

«Kronologisk og oversiktlig, det er to elementer som spiller inn for å skape denne kunnskapsrike leseopplevelsen!»

— Simen Ingemundsen

«Først med det siste» er uten tvil min personlige favoritt i Alf R. Jacobsens forfatterskap. Dette er en praktbok som bidrar til at leserne får et oversiktlig innblikk i verdens historien. Her følger leserne industrialiseringen, de flere storkriger og den sosial omveltning som oppstod. I «Først med det siste» er det hentet bidrag både fra NTBs arkiver og kilder fra inn-og utland. Alf R. Jacobsen har bygget boken kronologisk og gir tidslinjer slik leserne lett kan orientere seg i boken. Liker du «Hvem, Hva, Hvor», ja da passer dette historiske verket perfekt for deg!

«Såpass fornøyelig, at jeg koste meg fra første til siste side»

— Simen Ingemundsen

Mitt terningkast av boken:

—6

Bakside informasjon om boken:

«Norsk Telegrambyrå oppfattes av folk flest som de offisielle norske nyhetene og har en unik plass i nyhetsbildet. I september fyller NTB 150 år, noe som skal markeres grundig i media. NTBs historie er mer enn en bedriftshistorie. Det er historien om Norge og nasjonens plass i verden. Dette er historien om visjonære gründere, driftige forretningsmenn- og kvinner og mektige motkrefter.

NTBs historie løper parallelt med industrialiseringen, flere storkriger og en nærmest total sosial omveltning. Teknologisk har NTB gått fra telegrafer og bud, via fjernskriver, telefoto og satellitt til dagens datakommunikasjon via internett. Den første skrivemaskinen var på plass i 1913. I 1987 gikk redaksjonen over til å jobbe på skjerm»

Med sommerhilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Alf R. Jacobsen. (2017). Først med det siste. Oslo: Vega forlag og NTB. 456 sider

Kunnskapsrikt innblikk i okkupantenes installasjoner!

Forlag:

Ares forlag

Sjanger:

Historie/Krigen

Forfatter:

Per Erik Olsen

Dato:

10.06.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Endelig er det blitt laget en velskreven kulturhistorisk guide til de tyske installasjonene i Vestfold. Per Erik Olsen gir med «Festung 1940 – 1945 – Vestfold» et innholdsrik, omfattende og oversiktlig innblikk i tyske installasjoner fra okkupasjonen i Norge.

«Festung 1940 – 1945 – Vestfold" er en praktbok av de sjeldne. Hele 484 sider med tettpakket spenning og informasjon. Her får leserne servert krigshistorie både gjennom tekst og bilder. Per Erik Olsen guider leserne til flere av de tyske fortene, bunkerne, infanteristillingene, fangeleirene og installasjonene som ble bygget i Vestfold av okkupasjonsmakten.

Boken har kart som leserne kan bruke til finne fram. Aldri før har jeg bladd i en så tettpakket og kompakt bok som tar for seg de flere kulturminnene som ble bygget og etterlatt av tyskerne under krigen.

I april 1940 invaderte som kjent tyskerne Norge. Da var kystforsvaret i en sørgelig forfatning. Det fantes kun noen få kystfort langs kysten vår. I Oslofjorden var det påbegynt en utbygging allerede under første verdenskrig, men utover på 1920- og 1930-tallet ble utbyggingen kraftig forsinket. Dette på grunn av at regjeringen trodde på en nøytralitetspolitikk og var overbevist om at en verdenskrig aldri ville komme.

Alle tegn ble oversett, og da tyskerne invaderte natten til den 9. april 1940, hadde vi fire operative kystfort i Oslofjorden. Rauøy, Bolærne, Oscarsborg og Mågerø sto klare med sine kanoner, men mannskapene var utrente og ikke klare for krig. Blücher ble senket ved Oscarsborg, men kampene ble harde både på Rauøy og Bolærne, mens det på Mågerø ikke ble avfyrt skudd da det fantes kun to hylser til de to 30,5 cm haubitsene.

Tyskerne lyktes i sin invasjon og overtok landet. De satte umiddelbart i gang med en storstilt utbygging av kystforsvaret og holdt på i fem lange år. I dag er dette krigens kulturminner og det eneste synlige bevis på at tyskerne okkuperte landet vårt og holdt oss i et jerngrep så lenge krigen varte.

Per Erik Olsen gir med «Festung 1940 – 1945 – Vestfold" et kunnskapsrikt innblikk i kulturminner etter krigen. Lett er det å orientere seg hvor de forskjellige installasjonene finnes. Dette er kulturhistorie det er viktig å ta vare på. Boken gir en innføring i utbruddet, krigens gang og resultatet av krigen. Vi får også innblikk i hvordan tiden før krigen var, og om den nøytraliteten som vi ønsket, men ikke fikk. Så dette er en bok for de som har interesse for krigen. En praktbok som virkelig kan anbefales!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

«Boken tar for seg alle de tyske fortene, bunkerne, infanteristillingene, fangeleirene og andre viktig installasjoner okkupasjonsmakten bygget under andre verdenskrig.

Boken er en kulturhistorisk guide til de tyske installasjonene i Vestfold.

Da tyskerne invaderte Norge i april 1940, var det norske kystforsvaret i en sørgelig forfatning. Det fantes kun noen få kystfort langs kysten vår. I Oslofjorden var det påbegynt en utbygging allerede under første verdenskrig, men utover på 1920- og 1930-tallet ble utbyggingen kraftig forsinket, siden regjeringen trodde på en nøytralitetspolitikk og var overbevist om at en verdenskrig aldri ville komme. Alle tegn ble oversett, og da tyskerne invaderte natten til den 9. april 1940, hadde vi fire operative kystfort i Oslofjorden. Rauøy, Bolærne, Oscarsborg og Mågerø sto klare med sine kanoner, men mannskapene var utrente og ikke klare for krig. Blücher ble senket ved Oscarsborg, men kampene ble harde både på Rauøy og Bolærne, mens det på Mågerø ikke ble avfyrt skudd da det fantes kun to hylser til de to 30,5 cm haubitsene. Tyskerne lyktes i sin invasjon og overtok landet. De satte umiddelbart i gang med en storstilt utbygging av kystforsvaret og holdt på i fem lange år. I dag er dette krigens kulturminner og det eneste synlige bevis på at tyskerne okkuperte landet vårt og holdt oss i et jerngrep så lenge krigen varte.

Vi synes det er viktig å ta vare på disse kulturminnene og har derfor laget denne boken for å gi deg muligheten til å dra på tur og se på hva som ble bygget.

Boken er på 484 sider og er illustrert med hundrevis av bilder både fra krigen og fra i dag. Den har også kart som følger boken slik at du skal finne fram»

Med sommer hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Mht.no. (2016). Festung 1940 – 1945 – Vestfold. Lokalisert 10.06.2018 på Internett Her!

Et historisk og vitenskapelig bekjentskap med Jesus!

Forlag:

Dreyer

Sjanger:

Historie/Politikk/Religion

Forfatter:

Per Bjarne Ravnå

Dato:

14.01.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"Jesus fra Nasaret" er skrevet av historiker Per Bjarne Ravnå. Gjennom nærmere 350 sider, gir forfatteren leserne på en troverdig måte, et historisk og dokumentarisk innblikk i Jesus liv og virke.

Forfatteren stiller spørsmål, om Jesus var en mislykket profet eller Guds sønn? Ved hjelp av religions-, vitenskap- og historisk- kunnskap setter han leserne inn i kristendommens historie. For er det mulig ved hjelp av tro og vitenskap og finne ut hvem Jesus var. Dette er noe av det forfatteren presenterer i denne gripende, dramatiske og kunnskapsrike bok om verdens største religion.

Ifølge verdens største religion, kristendommen, så er Jesus fra Nasaret både et menneske som har levd her i vår verden. Samtidig regnes han som et guddommelig vesen som eksisterer til evig tid.

Påstanden om at han har levd, kan undersøkes historiefaglig på samme måte som andre påstander om vanlige mennesker, men hva med påstanden om at han er guddommelig.

Kan historiefaglige undersøkelser bevise eller motbevise at Jesus gikk på vannet, helbredet syke og sto opp fra de døde for så å bli tatt opp til himmelen? «Ja, så absolutt!» sier noen forskere. Andre svarer like bombastisk «Nei!»

I løpet av de siste tjuefem årene har forskningsfeltet «Den historiske Jesus» eksplodert i et mylder av forsøk på å komme fram til vitenskapelig baserte oppfatninger om hvem og hva Jesus egentlig var. Kildematerialet blir presset til det ytterste, og grensene mellom fag og forkynnelse blir utfordret i alle retninger.

I "Jesus fra Nasaret" tar historiker Per Bjarne Ravnå utgangspunkt i sentrale deler av forskningen, vitenskapen og Bibelen, for å skapet et oversiktlig bilde av Jesus liv og død. Han besvarer spørsmålet rundt om Jesus var en mislykket profet eller Guds sønn på en interessant og troverdig måte.

Det er ingen tvil om at forfatteren har satt seg inn i Bibelen og vitenskapens syn på kristendommen. Han undersøker hvor tett på spørsmålet om Jesus guddommelighet det er mulig å komme før man går over fra faglig basert viten til religiøs tro. Dette er en interessant, spennende og troverdig innføring om Jesus liv og virke. Et tema som regnes for å være kontroversielt.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Ifølge verdens største religion er Jesus fra Nasaret både et menneske som har levd her i vår verden, og et guddommelig vesen som eksisterer til evig tid. Påstanden om at han har levd, kan undersøkes historiefaglig på samme måte som andre påstander om vanlige mennesker – men hva med påstanden om at han er guddommelig? Kan historiefaglige undersøkelser bevise eller motbevise at Jesus gikk på vannet, helbredet syke – og sto opp fra de døde for så å bli tatt opp til himmelen? «Ja, så absolutt!» sier noen forskere. Andre svarer like bombastisk «Nei!»

I løpet av de siste tjuefem årene har forskningsfeltet «Den historiske Jesus» eksplodert i et mylder av forsøk på å komme fram til vitenskapelig baserte oppfatninger om hvem og hva Jesus egentlig var. Kildematerialet blir presset til det ytterste, og grensene mellom fag og forkynnelse blir utfordret i alle retninger. I denne boken tar historiker Per Bjarne Ravnå utgangspunkt i sentrale deler av denne forskningslitteraturen, og undersøker hvor tett på spørsmålet om Jesus guddommelighet det er mulig å komme før man går over fra faglig basert viten til religiøs tro. Boken er en levende og interessant innføring for allmenne lesere i et komplekst og ofte kontroversielt tema."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Dreyerforlag.no. (2017). Jesus fra Nasaret. Lokalisert 14.01.2018 på Internett Her!

En kunnskapsrik bok om tronestrid i Norge!

Forlag:

Historie & Kultur

Sjanger:

Historie

Forfatter:

Trond Norén Isaksen

Sider:

470

Dato:

07.01.2018

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"Hellig krig og Norges krone" er Trond Norén Isaksens nyeste utgivelse. Tidligere har han skrevet den historiske dokumentaren "Norges krone", som er en kunnskapsrik og spennende innføringen om den norske krone opp igjennom tidene. Liker du "Game of Thrones", ja da vil du elske Isaksens nyeste bok.

Isaksens nye bok tar leserne med tilbake til 1100-tallets Norge, da en rekke konger kjempet om tronen. Da korstogsideologien ble blandet inn, ble tronstriden en hellig krig hvor kongsemner måtte seire eller dø.

Forfatteren setter striden rundt tronen i et nytt og oversiktlig perspektiv. Han skildrer de store dramaene som skjedde i Nordens historie på en ekstremt spennende måte. I tillegg setter han borgerkrigene inn i en internasjonal og ideologisk kontekst.

Sentralt i Isaksens dramatiske fortelling, står elementer som makt og ære, samt intriger og allianser som en del av historien. Frelse og fortapelse spiller også en stor rolle i denne kunnskapsrike historie om Norges trone historie.

Leserne blir blant annet kjent med den folkekjære Magnus Erlingsson, som ble Norges første kronede konge da han ennå bare var et barn. Isaksen gjør leserne kjent med helgener og demoner. En blir også kjent med Sigurd Jorsalfare, som var den første europeiske kongen som dro på korstog til Jerusalem, og den vennlige, men ambisiøse krøplingen Inge Krokrygg.

På veien fra Jerusalem til Fimreite møter vi også blant andre Kristin Sigurdsdatter, en av de betydeligste kvinnene i norsk middelalder, «djevelpresten» kong Sverre og birkebeinerne, den kastrerte munken Magnus Blinde, innvandrerkongen Harald Gille, alliansebyggeren dronning Ingerid Ragnvaldsdatter og hennes mange menn, den siste vikingkongen Øystein Haraldsson, voldtektsmannen Sigurd Munn, den mektige dobbeltdronningen Margareta Fredkolla, Valdemar den store, som gjorde Danmark til en stormakt, reformpavene Hadrian IV og Alexander III og deres stridbare motstander Friedrich Barbarossa, kirkebyggeren erkebiskop Øystein, den vrakede barnebruden dronning Kristin og St. Olav, Norges evige konge.

Trond Norén Isaksens tegner gjennom troverdig beskrivelser og realistiske skildringer, et historisk bilde av trone striden som utspilte seg i Norge på 1100 tallet. "Hellig krig og Norges krone" er en litterært godbit, som byr på et spennende, heftig og gripende innblikk i Norges historien. Isaksen har laget en velskreven bok om den norske krones historie. Forfatteren byr på nærmere 500 sider med dramatikk og brutalitet. Selv om den holder spenningen oppe fra første til siste side, kan den til tider være langtrukken. Med et rikt bildemateriale kan leserne skape seg et forbilledlig syn på historien. Dette er en bok for deg som liker "Game of Throne". Dette en leseverdig bok, som virkelig bør leses.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"På 1100-tallet kjempet en rekke konger om den norske tronen. Da korstogsideologien ble blandet inn, ble tronstriden en hellig krig hvor kongsemner måtte seire eller dø. Dette er norgeshistoriens svar på Game of Thrones, men denne historien er sann. Boka gir et nytt perspektiv på et av de store dramaene i Nordens historie og setter borgerkrigene inn i en internasjonal og ideologisk kontekst.

Sentralt i denne dramatiske fortellingen om makt og ære, intriger og allianser, frelse og fortapelse, brødredrap og brutte eder, helgener og demoner, seier og undergang står den folkekjære Magnus Erlingsson, som ble Norges første kronede konge da han ennå bare var et barn, hans begavede far Erling Skakke, som med gammeltestamentlig glød utryddet sønnens rivaler, morfaren Sigurd Jorsalfare, som var den første europeiske kongen som dro på korstog til Jerusalem, og den vennlige, men ambisiøse krøplingen Inge Krokrygg.

På veien fra Jerusalem til Fimreite møter vi også blant andre Kristin Sigurdsdatter, en av de betydeligste kvinnene i norsk middelalder, «djevelpresten» kong Sverre og birkebeinerne, den kastrerte munken Magnus Blinde, innvandrerkongen Harald Gille, alliansebyggeren dronning Ingerid Ragnvaldsdatter og hennes mange menn, den siste vikingkongen Øystein Haraldsson, voldtektsmannen Sigurd Munn, den mektige dobbeltdronningen Margareta Fredkolla, Valdemar den store, som gjorde Danmark til en stormakt, reformpavene Hadrian IV og Alexander III og deres stridbare motstander Friedrich Barbarossa, kirkebyggeren erkebiskop Øystein, den vrakede barnebruden dronning Kristin og St. Olav, Norges evige konge."

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Trond Norén Isaksen. (2017). Hellig krig om Norges krone. Historie & Kultur: Oslo. 470 sider

Historisk dramatikk og spenning!

Forlag:

Norske bøker

Sjanger:

Roman/Historie

Forfatter:

Rita Hals Gentekos

Sider:

395

Dato:

26.12.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Rita Hals Gentekos har med "Barbro – Den siste heksen" tegnet et historisk, dramatisk og alvorlig portrett av Barbro som ifølge sagnet ble regnet for å være heks. Forfatteren gir blant annet leserne innblikk i den straffen heksene og trollmennene fikk. Leserne får også innsikt i samfunnets situasjonen på tiden da troen på trolldom var stor. Gjennom nærmere 400 sider forteller forfatteren en kunnskapsrik historie med trolldom som tema. Forfatteren gir leserne innblikk i en av Norges historiens mørkeste epoke.

Gjennom romanens gripende og tankevekkende handling får leserne innblikk i de konsekvensene trolldom og "hekseri" fikk. Gentekos har skrevet en roman som er fengende allerede fra første side. Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort omfattende research, for å tegne et omfattende portrett av Barbro og samfunns situasjonen rundt henne.

Dette er en leseverdig roman som virkelig bør oppleves.

Leserne blir gjennom 395 sider kjent med sagnet om Barbro i Poddeloptet. En kvinne som også ble kalt heksa fra Herad. Hun har levd i mange år. Selv den dagen i dag snakkes det om henne. Gruppeturer opp til Poddeloptet og til hulene hun gjemte seg i, blir også arrangert hver sommer.

Rita Hals Gentekos har skrevet en kunnskapsrik roman, som gir leserne innblikk i en tid der trolldom og "hekseri" skapte redsel i samfunnet. I "Barbro – Den siste heksen" fortelles Barbros historie. Dette fordi at forfatteren har ønsket å gi henne et bedre og mer rettferdig ettermæle.

Gjennom troverdige skildringer og spennende beskrivelser får leserne et innblikk i Barbro's liv. Gentekos forteller slik hun har følt at hun var, slik hun tror at alle begivenhetene skjedde. For å gi leserne riktig informasjon, har ekteparet Gentekos lett i arkiver, historiebøker, avhandlinger og på internett etter sannheten om Barbro.

Rita har også snakket med folk fra Barbros bygd, Herad, som har fortalt sin versjon av den berømte historien.

Rita Hals Gentekos har med "Barbro – Den siste heksen" skrevet en dramatisk, alvorlig og spennende roman om den mørkeste tidsepoker i vår historie. Da redselen for trolldom og trollfolk var sterk og levende. Det var mange kvinner og noen menn som ble dømt for trolldom. De ble levende brent, utelukkende på mistanker om "hekseri". Gentekos skildrer også den sladder og det bygdesnakket som oppstod da troen på trolldom var stor blant folket. Forfatteren forteller også om de fatale følger det kan få for den utsatte. Og hvor lite det skal til før det går galt, fryktelig galt.

Dette er en kunnskapsrik, historisk, spennende, ærlig og sterk portrett om trolldom og straffen hekser og trollmenn fikk. Den kan virkelig anbefales!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Sagnet om Barbro i Poddeloptet, også kalt heksa fra Herad, har levd i mange år. Selv den dagen i dag snakkes det om henne. Gruppeturer opp til Poddeloptet og til hulene hun gjemte seg i, blir også arrangert hver sommer. Rita Hals Gentekos har valgt å fortelle Barbros historie fordi hun har ønsket å gi henne et bedre og mer rettferdig ettermæle. Hun har skildret henne slik hun har følt at hun var, slik hun tror at alle begivenhetene skjedde. For å gjøre boka så riktig og autentisk som mulig har ekteparet Gentekos lett i arkiver, historiebøker, avhandlinger og på internett etter sannheten om Barbro. Rita har også snakket med folk fra Barbros bygd, Herad, som har fortalt sin versjon av den berømte historien. Boken forteller om en av de aller mørkeste tidsepoker i vår historie. Da troen på trolldom og trollfolk var sterk og levende, og mange kvinner og noen menn, ble levende brent, utelukkende på mistanker om "hekseri". Boka skildrer også hva sladder og bygdesnakk kan føre til. Hvilke fatale følger det kan få for den utsatte. Og hvor lite det skal til før det går galt, fryktelig galt."

Med romjulshilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Rita Hals Gentekos. (2010). Barbro – Den siste heksen. Oslo/Norske bøker. 395 sider

Kunnskapsrik bok om grunnloven!

Forlag:

Kolofon

Sjanger:

Historie/Samfunn/Kunnskap

Forfatter:

J.K. Baltzersen (Red), Egil Bakke, Nina Karin Monsen, Johan Norberg og mange flere

Dato:

16.11.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

J.K. Baltzersen står som redaktør for praktboken "Grunnlov og frihet – Turtelduer eller erkefiender". Sammen med flere profilerte skribenter gis det et omfattende og kunnskapsrikt innblikk i Norges historie, nordmennenes frihet, det norske demokrati og grunnloven som ble underskrevet på Eidsvoll i 1814. Gjennom denne 527 siders lange praktboken, blir leserne kjent med den frihet grunnloven ga det norske folk i 1814.

Jeg har lest mange bøker om Norges grunnlov. Skribentene i denne litterære godbiten gjør blant annet leserne kjent med den norske stat, velferdsstaten, ytringsfriheten, eiendomsretten, monarkiet og Grunnlovens legitimitet.

"Grunnlov og frihet – Turtelduer eller erkefiender" er historisk litteratur som tar for seg den politiske situasjonen som utspilte seg i 1814. Leserne blir også kjent med tiden etter grunnloven ble skrevet. Det er ingen tvil om at grunnloven endret situasjonen i Norge.

J.K. Baltzersen står i spissen for en omfattende og informativ fremstilling av den norske historie etter 1814.

"Grunnlov og frihet – Turtelduer eller erkefiender" er en historisk og politisk godbit som virkelig kan anbefales. Gjennom 527 sider blir leserne som nevnt kjent med demokrati, grunnloven og vår frihet. Her får leserne svar på flere spørsmål rundt 1814. Dette er en praktbok av de sjeldne. Et litterært mesterverk som virkelig bør leses.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Er grunnlov og frihet turtelduer eller erkefiender?

Historien om 1814 og den frihetsgivende grunnlovsakten er velkjent. Det er en historie om en grunnlov som ble bra fra første stund, og som siden fikk sine selvfølgelige forbedringer. Den historien skal det visst ikke rokkes ved, men Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender? tør der andre tier, og stiller de skarpe, kritiske spørsmålene ingen andre stiller – om Grunnloven og demokratiet virkelig gir oss frihet. Er du lei av fraværet av ordentlig debatt i konsensuslandet Norge? Er du lei av kun å høre sosialdemokratisk tankegods? Er du lei av å høre på hvor frie vi er mens byråkratiet og reguleringer bare vokser og vokser? Eller vil du rett og slett ha eget tankegods utfordret? Da er dette boken for deg.

I denne antologien, redigert av J.K. Baltzersen, bringer skribenter som Egil Bakke, Nina Karin Monsen, Johan Norberg, Odd Gunnar Skagestad, Arild Sæther og Vegard Martinsen perspektiver på blant annet Høyesteretts prøvingsrett, enkeltmannskretser, den store stat, «velferdsstaten», ytringsfrihet, eiendomsrett, monarki og til og med Grunnlovens legitimitet. «Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender? går åpenbart imot det glansbilde som man så lett tegner når man priser 17. mai, eidsvollsmennene og Grunnloven. Det liker jeg.» —Erik Jondell, direktør, Eidsvoll 1814, 2001-2016"

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Kolofonshop.no. (2017). Grunnlov og frihet. Lokalisert 16.11.2017 på Internett http://kolofonshop.no/index.aspx?pid=3349&docid=71

Sjokkerende og omfattende innblikk i norske soldaters liv!

Forlag:

Historie & Kultur

Sjanger:

Historie

Forfatter:

Knut Flovik Thoresen

Sider:

319

Dato:

05.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"Nordmenn i Fremmedlegionen fra 1831 til 2017"

Fremmedlegionen har opp gjennom årene skapt seg en eliteavdeling som kan settes inn hvor som helst i verden. Eliten er bestående av flere menn fra mange ulike land. Folk som ønsker å legge fortiden bak seg. Legionen tilbyr de en ny identitet, men konsekvensene er kanskje tapet av deres eget liv.

Nordmenn har i litt over 200 år vervet seg til krig i denne legionen. Fremmedlegionen er et fransk militærkorps som ble opprettet i 1831. Dette for å beskytte de franske koloniene i Afrika. Den har senere blitt brukt som maktmiddel for franske interesser i kolonien. Fremmedlegionen har bestått av vervede ikke-franskmenn, under vesentlig franske offiserer.

Knut Flovik Thoresen gir i denne boken et kunnskapsrikt, dystert og spennende innblikk i nordmenn innsats som legionærer fra 1832 til 2017. Dette er en sjokkerende, skremmende, solid og omfattende fremstilling om de flere eventyrlystne nordmenn som har bidratt som soldater i legionen.

Boken er rikt illustrert og tar for seg livet som legionær. Et hardt, brutalt og intens liv som soldat. Gjennom godt over 300 sider får vi et dyster innblikk i en historie som til tider vil både provosere og sjokkere leserne. Forfatteren gir et alvorlig innblikk i legionærers kamp i Frankrikes kolonisering, Krim-krigen, første og andre verdenskrig, Vietnam og Algerie, Gulf-krigen, krigen på Balkan, Afghanistan og i Afrika. Der nordmenn de seneste årene har kjempet for Fremmedlegionen.

"Nordmenn i fremmedlegionen" er en illustrert historie om den militære avdelingen som er omgitt av myter og mystikk. Forfatteren går dypt inn i nordmenns kamp i den franske Fremmedlegionen. Som nevnt ble den opprettet i 1831 for å beskytte de franske koloniene i Afrika, og har senere fungert som et maktmiddel for franske interesser i koloniene.

Knut Flovik Thoresen har lagt en velskreven bok om fremmedlegionen og de flere eventyrlystne nordmenn som opp igjennom tiden har deltatt som legionærer. Dette er en hårreisende, fartsfylt, troverdig og gripende beretning om en verden i krig og konsekvensene av de flere krigene. Det er vanskelig å legge fra seg denne boken når en først har begynt å lese. Gjennom bildematerialet får leserne en større oversikt over hvordan det er å være en del av legionen. Forfatteren trenger et oversiktlig og omfattende bilde av krigene og soldatenes aktivitet. Dette er en viktig bok som virkelig kan anbefales.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Ingen militær avdeling er omgitt av flere myter og mer mystikk enn den franske Fremmedlegionen. Den ble opprettet i 1831 for å beskytte de franske koloniene i Afrika, og har senere fungert som et maktmiddel for franske interesser i koloniene.

Fremmedlegionen har opp gjennom årene skapt seg et ry som en eliteavdeling som kan settes inn hvor som helst i verden. Det unike med Fremmedlegionen er at den består av menn fra mange ulike land. Ofte er dette menn som ønsker å legge fortiden bak seg. Fremmedlegionen tilbyr disse en ny identitet, og til gjengjeld krever den at legionærene er lojale og at de i ytterste konsekvens ofrer livet for Fremmedlegionen.

Fra midten av 1800-tallet og fram til i dag har flere hundre nordmenn vært legionærer. De deltok blant annet i Frankrikes kolonisering i Afrika, Asia og Midt-Østen, i Krim-krigen, under første og andre verdenskrig, i Vietnam og i Algerie. Under Gulf-krigen, krigen på Balkan, i Afghanistan og i Afrika har nordmenn de seneste årene kjempet for Fremmedlegionen.

Tjenesten i Fremmedlegionen er brutal og hard. Likevel velger mange norske gutter og menn å verve seg for minst fem år. Denne boken forteller historien om noen av disse norske eventyrerne."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Knut Flovik Thoresen. (2017). Nordmenn i Fremmedlegionen fra 1831 til 2017. 319 sider. Historie&Kultur:Oslo