"Jødeaksjonen - og nye gråsoner - hemmelige tjenester under andre verdenskrig" av Tore PryserJØDEAKSJONER OG NYE GRÅSONER:

Forlag: Svein Sandnes bokforlag

 

Sjanger: Historie/Biografi/Krigslitteratur

 

Forfatter: Tore Pryser

 

Sider: 331

 

Dato: 11.06.2020

 

Terningkast: 4

 

Kilde: Innbundet

 

Tore Pryser er en svært dyktig historieformidler, og har lagt bak seg et omfattende forfatterskap siden hans debut i 1978.

Jeg vil si han er en av de beste formidler av okkupasjons-litteratur vi har i Norge. Nr. 2 hos meg, etter Hans Fredrik Dahl.

Noen bøker skiller seg mer ut enn andre, men akkurat denne var kanskje litt for mye gjentakelser fra tidligere utgivelser fra samme forfatter. Noe nytt er det selvfølgelig, men til tider går mye i det samme, og mye er gjenkjennelig. Mye fortelles med samme stemme, kunne ønske det var mer friskere. Det virker til tider som det er en forfatter, som føler han er nødt til å skrive, jeg vil ha en som forteller det på en mer lysere måte. Derfor kan det kanskje bli litt vell langtrekkende til tider. Vell, når det er sagt, så er dette en meget spennende, kunnskapsrik og detaljert bok. Kanskje den mest kompakte boken Tore Pryser har skrevet til nå.

Noe jeg er meget imponert over, er kildemateriale som Pryser har lest seg igjennom for å skape denne unike boken. For unik er den, så til de grader, selv om det blir mye gjentakelse. Tores måte å anvende fakta han har lest, til å bringe ny informasjon inn på bane, får denne opp noen hakk i kvalitet, som igjen gir et meget godt utfall på terningen.

Så grunnlaget er det ingenting å klage over, utifra det en ser på kildelisten bak i boken. Dette er et svært godt resultat av et godt kildebruk. Jeg har alltid hatt en stor interesse for litteratur om andre verdenskrig, mye er skrevet om, mens en del enda er ukjent. Det som Tore Pryser kan, som svært få har evnen til, er å bringe ny kunnskap om hemmelige tjenester under krigen, og skape det på en spennende, altoppslukende og svært fengslende. For det er noe med denne historien, som får deg både til å tørke tårer, gjør det sjokkert, og som får sinne til å koke.

Med “Jødeaksjonen og nye gråsoner” får vi en svært detaljert beskrivelse av hvor grå, uhyggelig og dyster behandling jødene fikk under andre verdenskrig av nazistene, norske som tyske.

Men som nevnt kan det bli for mye om “helter” og “skurker”, noe som er greit i små doser, men når det er mye gjentakelse, med nye personer og hendelser selvfølgelig, kan en fort bli for mettet. Dette er uansett en bok som virkelig kan anbefales, men kanskje greit å lese noen av Tore Prysers tidligere utgivelser, for vell, det er mange andre gode bøker ført med penn på papir av samme forfatter, selv om dette er et håndverk av den sjeldne sorten både kildemessig, innholdsmessig og beskrivelsesmessig, samt skildringsmessig. Det er bare å ta av hatten for denne svært gode forfatteren, jeg gleder meg til flere leseopplevelser fra denne forfatteren,for er det noe som gjør krigen behagelig å lese om, så er det Tore Pryser, punktum!

 

Bakside informasjon om boken:

“Jødeaksjonen og andre gråsoner – er ei ny bok som historieprofessor Tore Pryser skriver om svik og gråsoner under andre verdenskrig. Han fortsetter med å presentere oss for saker som viser at okkupasjonshistorien inneholder mange nyanser mellom “helter” og “skurker”. Her kan du lese om Astrid Døvle Dollis og hennes regjeringsplaner, om nordmenn i tysk tjeneste i Storbritannia og med i ekspedisjoner til Grønland, om jernbanemannen Nils Haugen, som ufrivillig ble Henry Rinnans “negative agent”, og om politifolk og hjelpere som arresterte jøder for deportasjon til Tyskland. Og om de to jødene Elena Feinsilber og Victor Goldschmidt som slapp unna “Donau”-transporten på kaia på Vippetangen. Og mange andre historier.”

 

Med sommerhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Tore Pryser (2019). Jødeaksjonen – og nye gråsoner: Hemmelige tjenester under andre verdenskrig. Oslo: Svein Sandnes bokforlag.

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top