Anmeldelse av Tonje A. Lissandrins bok “Venteromsnoveller”

"Venteromsnoveller - noveller" av Tonje A. Lissandrin

Forlag: LIV Forlag

Sjanger: Noveller

Forfatter: Tonje A. Lissandrin

Sider: 186

Dato: 14.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Venteromsnoveller” er en tankevekkende, sterk og rørende samling av noveller, skrevet av den dyktige og talentfulle debutanten Tonje A. Lissandrin. Jeg leser sjelden noveller, men Lissandrins bok virket fristende. Å lese Lissandrines noveller, angrer jeg ikke et sekund på. Tekstene er korte, dype og bittersøte, og er tilegnet hverdagslivets mange pust i bakken. Selv har jeg lest denne boken når jeg blant annet har ventet på bussen, når jeg har ventet på besøk og når jeg har kost meg med en kopp ny-traktet kaffe. Noen av novellene inneholder alvorlige beskrivelser, og de er alle bygget opp på en dramatiske måte som gjør Tonje A. Lissandrins bok til en leseopplevelse full av funderinger over livets mange underlige situasjoner og hendelser.

I Tonje A. Lissandrins novelle-univers møter leserne en mann som ikke kommer seg ut av maleriet. Vi møter en annen som har havnet bakerst i eks-damas klesskap. Vi møter kvinnen som drikker Amarone på en helt vanlig hverdag, samt alenefaren som sliter både med Big Bang og med sjokoladekake.

Det handler om å strande på alternativ musikksjappe under evakueringen av Boston, om å hoppe ut av et fly med drømmene sine som lodd og om å holde seg fast i et moteblad mens gulvet på venterommet bikker nedover mot et stup. Det hadde sett ut som en ulykke, er noe av det siste Anna rekker å si før hun sporløst forsvinner.

Tonje A. Lissandrin har levert en velskreven samling av korte tekster, så jeg håper de fleste unner seg å lese. Novellene i “Venteromsnoveller” er lettleste, samtidig som de er så vakre og sterke. Dette er 183 sider med ren lykke og beundringsverdige skildringer. For felles for alle karakterene i boken er at de, på linje med deg og meg, søker forklaringer, logikk og mening i tilværelsen. Jeg gleder meg allerede til å lese tekstene om igjen, og deler gjerne med folk jeg kjenner. Så er det en novellesamling jeg kan anbefale, som har satt sine spor i meg som leser, så er det Lissandrins novellesamling.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Vi møter en mann som ikke kommer seg ut av maleriet. Vi møter en annen som har havnet bakerst i eks-damas klesskap. Vi møter kvinnen som drikker Amarone på en helt vanlig hverdag, samt alenefaren som sliter både med Big Bang og med sjokoladekake.

Det handler om å strande på alternativ musikksjappe under evakueringen av Boston, om å hoppe ut av et fly med drømmene sine som lodd og om å holde seg fast i et moteblad mens gulvet på venterommet bikker nedover mot et stup.

– Det hadde sett ut som en ulykke, er noe av det siste Anna rekker å si før hun sporløst forsvinner.
Felles for alle karakterene i Venteromsnoveller er at de, på linje med deg og meg, søker forklaringer, logikk og mening i tilværelsen.”

 

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Forlagshusetivestfold.no. (2018). Venteromsnoveller. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

En vakker og velskreven novellesamling!

Forlag: Kolon forlag

Sjanger: Noveller

Forfatter: Gunnhild Øyehaug

Sider: 118

Kilde: Innbundet

"Draumeskrivar" er en vakker, sterk og velskreven samling av noveller. Gunnhild Øyehaug viser igjen sitt talent som forfatter. Dette er et mesterverk av en novellesamling. En litterært godbit. Lenge side jeg har lest en bedre samling av noveller.

Øyehaug har skrevet en bok om en kvinne ikke klarer å fjerne neglelakken fra neglene sine, en litteraturprofessor skal sykler hjem fra forelesningen og havner i et mareritt, en kvinne som drømmer om noe annet enn dette, om noe som forsvinner ut gjennom bussveggen en helt vanlig regnværsdag og om intellektuelle kriser som opptrer i verdsrommet.

"Draumeskrivar", handler i korte trekk om livet i ren form, om drømmer eller i levende live. Forfatteren tar for seg hvordan en kan forstå det, og hvem som kan fortelle. Gunnhild Øyehaug har skrevet en sterk, tankevekkende, alvorlig og fengende samling av noveller. En bok full av tekster som, de fleste kan kjenne seg igjen i. Jeg har valgt å gi denne novelle samlingen, terningkast 5! For en sterk leseopplevelse. Noveller som kan berøre folk, både rørende og vakker.

Bakside informasjon om boken:

"Ei kvinne klarer ikkje å fjerne neglelakken frå neglene sine, ein litteraturprofessor skal sykle heim frå førelesing og hamnar i eit mareritt, ei kvinne drøymer kontinuerleg om noko anna enn dette, nokon forsvinn ut gjennom bussveggen ein heilt vanleg regnvérsdag, og intellektuelle kriser opptrer også i verdsrommet. I korte glimt viser kanskje livet seg i rein form, anten i draume eller i levande live, men kven kan forstå det, og kven kan fortelje? Draumeskrivar spør."

Med litterær hilsen

Kilder:

Kolonforlag.no. (2016). Draumeskrivar. Lokalisert 02.02.2017 på Internett http://www.kolonforlag.no/books/details/310

Daglige setninger og ord som kan hjelpe deg i hverdagen!

Forlag: Commentum forlag

Sjanger: Ord/Setninger/Novellesamling

Forfatter: Jack Rostøl

Kilde: Innbundet

"Tullkorn", er en humoristisk og underholdende bok fullstappet med daglige ord og setninger som kan bidra til en bedre hverdag. Jack Rostøl, byr på litteratur med mening. Den er til tider sarkastisk, men også full av meninger og personlige ytringer.

Jack Rostøl har samlet sammen tanker og meninger. Dette er et velskrevet mesterverk. Den byr på humor i form av ironi og sarkasme. Leserne får her et korn for hver dag i året. Jack er til tider spydig i sine ytringer. En underholdende, humoristisk og solid bok.

"Tullkorn", er vakkert illustrert med tegninger som har noe å si for de daglige tullkornene. Dette er en kunnskapsrik og fengende godbit. Hver dag har sitt ord, og sin forklaring som preges av en lett og humoristisk tone.

Jeg har valgt å gi denne boken terningkast 4!

Bakside informasjon om boken:

"Vekt: 300 gram

Holdbarhet: Så lenge du vil

Oppbevaring: Lunt og omsorgsfullt,

atskilt fra bøker med sterk lukt

Ingredienser:

Meninger og ytringer ispedd noe personlig

Leseinnhold pr. 100 gram:

JACK ROSTØL Ett korn for hver dag i året

Papir: 86%

Ord: 56%

Illustrasjoner: 26%

Komma: 1,4%

Punktum: 1%

Bindestrek: 0,2%

Kolon: 0,1%

Anførselstegn: 0,3%

Kan inneholde spor av sarkasme og spydigheter."

Med humoristisk og litterær hilsen fra Boktimmy

Kilder:

Commentum.no. (2016). Tullkorn. Lokalisert 22.01.2017 på Internett http://commentum.no/butikk/tullkorn/

En samling full av historier og fortellinger!

Forlag: Flamme forlag

Sjanger: Noveller/Fortellinger/Historier

Forfatter: Nils-Øivind Haagensen og redaksjonen

Sider: 252

Kilde: Pocket

"Lesehistorier", er en samling av tekster som kan ha betydning for mennesker. Tekstene kan som regel være innen samme sjanger, men fra forskjellige forfattere.

Dette er en bok, full av noveller og dikt. Nils-Øivind Haagensen som er redaktør, har samlet flere sterke, viktige, dramatiske og alvorlige tekster.

Boken inneholder tekster fra flere kjente forfattere. Den får deg til å forstå hvor viktig det er å lese. Dette er en litterær reise gjennom noveller og dikt.

Tekstsamlingen er som oftest akademisk disiplinert og omtales gjerne vitenskapelig. Boken omtales også som artikkelsamlinger. Den inneholder historier om hvordan en finner sin favorittbok, eller favorittbøker. Boken inneholder også historien om hvordan en fant flere av sine venner. Venner som får plass i hånda, i veska, i lomma. Som reiser billettfritt sammen med deg, hvor enn du skal

"Lesehistorier", er en sterk, alvorlig, humoristisk, underholdende og litterær reise gjennom tekster fra flere kjente forfattere. Dette er et litterært mesterverk og en tankevekkende samling av noveller og dikt. Nils-Øivind Haagensen har sammen med flere forfatteren, laget en velskrevet tekstsamlingen. Forfatterne har bidratt med noveller og dikt som gjør at du får lov til å lese mer. Jeg har valgt å gi boken terningkast 4! Hver tekst har sin sjarm, men noen kan være mer langtrukken enn andre. Et mesterverk av en bok.

Bakside informasjon om boken:

"Hva leser favorittforfatteren din? Hvilke bøker har forma dem, inspirert dem, gledet dem, forarget dem? Når leser de? Hvor?

Lesehistorier er en antologi om alle bøkene som betyr noe for oss – den første boka som brøt gjennom, inn til deg, og den som fikk deg til å forstå at det er en leser du er, historien om hvordan du fant favorittboka, eller favorittbøkene dine, er historien om hvordan du fant flere av dine beste venner. Venner som får plass i hånda, i veska, i lomma. Som reiser billettfritt sammen med deg, hvor enn du skal."

Med nyttårshilsen

Kilder:

Flammeforlag.no. (2016). Lesehistorier. Lokalisert 02.01.2016 på Internett http://shop.flammeforlag.no/products/lesehistorier

Tankevekkende Prosa!

Forlag: LIV forlag

Sjanger: Prosa

Forfatter: Margaret Solberg

Kilde: Innbundet

Margaret Solberg, har med boken "Nedlukket engel", skrevet tankevekkende prosa. Boken handler om mennesker som jobber for en bedre verden og håpet vi må ta i bruk for å overlevere. Solberg har skrevet en politisk og sterk samling av prosa.

"Nedlukket engel", handler om å åpne og slutte av anrop til de som lever. Vi som kan anrope, og la andre bli til. Forfatteren er inspirert av og skrevet under og etter en reise til Israel og Vestbredden. Et land og en konflikt mange har innganger til, politisk, religiøst, kulturelt. Boka ønsker å gå inn i noen sider av hva okkupasjonen medfører både for jøder og palestinere. Hvilke brudd på demokratiske og menneskerettslige verdier som krenkes.

Forfatteren har reist i mange land. Fattige og rike. Hun hadde aldri vært noe sted der alvoret lå så tett under overflaten, og kom så raskt inn i samtaler, uansett med hvem. Den har bakteppe av Israel slik det har utviklet seg fra 1948. Den forsøker å bringe oss inn i sorgen og håpet begge folk har erfart.

Margaret Solberg har skrevet en politisk, tankevekkende, sterk, historisk og brutal bok. Dette er et mesterverk og inspirerende prosa. Den er dyp, brutal og dyster. Tar leserne med til land i verden der folk linder under nød. Forfatteren tar leserne nær kriser i verden og får oss til å tenke. "Nedlukket engel", er en bok du virkelig bør lese. Tar deg nært innpå fattige folk og mennesker som sliter.

Jeg har valgt å gi boken terningkast 5! Dyster, dramatisk, skremmende, sjokkerende, spennende og dyp prosa. En litterær reise du virkelig bør oppleve.

Bakside informasjon om boken:

"Denne boka åpner og slutter med anrop av det som lever. Vi som kan anrope, og la andre bli til. Den er inspirert av og skrevet under og etter en reise til Israel og Vestbredden. Et land og en konflikt mange har innganger til, politisk, religiøst, kulturelt. Boka ønsker å gå inn i noen sider av hva okkupasjonen medfører både for jøder og palestinere. Hvilke brudd på demokratiske og menneskerettslige verdier som krenkes.

Heldigvis fins det alltid mennesker som jobber for en bedre verden, og dette håpet må vi ta i bruk og overlevere. Forfatteren har reist i mange land, også fattige land. Aldri har hun vært noe sted der alvoret lå så tett under overflaten, og kom så raskt inn i samtaler, uansett med hvem. Den har bakteppe av Israel slik det har utviklet seg fra 1948. Den forsøker å bringe oss inn i sorgen og håpet begge folk har erfart."

Med bokhilsen

Kilder:

Forlagshusetivestfold.no. (2016). Nedlukket engel. Lokalisert 18.12.2016 på Internett http://forlagshusetivestfold.no/nedlukket-engel-margaret-solberg

Sterk novellesamling!

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Novelle

Forfatter: Vidar Kvalshaug

Sider: 160

Kilde: Innbundet

Vidar Kvalshaug, har skrevet en sterk novellesamling om relasjoner mellom barn og foreldre, ektefeller i sorg og ekstase over mulige nye partnere og nye veier i livet. "Alt på stell", er en viktig, sterk, tankevekkende og rørende novellesamling. En av de beste novellesamlingen jeg har lest på lenge.

I "Alt på stell", leker forfatteren med novelleformen og undersøker gjennom 160 sider, relasjoner mellom barn og foreldre, ektefeller i sorg og ekstase over mulige nye partnere og nye veier i livet.

Vi får et innblikk i hvor langt det kan gå før det tipper feil vei. Den handler om hvordan det kan glatte over og hva som kan tilgis.

Vidar Kvalshaug prøver i denne novellesamlingen å avdekke de små bristene i et liv som kan bli til store avgrunner. Eller fortsette å være små sprekker som vi dekker over ved å si at alt er på stell.

Forfatteren har skrevet en tankevekkende, sterk, rørende, dramatisk, sjokkerende og spennende novelle samling. Vidar forteller en viktig historie. Han skildringer og beskrivelser er dype og dystre. Virkelig en samling av noveller som forteller om livet og valg som tas.

Jeg har valgt å gi Vidars novellesamling terningkast 4!

Bakside informasjon om boken:

"I Alt på stell leker Vidar Kvalshaug med novelleformen og undersøker relasjoner mellom barn og foreldre, ektefeller i sorg og ekstase over mulige nye partnere og nye veier i livet. Hvor langt kan det gå før det tipper feil vei? Hva kan vi glatte over, hva kan vi tilgi? Hva er det viktig å huske, og hva bør helst glemmes?

Vidar Kvalshaug prøver i denne novellesamlingen å avdekke de små bristene i et liv som kan bli til store avgrunner. Eller fortsette å være små sprekker som vi dekker over ved å si at alt er på stell."

Med bokhilsen

Kilder:

Gyldendal.no. (2016). Alt på stell. Lokalisert 10.12.2016 på Internett http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Alt-paa-stell

En vakker novellesamling!

Forlag: PAX Forlag

Sjanger: Noveller og tekster

Forfatter: Haruki Murakami

Sider: 265

Kilde: Innbundet

 

“Menn uten kvinner”, er en vakker og tankevekkende novellesamling!

Haruki Murakami har skrevet en harmonisk novelle samling. Gjennom 265 sider danser nærmest teksten i en idyllisk dans. Samlingen handler om menn med og uten kvinner, om den vanskelige kjærligheten, om å klare eller ikke klare å leve sammen og om å se hverandre. Gjennom de godt over 250 sidene blir du bedre kjent med Haruki som novelle forfatter. Tidligere har han skrevet romaner som både har vært alvorlig og humoristiske. 

Forfatterens bøker kan vi som oftest relatere til virkeligheten og hverdagen. Murakami skriver poetisk og tematisk, noe som skiller ham fra flere av nåtidens forfattere. Med boken “Menn uten kvinner”, ønsker forfatteren å undersøke isolasjonen for å se hvordan den kan påvirke oss følelsesmessig. Dette gjør ham ved å blande fiksjon og realitet. 

“Menn uten kvinner”, er en vakker, tankevekkende, viktig, humoristisk, alvorlig og sjokkerende novellesamling. Dette er en novellesamling jeg virkelig vil anbefale dere.

Jeg har valgt å gi Haruki Murakamis novellesamling terningkast 6!

Gleder meg til mer bøker fra forfatteren!

 

Bakside informasjon om boken:

“Haruki Murakami har alltid skrevet både romaner og noveller, men det var som novelleforfatter han først slo gjennom i USA, da The New Yorker jevnlig begynte å trykke novellene hans. I denne nye samlingen handler det om menn med og uten kvinner, om den vanskelige kjærligheten, om å klare eller ikke klare å leve sammen, å se hverandre og relatere til hverandre. Som alltid hos Murakami virker fortellingene hverdagslige ? og så likevel kanskje ikke.

En skuespiller ansetter en sjåfør og betror henne sine innerste tanker. En mann har blitt forlatt av sin kone og åpner en bar som blir hjemsøkt av noe ukjent. Ektemannen til en tidligere kjæreste ringer midt på natten med dårlig nytt. En mann våkner en dag og innser at han har gjennomgått en metamorfose og er blitt forvandlet til Gregor Samsa, hovedpersonen i Franz Kafkas Forvandlingen.

Om Menn uten kvinner har Murakami sagt at han ønsker å undersøke isolasjonen for å se hvordan den kan påvirke oss følelsesmessig. Dette gjør han igjen ved å blande det realistiske med det overskridende på sin helt egne måte som har gitt ham millioner av lesere over hele verden.”

 

Med bokhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

PAX Forlag. (2016). Menn uten kvinner. Lokalisert 07.10.2016 på internett http://www.pax.no/menn-uten-kvinner.5828475-331613.html