5 dager og 120 arrangementer!

KAPITTEL 16 er en festival som har gitt meg uendelig mye. Jeg har fått møtt nye forfattere, har fått være presse, har drevet reklame, har skapt nytt bekjentskap og forhåpentligvis reklamert slik at flere har blitt med på denne spennende og imponerende uken. Jeg sitter igjen med mange inntrykk og er uendelig glad for at jeg har fått delta som presse.

Jeg bare gleder meg til neste år!!

Da bør også du delta!

Du vil ikke angre. Dette er virkelig en festival og oppleve!

Ble bedre kjent med 70 tallet!

Bjørnstad er vell et navn de fleste nå kjenner til. Nå som forfatter og tidligere som komponist. Jeg sier ikke mer, det er Ketil Bjørnstad jeg prøver å beskrive. En person som er meget imponerende i sitt forfatterskap og karriere.

Jeg fikk oppleve han og Anne Grosvold lese fra boken hans "Verden som var min – 70 tallet", en bok som er meget interessant.

I boken skriver Ketil om sitt liv som både er spennende, dramatisk og interessant. Jeg ble på mange måter fan av hans forfatterskap etter bind nummer en av "Verden som var min", ble utgitt. En bok som tar for seg 60 tallet. Begge utgitt av Aschehoug!

Dette er virkelig lesestoff å anbefale. Gjennom bok praten ble publikum kjent med Bjørnstad som person, som forfatter og som komponist. En stjerne av et talent!

Serien som skal holde på helt til 2010 tallet, er virkelig en serie å anbefale!

Knausgård leverte enda en gang!

Karl Ove Knausgård var også med oss gjennom festivaldagene. Han medvirket på flere av de 120 arrangementene.

Dag nummer 2 av festivalen leste han fra sine bøker i serien "Årstidene". En serie som er bestående av 4 bind. Der 3 av bindene er delt opp i flere tekster og 1 bind er en ren roman.

Knausgård satte oss inn i hans verden og hans tanker. Gjennom en time leste han fra sitt forfatterskap. 4 bøker bygget etter an absurd og sprø verden, der du kan kjenne deg igjen.

Spesielt fikk publikum seg en latter da han leste teksten "Oppkast", en tekst jeg kunne føle meg igjen i. Selv jeg lo godt da han rolig og idyllisk leste sine vakre tekster.

Jeg er imponert og anbefaler de fleste å kjøpe bøkene

"Om sommeren, Om våren, Om høsten og Om vinteren". Dette er bøker utgitt gjennom Oktober forlag.

Fire bøker som jeg har valgt å gi terningkast 5 og Knausgårds lesestund har jeg valgt å gi terningkast 6.

Tusen takk, gleder meg til flere bøker fra deg Knausgård!

Vandringskontoret, med et snev av humor:

Av alle 120 arrangementene KAPITTEL 16 hadde var: "Vandringskontoret" med Thomas Seltzer det beste festivalen bød på!

Thomas Seltzer hadde invitert med seg et knippe kjente personligheter, for å diskutere Innvandring.

Gjennom hele 3 timer vinklet et knippe mennesker et alvorlig tema inn i humoristisk og seriøs prat.

Dette var virkelig et arrangement som fikk deg både til å tenke og le. Med to sider av samme sak, klarte 6 personer å drøfte et meget sterkt og alvorlig på en profesjonell måte.

Det hele startet med presentasjon av panelet, etterfulgt av drøfting over hoved tematikken, for så å avslutte med et vakkert pianospill:)

Jeg er imponert over arrangementet og gir selve "Vandringskontoret" terningkast 6!

Et foredrag til ettertanke!

Et annet interessant foredrag for åpningsdagen for KAPITTEL 16, var Professor Arne Melberg vinkling av festivalens hovedtema: "Vandring".

Arne vinklet Vandring inn på kjente historiske mennesker som Montaigne til Rebecca Solnit, via Rousseau, Nietzsche, Virginia Woolf og Ryszard Kapuscinski. Han satte temaet i lys av dagens samfunn og ga oss et kunnskapsrikt blikk over årets festival som er den 22 KAPITTEL festivalen.

Her tas "Vandring", opp i forhold til skrive og tenke. Gjennom 1 time, tok foredragsholderen oss gjennom en reise, en vandring og en forhistorie. Dette var et kunnskapsrikt og informativt foredrag.

Med en festivalhilsen fra Boktimmy

Knausgård intervjuet nevrokirurgen Henry Marsh, et interessant foredrag

Karl Ove Knausgård bidrar med flere foredrag i årets festival. Allerede første dag, den 14. September, intervjuet han nevrokirurgen Henry Marsh. En av verdens mest berømte kirurger. Intervjuet hadde en varighet på 1 time, noe som kunne vart lengre etter min mening. Dette var et interessant og kunnskapsrikt foredrag.

nevrokirurgen Henry Marsh, fortalte fra sitt arbeid som hjerne og nevrokirurg og leste i 15 minutt fra sin bok "Do no harm: stories of life, death and brain surgery". Dette var en sterk, kunnskapsrik og rørende fortelling. En bok som i disse dager også er gitt ut på norsk under tittelen: "Gjør ingen skade". Anbefales sterkt til alle som interesser seg for slik litteratur.

I boken "Do no harm: stories of life, death and brain surgery", kommer du tett innpå et av verdens mest respekterte og sterkeste yrke. Romanen er skrevet av en forfatter som har høy kompetanse på området. En bok som virkelig får deg til å tenke. En sterk stemme innen helse. En praktbok, som både er interessant og kunnskapsrik.

Henry Marsh fortalte også om sitt arbeid som nevrokirurg i det tidligere Sovjetunionen, primært i Ukraina. Et meget interessant og krevende yrke etter hans mening og erfaringer.

Foredraget ble holdt på Engelsk!

Med vennlig hilsen Boktimmy!

En kriminalroman med kraft!

Forlag: Hobi forlag

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Hogne Hongset

Sider: 400

Kilde: Innbundet

 

Hogne Hongset er tilbake med en spennende, intens, samfunnsinspirert og aktuell kriminalroman.

“Mafiela”, er Hognes 5 roman og igjen imponerer Hongset med sin kraft til å fremstille spenning og samfunnsaktuell handling. Denne romanen kan vekke et grøss i en og enhver. Det er ingen tvil om at Hogne har blitt en viktig stemme i litteratur Norge. “Mafiela”, er en sterk, kraftfull, realistisk og spennende roman. Det er umulig å ikke la seg begeistre av denne intens fortellingen.

Forfatterens forrige roman “Den femte dykkeren”, kom i 2015 og var et mer eller mindre bidrag til det norske samfunns fortid. En intens, kunnskapsrik, informativ og omfattende roman. Les min anmeldelse hert

 

Bakside informasjon om boken:

“Dagbladet avslører at tidligere olje- og energiminister Fred Kvarme har hatt store beløp på hemmelige kontoer i Seychellene. Kvarme nekter å kommentere, og mediene spekulerer i hvor pengene kommer fra.
Siri Wickstrøm kjenner Kvarmes kone Elisa, har også hilst på Kvarme.
Avsløringen av Kvarmes hemmelige kontorer i utløser dramatiske hendelser, og Siri blir dratt inn i et spill om store verdier…
Kraftmarkedet i Norge ble liberalisert i 1990. Fra da av har kraftbransjen arbeidet systematisk for å presse strømprisene opp til et kunstig høyt nivå. Dette arbeidet fortsetter, med stadig mer kreative løsninger …”

“Mafiela”, gir en intens og alvorlig avsløring av kraftbransjen. Dette er et kunnskapsrik og informativ bidrag til et av samfunnets mange problemer. Romanen er røff og forfatteren klarer igjen å holde oppe spenningen fra første til siste side.

I denne romanen blir vi kjent med Fred Kvarme, som har skjult bort store mengder penger i en hemmelig konto. Siri Wickstrøm, som kjenner Fred Kvarmes kone. Kvarme har tidligere være olje- og energiminister. Avsløringene om Kvarmes hemmelige kontoer utløser store dramatiske hendelser. Siri som er romanens hovedrolle, blir dratt inn i et stort samfunns spill der store verdier er i sjakk. Historien fører oss med på en spennende og intens reise i norsk politikken, norsk kriminalitet og Norges kraftmarkedet.

Hognes nye roman, er på mange måter en politisk thriller. Den er ingen tvil om at forfatteren har gjort store Research innen norsk politikk og samfunnsproblem. Hogne imponerer med sin framstilling av samfunnet i en intens kriminalroman. Dette er virkelig en bok med kraft. Forfatteren begeister med sine vinklinger av samfunnet og hans beskrivelser av omgivelser og hendelser. Dette er en rå og spennende roman.

“Mafiela”, anbefales på det sterkeste og jeg har valgt å gi denne romanen terningkast 6!

Hognes roman er en spennende reise gjennom Norge, politisk og kriminelt. “Mafiela”, er en praktroman!

 

Kilder:

Norli.no (2016): Mafiela. Lokalisert 2016 på internett: http://www.norli.no/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=10651&urlLangId=-101&productId=2573964&urlRequestType=Base&langId=-101&catalogId=10051

Er du klart for KAPITTEL 2016!

Tradisjonen tro arrangeres igjen KAPITTEL i Stavanger. Datoen er satt mellom 14 og 18. September. Fordelt rundt i Stavanger, arrangeres 120 eventer. Denne litteraturfestivalen har på mange måter blitt et viktig varemerke for Rogaland, Stavanger. KAPITTEL er blitt en institusjon på litteraturfeltet, både i Rogaland og nasjonalt. Forfattere og publikum kommer fra flere sider av verden. I år kommer blant annet Nobelprisvinneren Wole Soyinka. Wole er en av årets hedersgjester og skal holde foredrag om “Språk mellom sannhet og makt”. Andre forfattere og foredragsholdere KAPITTEL frister med er: Sofi Oksanen, Knut Nærum, Karl Ove Knausgård og Carsten Jensen. Dette er virkelig noen en hver bør få med seg. Det er umulig å ikke finne et foredrag og arrangement som kan friste. 

Helt siden Kapittel ble skrevet i 1995 av og på Sølvberget, har dette vært en årlig litteraturfest. Hvert år har festivalen et hovedtema. Tema for årets festival er: Vandring. Kapittel ble grunnlagt, etter at Sølvberget i flere år hadde arrangert Uke Alexander. Siden har dette blitt et årlig event. Noen enhver kan glede seg over.

 

TEMA FOR I ÅR ER: VANDRING

 

Du kan lese mer om KAPITTEL 16 her: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL

Du kan bestille billetter og se programmet her: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL/Program2/Program-og-billettsalg

 

Jeg vil uansett blogge fra flere av arrangementene, men KAPITTEL byr på mange informative og kunnskapsrike foredrag og bokbad. 

Dette kan virkelig anbefales. Jeg var på KAPITTEL for 3 år siden og har mange gode minner fra de flere arrangementene som ble tilbydd den gang.

 

Så kjøp billetter i dag og få med deg denne litterære festen!

For billetter: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL/Program2/Program-og-billettsalg

 

Kilder:

Stavanger-kulturhus.no (2016). KAPITTEL 16. Lokalisert 2016 på internett: http://www.stavanger-kulturhus.no/KAPITTEL

Endelig er fortsettelsen på Berlinerpoplene her!

Forlag: Oktober forlag

Sjanger: Skjønnlitterær roman

Forfatter: Anne B. Ragde

Kilde: Innbundet

 

Endelig er fjerde bok om folkene på Neshov her!

Med dette skriver Anne B. Ragde en imponerende fortsettelsen på bøkene i serien om Neshov folket. “Alltid tilgivelse”, begynner tre år etter handlingen i “Ligge i grønne enger” sluttet. Dette er den fjerde boken i serien som inneholder “Berlinerpoplene, “Eremittkrepsene” og “Ligge i grønne enger”. Anne B. Ragde har skrevet en vakker, sjarmerende og alvorlig roman. 

“Alltid Tilgivelse”, starter med at det er gått tre år er gått siden Torunn reiste fra Neshov. Da hun sviktet Neshov – familien. Hun søkte da tilflukt hos Christer i skogen utenfor Oslo. Vi tar igjen bekjentskap med Erlend og Krumme som er blitt travle småbarnsfedre. De har også fått et bedre liv i København med bedre utsikter. Livet er skjønt og lykken smiler. Margido har funnet tilbake til sin Gud, men må samtidig ta konsekvensen av at det er nye tider også i gravferdsbransjen. Med andre ord er alt bare lykkelig hygge, men fins det tilgivelse for Torunn som tre år tidligere sviktet sine nærmeste. Vi blir kjent med en ny tilværelse, en ny framtid og en fortid Neshov folket har lagt bak seg. Romanen er preget av en alvorlig og sjarmerende stemning. En handling og et plott fullspekket med dramatikk. 

Dette er etter min mening en av Ragdes beste romaner så langt. Selv har jeg lest de tre forrige, men “Alltid tilgivelse” er noe helt for seg selv. Selv ble jeg meget imponert over “Berlinerpoplene” da den ble utgitt. Grunnen til at jeg mener dette er en roman for seg selv, er Ragde fantastiske og imponerende måte å fremstille omgivelsene og persongalleriet. Språket er blitt bedre og handlingen mer meningsfull. Dette er virkelig en praktroman. Jeg er imponert av forfatterens måte å fremstille et plott gjennom sterke og alvorlige mening. Noe vi kan relatere oss til i hverdagen. Leserne blir bedre kjent med folket i Neshov, deres meninger, hverdag og håp om en framtid. Leserne kan til tider føle en form for gjenkjennelse i persongalleriet. Et meget godt utført arbeid fra Anne B. Ragde.

Dette ender meg at jeg gir “Alltid tilgivelse”, terningkast 6!

Dette er virkelig en roman å få med seg. En sjarmerende, tårevåt og alvorlig roman. Anbefales på det sterkeste.

 

Bakside informasjon om boken:

“Hvordan skulle folk greie å prise livet når de ikke kjente til døden? Margido kjente til døden. Var det noen som kjente til døden, så var det vel han. Og her satt han og dagdrømte om døden uten akkurat å prise livet i særlig grad. Han lukket øynene og inhalerte dypt gjennom nesa, det luktet sterkt og ekte av denne naturen han ikke hadde noe forhold til, alt ble borte for ham, her satt han som en tykkfallen levning med skitne sko og et sammenkrøllet matpapir mellom hendene. Hadde bare tingene gått annerledes for seg da Torunn kom den gangen, slik at hun ikke hadde forduftet og alt ble lagt brakk. Han savnet henne så inderlig.

Tre år er gått siden Torunn reiste fra Neshov og søkte tilflukt hos Christer i skogen utenfor Oslo. Erlend og Krumme er blitt travle småbarnsfedre med nye, strålende utsikter til det gode liv i København. Skjønt livet ? det kan ingen ta for gitt. Margido har funnet tilbake til sin Gud, men må samtidig ta konsekvensen av at det er nye tider også i gravferdsbransjen. Torunn har fylt førti og begynner å innse at hun ikke har noen fremtid hos den notorisk utro hundekjøreren. Men hva skal hun gjøre med livet sitt videre? Fins det tilgivelse for at hun sviktet Neshov-familien den gangen?

Alltid tilgivelse er fjerde bok i serien som startet med Berlinerpoplene og fortsatte med Eremittkrepsene og Ligge i grønne enger. Med denne festen av en roman har Anne B. Ragde endelig skrevet seg tilbake til Neshov.”

 

Med varm bokhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Oktober.no (2016). Alltid tilgivelse. Lokalisert i 2016 på internett: http://www.oktober.no/Boeker/Skjoennlitteratur/Romaner-noveller/Alltid-tilgivelse

Kriminallitteraturen har fått enda en stjerne:

Forlag: Vigmostad og Bjørke forlag (Før Schibsted forlag)

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Ingebjørg Berg Holm

Kilde: Pocket

“Stjerner over, mørke under”, er Ingebjørg Berg Holm debut roman. Dette er en spennende, stemningsfull og sjarmerende kriminalroman. Boken tar for seg slutten av 1800 – tallet. 

Ingebjørg tar oss med tilbake til sommeren 1875. Vi befinner oss i Hurumlandet, der liket til avdøde Lars Holte dukker opp en sommerdag. Bygda tror Holte har flyttet til Canada, men dette starter en jakt etter gjerningsmannen. Vi blir kjent med lensmann Thomas Tinnvik. Saken tar Tinnvik og dette er starten på en spennende og sjokkerende jakt.

Ingebjørg har skapt en spennende og annerledes roman. Den er sjarmerende og sjokkerende. Vi blir vitner til sykdom og galskap og en mørk fortid. Romanen handler også om et vanskelige brødre forhold. Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort stor mengde Research for å fremstille handlingen troverdig. Selv er jeg imponert over forfatterens måte å fremstille året 1875 og hvordan samfunnet preget tiden. Forfatterens måte å fremstille omgivelsene og persongalleriet er både imponerende og spennende.

Til tider er romanen handlingsmettet, men boken er virkelig til å anbefale. Det ender til syvende og sist med at jeg gir denne romanen terningkast 4!

Kan varmt anbefales!

 

Bakside informasjon om boken:

Hurumlandet på slutten av 1800-tallet. En mann blir funnet på en lysning i skogen – tilsynelatende fredfull, med et mildt uttrykk i ansiktet. Men bakhodet er knust og klærne gjennomtrukket av blod. Det er så vidt lensmann Thomas Tinnvik klarer å holde kvalmen unna. Avhør på den nærmeste gården avslører at den døde er Lars Holte, en mann som reiste til Canada for ti år siden, og ikke er blitt sett siden.”

 

Med bokhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Vigmostad og bjørke.no (2015). Stjerne under, mørke over. Lokalisert 2015 på internett: www.vigmostadbjorke.no/?isbn=978-82-516-8475-0