En av årets beste sakprosa bøker!

Forlag:

Kagge forlag

Sjanger:

Kriminaldokumentar/Sakprosa

Forfatter:

Torgrim Eggen

Dato:

09.12.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

I true crime boken "Forbindelsen – Jensen vs Cappelen, 16 tonn hasj og vår tids største politiskandale", gir Torgrim Eggen et omfattende, sjokkerende, kunnskapsrik og spennende innblikk i en av Norges største rettssaker. Ved å blande humor og alvor gjør forfatteren dette til en leseverdig bok.

Denne boken handler om Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Begge med hver sine agendaer og en nær forbindelse som både sjokkerer og skremmer. Forbindelser som førte til fengselsstraff for begge. Noe som resulterte i at politimannen Eirik Jensen, den 18. september 2017 ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling.

Torgrim Eggen stiller spørsmål om det var rett å gi Jensen en så streng straff. Selv satt forfatteren på andre tilhørerbenk til høyre i sal 250, gjennom den til sammen fire og en halv måneders rettssaken.

"Forbindelsen" er en dokumentar som tar pusten fra deg som leser. Ser forfatteren tar for seg forholdet mellom politimannen Jensen og hasjsmugleren Gjermund Cappelen. To som samarbeidet i 20 år.

Forfatteren beskriver både maratonrettssakens drama og det thrilleraktige forspillet. Forbindelsen er en Oslo noir, et dypdykk i ukjente sider av hovedstaden. Den handler om forbindelsene mellom politi og kriminelle informanter, og om en rivalisering innad i politiet som blir så sterk at samfunnsoppdraget havner i bakgrunnen.

Saken mot Cappelen og Jensen er en av de mest omtalte og omdiskuterte rettssakene i norsk historie. Eggens notater, lydopptak, tanker og samtaler med aktører i og utenfor retten, også Eirik Jensen selv, danner grunnlaget for denne boken.

Torgrim Eggen har etter min mening skrevet en av årets beste dokumentarer/sakprosa bøker. Dette er en velskreven true crime bok som blant annet tar for seg forbindelsene mellom politi og kriminelle informanter, og om en rivalisering innad i politiet som blir så sterk at samfunnsoppdraget havner i bakgrunnen. Dette er uten tvil en av Norges største politiskandale.

Eggen har skrevet en spennende, skremmende og sjokkerende rapport om Cappelen og Jensens forbindelser opp igjennom tiden. Blant annet om de flere kriminelle handlingene som ble utført over lengre tid. Eggen skriver på en omfattende, oversiktlig og urovekkende måte. Hans måte å skildre handlingen på er både humoristisk og alvorlig. Torgrim Eggen har som nevnt selv sittet i rettssalen og er uten tvil en forfatter som virkelig har godt innblikk i saken. Dette er en bok som virkelig bør leses. For er det en bok om denne saken du virkelig bør lese, så er det denne.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"18. september 2017 ble politimannen Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling. Var denne dommen riktig?

Torgrim Eggen satt på andre tilhørerbenk til høyre i sal 250, i de til sammen fire og en halv månedene rettssaken varte. Forbindelsen tar for seg forholdet mellom Jensen og hasjsmugleren Gjermund Cappelen, som samarbeidet i 20 år – om hva?

Den beskriver både maratonrettssakens drama og det thrilleraktige forspillet. Forbindelsen er en Oslo noir, et dypdykk i ukjente sider av hovedstaden. Den handler om forbindelsene mellom politi og kriminelle informanter, og om en rivalisering innad i politiet som blir så sterk at samfunnsoppdraget havner i bakgrunnen.

Saken mot Cappelen og Jensen er en av de mest omtalte og omdiskuterte rettssakene i norsk historie. Eggens notater, lydopptak, tanker og samtaler med aktører i og utenfor retten, også Eirik Jensen selv, danner grunnlaget for boka."

Med julehilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Kagge.no. (2017). Forbindelsen. Lokalisert 09.12.2017 på Internett http://www.kagge.no/?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044807&b_id=1678838

En historisk true crime som virkelig bør leses!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Kriminaldokumentar/Historie

Forfatter:

Bernt Rougthvedt

Sider:

160

Dato:

01.11.2017

Kilde:

E-Bok

Selve anmeldelsen:

Bernt Rougthvedt kjent for de kunnskapsrike biografiene om Gregers Gram og Jonas Lie. Nå er han aktuell med den historisk true crime boken "Mordet på lille Mary". Dette er en mystisk, brutal og intens avhandling om kidnappingen og drapet på Mary som skjedde i 1937. Rougthvedt tegner et hårreisende og dystert bilde av sedelighetsforbrytere og et drap som skjedde i den gamle Pipervika.

"Mordet på lille Mary" er en historisk true crime som virkelig tar pusten fra deg som leser. Den handler som nevnt om kidnappingen og drapet på lille Mary i 1937. Dette var en sak som fikk enorm oppmerksomhet, men alt oppstyret stilnet fullstendig så snart den mistenkte Ingvald Hansen hadde fått sin dom i lagmannsretten.

Leserne får et omfattende innblikk i politietterforskningen som ble utført på den tiden. Politiet konsentrerte seg først og fremst om den mistenkte Hansen, i den grad at de ikke brydde seg med å avhøre 5 sedelighetsforbrytere som bodde i samme strøk som lille Mary.

Det er blitt skrevet mange true crime opp igjennom tidene. "Mordet på lille Mary" er uten tvil den beste jeg har lest. Den er like spennende som en kriminalroman. Dette er en sann historie som virkelig tar pusten fra deg som leser. Bernt Rougthvedt har laget en velskreven bok på 160 sider. Dette er en mystisk, brutal, sjokkerende og dyster bok. "Mordet på lille Mary" er en historisk bok som virkelig kan anbefales!

Mitt terningkast av boken:

–6

Bakside informasjon om boken:

"Bernt Roughtvedt har skrevet en historisk true crime om kidnappingen og drapet på lille Mary i 1937. Saken fikk enorm oppmerksomhet, men alt oppstyret stilnet fullstendig så snart den mistenkte Ingvald Hansen hadde fått sin dom i lagmannsretten. Politietterforskerne hadde utelukkende konsentrert seg om Hansen som mistenkt, i den grad at de ikke brydde seg med å avhøre 5 sedelighetsforbrytere som bodde i samme strøk som lille Mary."

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Cappelendamm.no. (2017). Mordet på lille Mary. Lokalisert 01.11.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_mordet-på-lille-mary-bernt-rougthvedt-9788202437879

En sterk historie om en kvinnes fangenskap og flukt fra IS!

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Dokumentar/Kriminalitet

Forfatter: Sophie Kasiki

Sider: 224

Dato: 01.06.2017

Kilde: E-Bok

Selve anmeldelsen:

"Ut av mørket" er Sophie Kasiki's sjokkerende og skremmende beretning om å være fanget og på flukt fra IS.

Sophie Kasiki er til vanlig bosatt i Paris og arbeider som sosialarbeider. Hun lot seg overbevise om å reise til Syria for å hjelpe. Dette ble starten på hennes store mareritt.

I Syria ble hun lurt og innesperret med sin fire år gamle sønn. Dette er en dyster, brutal og dramatisk historie som virkelig gir deg frysninger langt ned over ryggen. Sophie skildrer fangenskapet under IS på en troverdig måte. Hennes beskrivelser tegner et realistiske bilde av IS sitt regime.

Kasiki forteller om styrken kjærligheten hjemme i Frankrike ga henne. Hun gir oss et oversiktlig bilde av hennes kamp for å bli satt fri. Leserne får et innblikk i Sophie's kamp mot slags farer for å redde sin sønn og få ham med seg hjem.

Dette er en rystende og gripende beretning om et regime som både er dyster, mystisk, brutal og sjokkerende. "Ut av mørket" er et omfattende møte og vitnesbyrd med IS. Dette er en mørke og mystisk historie. Forfatteren byr på spenning fra første til siste side i denne hårreisende beretningen om et fangenskap og en flukt fra IS.

Sophie Kasiki bok "Ut av mørket" kan virkelig anbefales. Dette er heftig og gripende spenning fra virkelighetene.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Sophie Kasiki er sosialarbeider og lar seg overbevise om å reise til Syria for å hjelpe. Hun blir lurt og til slutt innesperret med sin fire år gamle sønn. Styrket av sin manns ubetingede kjærlighet hjemme i Frankrike, må hun stå opp mot alle slags farer for å redde sin sønn og få ham med seg hjem. Et enestående vitnesbyrd og en rystende fortelling fra det dypeste mørke."

Med litterær hilsen

Kilder:

Cappelendamm.no. (2016). Ut av mørket. Lokalisert 01.06.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_dokumentar/biografier/ut-av-mørket-sophie-kasiki-9788202521479

Grufull historie samlet mellom to permer!

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Biografi/Kriminalitet/Dokumentar

Forfatter: Marius Løken fortalt til Marit Sunnanå Aalrust

Sider: 256

Dato: 18.05.2017

Kilde: E-Bok

Selve anmeldelsen:

"En natt i Oktober" er den brutale og grufulle beretningen om Norges mest omtalte drapssaker. Marius Løken forteller om natten som endret livet hans. Leserne får et solid innblikk i hendelsen som skjedde søndag 30. oktober 2011. "En natt i Oktober" er den dramatiske beretningen om Marius som i en alder av 22 år ble livstruende knivstukket av sin bestevenn i en bygård på Bislett i Oslo.

Den dramatiske historien har Maris Løten fortalt til Marit Sunnanå Aalrust. Dette er den sjokkerende og skremmende beretning om drapssaken som prydet alle aviser. Marius forteller om sitt liv før og etter den blodige hendelsen. Forfatteren forteller om guttegjengen fra Hallingdal som etablerer et kollektiv i en leilighet på Bislet. Der de lever de unge livene sine som om de er udødelige, da det aller mest utenkelige skjer. En bestevenn angrep for å drepe. Marius forteller om hendelsen som skjedde bak glassdørene i Pilestredet 70.

Marius Løken forteller åpent om hendelsen. Løken hoppet inn i en bil og ble kjørt til sykehuset. På sykehuset lå han i koma i lang tid. Hendelsen prydet de fleste avisforsidene med uhyggelige detaljer og spekulasjoner rundt det som skulle bli en av Norges mest omtalte drapssaker.

Forfatteren gir leserne forhistorien for det som skulle bli en av de største utilregnelighetsdebattene i norsk rettshistorie. De personer som visste hva som egentlig hadde skjedd, var Marius og mannen som nesten hadde tatt livet av ham.

"En natt i Oktober" er den dystre, dramatiske og åpne beretning om et vennskap som brått endret seg under Halloween i 2011. Marius Løken forteller i denne boken om livet i guttegjeng i kollektiv på Bislet, knivstikkene som endret hans liv og tiden etter hendelsen.

Marius Løken forteller en tankevekkende historie som både er skremmende og sjokkerende. Forfatterens beskriver er dramatisk og skildringene av hendelsen er dystre.

"En natt i Oktober" er en bok om hva som skjer når selve grunnfjellet i tilværelsen og tilliten til våre nærmeste forvitrer. Den handler også om hva vi kan gjøre for å bygge den opp igjen. Marius forteller hva som skjedde bak glassdørene i Pilestredet 70 på en troverdig måte. Dette er først og fremst historien om det så skulle bli en av de største utilregnelighetsdebattene i norsk rettshistorie.

Marius Løken har skrevet en sjokkerende og skremmende bok om en av Norges mest omtalte drapssak. Dette er en tankevekkende og hårreisende beretning om et vennskap som endte med dramatikk den 30. oktober 2011. Dette er virkelig en bok som kan anbefales.

Min terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Natt til søndag 30. oktober 2011 styrtet en 22 år gammel mann ut av en bygård på Bislett i Oslo med 20 livstruende knivstikk i kroppen. Fra fortauet kastet han seg inn i en tilfeldig bil som kjørte ham til nærmeste sykehus. Mens Marius Løken lå i koma, fyltes avisforsidene med uhyggelige detaljer og spekulasjoner rundt det som skulle bli en av Norges mest omtalte drapssaker. Men bare to personer visste hva som egentlig hadde skjedd – Marius og mannen som nesten hadde tatt livet av ham.

Dette er Marius sin egen beretning – om en guttegjeng fra Hallingdal som etablerer kollektiv i en leilighet på Bislet og lever de unge livene sine som om de er udødelige, da det aller mest utenkelige skjer: En bestevenn angriper for å drepe. Marius forteller hva som skjedde bak glassdørene i Pilestredet 70, og gir oss forhistorien for det som skulle bli en av de største utilregnelighetsdebattene i norsk rettshistorie."

Med litterær hilsen fra Boktimmy

Kilder:

Cappelendamm.no. (2016). En natt i oktober. Lokalisert 18.05.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_dokumentar/biografier/en-natt-i-oktober-marit-sunnanå-aalrust-9788202483500

Bli bedre kjent med Scandinavian Star ulykken og katastrofen!

Forlag: PAX

Sjanger: Kriminalitet/Dokumentar/Ulykke/Samfunn

Forfatter: Kjell Ola Dahl

Kilde: Innbundet

"Scandinavian Star – Katastrofen og skandalene" er en omfattende, grundig og spennende oversikt over hendelsesforløpet av brannen. Kjell Ola Dahl har laget en velskreven og kunnskapsrik bok om brannen som kostet flere menneskeliv. Brannen som førte til skandale. Leserne følger gjerningsmenn om bord og pengestrømmene rundt skipet i denne skremmende og sjokkerende boken.

Kjell Ola Dahl's bok handler om passasjerskipet Scandinavian Star som brant natt til 7. april 1990. Da 159 menneskeliv gikk tapt, har saken vært omgitt av ubesvarte spørsmål, spekulasjoner og rykter. Flere timer etter at politiets antatte gjerningsmann selv var omkommet i brannen, må noen ha sørget for å holde brannen gående. Men hvem, og hvorfor?

Etter at en grasrotbevegelse for ny etterforskning gjennom mange år har drevet saken videre, iverksatte norsk politi i 2014 ny etterforskning, som i august 2016 konkluderte med at de ikke fant beviser på forsikringssvindel eller at det skulle være mer enn én gjerningsmann. Men politiet har oversett sentrale fakta, unnlatt å avhøre mistenkte og latt være å ettergå aktørenes forklaringer. Det kan virke som politiet er mer opptatt av å forsvare sitt eget omdømme enn å belyse saken ordentlig. Dermed er saken fortsatt et åpent sår, for de pårørende og i den norske offentligheten.

Kjell Ola Dahl gir i boken "Scandinavian Star – Katastrofen og skandalene" et realistisk og troverdig oversiktsbilde over hendelsen som kostet flere titalls menneskeliv. Boken tar for seg skandalene rundt ulykken og skandalene i ettertid. Forfatteren gir leserne politiets konklusjon og fremstiller saken i et nytt lys. Dette er en spennende bok som virkelig kan anbefales. Den er spennende, sjokkerende og skremmende på samme tid som den er realistisk og troverdig. Forfatteren gir leserne svar på flere spørsmål rundt ulykken.

"Scandinavian Star – Katastrofen og skandalene" er en bok jeg har valgt å gi, terningkast 5!

Bakside informasjon om boken:

"Helt siden passasjerskipet Scandinavian Star brant natt til 7. april 1990, da 159 menneskeliv gikk tapt, har saken vært omgitt av ubesvarte spørsmål, spekulasjoner og rykter. Flere timer etter at politiets antatte gjerningsmann selv var omkommet i brannen, må noen ha sørget for å holde brannen gående. Men hvem, og hvorfor?

Etter at en grasrotbevegelse for ny etterforskning gjennom mange år har drevet saken videre, iverksatte norsk politi i 2014 ny etterforskning, som i august 2016 konkluderte med at de ikke fant beviser på forsikringssvindel eller at det skulle være mer enn én gjerningsmann. Men politiet har oversett sentrale fakta, unnlatt å avhøre mistenkte og latt være å ettergå aktørenes forklaringer. Det kan virke som politiet er mer opptatt av å forsvare sitt eget omdømme enn å belyse saken ordentlig. Dermed er saken fortsatt et åpent sår, for de pårørende og i den norske offentligheten."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

PAX.no. (2016). Scandinavian Star – Katastrofen og skandalene. Lokalisert 26.02.2017 på Internett http://www.pax.no/scandinavian-star.5935138-331601.html

Et ran, en spennende historie og en bok av de sjeldne!

Forlag: Spartacus forlag

Sjanger: Kriminaldokumentar/Fakta/Samfunn

Forfatter: Erling Folkvord

Kilde: Pocket

 

Dette er en kriminaldokumentar og en bok som både er spennende, kunnskapsrik og samfunnskritisk.

Forfatter Erling Folkvord gir en framstilling av det norske samfunn.

Vi blir her kjent med to sider av et samfunn der korrupsjon og lovbrudd begås ofte.

Med tittelen “Det store Oslo – ranet”, mener forfatteren at salget av sykehusboliger var et ran fra Oslo befolkningen i 2001. 

Boken kler samfunnet nakent og tar deg med dypt ned i et samfunn preget av elendighet og glede. 

Dette er en bok som tar for seg hvordan Norge jobber i bakgrunnen og offentlig. En bok av de sjeldne. En bauta av de få.

Dette er en kunnskapsrik, spennende og samfunnskritisk.

Erlings bok har jeg valgt å gi terningkast 4.

Til tider langtrukket, men spennende og kunnskapsrik!

 

Bakside informasjon om boken:

“Salet av sjukehusboligane i 2001 var eit ran av Oslo-befolkninga, meiner forfattar Erling Folkvord. Ei gruppe spekulantar jakta på ein supergevinst da Bystyret la ut 18  leigegårdar på billigsal. Dei få utvalde som ville kjøpe, måtte ha politikarhjelp i Rådhuset. No samlar Folkvord trådane og dokumenterer kven dei var. I boka presenterer han nye opplysninger, om politikarane og om finansfolka som deltok i det store pengespelet.
 
Motstanden vart hard. Dei møtte veggen, både dei som trudde dei raskt skulle bli svært rike, og dei gode hjelparane på toppen i Oslo-politikken. Regjeringa kom óg inn på banen. Ei lokal Oslo-sak vart rikspolitikk. I jakta på milliard-gevinsten tydde ein eller fleire av aktørane til metodar ingen tidlegare hadde brukt i Oslo-politikken.”

 

Med bokhilsen!

 

Kilder:

Spartacus.no. (2015). Det store Oslo-ranet. Lokalisert 16.10.2016 på internett http://www.spartacus.no/index.php?ID=Bok&ID2=817