BLOMSTER OG BLOD – MOT STUPET (BOK 1):

Forlag: Bladkompaniet

 

Sjanger: Bokserie/Historisk roman

 

Forfatter: Kristin S. Ålovsrud

 

Sider: 251

 

Dato: 17.07.2020

 

Terningkast: 5

 

Kilde: Pocket

 

Selve anmeldelsen:

Jeg leser sjelden bokserier som selges over disk i kiosker eller i dagligvarebutikker. Før gjorde jeg det, da var jeg fast leser, hver gang det kom en ny bok i en serie, ja måtte jeg bare ha den, men til slutt synes jeg de fleste serier dro for lenge ut, og sluttet med å kjøpe serier. Det bør være måte på hva en skal klare å komme seg over.

Selv om jeg idag velger å rygger unna slike bokserier, har jeg alltid som mål å lese serier der handlingen er lagt til andre verdenskrig. Grunnen til det er at krig er et tema som lenge har vekket interesse hos meg som leser, og de fleste bokserie-skaperne, skriver med en såpass innlevelse og flyt, samt at de legger såpass lit til historien at det er en fryd å lese. De fleste jeg har vært borti har til felles å være gravalvorlig, mildt humoristiske og temmelig spennende. Når slike elementer er med på å skape disse velskrevne seriene, klarer jeg rett og slett å ikke å dy meg, jeg må lese, og når jeg først starter klarer jeg sjeldent å legge den fra meg. Så da boken er slukt i løpet av en dag, så synes jeg det er fryktelig dumt at ikke neste bok i serien kan ligger tilgjengelig som e-bok eller som fysisk bok i butikkene. Det å vente er ofte en prøvelse, men når neste bok er å se i butikkene, ja da er det noe av det første jeg sikrer meg.

Jeg husker hvor utrolig bra Salmund Kyviks “Mørketid” var, hvor fengende Eva J. Stensruds “Skyggespill” var, hvor neglbitende Rune Angell-Jacobsens “Tvillinger i krig” var og hvor realistisk Rune Angell-Jacobsens “Morgengry” var. Alle serier satte meg ut på hver sin måte da jeg leste dem, de vekket følelser hos meg, gjorde meg til tider sinna og resulterte i at jeg satt målløs igjen da siste bok var ferdiglest, og serien var fullført. Nå som de nevnte seriene er fullført, så er det utrolig kjekt at Kristin Skulestad Ålovsrud følger i nevnte forfatteres fotspor.

“Blomster og blod” er virkelig en serie jeg storkoser meg når jeg leser, den er dypt alvorlig, relativt rørende, særdeles fengende, samtidig som den er tidvis spennende. Forfatteren byr på en historie, som er helt utenom det vanlige og som det ligger uendelig mye arbeid bak. Jeg er meget imponert over starten på denne serien, og anbefaler samtlige å kjøpe “Mot stupet”. Leserne blir kjent med tre unge kvinner, en krig og et vennskap, som opplever alt annet en fryd og gammen.

Leserne blir med til krigsåret 1940 i Lillehammer, det er ingen tvil om at forfatteren har kjennskap til dette stedet, for hun beskriver det på en såpass detaljert måte at en formelig ser det for seg stedet når en leser. En tas med til krigens hverdag, knytter bånd til karakterer som både sjokkerer, imponerer og setter leserne ut av fatning. En blir kjent med dem på godt og vondt, får oppleve både opplever nedturer og oppturer, og når en finner sin favorittkarakter er det vanskelig til tider å forstå hvorfor vedkommende tok det valget. Det er sjelden jeg tørker tårer når jeg leser en serie, men dette vennskapet som skildres i “Blomster og blod” er særdeles rørende, tankevekkende og sterk, med både mørke og lyse glimt. Det er ingen tvil om at denne står høyt oppe blant mine favorittserier, og anbefaler samtlige å sikre seg et eksemplar av denne boken. En god start på en serie, som både er mørk og lys, og så byr på solfylte og dystre beskrivelser. Det er fascinerende at en forfatter kan levere en så godt gjennomført roman. Jeg gleder meg til å følge denne serien videre, og måtte den vare uendelig lenge, for det er både en drøm og et mareritt å flykte inn i et mesterverkt av en handlingen, som dyktige Kristin S. Ålovsrud har skrevet.

 

PS: Dette er et reklameinnlegg, boken er mottatt som et lesereksemplar av forlaget, og jeg står fritt til å mene hva jeg vil!

 

Bakside tekst om boken:

“Tre unge kvinner, én krig – et vennskap som overvinner alt!

 

Lillestrøm, februar 1940. Eivor, Judith og Kari har vært venninner siden de var barn, på tross av deres ulike bakgrunn. Eivor er direktørdatter, Kari er fra arbeiderklassen og Judith er jøde. 
– Dette er ikke hyggelig, avbrøt Judith. – Kan vi bytte tema? 
– Helt enig, sa Eivor. – Nå skal vi more oss.
– Dere burde synes at det er interessant, mente Kari. – Det er krig i Europa, og slike ting trekker oss inn i den.
Som folk flest forsøker venninnene ikke å tenke så mye på krigen som raser utenfor landegrensene. De kan heller ikke forestille seg at noe skal kunne bryte båndet mellom dem. Men det uunngåelige nærmer seg”
Med sommerhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Bladkompaniet.no. (2020). Blomster og blod – Mot stupet (Bok 1). Lokalisert 17.07.2020 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top