Bevegende krim med driv!

Forlag: Lind & Co

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Egil Foss Iversen

Format: Lydfil

Innleser: Ivar Nergaard

Dato: 28.11.2018

Kilde: Forhåndseksemplar

Selve anmeldelsen:

Egil Foss Iversen startet sitt forfatterskap i 1997 med selvhjelpsboken «Det sitter i hodet!». I 2011 kom hans første krim «Ørnens skygge». 21 år etter første utgivelse har Iversen gitt oss helter som tidligere major Cato Iversen og psykoterapeuten Theodor Solomonsen. Med hele 13 utgivelser bak seg, er han en særdeles produktiv forfatter. I år er han aktuell med hele 6 utgivelser og 2 re-utgivelser, alle utgitt som lydbok. Med bøkene om Theodor Solomonsen, har forfatteren skapt en hendelsesrik, fartsfylt, anspennende og actionfylt serie. Dette er opplevelsesrik litteratur som virkelig kan anbefales.

I denne anmeldelsen har jeg valgt å fokusere på «Dødelig hevn», som er andre boken i serien om Theodor Solomonsen. Lydboken er innlest av skuespiller og tekstforfatter Ivar Nergaard.

Boken handler om etterforsker Amalie Botega, som vender tilbake fra et års studieopphold i USA. Hun blir utnevnt som avdelingssjef for voldsavsnittet og hennes første sak virker i utgangspunktet å være enkel. En bil er funnet tom, men baksetet er fullt av blod. Men føreren av bilen er forsvunnet. Sporene tyder på at det har vært to personer i bilen.

Kort tid skjer det nytt funn av en stor blodpøl, men ingen offer. Nå står Amalie igjen med masse blod og tre personer som er forsvunnet. I utgangspunktt virker dette som å være sjalusidrap og konen til eieren av bilen blir uiddelbart mistenkt da alle har tilknytting til Universitetet i Bergen.

Men da flere mord skjer, blir saken så innfløkt at Amalie involverer sin tidligere venn, bedriftsrådgiver og psykoterapeuten Theodor Solomonsen, i saken. De har samarbeidet før Amalie reiste til USA med stort hell, og samtidig forsøker de å finne ut av sitt personlige forhold.

Egil Foss Iversen har gjennom en årrekke vist sitt soleklare talent som krimforfatter. Siste fysisk utgitte bok var «Janus», som utkom på Sirkel forlag i 2017. Etter «Janus», har alle bøkene blitt utgitt som lydbok. Jeg savner flere fysiske bøker fra Egil Foss Iversen. Han skriver så hinsides bra, å håper at flere får øyene opp for hans begivenhetsrike og høydramatiske forfatterskap. Det er den profilerte skuespilleren Ivar Nergaard som leser lydboken, takket være Iversens skrivekunst og Nergaards måte å lese på, er det vanskelig å slutte å lytte til boken. «Dødelig hevn» som er den andre boken i serien om Theodor Solomonsen er en av forfatterens beste utgivelser til nå. Forfatteren byr på nervepirrende spenning, dramatiske beskrivelser og neglebitende skildringer. Jeg er glad at dette ikke er siste bok i serien. Enda ikke begynt å lese, ja da har dere mye å glede dere til.

Bøkene er tilgjengelig Her!

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Etterforsker Amalie Botega vender tilbake fra et års studieopphold i USA og blir utnevnt som avdelingssjef for voldsavsnittet. Hennes første sak virker i utgangspunktet å være enkel. En bil er funnet tom, men baksetet er fullt av blod. Men føreren av bilen er forsvunnet. Sporene tyder på at det har vært to personer i bilen. Kort tid skjer det nytt funn av en stor blodpøl, men ingen offer. Nå står Amalie igjen med masse blod og tre personer som er forsvunnet. I utgangspunktt virker dette som å være sjalusidrap og konen til eieren av bilen blir uiddelbart mistenkt da alle har tilknytting til Universitetet i Bergen. Men da flere mord skjer, blir saken så innfløkt at Amalie involverer sin tidligere venn, bedriftsrådgiver og psykoterapeuten Theodor Solomonsen, i saken. De har samarbeidet før Amalie reiste til USA med stort hell, og samtidig forsøker de å finne ut av sitt personlige forhold.»

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Egil Foss Iversen. (2018). Dødelig hevn. Lind & Co.

Kunnskapsrik bok om strikkingens historie!

Forlag: Vormedal forlag

Sjanger: Historie

Forfatter: Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson

Sider: 240

Dato: 27.11.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Endelig er boken om norsk strikke-historie her. Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson forteller om flere av de velkjente teknikkene og tradisjonene som har satt sitt preg på nordmenns hverdag opp igjennom historien.

Boken handler blant annet om strikkingens betydning, en hobby som har spredte seg fra tiden på 1600-tallet og frem til i dag. Halvparten av kvinnene i Norge, har et forhold til strikking og i nyere tid har det også blitt populært blant menn. Så dette er den perfekte bok til den strikkeglade. «Norsk strikke-historie» er skrevet av to av landets mest kunnskapsrike forfattere innen klær og mote.

Gjennom 240 sider får leserne et fengende innblikk i strikkingens historie. Strikking er en del av den norske kulturen og har hatt stor betydning for den norske moten. Gjennom tekst og bilder blir leserne kjent med teknikken, produktene og de ikoniske norske mønstrene som er løftet frem opp igjennom historien.

«Norsk strikke-historie» er et kunstverk av en bok. Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson har gjort en formidabel jobb for å samle sammen dokumentasjon for å skrive denne boken. Forfatterne forteller også om måte nordmenn går kledd. Dette er en rikt illustrert og informativ bok om kultur, mote og klær. «Norsk strikkehistorie» er en bok som virkelig bør stå i en hver bokhylle rundt i Norge. Selv om den passer best til den strikkeglade, så vil den være av interesse for den som også interesserer seg for historie.

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Til tross for at halvparten av norske kvinner strikker, er det få som kjenner historien til teknikken og tradisjonene. To av landets mest kunnskapsrike forfattere innen klær og mote, Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson, tar i denne boken for seg norsk strikkehistorie fra den spede begynnelse på 1600-tallet, frem til i dag. Her blir strikkingens betydning for den måten vi går kledd forklart, og teknikken, produktene, og ikke minst blir de som har laget de ikoniske norske mønstrene løftet frem.»

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson. (2018). Norsk strikkehistorie. Vormedal forlag: Haugesund. 240 sider

Stemningsfull kriminalroman!

Forlag: Liv forlag

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Frode Eie Larsen

Dato: 24.11.2018

Kilde: Forhåndseksemplar

Selve anmeldelsen:

Helt siden debuten i 2011, har Frode Eie Larsen utgitt jevnt og trutt nye kriminalromaner. Det var i «Hemmeligheten» leserne først ble kjent med den joviale og særdeles omgjengelige etterforskeren Eddi Stubb. I år er forfatteren igjen aktuell. Med «Slå på ring» har Forde Eie Larsen skrevet en stemningsfull og drivende god kriminalroman.

Høststormen herjer og det vesle stedet Helgeroa rystes av en grusom forbrytelse. Idyllen slår sprekker, og i en bygd der alle kjenner alle, vokser mistro og splid frem. Eddi Stubb må manøvrere dunkle farvann, mens mørke skyer truer. Klarer han å finne løsningen, før gjerningsmannen slår til igjen? Sammen med sin nye makker, står Eddi overfor sin hittil mest spektakulære og komplekse sak.

Wow for en kriminalroman.

«Slå på ring» er Frode Eie Larsens sjette utgivelse med Eddi Stubb i hovedrollen. Forfatteren har igjen klart å levert en fengslende kriminalroman. Gjennom nærmere 400 sider byr Forde Eie Larsen på en nervepirrende, dramatisk og underholdende handling. Jeg er meget imponert over Frodes forfatterskap, dette er en forfatter som hver gang leverer bøker med både stemning og spenning. Hver gang skildrer han Larvik på en troverdig måte, nærmest som en føler tilstedeværelse i handlingen. Larsen svikter aldri og klarer hver gang å toppe sin forrige bok. Jeg tar av meg hatten for Frode Eie Larsen, og gleder meg å følge Eddi Stubb videre.

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Mens høststormene herjer, rystes det vesle stedet Helgeroa av en grusom forbrytelse. Idyllen slår sprekker, og i en bygd der alle kjenner alle, vokser mistro og splid frem. Vet man egentlig hva som skjuler seg bak lukkede dører? Kan man virkelig stole på naboen?

Eddi Stubb må manøvrere dunkle farvann, mens mørke skyer truer. Klarer han å finne løsningen, før gjerningsmannen slår til igjen? Sammen med sin nye makker, står Eddi overfor sin hittil mest spektakulære og komplekse sak»

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Forlagshusetivestfold.no. (2018). Slå på ring. Lokalisert 24.11.2018 på Internett Her!

Fortryllende spenning for barn!

Forlag: Liv forlag

Sjanger: Barnebok

Forfatter: Nina Bay

Illustratør: Jonas A. Larsen

Sider: 69

Dato: 24.11.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Endelig er Nina Bay tilbake med sin femte bok i serien om den lille og sjarmerende heksen Eksplodera. Sammen med illustratør Jonas A. Larsen har de enda engang skapt et magisk, vakkert og engasjerende eventyr for barn. Dette er et uskyldig univers, og en heks det er lett å bli glad i.

I «Eksplodera og heksefesten» blir du igjen med inn mellom trærne i skogen og bak de høyeste fjell. Der bor Eksplodera, en liten heks. Ikke stort større enn en sommerfugl. Det kan være vanskelig å få øye på henne. Men, hysj, om du hører etter kan du høre Eksplodera kjefte.

Det aller verste Eksplodera vet, er dragelatter. Den bråker så høyt i ørene at hun ikke hører noe som helst annet, og da klarer hun ikke å la være å kjefte. Hun tramper og hopper og hyler i vei. Men siden hun er så liten, hører vi bare stemmen hennes som en summing i det fjerne.

I denne boken blir leserne med på heksefest. For første lørdag i september, hvert eneste hekseår, inviterer Eksplodera til en storstilt heksefest. Sommeren er over og kveldene blir mørkere, og det må feires. Festens høydepunkt er det syngende sivets konsert. Dersom den er vellykket, får Eksplodera en spesialbillett til heksenes høstmøte på Blokksberg. Da får hun sitte på første rad under hele konferansen, og hun får lov til å kjefte så mye hun vil fra start til slutt. Kommer hun til å lykkes i år?

Jeg har lest samtlige av bøkene om den sjarmerende heksen, og vil si at «Eksplodera og heksefesten» er Nina og Jonas sin beste utgivelse både når det kommer til innhold og illustrasjon. Dette er underholdning som både barn og voksne vil storkose seg med. Ikke bare har Nina Bay og Jonas A. Larsen skapt et fortryllende eventyr, de byr også på nervepirrende spenning for barn. Jeg vil anbefale den til samtlige som har barn, dette er en bok som virkelig vil falle i smak. Lettlest er den også!

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Mellom trærne i skogen, bak de høyeste fjell, bor det ei lita heks. Hun heter Eksplodera, og er ikke stort større enn en sommerfugl. Det kan være vanskelig å få øye på henne. Men, hysj … vær stille … Hører du den lyden? Den svake summingen? Det er Eksplodera. Og vet du hva hun gjør? Hun kjefter.

Det aller verste Eksplodera vet, er dragelatter. Den bråker så høyt i ørene at hun ikke hører noe som helst annet, og da klarer hun ikke å la være å kjefte. Hun tramper og hopper og hyler i vei.

Men siden hun er så liten, hører vi bare stemmen hennes som en summing i det fjerne. Bzzz… bzzz…

Første lørdag i september, hvert eneste hekseår, inviterer Eksplodera til en storstilt heksefest. Sommeren er over og kveldene blir mørkere, og det må feires. Festens høydepunkt er det syngende sivets konsert. Dersom den er vellykket, får Eksplodera en spesialbillett til heksenes høstmøte på Blokksberg. Da får hun sitte på første rad under hele konferansen, og hun får lov til å kjefte så mye hun vil fra start til slutt.

Kommer hun til å lykkes i år?»

Med høst hilsen fra Boktimmy

Kilder:

Forlagshusetivestfold.no. (2018). Eksplodera og heksefesten. Lokalisert 24.11.2018 på Internett Her!

Kriminelt bra noveller!

Forlag: Juritzen forlag

Sjanger: Krim/Noveller

Forfatter: Jørgen Jæger

Sider: 219

Dato: 15.11.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

I 2003 debuterte Jørgen Jæger som krimforfatter. «Skyggejakten» var lesernes første møte med lensmann Ole Vik & Co. En bok som var med å vekke min leselyst. I fjor kom «Guden» som er den tiende kriminalromanen med lensmann Ole Vik og hans stab.

I år har forfatteren gjort noe nytt, for første gang har han samlet hele 17 av sine krim noveller. Jæger som er aktuell med «Ikke et lik for mye», startet sin karriere som novellist. Jeg er enormt glad for at Bergens forfatteren endelig har samlet sine beste noveller mellom to stive permer.

Med «Ikke et lik for mye», byr forfatteren på drap, trusler og den folkekjære Ole Vik. I tillegg til at flere av disse novellene tidligere er publisert, får leserne også to splitter nye. Boken inneholder også en miniroman, der Ole Vik forteller om et par av sine mest spesielle drapssaker.

Jørgen Jægers novellesamling er for den kresne krim elsker. For om du liker Jægers tidligere publikasjoner, så vil du elske «Ikke et lik for mye». Dette er 17 nervepirrende, spennende og hårreisende noveller. Miniromanen om Ole Vik er også å anbefale. Dette er nærmest en biografi om den folkekjære lensmannen, som står de fleste lesere nært. Denne novellesamlingen handler blant annet om hevngjerrige hustruer, onde drømmer, begjær etter masse penger.

Så om du skal kjøpe en novellesamling i år, ja da er det ikke noe å tenke på, kjøp «Ikke et lik for mye».

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«Drap, trusler og Ole Vik

Jørgen Jæger startet sin karriere som forfatter med å skrive krimnoveller. Slik ble også lensmann Ole Vik født, helten gjennom Jægers romaner. For første gang er Jægers beste krimnoveller samlet, i tillegg får du to nye noveller og en ny miniroman. Der forteller Ole Vik selv om et par av sine mest spesielle drapssaker. 17 finurlige noveller om hevngjerrige hustruer, onde drømmer, begjær etter masse penger og et par ikke så altfor smarte kjeltringer.»

Med høsthilsen fra Boktimmy

Kilder:

Jørgen Jæger. (2018). Ikke et lik for mye. Juritzen forlag/Oslo. 219 sider

Rå spenning på høyt nivå!

Forlag: Juritzen forlag

Sjanger: Thriller

Forfatter: Lisbeth Pettersen

Sider: 336

Dato: 14.11.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

«La meg ikke huske» er Lisbeth Pettersens debut som skjønnlitterær forfatter. Dette er en innmari rå thriller. Vi snakker 336 sider med nervepirrende spenning på høyt nivå. Den griper fatt i deg som leser og drar deg inn i en grøssende og skremmende handling som er vanskelig å avslutte før siste setning er lest.

Leserne blir kjent med klimaforsker Nina Berger. Hun er 41 år og våkner på Ullevål sykehus med hukommelsestap. Det hele er et resultat etter en kollisjon. Når hun kommer hjem, finner hun leiligheten endevendt, men ingenting er stjålet.

Tre menn blir bedøvet, kidnappet og våkner opp innestengt i en kjeller. Christian Falchner og Georg Moen er finanstopper, Bjørn Gran er sjef for oljeselskapet Noroil.

Vil Nina få hukommelsen tilbake slik at hun kan stå opp mot det som truer henne? Vil de tre mennene i kjelleren bli reddet?

Jeg vil faktisk dra det så langt å si at Lisbeth Pettersen fort kan bli vårt kvinnelige svar på Jo Nesbø. For en mer leken og spennende debut skal en lete lenge etter. Forfatteren har skrevet en thriller som gir deg frysninger langt ned over ryggen. Leserne blir kjent med en sterk kvinne og en truet maktelite. Når jeg leste forfatterens mørke, brutale og intense beskrivelser fikk det hjertet mitt til å slå kjappere. Hennes måte å skildre karakterene og miljøet er såpass troverdig at en nærmest kan føle tilstedeværelse i dette særdeles sjokkerende universet. Lisbeth Pettersen har servert en toppers thriller som bør befinne seg i de fleste krim – elskende leseres hjem. Jeg gleder meg allerede til neste bok.

Mitt terningkast av boken:

—5

Bakside informasjon om boken:

«KLIMAFORSKER NINA BERGER, 41 år, våkner på Ullevål sykehus med hukommelsestap etter en kollisjon. Når hun kommer hjem, finner hun leiligheten endevendt, men ingenting er stjålet.

Tre menn blir bedøvet, kidnappet og våkner opp innestengt i en kjeller. Christian Falchner og Georg Moen er finanstopper, Bjørn Gran er sjef for oljeselskapet Noroil.

Vil Nina få hukommelsen tilbake slik at hun kan stå opp mot det som truer henne? Vil de tre mennene i kjelleren bli reddet?»

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Juritzen.no. (2018). La meg ikke huske. Lokalisert 14.11.2018 på Internett Her!

To koselige historier om Jesperpus!

«Jesperpus og reven»

Utgitt på Cappelen Damm

Sider: 56

Anmeldt: 04.11.2018

«Jesperpus på skitur»

Utgitt på Cappelen Damm

Sider: 52

Anmeldt: 04.11.2018

Endelig er den verdenskjente katten Jesperpus tilbake i bokform. Hele to nye bøker er utgitt, i serien «Min første leseløve». I 2016 kom den rikt illustrerte, kunnskapsrike og underholdende biografien om Jesperpus. Dette er katten som fikk hele verdens oppmerksomhet da TV2 publiserte en film hvor Jesper gikk på ski med Matmor. Jesperpus fikk sin egen blogg og en Facebook-side, som har over 55 000 følgere.

Les min anmeldelse av boken: «Jesperpus – En helt spesiell katt» – Her!

over til matmor Aina Stormo’s to nye utgivelser om Jesperpus. På laget har hun fått Hanne Kristin Rohde (Forfatter), Einar Nymoen (Foto) og Sondre Stormo (Foto).

«Jesperpus og reven» er en lettlest og underholdene leseløve for barn fra 6 – 9 år. En bok ditt barn lett kan lese selv. Matmor Aina oppdager at internett fenomen, Jesperpus er søkk vekk. Hun går inn på gps-en og ser at Jesper er langt hjemmefra, og når hun legger ut for å lete etter Jesper, skjønner hun at reven har fått ferten av katten. Dette er en dramatisk og humoristisk godbit av en historie, som unge ferske lesere vil elske.

«Jesperpus på skitur» er en vakker, fantastisk og underholdene bok om Jesper’s plass i skisporet. Sammen med matmor Aina skal Jesper på skitur. Katte fenomenet er lettet når bilturen er over og kan løpe med sele i skisporet. Men plutselig faller matmor Aina og det blir litt dramatisk. Jeg har aldri kost meg med en leseløve så mye som jeg gjorde med denne, selv om jeg er godt over 20 år. Dette er leseløve som passe like godt til de voksne som til barna.

Min konklusjonen:

Jeg er så utrolig glad for vi har Jesperpus i Norge. For da får vi nettopp slike rørende, nydelige og fengende historier som dette. Om det er en barnebok du skal kjøpe til dine barn, ja da bør det ikke være noe å gruble over, bøkene om Jesperpus er de du skal kjøpe. Så dere kan virkelig glede dere til å bli med på jakt og skitur. Jesperpus er en katt som passer perfekt i bokform.

«Jesperpus og reven» – Terningkast 4

«Jesperpus på skitur» – Terningkast 5

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

– Cappelendamm.no. (2018). Jesperpus på skitur. Lokalisert 04.11.2018 på Internett Her!

– Cappelendamm.no. (2018). Jesperpus og reven. Lokalisert 04.11.2018 på Internett Her!

En praktbok de fleste rogalendinger burde ha i bokhyllen!

Forlag: Vormedal forlag

Sjanger: Faktabok/Oppslagsverk

Forfatter: Tor Inge Vormedal

Sider: 256

Dato: 01.11.2018

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

«Kem-Ka-Kor. Stavanger- Regionen. 70 – tallet» av Tor Inge Vormedal er årets desidert viktigste utgivelse for alle Rogalendinger. For enten du har opplevd 70 tallet, eller er født etter, så er dette en praktfull bok som virkelig kan anbefales. Dette er en bok de fleste som er bosatt i Stavanger regionen bør ha i sin bokhylle.

I fjor kom første bok i serien, da om 60 tallet. Du kan lese anmeldelsen min av boken i sin helhet på siste side i 70 – talls boken eller Her!

Tor Inge Vormedal tar elegant for seg både oppturer og nedturer, samt små og store hendelser som har preget Stavangerregionen gjennom hele 1970-tallet.

Stavanger kunne aldri fått en bedre formidler av dette tiåret. Dette er en engasjerende og fengende bok, som er vanskelig å legge fra seg. 70 tallet var tiåret da oljeeventyret startet. Siddisene fikk sin egen oljehovedstad, med oljedirektoratet og hovedkontoret til Statoil sentralt i Stavanger. Regionen opplevde også stor økonomisk vekst og befolkningsvekst i denne perioden.

I denne godbiten av en bok får du innføring i både historiske og kuriøse hverdagshendelser. Boken er rikt illustrert med både bilder, tegninger og annonser. Om du også er forveden på hvor mye 1 kr fra 70 tallet er verd idag, så innleder forfatteren med nettopp dette. Vi får også vite folkemengde i de sentrale delene av Rogaland. I tillegg finner du en flott oversikt over kjente og folkekjære TV program som preget skjermen gjennom tiåret. Bak i boken får leserne også et fyldig stikkordsregister til både personer, bedrifter og viktige hendelser.

Aldri før har Stavanger fått en så detaljert innføring i 70 tallets opp og nedturer som nå. Stavanger kunne faktisk ikke fått en bedre formidler av dette tiåret. Boken er rikt illustrert og fullstappet av kunnskap om 70 tallet, som Stavanger folk kommer til å elske. Så ta deg tid til å ta en reise tilbake i tid, du vil ikke angre.

Håper virkelig dette blir en tradisjon og at vi hvert år får et nytt tiår og fordype oss i. For er det noe Siddiser og Rogalendinger trenger, så er det et flerebindsverk om Stavanger regionens historie. Å er det noen som har vist at de kan, så er det Tor Inge Vormedal. Så sett dere ned i stolen, len dere bakover og kos dere med dette kunstverket av en bok. Å om du ikke har lest 60 tallet, så har du virkelig noe å glede deg til!

Mitt terningkast av boken:

Bakside informasjon om boken:

«Boken tar for seg små og store hendelser i Stavangerregionen gjennom hele 1970-tallet. Stavanger er blitt oljehovedstad med oljedirektoratet og hovedkontoret til Statoil her. Regionen hadde både en stor økonomisk vekst og befolkningsvekst i denne perioden. I boken vil du finne både historiske og kuriøse hverdagshendelser. Den er rikt illustrert med både bilder, tegninger og annonser. Bak i boke finnes et fyldig stikkordsregister til både personer, bedrifter og viktige hendelser.»

Med høsthilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Tor Inge Vormedal. (2018). Kem-Ka-Kor. Stavanger regionen. 70 tallet. Vormedal forlag:Stavanger