Nervepirrende svensk krim!

Forlag:

Lydbokforlaget

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Kristina Ohlsson

Innleser:

Bodil Vidnes-Kopperud

Spilletid:

11 timer og 47 minutter

Dato:

29.10.2017

Kilde:

Lydfil

Selve anmeldelsen:

Endelig er Kristina Ohlsson's nervepirrende debut "Askepott" tilgjengelig som lydfil. Dette er første bind i den brutale og intense serien med politietterforskeren Alex Recht og Fredrika Bergman i hovedrollen.

Det er Bodil Vidnes-Kopperud som har lest inn boken. "Askepott" er en dyster, hårreisende, brutal og nervepirrende kriminalroman. Kopperud leser på en suveren og fengende måte. Når en først har begynt å høre henne lese, er det vanskelig å trykke på pauseknappen.

Kristina Ohlsson har laget en velskreven kriminalroman som starter med at en liten jente forsvinner fra et tog i Sverige. I en annen del av Sverige lever en ung kvinne i skjul. Hun er redd for å bli funnet av mannen sin. En person hun en gang trodde skulle bli den prinsen. En hun hadde ventet på. Hun vet hvorfor jenta er forsvunnet og forbereder seg enda en gang på flukt.

Politietterforskningen ledes av den legendariske Alex Recht. Med seg på laget har han akademikeren Fredrika Bergman. Hun skulle vært fiolinist, men i stedet havnet hun hos politiet. Det er mye hardt arbeid å lede etterforskningen. Saken skal vise seg å være preget av ondskap, og snart må etterforskningsgruppen opp i samme tempo som gjerningsmannen om ikke ytterligere liv skal gå tapt.

Helt siden Kristina Ohlsson debuterte med "Askepott", har hun utgitt flere intense, spennende og gripende utgivelser. Selv om "Askepott" til tider er langtrukken, er dette en litterær godbit som virkelig bør høres eller leses. Forfatteren byr på mystiske skildringer og realistiske beskrivelser. Når Bodil Vidnes-Kopperud leser, kan en til tider føle tilstedeværelse i handlingen. Det er avslappende å høre Kopperud lese, hun gjør det på en fengende måte. Dette er 12 timer med eksplosiv spenning. Kombinasjonen av Kopperud's innlevelse og Ohlsson's roman univers kan virkelig anbefales.

Mitt terningkast av lydboken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"En liten jente forsvinner fra et tog. I en annen del av Sverige lever en ung kvinne i skjul, redd for å bli funnet av mannen sin, som hun en gang trodde skulle bli den prinsen og befrieren hun hadde ventet på fra barnsben av. Hun vet hvorfor jenta er forsvunnet, og forbereder seg enda en gang på flukt.

Politietterforskningen ledes av den legendariske Alex Recht. Med seg på laget har han akademikeren Fredrika Bergman, som skulle vært fiolinist, men i stedet er havnet hos politiet. Hun arbeider hardt for å lede etterforskningen bort fra det sporet de først peilet seg inn på. Saken skal vise seg å være preget av ondskap, og snart må etterforskningsgruppen opp i samme tempo som gjerningsmannen om ikke ytterligere liv skal gå tapt."

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Lydbokforlaget.no. (2017). Askepott. Lokalisert 29.10.2017 på Internett https://www.lydbokforlaget.no/node/54637

Drivende god svensk krim!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Ninni Schulman

Sider:

496

Dato:

26.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Ninni Schulman er aktuell med den dramatiske, hårreisende og drivende gode kriminalromanen "Velkommen hjem". Schulman er svensk og har tidligere skrevet fire velskrevne romaner. Siden hun debuterte med "Jenta med snø i håret" i 2011, har hun skrevet flere spennende og fengende kriminalromaner

"Velkommen hjem" begynner med at Magdalena Hansson får en invitasjon til jublieumstreff med sin gamle klasse. Det er sensommerdag og de skal spise og hygge seg. Sammen skal de gå spøkelsesvandring i skogen. Akkurat slik de gjorde da de gikk i niende klasse. Men kvelden utvikler seg i en tragisk retning.

Det dramatiske og tragiske utfallet resulterer i at en av festdeltakerne blir funnet myrdet. Dagen etter blir enda en person fra klassen funnet død på Hotell Monica. Hva er motivet, og finnes det flere i klassen som er i fare.

Ninni Schulman skriver på en drivende god og fengende måte. "Velkommen hjem" er en ubehagelig, mystisk og gripende leseopplevelse. Forfatteren holder spenningen oppe fra første til siste side. Den er vanskelig å legge fra seg når en først har begynt å lese. "Velkommen hjem" er en nervepirrende, intens, brutal og spennende kriminalroman. Gjennom handlingen i "Velkommen hjem" blir leserne godt kjent med karakterene. Ninni Schulman viser igjen sitt solide talent som forfatter.

Dette er en svensk krimforfatter jeg virkelig ser fram til å følge videre. Har du ikke lest noe av Ninni Schulman ennå har du virkelig noe å se fram til.

Mitt terningkast av boken:

–4

Bakside informasjon om boken:

"En sensommerdag får Magdalena Hansson invitasjon til jublieumstreff med sin gamle klasse. De skal spise, hygge seg og gå spøkelsesvandring i skogen. Akkurat som de gjorde i niende klasse. Men kvelden utvikler seg i en tragisk retning. En av festdeltakerne blir funnet myrdet. Dagen etter blir enda en person fra klassen funnet død på Hotell Monica. Hva er motivet, og finnes det flere i klassen som er i fare?"

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

CappelenDamm.no. (2017). Velkommen hjem. Lokalisert 26.10.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_skjonnlitteratur/krim/velkommen-hjem-ninni-schulman-9788202546021

Hårreisende spenning samlet mellom to permer!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Lisa Gardner

Sider:

400

Dato:

26.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Lisa Gardner regnes for å være en av USA's største krimforfattere. "Rett bak deg" er hennes nyeste utgivelse på norsk. Igjen viser Gardner sitt solide talent som krimforfatter. Dette er en nervepirrende, psykologisk og hårreisende thriller som virkelig kan anbefales!

"Rett bak deg" handler om en ung gutt, og hva han gjør for å beskytte sin søster mot deres voldelige far.

Det er åtte år siden tragedien og de to søsknene møtes igjen. Tretten år gamle Sharlah er i ferd med å bli adoptert av FBI-agent Pierce Quincy. Gutten som beskyttet søsteren sin for åtte år siden, dukker opp igjen i forbindelse med et dobbeltdrap på en bensinstasjon. Det er en ung mann har gått berserk der med skytevåpen. Mannen er fortsatt på frifot, dette fører til en intense jakt på skyldige. Kan det være broren til Sharlah? Pierce vet ikke om adoptivdatteren nå er i fare. Han må beskytte henne. Men fra hvem?

Lisa Gardner har med "Rett bak deg", skrevet en realistisk og eksplosiv kriminalroman. I kjent Gardner stil byr hun på brutale, dystre og psykologiske elementer. "Rett bak deg" inneholder intense og heftige skildringer og nervepirrende og gripende beskrivelser. Når en har begynt å lese denne kriminalromanen, er den vanskelig å legge fra seg. Dette er som nevnt en bok som virkelig kan anbefales!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Hva gjør en ung gutt for å beskytte søsteren mot deres voldelige far?

Åtte år etter tragedien møter vi de to søsknene igjen. Tretten år gamle Sharlah er i ferd med å bli adoptert av FBI-agent Pierce Quincy. Gutten som beskyttet søsteren sin for åtte år siden, dukker opp i forbindelse med et dobbeltdrap på en bensinstasjon, der en ung mann har gått berserk med skytevåpen. Mannen er fortsatt på frifot, og slik starter den intense jakten. Kan det være broren til Sharlah? Pierce vet ikke om adoptivdatteren nå er i fare. Han må beskytte henne. Men fra hvem?"

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

CappelenDamm.no. (2017). Rett bak deg. Lokalisert 26.10.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_skjonnlitteratur/krim/rett-bak-deg-lisa-gardner-9788202553135

Enda et litterært mesterverk fra Jens Lapidus!

Forlag:

Cappelen Damm

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Jens Lapidus

Sider:

464

Dato:

26.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"Top Dogg" er Jens Lapidus sin tredje roman med eks-kriminelle Teddy og advokaten Emilie i hovedrollen. Tidligere har forfatteren skrevet "Vip-rommet" og "Sthlm delete". Selv har jeg lest alle Lapidus sine utgivelser og kan konkludere med at dette er hans beste bok til nå.

Jens Lapidus tar leserne igjen med til et mørkt, dystert og kriminelt Stockholm. En hovedstad som i denne kriminalromanen bærer preg av et hemmelig nettverk som utøver grusom misbruk mot unge jenter. Jens Lapidus skriver på en dramatisk, intens og heftig måte som til tider kan ta pusten fra deg som leser.

Handlingen i denne boken er lagt til Stockholm, Sveriges hovedstad. Der et hemmelig nettverk vekker oppsikt. De har i flere tiår utnyttet og misbrukt unge jenter på det groveste. Politiet forsøker alt for å finne de skyldige, men har blitt stoppet med brutal effektivitet. Nå er det blitt etablert et eget team for å finne ut hvem som står bak dette hemmelige nettverket. Politiet sliter med å lykkes.

Jens Lapidus byr igjen på et eksplosivt og hårreisende handling. Dette er 464 sider med heftig beskrivelser og nervepirrende skildringer. For tredje gang følger leserne eks-kriminelle Teddy og advokaten Emilie. De føres sammen mot noe ufrivillig for å komme til bunns i denne saken. Begge er overbeviste om at nettverket har både medlemmer og beskyttere som tilhører samfunnets elite. Det bygger seg opp til et dramatisk klimaks, og Teddy og Emilie engasjerer seg med livet som innsats.

Jens Lapidus skaper gjennom språket en dyster og mørk stemning. "Top Dogg" inneholder intense og brutale skildringer. Forfatteren skaper øyeblikk som virkelig tar pusten fra deg som leser. Når en først har begynt å lese er det vanskelig å legge fra seg. "Top Dogg" er en velskreven kriminalroman som inneholder nervepirrende beskrivelser. Jens Lapidus har skrevet en drivende god bok. "Top Dogg" er en gjennomført og suveren kriminalroman. Dette er etter min mening den beste kriminalromanen Lapidus har skrevet.

Mitt terningkast av boken:

–6

Bakside informasjon om boken:

"Et hemmelig nettverk i Stockholm har i flere tiår utnyttet og misbrukt unge jenter. Alle forsøk på å finne de skyldige har blitt stoppet med brutal effektivitet. Nå har politiet etablert et eget team for å finne ut hvem som står bak nettverket, men de sliter med å lykkes. I den tredje boken om eks-kriminelle Teddy og advokaten Emilie føres de noe ufrivillig sammen for å komme til bunns i denne saken. Begge er overbeviste om at nettverket har både medlemmer og beskyttere som tilhører samfunnets elite. Det bygger seg opp til et dramatisk klimaks, og Teddy og Emilie engasjerer seg med livet som innsats."

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

CappelenDamm.no. (2017). Top Dogg. Lokalisert 26.10.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_top-dogg-jens-lapidus-9788202561970

Sterk og tankevekkende roman!

Forlag:

Juritzen

Sjanger:

Roman

Forfatter:

Cecilia Samartin

Sider:

336

Dato:

23.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Cecilia Samartin som tidligere har skrevet den gripende og dramatiske romanen "Mofongo", er i år aktuell med en nye sterk og tankevekkende leseopplevelse. "Skjønnhet for aske" er tittelen på hennes nye bok og handler om den ubegrensede evnen mennesket har til å lege dype sår.

Leserne følger i "Skjønnhet for aske", tre ulike skjebner som alle opplever grusomme handlinger. Samartin tar opp tema som kidnapping, svik og overgrep. Dette er en troverdig roman og inneholder realistiske elementer. Selv om "Skjønnhet for aske" er en roman, er den like spennende som en thriller.

Cecilia Samartin tar leserne med til landsbygda i Moldova. Der er 19 år gamle Ines i ferd med å forberede bryllupet sitt. Plutselig blir hun brutalt kidnappet og revet bort fra sin elskede familie.

I en meksikansk småby opplever 15 år gamle Karla at moren svikter henne. Moren forlater henne og dette fører til at Karla blir forført av en farlig sjarmerende mann.

Lille Sammy fra Ohio i USA drømmer om et par rosa tøysko og mat til katten sin. Når stefaren utfører et overgrep oh misbruker henne, flykter hun og barndommen er brått revet bort.

Alene og redde møtes disse tre jentene i neonbyen Las Vegas. Her kastes de inn i en mørk og uhyggelige verden. De har nesten gått til grunne når de finner sammen i tro, håp og kjærlighet. Fellesskapet gir dem mot og styrke til å flykte mot frihet og et eget liv.

"Skjønnhet for aske" er etter min mening Cecilia Samartin's sterkeste romanen til nå. Forfatteren skildrer handlingen på en uhyggelig og gripende måte. På samme tid byr Samartin på dramatiske og spennende beskrivelser. "Skjønnhet for aske" inneholder både dystre og lyse elementer som skaper en fengende handling. Cecilia Samartin har laget en velskreven roman som virkelig kan anbefales. Dette er leseopplevelse du virkelig ikke bør gå glipp av. Jeg kan konkludere med at dette er den beste romanen jeg har lest fra Cecilia Samartin.

Mitt terningkast av boken:

–6

Bakside informasjon om boken:

"På landsbygda i Moldova er 19 år gamle Ines i ferd med å forberede bryllupet sitt når hun brutalt blir kidnappet og revet bort fra sin elskede familie.

I en meksikansk småby opplever 15 år gamle Karla at moren forlater henne og hun blir forført av en farlig sjarmerende mann.

Lille Sammy fra Ohio i USA drømmer om et par rosa tøysko og mat til katten sin. Når stefaren misbruker henne, flykter hun – og barndommen er brått revet bort.

Alene og redde møtes disse tre jentene i neonbyen Las Vegas, hvor de kastes inn i en mørk og uhyggelige verden. De har nesten gått til grunne når de finner sammen i tro, håp og kjærlighet.

Fellesskapet gir dem mot og styrke til å flykte mot frihet og et eget liv."

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Juritzen.no. (2017). Skjønnhet for aske. Lokalisert 23.10.2017 på Internett https://juritzen.no/boker/skjonnhet-for-aske

Dramatisk og eksplosiv spenning!

Forlag:

Juritzen

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Jørgen Jæger

Sider:

496

Dato:

22.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

Jørgen Jæger er i år aktuell med den 10 kriminalromanen med lensmann Ole Vik i hovedrollen. Igjen står han sammen med politioverbetjent Cecilie Hopen. "Guden" er preget av en gripende dramatikk, heftige beskrivelser og hårreisende spenning. Forfatteren har med "Guden" skapt en troverdig handling som spinner rundt dagens samfunn. Jæger er kjent for å ta opp aktuelle tema i sine bøker og gjør det på en fengslende måte. "Guden" er en kriminalroman som tar pusten fra deg som leser.

"Guden" åpner med at et folke fylt Fjellberghavn blir utsatt for en brutal hendelse. Ordfører Janne Wold går på talerstolen etterfulgt av politistasjonssjef Marte Mellingen. Midt i folkemengden roper plutselig en skingrende stemme: "Allahu akbar!", etterfulgt av tre skudd. På scenen står ingen oppreist, og samtidig starter en serie med godt planlagte bankran.

Det blir noen svært dramatiske døgn for politioverbetjent Cecilie Hopen der hun jakter på gjerningsmenn med begjær som vanskelig kan kontrolleres. I de mørkeste skygger trekker en anonym person i trådene. Han er Guden.

Jørgen Jæger har med "Guden", laget en velskreven kriminalroman som handler om makt, kontroll og begjær. Jeg vil dra det så langt å si at dette er Jægers beste roman til nå. Når en først har startet å lese, er den vanskelig å legge fra seg. "Guden" preges av dramatiske hendelser og sterke menneskelige relasjoner. Dette er en mørk, intens og brutal kriminalroman, som starter på en heftig måte. Dette er virkelig en roman som kan anbefales.

Tillegg:

Siden "Guden" er Jørgen Jægers tiende utgivelse, så har jeg valgt å anbefales tre favoritter av hans tidligere utgivelser. Her er mine anbefalinger:

– Karma (2010)

– Stemmen (2012)

– Monster (2015)

Dette er mine tre favoritt romaner fra Jægers forfatterskap.

Mitt terningkast av boken:

–6

Bakside informasjon om boken:

"Det er fullt av folk på torget i Fjellberghavn når ordfører Janne Wold går på talerstolen fulgt av politistasjonssjef Marte Mellingen. Midt i folkemengden roper en skingrende

stemme: «Allahu akbar!» etterfulgt av tre skudd. På scenen står ingen oppreist, og samtidig starter en serie med godt planlagte bankran.

Det blir noen svært dramatiske døgn for politioverbetjent Cecilie Hopen der hun jakter på gjerningsmenn med begjær som vanskelig kan kontrolleres. I de mørkeste skygger

trekker en anonym person i trådene. Han er Guden."

Med høst hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Juritzen.no. (2017). Guden. Lokalisert 22.10.2017 på Internett http://juritzen.no/boker/guden

En fartsfylt og ekstremt spennende kriminalroman!

Forlag:

Gyldendal

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Geir Tangen

Sider:

416

Dato:

10.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"Hjerteknuser" er en drivende god kriminalroman, men til tider kan den virke langtrukken.

Geir Tangen utga i 2016 kriminalromanen "Maestro", en bok som holdt spenningen oppe fra første til siste siden. Selv hadde jeg problemer med å legge den fra meg.

I år er Tangen igjen aktuell og denne gang med "Hjerteknuser". Leserne møter igjen et dystert og idyllisk Haugesund. Gjennom forfatteren's beskrivelser og skildringer kan leserne føle tilstedeværelse.

"Hjerteknuser" handler på lik linje som "Maestro" om journalisten Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll. De har akkurat begynt å komme seg etter saken med seriemorderen som kalte seg selv Maestro, idet en ny kriminalsak ryster dem begge.

En ung jente blir funnet drept etter en fest i et av Haugesunds finere villastrøk. Ved nærmere undersøkelser avdekkes et mye tyngre ungdomsmiljø enn noen hadde kunnet forestille seg. En dødelig cocktail av høyreekstremisme, eksperimentell sex og narkotika.

Oppi det hele står Viljars egen 17 år gamle sønn. For en usikker ungdom er avstanden mellom himmel og helvete farlig kort, og hvert nye skritt et potensielt feilsteg.

"Hjerteknuser" er gripende, hårreisende og spennende. Til tider kan denne kriminalromanen føles langtrukken. Geir Tangen skriver på en fengende og drivende god måte. Det er nesten som en kan føle tilstedeværelse i forfatterens troverdige skildringer og realistiske beskrivelser. "Hjerteknuser" er en kriminalroman som er vanskelig å legge fra seg før siste setning er lest. "Hjerteknuser" av Geir Tangen er en bok som virkelig kan anbefales.

Mitt terningkast av boken:

–4

Bakside informasjon om boken:

"Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll har akkurat begynt å komme seg etter saken med seriemorderen som kalte seg selv Maestro, idet en ny kriminalsak ryster dem begge. I et av Haugesunds finere villastrøk blir en ung jente funnet drept etter en fest. Nærmere undersøkelser avdekker et mye tyngre ungdomsmiljø enn noen hadde kunnet forestille seg, en dødelig cocktail av høyreekstremisme, eksperimentell sex og narkotika. Og midt i dette: Viljars egen 17 år gamle sønn. For en usikker ungdom er avstanden mellom himmel og helvete farlig kort, og hvert nye skritt et potensielt feilsteg."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Gyldendal.no. (2017). Hjerteknuser. Lokalisert 10.10.2017 på Internett http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Krim-og-spenning/Hjerteknuser

Kunnskapsrik oversikt over nordmenns innsats under krigen!

Forlag:

Historie & Kultur

Sjanger:

Historisklitteratur/Krigslitteratur

Forfatter:

Morten Malmø

Sider:

336

Dato:

07.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"De som ikke sviktet" er skrevet av Morten Malmø. Dette er en velskreven biografisk oversikt over nordmenn som gjorde stor innsats under andre verdenskrig.

Leserne blir i Malmø's bok kjent med flere av Norges historiens viktigste nordmennene som bidro i motstandsbevegelse og i kamp mot nazismen under andre verdenskrig. Dette er en særdeles viktig del av norsk historie, som Morten Malmø forteller på en særdeles fengende, kunnskapsrik og spennende måte.

Gjennom godt over 300 sider, gir forfatteren leserne et omfattende innblikk i et Norge i krig og hvordan motstandsfolk kjempet mot nazistene. De fleste kjempet med fare for sitt eget liv. Noen overlevde og noe mistet sitt eget liv, men alle gjorde en spesiell viktig innsats. De stod ansikt til ansikt med fienden og utførte det de mente var rett. Flere ble hedret, mens andre ble glemt.

Forfatteren gir leserne en biografisk framstilling av hver enkel. Hans beskrivelser av motstandsmennene er troverdig og realistiske. Morten Malmø gir leserne dypt innblikk i det motstandsmennene hadde til felles. De fleste nordmenn kjempet mot nazismen, men de som forfatteren forteller om i denne boken utførte en større bragd enn andre. Prisen de betalte var høy, alle ble merket av krigen og noen mistet livet.

Blant de som omtales i denne boken finner en Jan Baalsrud, Sverre Bergh, Alf Dramstad, Nordahl Grieg, Leif Larsen, Hakon Lunde, Wilhelm Mohr, Odd Nansen, Alf T. Pettersen, Ivar Stamnes, Asbjørn Sunde, Gunnar Sønsteby og Odd I. Willoch.

"De som ikke sviktet" er en bok som virkelig kan anbefales. Morten Malmø har laget en velskreven bok om motstandsmenn som har hatt stor betydning for den norske historie. Dette er en rikt illustrert bok, der leserne får en omfattende, historisk og biografisk innføring i hver enkelt motstandsmann's liv. Størst vekt legger forfatteren på motstandsmennenes innsats under andre verdenskrig. Forfatteren holder interessen oppe ved å skrive litt om hver person. Akkurat nok tekst til at det ikke blir for langtrukken. Dette er virkelig en bok som kan anbefales. Selvfølgelig mangler Max Manus og Martin Linge, men de viktigste er presenter på en systematisk, spennende og fengende måte.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Med fare for sitt liv gjorde mange nordmenn under den andre verdenskrig en spesiell innsats – da det gjaldt som mest. Denne boken handler om noen av disse. Ansikt til ansikt med fienden gjorde de det de mente var rett. Flere ble hedret, mens andre ble glemt. Ett hadde de til felles: I motsetning til de aller fleste andre nordmenn, valgte de aktivt å kjempe mot nazistene. Prisen de betalte var høy: Alle ble merket av krigen – og noen mistet livet."

Med litterær hilsen fra Boktimmy

Kilder:

Morten Malmø. (2017). De som ikke sviktet. Historie & Kultur/Oslo. 336 sider

Sjokkerende og omfattende innblikk i norske soldaters liv!

Forlag:

Historie & Kultur

Sjanger:

Historie

Forfatter:

Knut Flovik Thoresen

Sider:

319

Dato:

05.10.2017

Kilde:

Innbundet

Selve anmeldelsen:

"Nordmenn i Fremmedlegionen fra 1831 til 2017"

Fremmedlegionen har opp gjennom årene skapt seg en eliteavdeling som kan settes inn hvor som helst i verden. Eliten er bestående av flere menn fra mange ulike land. Folk som ønsker å legge fortiden bak seg. Legionen tilbyr de en ny identitet, men konsekvensene er kanskje tapet av deres eget liv.

Nordmenn har i litt over 200 år vervet seg til krig i denne legionen. Fremmedlegionen er et fransk militærkorps som ble opprettet i 1831. Dette for å beskytte de franske koloniene i Afrika. Den har senere blitt brukt som maktmiddel for franske interesser i kolonien. Fremmedlegionen har bestått av vervede ikke-franskmenn, under vesentlig franske offiserer.

Knut Flovik Thoresen gir i denne boken et kunnskapsrikt, dystert og spennende innblikk i nordmenn innsats som legionærer fra 1832 til 2017. Dette er en sjokkerende, skremmende, solid og omfattende fremstilling om de flere eventyrlystne nordmenn som har bidratt som soldater i legionen.

Boken er rikt illustrert og tar for seg livet som legionær. Et hardt, brutalt og intens liv som soldat. Gjennom godt over 300 sider får vi et dyster innblikk i en historie som til tider vil både provosere og sjokkere leserne. Forfatteren gir et alvorlig innblikk i legionærers kamp i Frankrikes kolonisering, Krim-krigen, første og andre verdenskrig, Vietnam og Algerie, Gulf-krigen, krigen på Balkan, Afghanistan og i Afrika. Der nordmenn de seneste årene har kjempet for Fremmedlegionen.

"Nordmenn i fremmedlegionen" er en illustrert historie om den militære avdelingen som er omgitt av myter og mystikk. Forfatteren går dypt inn i nordmenns kamp i den franske Fremmedlegionen. Som nevnt ble den opprettet i 1831 for å beskytte de franske koloniene i Afrika, og har senere fungert som et maktmiddel for franske interesser i koloniene.

Knut Flovik Thoresen har lagt en velskreven bok om fremmedlegionen og de flere eventyrlystne nordmenn som opp igjennom tiden har deltatt som legionærer. Dette er en hårreisende, fartsfylt, troverdig og gripende beretning om en verden i krig og konsekvensene av de flere krigene. Det er vanskelig å legge fra seg denne boken når en først har begynt å lese. Gjennom bildematerialet får leserne en større oversikt over hvordan det er å være en del av legionen. Forfatteren trenger et oversiktlig og omfattende bilde av krigene og soldatenes aktivitet. Dette er en viktig bok som virkelig kan anbefales.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Ingen militær avdeling er omgitt av flere myter og mer mystikk enn den franske Fremmedlegionen. Den ble opprettet i 1831 for å beskytte de franske koloniene i Afrika, og har senere fungert som et maktmiddel for franske interesser i koloniene.

Fremmedlegionen har opp gjennom årene skapt seg et ry som en eliteavdeling som kan settes inn hvor som helst i verden. Det unike med Fremmedlegionen er at den består av menn fra mange ulike land. Ofte er dette menn som ønsker å legge fortiden bak seg. Fremmedlegionen tilbyr disse en ny identitet, og til gjengjeld krever den at legionærene er lojale og at de i ytterste konsekvens ofrer livet for Fremmedlegionen.

Fra midten av 1800-tallet og fram til i dag har flere hundre nordmenn vært legionærer. De deltok blant annet i Frankrikes kolonisering i Afrika, Asia og Midt-Østen, i Krim-krigen, under første og andre verdenskrig, i Vietnam og i Algerie. Under Gulf-krigen, krigen på Balkan, i Afghanistan og i Afrika har nordmenn de seneste årene kjempet for Fremmedlegionen.

Tjenesten i Fremmedlegionen er brutal og hard. Likevel velger mange norske gutter og menn å verve seg for minst fem år. Denne boken forteller historien om noen av disse norske eventyrerne."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Knut Flovik Thoresen. (2017). Nordmenn i Fremmedlegionen fra 1831 til 2017. 319 sider. Historie&Kultur:Oslo

Tankevekkende og historisk thriller!

Forlag:

Sirkel

Sjanger:

Kriminalroman

Forfatter:

Egil Foss Iversen

Sider:

320

Dato:

02.10.2017

Kilde:

E-bok (Forhåndseksemplar)

Selve anmeldelsen:

Lanseringsdato: Snart

Egil Foss Iversen er tilbake med tredje bok i trilogien om eks major Cato Iversen. Tidligere har han utgitt bøkene "Ørnens skygge" og "Dødelig virus". "Janus" er hans nyeste utgivelse og utgjør tredje bok i den ekstremt spennende trilogien. Dette er en hårreisende og intens thriller, der historie og politikk spiller en viktig rolle gjennom de litt over 300 sidene.

I "Janus" blir leserne igjen med på et eksplosivt eventyr med eks major Cato Iversen i hovedrollen. Han har tidligere vært marinejeger, spesialkommando og etterretningsagent. Iversen har store problemer med å finne seg til rette i det sivile liv. Han ble tvunget til å forlate militæret etter 25 års tjeneste.

En dag i kraftig bakrus blir det ekstra ille. Han blir arrestert for unødvendig voldsbruk. Hans tidligere sjef i hærens etterretning oppsøker ham i fengselet. Han tilbyr Cato en ny mulighet til å komme seg på bena og kanskje en ny karriere i militæret.

Oppgaven hans blir å hjelpe en jødisk familie med å få noen verdifulle malerier tilbake som ble stjålet av nazistene under andre verdenskrig og gjemt i en nedlagt gruve i Norge i 1945. Da kunstverkene ble funnet i 2014, ble de på nytt stjålet.

Cato anser dette som en enkel og ufarlig oppgave og sier ja takk til muligheten. Det viser seg etter hvert at det ikke var bare et enkelt kunsttyveri, men en mye mer komplisert og farlig operasjon enn han var klar over. Både CIA, MI6, og to tyske, nazibasert grupper er også på jakt etter kunstverkene. Det blir et kappløp med tiden, med livet som innsats.

Egil Foss Iversen har etter min mening skrevet sin beste kriminalroman til nå. De historiske og politiske elementene gjør handling realistisk og troverdig. I "Janus" byr forfatteren på hårreisende spenning fra første til siste side. Dette er en thriller som virkelig tar pusten fra deg som leser. Igjen viser Iversen sitt solide talent som forfatter. Det er ingen tvil om at Egil Foss Iversen har gjort omfattende research om andre verdenskrig under arbeidet av denne thrilleren. Leserne får i denne boken et sjokkerende innblikk jødenes behandling og nazistenes plyndringer under krigen. Forfatteren byr på realistiske beskrivelser og gripende skildringer. En kan til tider føle tilstedeværelse i denne fartsfylte romanen.

"Janus" er en realistisk, troverdig, intens, brutal, kunnskapsrik og historisk roman. Den kan virkelig anbefales. Du kan glede deg til den blir tilgjengelig for salg.

Mitt terningkast av boken:

–6

Bakside informasjon om boken:

"Eks. major Cato Iversen, tidligere marinejeger, spesialkommando og etterretningsagent har problemer med å finne seg til rette i det sivile liv da han blir tvunget til å forlate militæret etter 25 års tjeneste. En dag i kraftig bakrus blir det ekstra ille. Han blir arrestert for unødvendig voldsbruk. Hans tidligere sjef i hærens etterretning oppsøker ham i fengselet. Han tilbyr Cato en ny mulighet til å komme seg på bena og kanskje en ny karriere i militæret. Oppgaven blir å hjelpe en jødisk familie med å få noen verdifulle malerier tilbake som ble stjålet av nazistene under andre verdenskrig og gjemt i en nedlagt gruve i Norge i 1945. Da kunstverkene ble funnet i 2014, ble de på nytt stjålet. Cato anser dette som en enkel og ufarlig oppgave og sier ja takk til muligheten. Det viser seg etter hvert at det ikke var bare et enkelt kunsttyveri, men en mye mer komplisert og farlig operasjon enn han var klar over. Både CIA, MI6, og to tyske, nazibasert grupper er også på jakt etter kunstverkene. Det blir et kappløp med tiden, med livet som innsats."

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Egil Foss Iversen. (2017). Janus. Sirkel forlag/Oslo. 320 sider.