Forlag: Historie & Kultur

 

Sjanger: Historisklitteratur/Krigslitteratur

 

Forfatter: Morten Malmø

 

Sider: 336

 

Dato: 07.10.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“De som ikke sviktet” er skrevet av Morten Malmø. Dette er en velskreven biografisk oversikt over nordmenn som gjorde stor innsats under andre verdenskrig.

Leserne blir i Malmø’s bok kjent med flere av Norges historiens viktigste nordmennene som bidro i motstandsbevegelse og i kamp mot nazismen under andre verdenskrig. Dette er en særdeles viktig del av norsk historie, som Morten Malmø forteller på en særdeles fengende, kunnskapsrik og spennende måte.

Gjennom godt over 300 sider, gir forfatteren leserne et omfattende innblikk i et Norge i krig og hvordan motstandsfolk kjempet mot nazistene. De fleste kjempet med fare for sitt eget liv. Noen overlevde og noe mistet sitt eget liv, men alle gjorde en spesiell viktig innsats. De stod ansikt til ansikt med fienden og utførte det de mente var rett. Flere ble hedret, mens andre ble glemt.

Forfatteren gir leserne en biografisk framstilling av hver enkel. Hans beskrivelser av motstandsmennene er troverdig og realistiske. Morten Malmø gir leserne dypt innblikk i det motstandsmennene hadde til felles. De fleste nordmenn kjempet mot nazismen, men de som forfatteren forteller om i denne boken utførte en større bragd enn andre. Prisen de betalte var høy, alle ble merket av krigen og noen mistet livet.

Blant de som omtales i denne boken finner en Jan Baalsrud, Sverre Bergh, Alf Dramstad, Nordahl Grieg, Leif Larsen, Hakon Lunde, Wilhelm Mohr, Odd Nansen, Alf T. Pettersen, Ivar Stamnes, Asbjørn Sunde, Gunnar Sønsteby og Odd I. Willoch.

“De som ikke sviktet” er en bok som virkelig kan anbefales. Morten Malmø har laget en velskreven bok om motstandsmenn som har hatt stor betydning for den norske historie. Dette er en rikt illustrert bok, der leserne får en omfattende, historisk og biografisk innføring i hver enkelt motstandsmann’s liv. Størst vekt legger forfatteren på motstandsmennenes innsats under andre verdenskrig. Forfatteren holder interessen oppe ved å skrive litt om hver person. Akkurat nok tekst til at det ikke blir for langtrukken. Dette er virkelig en bok som kan anbefales. Selvfølgelig mangler Max Manus og Martin Linge, men de viktigste er presenter på en systematisk, spennende og fengende måte.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Med fare for sitt liv gjorde mange nordmenn under den andre verdenskrig en spesiell innsats – da det gjaldt som mest. Denne boken handler om noen av disse. Ansikt til ansikt med fienden gjorde de det de mente var rett. Flere ble hedret, mens andre ble glemt. Ett hadde de til felles: I motsetning til de aller fleste andre nordmenn, valgte de aktivt å kjempe mot nazistene. Prisen de betalte var høy: Alle ble merket av krigen – og noen mistet livet.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Morten Malmø. (2017). De som ikke sviktet. Historie & Kultur/Oslo. 336 sider

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top