Norges historiens viktigste dag i bokform!

Forlag: Universitetsforlaget

Sjanger: Krigslitteratur

Forfatter: Trond Risto Nilssen

Sider: 256

Kilde: Innbundet

 

Trond Risto Nilssen har med boken: “Da freden brøt løs”, tegner et kunnskapsrik, reelt og sterkt bilde av den viktigste tiden av Norges historien!

Vi blir bedre kjent med de første månedene etter andre verdenskrigs slutt. Boken gir oss en innføring om hva som skjedde med okkupantene, hva som skjedde med den norske befolkningen etter krigen og de brutale krigsforbrytelsene som ble utført. Leserne får med andre ord i denne boken et større bilde av hva konsekvensene ble for de tysker okkupantene og soldatene etter okkupasjonen og hvordan Norge ble etter krigen. 

Trond har skrevet en kunnskapsrik dokumentar. En bok de fleste bør lese og anbefales sterkt. Dette er en bauta innen dokumentarer og aldri før har vi leserne fått et bedre bilde av begynnelsen på fredstiden og Norges framtid. 

Vi får en her en innføring i de lyse maidagene i 1945, da over 350 000 militære og sivile tyskere i Norge måtte sendes hjem. Enkelte av dem skulle avhøres som vitner eller som mistenkte i krigsforbrytersaker. Noen forsøkte å stikke seg vekk i mengden og ble jaktet på av allierte og norske myndigheter.

“Da freden brøt løs”, er en viktig og sterk bok. En informativ bok om Norges framtidsplaner etter 5 år under tyskernes klør. Vi blir her kjent med folket, den norske stat og hvordan de første månedene var etter den brutale krigen. Dette er en brutal, men viktig del av historien. En bit av Norges historie som enda står igjen som den viktigste!

Trond har skrevet en viktig, sterk, kunnskapsrik og vakker bok om Norge og befolkningen som stod på for å bygge opp landet igjen.

Jeg har valgt å gi boken “Da freden brøt løs”, terningkast 5!

 

Bakside informasjon om boken:

“Hva skjedde egentlig de første månedene etter at fem års tysk okkupasjon av Norge var over? Vi kjenner alle sett bildene fra folkefesten i Karl Johans gate 8. mai 1945. Men de forteller bare en liten del av historien til et lite, utarmet land som stod overfor et gigantisk opprydningsarbeid.

I mai 1945 oppholdt det seg over 350 000 militære og sivile tyskere i Norge, som skulle interneres, forsynes og sendes hjem. Enkelte av dem skulle avhøres som vitner eller som mistenkte i krigsforbrytersaker. Noen forsøkte å stikke seg vekk i mengden og ble jaktet på av allierte og norske myndigheter.

Dessuten var det over 80 000 allierte krigsfanger i landet ved krigsslutt. Disse var spredt på flere hundre leirenheter i hele landet. Norge var utarmet etter krigen, det var mangel på mat og andre dagligvarer, medisiner og utstyr. Hvordan skulle vi fø, ta vare på og sende fangene hjem? Mange av fangene overlevde ikke freden.

Myndighetene skulle byttes ut, og politiet og fengselsvesenet var verken store nok eller godt nok forberedt på å håndtere den store mengden mistenkte landssvikfanger som fylte opp fengsler, hjelpefengsler og leirer. I en opphetet situasjon med amatører i mange viktige stillinger, oppsto det en rekke konfliktsituasjoner.”

 

Med bokhilsen!

 

Kilder:

Universitetsforlaget.no. (2015). Da freden brøt løs. Lokalisert 25.10.2016 på internett https://www.universitetsforlaget.no/nettbutikk/da-freden-brot-los-uf.html 

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top