Anmeldelse av Niklas Natt och Dags bok “1793”:

1793 av Niklas Natt och Dag (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Niklas Natt och Dag

Sider: 384

Dato: 29.01.2019

Kilde: Forhåndseksemplar

Selve anmeldelsen:

Niklas Natt och Dag debuterte i 2018 med “1793”, en fortryllende historie, som er ubehagelig og vakker på en og samme tid.

Dette er en drivende og pirrende leseopplevelse, som berører deg som leser. “1793” er en historisk krim-fortelling, som til tider får nakkehårene til å reise seg hos deg som leser. Boken er usedvanlig god skrevet, med særdeles underholdende og spennende øyeblikk. Gjennom 384 sider tas leserne med på en historiske tidsreise til Sverige på 1700- tallet. Forfatteren byr på dramatiske beskrivelser og oppsiktsvekkende skildringer av tidsepoken. Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort omfattende research, for å skape et så detaljert innblikk i det historiske tidspunktet.

Forfatterne byr på begivenhetsrike betraktninger og handlingsmettet situasjoner. “1793” er en heftig leseopplevelse som er fengende allerede fra første side. Når jeg hadde åpnet boken, og startet å lese, var den slukt på noen få timer. 

Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Niklas Natt och Dag har med “1793” laget en velskreven bok, der han byr på en heftig historie. Leserne tas med til en æra der kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse var en del av hverdagen. Oppi alt det grusomme, tar forfatteren for seg et blomstrende håp og en stor vilje blant folket, som bidro til å formet samfunnet. Forfatteren forteller gjennom fire fortellerperspektiver den staselig og praktfulle perioden. “1793” er en hendelsesrik, bevegelig, livlig og stemningsfull kriminalroman. Det er også en heftig og brutal historie, og jeg gleder meg allerede til neste bok fra Niklas Natt och Dag.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato.

Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2018). 1793. Lokalisert 29.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Knut Nærums bok “Den gåtefulle Oberon Qvist”:

Den gåtefulle Oberon Qvist av Knut Nærum (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman/Humor

Forfatter: Knut Nærum

Sider: 239

Dato; 28.01.2019

Kilde: Innbundet

Anmeldelse av boken:

Knut Nærum er norsk komiker, forfatter og TV-personlighet. I 2000 bok-debuterte han med “Å”, som er en parodier på norske forfattere. Siden den gang har han gitt ut over 30 bøker, alt fra samfunnskritisk litteratur til humoristisk kriminalromaner. Siste utgivelse var “Den gåtefulle Oberon Qvist“, som kom i 2018, og det er akkurat den jeg skal ta for meg i denne anmeldelsen.

“Den gåtefulle Oberon Qvist” er en velskreven, humoristiske og fartsfylte oppfølgeren til “Døde menn går på ski”, “De dødes båt” og “Voodoo på vestkanten”. Alle disse bøkene utgjør en kjærlighetserklæring til de klassiske kriminalromanenes gullalder.  Med “Den gåtefulle Oberon Qvist” har Knut Nærum skrevet en krim-novellesamling, med et lite hint av humor og alvor. Boken inneholder åtte fengende mysterier, som får deg både til å smile og hoppe i stolen av spenning. Knut Nærum er en leken krimforfatter, som både underholdende og engasjerer i sine beskrivelser og skildringer. Det er ingen tvil om at forfatteren har blitt inspirert av både Andre Bjerke og Agatha Christie. Men selv om han har hentet inspirasjonen fra flere spenning-mestere, så har han klart å skape sin egen stil. En stil som jeg virkelig liker, og gleder meg til å lese mer av.

Kvinnen som ingen kunne ha kvalt. Soldaten som kom hjem ett år etter sin død. Boken som drepte. Dette er tre av mysteriene som privatdetektiven Oberon Qvist løser, og som krimforfatteren Kjell Nilsen har nedtegnet. I det åttende og siste mysteriet er Qvist selv blitt en gåte, mens Nilsen frykter for sitt liv og er gått i dekning på et nedlagt fyr. Alt kan forklares. Alle historiene henger sammen.

Knut Nærum har samlet åtte lettleste krimnoveller mellom to permer. “Den gåtefulle Oberon Qvist” er skrevet som en hyllest til krimlitteraturen, og som virkelig bør leses. Gjennom noen av tekstene, blir en bedre kjent med den intelligente privatdetektiven Oberon Qvist,. Han er av det gode, gamle slaget og replikkene sitter. Det er en fryd å lese Knut Nærum sin nyeste utgivelse, jeg storkoser meg med hver en side. Selv om Knut Nærum er inspirert av klassisk krim, så klarer han å skape sin egen stil, som både er fengende, dramatisk, alvorlig og spennende. Det er ingen tvil om at forfatteren har moret seg når han har skrevet denne boken, for det er lenge siden jeg har ledd så godt av noen krimnoveller. Jeg vil applaudere Nærum for en ting, det er det samspille mellom humor og alvor, for maken til bedre kobling skal en lete lenge etter.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Kvinnen som ingen kunne ha kvalt. 
Soldaten som kom hjem ett år etter sin død.
Boken som drepte. 

Dette er tre av mysteriene som privatdetektiven Oberon Qvist løser, og som krimforfatteren Kjell Nilsen har nedtegnet. I det åttende og siste mysteriet er Qvist selv blitt en gåte, mens Nilsen frykter for sitt liv og er gått i dekning på et nedlagt fyr. 

Alt kan forklares. Alle historiene henger sammen. Som Nilsen skriver: «Tegnene var der. Jeg skulle ha fulgt bedre med.»” 

 

Med vårlig hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2018). Den gåtefulle Oberin Qvist. Lokalisert 28.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse Av Jørn Lier Horsts Bok “Det innerste rommet”:

Forlag: Capitana Forlag

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Jørn Lier Horst

Sider: 382

Dato: 28.01.2019

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Jørn Lier Horst er en av Norges mestselgende og kritikerroste krimforfattere. Med flere titalls utgivelser regnes han for å være en dyktig og produktiv forfatter. Med “Det innerste rommet” overgår forfatteren, alt han har skrevet før. Dette er en suveren historie, fortalt i kjent Horst stil. For hver gang Jørn Lier Horst er aktuell med en ny bok, vet en at det er kvalitet som serveres mellom to permer. Den tidligere politimannen, skriver alltid like fengslende, og det er alltid en fryd å lese hans godt detaljerte og enormt spennende historier med William Wisting i hovedrollen.

I “Det innerste rommet” byr forfatteren på en mystisk, pirrende og eksepsjonelt spennende historie. Ved å skrive, tegner forfatteren et omfattende, realistisk og troverdig bilde av samfunnet, miljøet og karakterene i boken. “Det innerste rommet” er så enestående og engasjerende, at det i mine øyne er et mesterverk av en bok. Det er ingen tvil om at Jørn Lier Horst igjen har hentet inspirasjon fra sin karrière i politiet, noe som gjør det til en troverdig leseopplevelse. Forfatteren har gjort et utsøkt litterært arbeid, og det er ikke et eneste tamt øyeblikk i Horst nye bok, for her får leserne krim som virkelig gir mersmak.

Forfatteren står bak flere populære bokserier, som barnebokserien “Detektivbyrå nr. 2“, ungdomsbokserien “Clue” og voksenbøkene om Williams Wisting, samt bokserien med Emma Ramm og Alexander Blix i hovedrollen. Siste nevnte serie er skrevet sammen med Thomas Enger, anmeldelsen min av første bok “Nullpunkt” kan du lese her.

For da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting også datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen. Sporene i flere uløste kriminalsaker krysser den avdøde partiveteranens fortid. Blant annet forsvant det i 2003 en ung mann på fisketur ved Gjersjøen i Oppegård, og ikke lenge etter fikk Riksadvokaten et anonymt brev med teksten: Sjekk helseminister Bernhard Clausen i Gjersjø-saken. Tipset ble den gangen vurdert til å være uten verdi og aldri fulgt opp. Tilfeldighetene vil at Adrian Stiller i Kripos sin cold case-.gruppe har fått Gjersjø-saken på sitt bord, og motvillig innser Wisting at han trenger Stillers hjelp for å avsløre Bernhard Clausens innerste hemmeligheter.

I “Det innerste rommet” tas leserne med på spennende etterforskningen sammen med William Wisting. Jørn Lier Horst har ikke spart på noe, når han har skrevet denne boken. Når jeg først hadde startet å lese “Det innerste rommet”, ja da var det vanskelig å lukke boken. Slik skjer hver gang jeg leser Horst sine bøker, en knyttes tett inntil historien, og en får vanskeligheter med å legge vekk boken. Jørn Lier Horst er en av mine favoritter, og han skuffer aldri. Så om du enda ikke har fått øynene opp for hans nyeste krim, eller forsåvidt hans forfatterskap, ja da har du mye i vente. For “Det innerste rommet” er en lesefest av de sjeldne. Jeg er glad for vi har Jørn Lier Horst, han beriker norsk krim-litteratur for hver gang han utgir noe nytt.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting også datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen. Sporene i flere uløste kriminalsaker krysser den avdøde partiveteranens fortid. Blant annet forsvant det i 2003 en ung mann på fisketur ved Gjersjøen i Oppegård, og ikke lenge etter fikk Riksadvokaten et anonymt brev med teksten: Sjekk helseminister Bernhard Clausen i Gjersjø-saken. Tipset ble den gangen vurdert til å være uten verdi og aldri fulgt opp. Tilfeldighetene vil at Adrian Stiller i Kripos sin cold case-.gruppe har fått Gjersjø-saken på sitt bord, og motvillig innser Wisting at han trenger Stillers hjelp for å avsløre Bernhard Clausens innerste hemmeligheter.”

 

Med januar hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Boktimmy.blogg.no. (2018). Anmeldelse av Nullpunkt. Lokalisert 28.01.2019 på internett Her!

Capitana.no. (2018). Det innerste rommet. Lokalisert 28.01.2019 på internett Her!

Detektivene.no. (2019). Detektivbyrå nr.2 sin nettside. Lokalisert 28.01.2019 på internett Her!

Kagge.no. (2012 – 2019). Clue. Lokalisert 28.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Eirik Husby Sæthers bok “Sett av den døde”:

Sett av den døde av Eirik Husby Sæther (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Eirik Husby Sæther

Sider: 368

Dato: 16.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

I 2012 debuterte politibetjent ved krimvakta i Oslo, Eirik Husby Sæther med spenningsromanen “Lobotomisten“. Gjennom to nervepirrende, hårreisende og eventyrlige kriminalromaner er karakterene, fallskjermjeger Tom Stohl og prestesønnen Johannes å finne. Noen år etter startet forfatteren på en ny fengende serie, med politimann Mikael Wulf i hovedrollen. 3 år etter, i 2018 ble den tredje boken i serien utgitt. I “Sett av den døde” tegner forfatteren et realistisk bilde av prostitusjonsmiljøet i Oslo. Eirik Husby Sæther har skrevet en grusomt spennende kriminalroman, som tar pusten fra deg som leser. Forfatterens skildringer er heftig og handlingen byr på brutale beskrivelser, for alt i alt er dette en sjelden god spenningsroman. “Sett av den døde” er en særdeles godt skrevet spenningsroman, som griper fatt i deg som leser og gir deg frysninger langt nedover ryggen.

En kvinne sitter på kne i skinnegangen ved Oslo S. Når toget treffer, blir hodet kuttet av. Mikael Wulf finner til slutt hodet under vognene. Øynene hennes røper at det ikke var selvmord. Kvinnen bærer de prostituertes merke, en kul på foten etter å ha gått for langt i trange stiletter. Mikael er sikker på at morderen må ha vært en kunde. For å komme til gjerningspersonen, må han finne ut hvem hun var. Men han vet ikke en gang navnet hennes. Hun blir det ene liket som han ikke kan glemme.

Eirik Husby Sæther har med “Sett av den døde”, igjen vist sitt talent som spenningsforfatter. Hver gang Sæther kommer med ny bok, vet jeg det er kvalitet, og den antakelsen slår aldri feil. Dette er et litterært mesterverk som får deg til å hoppe av begeistring. Det er ingen tvil om at forfatteren har hentet sin inspirasjon fra sitt yrke, og det skaper uten tvil en helhet i handlingen. Boken er bygget opp på en såpass god måte, at det er lett å følge med. En kan til enhver tid føle tilstedeværelse i handlingen. Eirik Husby Sæther skriver på en såpass gripende måte og tegner et imponerende, engasjerende og oppsiktsvekkende bilde av prostitusjon og kriminalitet i Oslo. “Sett av den døde” er en eksepsjonelt gode kriminalroman, som jeg virkelig håper folk får øyene opp for. Jeg håper forfatteren snart kommer med ny krim, for den kan ikke komme fortere.

 

Mitt terningkast av boken:

–6

 

Bakside informasjon om boken:

“En kvinne sitter på kne i skinnegangen ved Oslo S. Når toget treffer, blir hodet kuttet av. Mikael Wulf finner til slutt hodet under vognene. Øynene hennes røper at det ikke var selvmord.

Kvinnen bærer de prostituertes merke, en kul på foten etter å ha gått for langt i trange stiletter. Mikael er sikker på at morderen må ha vært en kunde. For å komme til gjerningspersonen, må han finne ut hvem hun var. Men han vet ikke en gang navnet hennes.

Hun blir det ene liket som han ikke kan glemme.”

 

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Cappelendamm.no. (2018). Sett av den døde. Lokalisert 16.01.2019 på internett Her!

– Juritzen.no. (2012). Lobotomisten. Lokalisert 16.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Arnaldur Indridasons Bok “Fluktruten”

Fluktruten av Arnaldur Indridason (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Arnaldur Indridason

Sider: 336

Dato: 14.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Arnaldur Indridason er en folkekjær og anerkjent Islandsk krimforfatter. I en årrekke har han gitt ut bøker med etterforskeren Erlendur Sveinsson i hovedrollen. Det var først i 2015 forfatteren lanserte en ny historisk spenningsserie. “Skuggasund” var første bok i serien om Flovent og Thorson. I fjor kom den tredje utgivelsen i serien “Fluktruten“, og det er den jeg skal fokusere på i denne anmeldelsen. Dette er mesterlig krim på sitt beste, og forfatteren byr på spenning på høyt nivå. Tidsbildet som i denne boken er lagt til andre verdenskrig er troverdig, menneskeskildringene og miljøbeskrivelsene i denne boken er såpass realistisk og imponerende at den øker fascinasjon av handlingen. Arnaldur Indridason er en engasjerende forfatter, som skriver på en så fantastisk måte, at det er vanskelig å stoppe når en først har startet å lese.

Krigen har kommet til Skandinavia. I Petsamo i Finland, helt ytterst ved Barentshavet, venter en ung kvinne på at forloveden skal komme fra København. Den unge paret planlegger å reise hjem til Island med skipet Esja. Men forloveden dukker aldri opp på møtestedet, og kvinnen blir tvunget til å reise alene. Da hun stiger i land på Island, kryr det av amerikanske soldater i gatene. Våren 1943 blir et lik skylt opp på stranden ved Nautholsvik. Et annet sted blir en ung mann grovt overfalt av amerikanske soldater. Samtidig forsvinner en ung kvinne som har tilbrakt mye tid med amerikanske soldater. I etterforskningen av de tilsynelatende ulike sakene blir Flovent og Thorson satt på sitt livs største prøve.

Jeg har alltid likt Arnaldur Indridasons måte å skrive på. “Fluktruten” er det jeg vil kalle en rolig krim, uten noe form for brutal vold. Jeg pleier å si at Indridason er Islands svar på Agatha Christie, og det klinger bra siden de felles har en lun fortellerstemme. Gjennom dramatikk og spenning, har forfatteren skapt en fengende krim som virkelig kan anbefales.  Det at Arnaldur har lagt sin nye serie til krigen, gjør at jeg liker serien om etterforskerne  Flovent og Thorson, enda bedre enn hans forrige serie med etterforskeren Erlendur Sveinsson i hovedrollen. “Fluktruten” er en meget godt komponert kriminalroman, som vil engasjere deg som leser. Jeg gleder meg allerede til neste bok fra forfatteren, og jeg håper det blir fortsettelsen på serien med Flovent og Thorson i rollen.

 

Bakside informasjon om boken:

“Krigen har kommet til Skandinavia. I Petsamo i Finland, helt ytterst ved Barentshavet, venter en ung kvinne på at forloveden skal komme fra København. Den unge paret planlegger å reise hjem til Island med skipet Esja. Men forloveden dukker aldri opp på møtestedet, og kvinnen blir tvunget til å reise alene. Da hun stiger i land på Island, kryr det av amerikanske soldater i gatene.

Våren 1943 blir et lik skylt opp på stranden ved Nautholsvik. Et annet sted blir en ung mann grovt overfalt av amerikanske soldater. Samtidig forsvinner en ung kvinne som har tilbrakt mye tid med amerikanske soldater. I etterforskningen av de tilsynelatende ulike sakene blir Flovent og Thorson satt på sitt livs største prøve”

 

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Cappelendamm.no. (2015). Skuggasund. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2018). Fluktruten. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Tonje A. Lissandrins bok “Venteromsnoveller”

"Venteromsnoveller - noveller" av Tonje A. Lissandrin

Forlag: LIV Forlag

Sjanger: Noveller

Forfatter: Tonje A. Lissandrin

Sider: 186

Dato: 14.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Venteromsnoveller” er en tankevekkende, sterk og rørende samling av noveller, skrevet av den dyktige og talentfulle debutanten Tonje A. Lissandrin. Jeg leser sjelden noveller, men Lissandrins bok virket fristende. Å lese Lissandrines noveller, angrer jeg ikke et sekund på. Tekstene er korte, dype og bittersøte, og er tilegnet hverdagslivets mange pust i bakken. Selv har jeg lest denne boken når jeg blant annet har ventet på bussen, når jeg har ventet på besøk og når jeg har kost meg med en kopp ny-traktet kaffe. Noen av novellene inneholder alvorlige beskrivelser, og de er alle bygget opp på en dramatiske måte som gjør Tonje A. Lissandrins bok til en leseopplevelse full av funderinger over livets mange underlige situasjoner og hendelser.

I Tonje A. Lissandrins novelle-univers møter leserne en mann som ikke kommer seg ut av maleriet. Vi møter en annen som har havnet bakerst i eks-damas klesskap. Vi møter kvinnen som drikker Amarone på en helt vanlig hverdag, samt alenefaren som sliter både med Big Bang og med sjokoladekake.

Det handler om å strande på alternativ musikksjappe under evakueringen av Boston, om å hoppe ut av et fly med drømmene sine som lodd og om å holde seg fast i et moteblad mens gulvet på venterommet bikker nedover mot et stup. Det hadde sett ut som en ulykke, er noe av det siste Anna rekker å si før hun sporløst forsvinner.

Tonje A. Lissandrin har levert en velskreven samling av korte tekster, så jeg håper de fleste unner seg å lese. Novellene i “Venteromsnoveller” er lettleste, samtidig som de er så vakre og sterke. Dette er 183 sider med ren lykke og beundringsverdige skildringer. For felles for alle karakterene i boken er at de, på linje med deg og meg, søker forklaringer, logikk og mening i tilværelsen. Jeg gleder meg allerede til å lese tekstene om igjen, og deler gjerne med folk jeg kjenner. Så er det en novellesamling jeg kan anbefale, som har satt sine spor i meg som leser, så er det Lissandrins novellesamling.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Vi møter en mann som ikke kommer seg ut av maleriet. Vi møter en annen som har havnet bakerst i eks-damas klesskap. Vi møter kvinnen som drikker Amarone på en helt vanlig hverdag, samt alenefaren som sliter både med Big Bang og med sjokoladekake.

Det handler om å strande på alternativ musikksjappe under evakueringen av Boston, om å hoppe ut av et fly med drømmene sine som lodd og om å holde seg fast i et moteblad mens gulvet på venterommet bikker nedover mot et stup.

– Det hadde sett ut som en ulykke, er noe av det siste Anna rekker å si før hun sporløst forsvinner.
Felles for alle karakterene i Venteromsnoveller er at de, på linje med deg og meg, søker forklaringer, logikk og mening i tilværelsen.”

 

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Forlagshusetivestfold.no. (2018). Venteromsnoveller. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Tor Edvin Dahls bok “Utenom sesongen”

Utenom sesongen av Tor Edvin Dahl (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Thriller

Forfatter: Tor Edvin Dahl

Sider: 320

Dato: 13.01.2019

Kilde: Innbundet

 

Anmeldelse av boken: 

Mars 2018 fikk Tor Edvin Dahl sin andre Rivertonpris, denne gang Rivertonklubbens ærespris. Høsten samme år kom hans nyeste kriminalroman “Utenom sesongen“, og det er den utgivelsen jeg skal anmelde i dette innlegget. Med opp imot 120 utgivelser, har Tor Edvin Dahl en mangeårige innsats innen norsk litteratur bak seg.  I 1973 fikk han Rivertonprisen for romanen «Etterforskning pågår», som han skrev under pseudonymet David Torjussen. Med “Utenom sesongen” har han igjen vist sitt talent som spenningsforfatter. Dette er en  psykologisk thriller om tre menneskers uunngåelige vei mot katastrofe. “Utenom sesongen” referer til jaktsesongen og er en mørk leseopplevelse. Når jeg først hadde startet å lese denne thrilleren, var den utrolig vanskelig å legge fra seg.

Boken handler om modellbygger Frank Wickstrøm og hans kone, Ariadne. De lever hver sine liv. Han jobber og bor på ei hytte på fjellet. En dag dukker lensmannen opp. Frank blir beskyldt for å ha stukket av fra en ulykke og det tas beslag i bilen. Men da Frank noen dager senere ringer lensmannskontoret, får han vite at de ikke kjenner til saken. Den konfliktsky Frank opplever det utrolige – han begynner å hate en mann han knapt har truffet.

Tor Edvin Dahl byr på uhyggelig spenning, med en hårreisende og nervepirrende stemning. Det er fascinerende hvor godt Tor Edvin Dahl skildrer både karakterene og miljøet. “Utenom sesongen” er en velskreven thriller, som virkelig bør leses. Forfatteren byr på en oppsiktsvekkende og dramatisk handling, som inneholder et snev av alvor. Til tider er den realistisk, og en kan i noen tilfeller føle tilstedeværelse i flere av de litterære øyeblikkene. Dette er en bok, som er vanskelig å legge fra seg. Jeg har alltid likt Tor Edvin Dahls bøker, og håper han kommer med en ny snart. Han kan skrive, og har du enda ikke lest noe av ham, ja da kan du virkelig glede deg.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Modellbygger Frank Wickstrøm og hans kone, Ariadne, lever hver sine liv. Han jobber og bor på ei hytte på fjellet. En dag dukker lensmannen opp. Frank blir beskyldt for å ha stukket av fra en ulykke og det tas beslag i bilen. Men da Frank noen dager senere ringer lensmannskontoret, får han vite at de ikke kjenner til saken.

Den konfliktsky Frank opplever det utrolige – han begynner å hate en mann han knapt har truffet.”

 

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Dagbladet.no. (2018). Rivertonklubbens ærespris går til Tor Edvin Dahl. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2018). Utenom sesongen. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2018). Etterforskning pågår. Lokalisert 14.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Malin Persson Giolitos bok “Utover enhver rimelig tvil”

Utover enhver rimelig tvil av Malin Persson Giolito (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Malin Persson Giolito

Sider: 384

Dato: 13.01.2019

Kilde: Forhåndseksemplar

Selve anmeldelsen:

I 2017 ble Malin Persson Giolito sin kritikerroste kriminalroman “Størst av alt” utgitt i Norge. Hennes gjennombrudd som forfatterinne fikk gode mottakelse i Norge. Et år etter kom den oppsiktsvekkende og engasjerende oppfølgeren, “Utover enhver rimelig tvil” ut. Som advokat og datter av den anerkjente forfatteren “Leif G. W Persson“, har hun vist sitt talent som spenningsforfatter hele to ganger.  Oppfølgeren er en tankevekkende, logisk og heftig kriminalroman som virkelig kan anbefales.

For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.

Malin Persson Giolito har en unik fortellerstemme, som virkelig gjør hennes litteratur til en opplevelse utenom det vanlige. Selv om hennes beskrivelser til tider kan være dystre og brutale, så skriver hun drivende god krim. Det er ingen tvil om at forfatteren har hentet inspirasjon fra sitt yrke. Selv tror jeg også hun har fått litt råd og tips fra sin far. “Utover enhver rimelig tvil” er en troverdig og virkningsfull kriminalroman, som både skremmer og sjokkerer. Dette er 384 sider med underholdning, alvor og dramatikk. Jeg gleder meg allerede til neste bok fra Malin Persson Giolito, for hennes måte å skrive på er både realistisk og særdeles spennende. Det er nærmest slik en er tilstede i handlingen. Så om du enda ikke har lest noe av denne forfatteren, ja da har du mye spennende lesning i vente.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Med nyttårs hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Cappelendamm.no. (2017). Størst av alt. Lokalisert 13.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2018). Utover enhver rimelig tvil. Lokalisert 13.01.2019 på internett Her! 

– Wikipeda.org. (2018). Leif G.W Persson. Lokalisert 13.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Lars Keplers Bok “Lazarus”

Lazarus av Lars Kepler (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Lars Kepler (Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril)

Sider: 512

Dato: 11.01.2019

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Helt siden “Hypnotisøren” utkom på norsk i 2010, har Lars Kepler blitt både likt og mislikt hos de norske leserne. Hos meg står etterforsker Joona Linna`s 6 sak “Kaninjegeren“, som min personlige favoritt fra ekteparet Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril. Selv om deres nye kriminalroman “Lazarus” (Syvende i rekken), er en innmari brutal og intens leseopplevelse, så når den ikke høyt opp hos meg. Volden overdøver handlingen, noe som til tider kan virke mettende. Selv om jeg er litt kritisk til denne boken, så var det jo forsåvidt en underholdende leseopplevelse, men jeg trengte litt mer tid på å komme gjennom boken.

En mann blir funnet død i en leilighet i Oslo. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.

Lars Kepler er kjent for å skrive oppsiktsvekkende, nervepirrende, grusomt og medrivende. Deres utgivelser har både fått ris og ros av anmeldere. Selv har jeg lenge likt ekteparet Ahndoril sitt univers, men med Joona Linna`s syvende sak, ble volden litt for overdrevet. Den er drivende til et punkt, men jekkes ned etterhvert, ikke volden, men handlingen blir litt mindre interessant. Jeg gleder meg allerede til neste Kepler roman, men håper når det er sagt, at den blir litt mindre voldelig. Ellers har Lars Kepler klart å skape en god flyt mellom dramatikk og underholdning, noe som jeg synes framhever de spennende høydepunktene iløpe av romanen. Noe som også er veldig stas er at noe av handlingen er lagt til Norge, mer presist Oslo.

 

Terningkast av boken:

–4

 

Med nyttårs hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Boktimmy.blogg.no. (2016). Kepler imponerer igjen med råsterk kriminalroman. Lokalisert 11.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2018). Lazarus. Lokalisert 11.01.2019 på internett Her!

Anmeldelse av Karin Fossums bok “Formørkelsen”

Formørkelsen av Karin Fossum (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Kriminalroman

Forfatter: Karin Fossum

Sider: 336

Dato: 11.01.2019

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Karin Fossum ble høsten 2017 kåret til – Tidenes beste norske krimforfatter. Året etter, høsten 2018 var hun endelig tilbake med ny bok. “Formørkelsen” som er nummer 14 i serien om Konrad Sejer, er skrevet i kjent og god Fossum stil. Den folkekjære forfatteren, vet hvordan hun gjennom ord skal skildre menneskeskjebner, de fleste tragiske vell og merke. Ved å beskrive miljø og karakterer, klarer hun å skape en såpass grufull stemning, at det nærmest er til å grøsse av. Leserne trenges inn i menneskesinnet og blir styrt fra persongalleriets vinkel. Hver gang Fossum kommer med nye kriminalroman, klarer hun å overgå sin forrige. “Formørkelsen“, er intet unntak, og er uten tvil et hakk bedre enn “Hviskeren“, som utkom i 2016. Selv om Fossums bøker blir bedre og bedre med årene, så har Karin Fossum et imponerende forfatterskap bak seg.

“Formørkelsen” er en heftig, pirrende og intens leseopplevelse. Handlingen spinner rundt et farlig ekteskapsdrama. Ekteparet Sylvi og Miele sjekker inn på hotell med sin femten måneder gamle sønn Elias. Den lille gutten leker på teppet i lobbyen, og resepsjonisten Sun-Lee tar bilde av ham med mobilen. Tidlig neste morgen skjer det forferdelige. Gutten styrter i døden fra hotellrommets balkong i sjuende etasje.

Både Sylvi og Miele utpekes som mistenkte, og Konrad Sejer settes på saken. Parets forklaringer spriker. Det som var et ekteskap, er blitt et destruktivt og spent spill mellom to desperate voksne. I mangel på bevis blir begge foreldrene frikjent, men Sejer slipper ikke saken. Tankene hans er hos det uskyldige barnet, og denne gangen vet han at det er uhyre viktig å finne sannheten.

Jeg satt med beina godt plantet til brystet og bet negler når jeg leste denne boken. Det er sjelden jeg biter negler, men med Karin Fossums engasjerende, medrivende og oppsiktsvekkende kriminalroman, følte jeg at pulsen økte og hjertet hoppet et hakk fortere. “Formørkelsen” er en 336 siders brutal og alvorlig leseopplevelse. Handlingen spinner rundt et dramatikk i et ekteskap, der deres sønn omkommer på ferie. Selv for den hardeste leser, vil Fossums realistiske og dramatiske beskrivelser bli hard kost. De som kommer til å kjenne en klump i halsen, er foreldre. Vi skal være enormt takknemlig for av vi har Karin Fossum, for hun skriver så innmari bra. Hver gang bidrar hun med tankevekkende kriminalromaner, som gir mening og som berører leserne. Når jeg først har startet å lese, er det vanskelig å legge boken fra seg før siste setning er slukt.

 

Terningkast av boken:

–6

 

Bakside informasjon om boken:

“Formørkelsen er et farlig ekteskapsdrama og en mesterlig kriminalroman. Dette er bok 14 i serien om Konrad Sejer. Ekteparet Sylvi og Miele sjekker inn på hotell med sin femten måneder gamle sønn Elias. Den lille gutten leker på teppet i lobbyen, og resepsjonisten Sun-Lee tar bilde av ham med mobilen. Tidlig neste morgen skjer det forferdelige: Gutten styrter i døden fra hotellrommets balkong i sjuende etasje.

Både Sylvi og Miele utpekes som mistenkte, og Konrad Sejer settes på saken. Parets forklaringer spriker. Det som var et ekteskap, er blitt et destruktivt og spent spill mellom to desperate voksne. I mangel på bevis blir begge foreldrene frikjent, men Sejer slipper ikke saken. Tankene hans er hos det uskyldige barnet, og denne gangen vet han at det er uhyre viktig å finne sannheten.”

 

Med nyttårs hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Cappelendamm.no. (2018). Formørkelsen. Lokalisert 11.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2016). Hviskeren. Lokalisert 11.01.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2019). Forfatter Karin Fossum. Lokalisert 11.01.2019 på internett Her!

– Forlagsliv.no. (2017). Karin Fossum kåret til tidenes beste norske krimforfatter. Lokalisert 11.01.2019 på internett Her!