Anmeldelse av Niklas Natt och Dags bok “1793”:

1793 av Niklas Natt och Dag (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Niklas Natt och Dag

 

Sider: 384

 

Dato: 29.01.2019

 

Kilde: Forhåndseksemplar

 

Selve anmeldelsen:

Niklas Natt och Dag debuterte i 2018 med “1793”, en fortryllende historie, som er ubehagelig og vakker på en og samme tid.

Dette er en drivende og pirrende leseopplevelse, som berører deg som leser. “1793” er en historisk krim-fortelling, som til tider får nakkehårene til å reise seg hos deg som leser. Boken er usedvanlig god skrevet, med særdeles underholdende og spennende øyeblikk. Gjennom 384 sider tas leserne med på en historiske tidsreise til Sverige på 1700- tallet. Forfatteren byr på dramatiske beskrivelser og oppsiktsvekkende skildringer av tidsepoken. Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort omfattende research, for å skape et så detaljert innblikk i det historiske tidspunktet.

Forfatterne byr på begivenhetsrike betraktninger og handlingsmettet situasjoner. “1793” er en heftig leseopplevelse som er fengende allerede fra første side. Når jeg hadde åpnet boken, og startet å lese, var den slukt på noen få timer. 

Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Niklas Natt och Dag har med “1793” laget en velskreven bok, der han byr på en heftig historie. Leserne tas med til en æra der kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse var en del av hverdagen. Oppi alt det grusomme, tar forfatteren for seg et blomstrende håp og en stor vilje blant folket, som bidro til å formet samfunnet. Forfatteren forteller gjennom fire fortellerperspektiver den staselig og praktfulle perioden. “1793” er en hendelsesrik, bevegelig, livlig og stemningsfull kriminalroman. Det er også en heftig og brutal historie, og jeg gleder meg allerede til neste bok fra Niklas Natt och Dag.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato.

Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2018). 1793. Lokalisert 29.01.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top