Anmeldelse av Knut Nærums bok “Den gåtefulle Oberon Qvist”:

Den gåtefulle Oberon Qvist av Knut Nærum (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman/Humor

 

Forfatter: Knut Nærum

 

Sider: 239

 

Dato; 28.01.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Anmeldelse av boken:

Knut Nærum er norsk komiker, forfatter og TV-personlighet. I 2000 bok-debuterte han med “Å”, som er en parodier på norske forfattere. Siden den gang har han gitt ut over 30 bøker, alt fra samfunnskritisk litteratur til humoristisk kriminalromaner. Siste utgivelse var “Den gåtefulle Oberon Qvist“, som kom i 2018, og det er akkurat den jeg skal ta for meg i denne anmeldelsen.

“Den gåtefulle Oberon Qvist” er en velskreven, humoristiske og fartsfylte oppfølgeren til “Døde menn går på ski”, “De dødes båt” og “Voodoo på vestkanten”. Alle disse bøkene utgjør en kjærlighetserklæring til de klassiske kriminalromanenes gullalder.  Med “Den gåtefulle Oberon Qvist” har Knut Nærum skrevet en krim-novellesamling, med et lite hint av humor og alvor. Boken inneholder åtte fengende mysterier, som får deg både til å smile og hoppe i stolen av spenning. Knut Nærum er en leken krimforfatter, som både underholdende og engasjerer i sine beskrivelser og skildringer. Det er ingen tvil om at forfatteren har blitt inspirert av både Andre Bjerke og Agatha Christie. Men selv om han har hentet inspirasjonen fra flere spenning-mestere, så har han klart å skape sin egen stil. En stil som jeg virkelig liker, og gleder meg til å lese mer av.

Kvinnen som ingen kunne ha kvalt. Soldaten som kom hjem ett år etter sin død. Boken som drepte. Dette er tre av mysteriene som privatdetektiven Oberon Qvist løser, og som krimforfatteren Kjell Nilsen har nedtegnet. I det åttende og siste mysteriet er Qvist selv blitt en gåte, mens Nilsen frykter for sitt liv og er gått i dekning på et nedlagt fyr. Alt kan forklares. Alle historiene henger sammen.

Knut Nærum har samlet åtte lettleste krimnoveller mellom to permer. “Den gåtefulle Oberon Qvist” er skrevet som en hyllest til krimlitteraturen, og som virkelig bør leses. Gjennom noen av tekstene, blir en bedre kjent med den intelligente privatdetektiven Oberon Qvist,. Han er av det gode, gamle slaget og replikkene sitter. Det er en fryd å lese Knut Nærum sin nyeste utgivelse, jeg storkoser meg med hver en side. Selv om Knut Nærum er inspirert av klassisk krim, så klarer han å skape sin egen stil, som både er fengende, dramatisk, alvorlig og spennende. Det er ingen tvil om at forfatteren har moret seg når han har skrevet denne boken, for det er lenge siden jeg har ledd så godt av noen krimnoveller. Jeg vil applaudere Nærum for en ting, det er det samspille mellom humor og alvor, for maken til bedre kobling skal en lete lenge etter.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Kvinnen som ingen kunne ha kvalt. Soldaten som kom hjem ett år etter sin død. Boken som drepte. Dette er tre av mysteriene som privatdetektiven Oberon Qvist løser, og som krimforfatteren Kjell Nilsen har nedtegnet. I det åttende og siste mysteriet er Qvist selv blitt en gåte, mens Nilsen frykter for sitt liv og er gått i dekning på et nedlagt fyr. Alt kan forklares. Alle historiene henger sammen. Som Nilsen skriver: «Tegnene var der. Jeg skulle ha fulgt bedre med.»” 

 

Med vårlig hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2018). Den gåtefulle Oberin Qvist. Lokalisert 28.01.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top