Forlag: Historie & Kultur

 

Sjanger: Historie/Krigslitteratur

 

Forfatter: Knut Flovik Thoresen

 

Sider: 319

 

Dato: 05.10.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“Nordmenn i Fremmedlegionen fra 1831 til 2017”

Fremmedlegionen har opp gjennom årene skapt seg en eliteavdeling som kan settes inn hvor som helst i verden. Eliten er bestående av flere menn fra mange ulike land. Folk som ønsker å legge fortiden bak seg. Legionen tilbyr de en ny identitet, men konsekvensene er kanskje tapet av deres eget liv.

Nordmenn har i litt over 200 år vervet seg til krig i denne legionen. Fremmedlegionen er et fransk militærkorps som ble opprettet i 1831. Dette for å beskytte de franske koloniene i Afrika. Den har senere blitt brukt som maktmiddel for franske interesser i kolonien. Fremmedlegionen har bestått av vervede ikke-franskmenn, under vesentlig franske offiserer.

Knut Flovik Thoresen gir i denne boken et kunnskapsrikt, dystert og spennende innblikk i nordmenn innsats som legionærer fra 1832 til 2017. Dette er en sjokkerende, skremmende, solid og omfattende fremstilling om de flere eventyrlystne nordmenn som har bidratt som soldater i legionen.

Boken er rikt illustrert og tar for seg livet som legionær. Et hardt, brutalt og intens liv som soldat. Gjennom godt over 300 sider får vi et dyster innblikk i en historie som til tider vil både provosere og sjokkere leserne. Forfatteren gir et alvorlig innblikk i legionærers kamp i Frankrikes kolonisering, Krim-krigen, første og andre verdenskrig, Vietnam og Algerie, Gulf-krigen, krigen på Balkan, Afghanistan og i Afrika. Der nordmenn de seneste årene har kjempet for Fremmedlegionen.

“Nordmenn i fremmedlegionen” er en illustrert historie om den militære avdelingen som er omgitt av myter og mystikk. Forfatteren går dypt inn i nordmenns kamp i den franske Fremmedlegionen. Som nevnt ble den opprettet i 1831 for å beskytte de franske koloniene i Afrika, og har senere fungert som et maktmiddel for franske interesser i koloniene.

Knut Flovik Thoresen har lagt en velskreven bok om fremmedlegionen og de flere eventyrlystne nordmenn som opp igjennom tiden har deltatt som legionærer. Dette er en hårreisende, fartsfylt, troverdig og gripende beretning om en verden i krig og konsekvensene av de flere krigene. Det er vanskelig å legge fra seg denne boken når en først har begynt å lese. Gjennom bildematerialet får leserne en større oversikt over hvordan det er å være en del av legionen. Forfatteren trenger et oversiktlig og omfattende bilde av krigene og soldatenes aktivitet. Dette er en viktig bok som virkelig kan anbefales.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Ingen militær avdeling er omgitt av flere myter og mer mystikk enn den franske Fremmedlegionen. Den ble opprettet i 1831 for å beskytte de franske koloniene i Afrika, og har senere fungert som et maktmiddel for franske interesser i koloniene. Fremmedlegionen har opp gjennom årene skapt seg et ry som en eliteavdeling som kan settes inn hvor som helst i verden. Det unike med Fremmedlegionen er at den består av menn fra mange ulike land. Ofte er dette menn som ønsker å legge fortiden bak seg. Fremmedlegionen tilbyr disse en ny identitet, og til gjengjeld krever den at legionærene er lojale og at de i ytterste konsekvens ofrer livet for Fremmedlegionen.

Fra midten av 1800-tallet og fram til i dag har flere hundre nordmenn vært legionærer. De deltok blant annet i Frankrikes kolonisering i Afrika, Asia og Midt-Østen, i Krim-krigen, under første og andre verdenskrig, i Vietnam og i Algerie. Under Gulf-krigen, krigen på Balkan, i Afghanistan og i Afrika har nordmenn de seneste årene kjempet for Fremmedlegionen. Tjenesten i Fremmedlegionen er brutal og hard. Likevel velger mange norske gutter og menn å verve seg for minst fem år. Denne boken forteller historien om noen av disse norske eventyrerne.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Knut Flovik Thoresen. (2017). Nordmenn i Fremmedlegionen fra 1831 til 2017. 319 sider. Historie&Kultur:Oslo

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top