Dramatisk beretning om det å få kreft

Forlag: Kolofon forlag

 

Sjanger: Helse

 

Forfatter: Åge Grønning

 

Sider: 144

 

Terningkast: 4

 

Dato: 15.12.2019

 

Kilde: Pocket

 

Selve anmeldelsen:

Åge Grønning debuterte med «Sannheten» i 2008 (Utgitt på E-Forlaget). En bok som handler om hans oppvekst i Jehovas vitner, og gjennom 183 sider gir han et humoristisk, om enn tragikomisk bilde av livet på innsiden. Tre år etter kom han første, av i alt fire skjønnlitterære bøker.

Forfatteren kommer fra Bergen. Han arbeider til daglig som akupunktør i Hamar, og driver med kunstmaling og gitarspill på fritiden.

I år (2019) var han aktuell med sin mest spesielle og alvorligste bok hittil. «Ut av kreftlabyrinten» er en svært dramatisk, tankevekkende og tårevåt beretning om det å få diagnosen, agressiv prostatakreft med spredning til skjelettet. Dette er den korteste av Grønning sine utgivelser, på nette 144 sider, men uten tvil hans beste til nå.

Jeg tørket tårer da jeg leste denne boken, og den ga meg en stor klump i halsen. Leserne får et detaljert innblikk i forfatterens tanker rundt den utmattende, dystre og triste beskjeden, det å komme så nært på situasjonen der legene ga Åge beskjeden, det å få et innblikk i legevitenskap, det å komme så tett på Åges livssituasjon, og hvordan livsgnisten kjapt ble slukket i det han fikk beskjeden. Dette gjør den til en troverdig og lettlest opplevelse. Den er medrivende og realistisk, umulig å legge fra seg.

Først når siste side er lest, sitter leserne igjen med en innsikt i det å få den fryktelige kreft beskjeden. Dette er en leseopplevelse en ikke vil være foruten. Da vet en nærmest hvordan det er, om en selv blir rammet. Og de som har blitt rammet, eller har hatt kreft fra før, vil også bli berørt. Men det på en positiv måte, for Åge Grønning gir håp, og viser at det faktisk går ann å bli frisk. Dette er på en måte en oppskrift på å takle, et slikt brutalt og ærlig budskap.

Det står stor respekt av valget Åge Grønningen har gjort. Det åpne seg selv 100%, og brette ut sine livserfaringer for leserne, det er meget bemerkelsesverdig. Dette er en svært sjelden bok som tar for seg hvordan Åge tok beskjeden, hvordan Åge levde med kreften og hvordan en seks uker etter dommen var helt frisk igjen. Han besvarer det meste leserne måtte lure på, og er et kroneksempel på at det kan gå bra til slutt. Dette er en biografisk bok du virkelig bør lese. Tusen takk for leseopplevelse Åge Grønning, dette var en sterk bok. Som jeg anbefaler virkelig.


Vaskeseddel informasjon om boken:

“Året 2018 vil for alltid stå for meg som et meget spesielt år. Det var i april dette året jeg mottok den dramatiske diagnosen, agressiv prostatkreft (Gleason 9) med spredning til skjelettet. Blir omtalt som «Gleason graderingssystem 5, eller Gleason 9/10.» En synlig bekymret lege forkynte med dyp stemme og med gravalvor; «Du har en meget alvorlig kreftdiagnose». Han la trykk på «meget». Det ble kunngjort at jeg straks måtte begynne med hormonbehandling som skulle vare livet ut. Samtidig ble jeg forespeilet et behandlingsopplegg med kjemoterapi og stråling. Det spesielle ved denne situasjonen, var at jeg takket nei til kovensjonell behandling, og i stedet bestemte jeg meg for å behandle meg selv med remedier fra naturens apotek. Seks uker etter «dommen» var jeg omtrent helt bra igjen. Hva skjedde? Ut av kreftlabyrinten gir deg svaret på hvordan denne hurtige veien tilbake til god helse og balanse var mulig å få til.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Kolofonshop.no. (2019). Ut av kreftlabyrinten. Lokalisert 15.12.2019 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top