Spennende beretning fra nazistenes plyndring av Europas kunstskatter!

Forlag: Mime forlag

Sjanger: Historie

Forfatter: Anders Rydell

Sider: 368

Kilde: Innbundet

"Plyndrerne" er en troverdig beretning om de massive plyndringene som nazistene utførte i Europa. Anders Rydell gir leserne et omfattende innblikk i de Europeiske kunstskattene som ble stjålet. Forfatteren har skrevet en fengende historie om nazistenes interesse for kunst. Boken tar også for seg dagens juridiske og moralske kamp om kunsten, som var antatt forsvunnet. Dette både om verk verdt milliarder av kroner og etterkommernes rett til sin fortid. Rydell har skrevet en omfattende, spennende og historisk bok om nazismens vekst i Europa.

Forfatteren skriver om de få dagene etter Nazi-Tysklands kapitulasjon. Da det ble det gjort en utrolig oppdagelse. I saltgruven Altaussee under de østerrikske alpene oppdaget man en av de største kunstskatter som noensinne var blitt funnet. Tusenvis av verk av store kunstnere som Rembrandt, Rubens og Michelangelo var gjemt i saltminen. Denne oppdagelsen avslørte et kunstkupp av ufattelige dimensjoner.

Boken handler om tiden mellom 1933 og 1945. Den gang nazistene stjal millioner av antikviteter og kunstverk. På direkte ordre fra Hitler ble spesialtrente tropper sendt ut i Europa for å plyndre. De aller fremste verkene skulle vises frem på Hitlers planlagte Førermuseum.

Plyndringen var ikke bare drevet av ren grådighet. Den hadde ideologiske røtter. Gjennom kunsten skulle det tyske folket speile sin rasemessige og åndelige overlegenhet. Den såkalte degenererte kunsten ble ødelagt eller solgt.

Etter krigen ble mye av kunsten funnet igjen i Altaussee og andre steder, men mer enn 100 000 verk var forsvunnet. Først i den senere tid har noen av disse verkene kommet til overflaten, blant annet i de fremste museene i New York, Berlin og Paris, men også i Moderna Museet i Stockholm og Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

"Plyndrerne" er en skremmende, sjokkerende og spennende bok. Leserne får her oversikten over nazistenes store interesse for kultur og kunst. Rydell skriver på en fengende og kunnskapsrik måte. Beskrivelsene og skildringene er troverdig. Leserne befinner seg i krigens dager. Boken handler om Adolf Hitlers ordrer av de massive plyndringene som ble utført. Dette er skremmende lesning. Rydell har laget en velskreven og unik historisk bok.

Jeg har valgt å gi dette historiske mesterverket, terningkast 5!

Bakside informasjon om boken:

"Få dager etter Nazi-Tysklands kapitulasjon ble det gjort en utrolig oppdagelse. I saltgruven Altaussee under de østerrikske alpene oppdaget man en av de største kunstskatter som noensinne var blitt funnet. Tusenvis av verk av store kunstnere som Rembrandt, Rubens og Michelangelo var gjemt i saltminen. Denne oppdagelsen avslørte et kunstkupp av ufattelige dimensjoner. Mellom 1933 og 1945 stjal nazistene millioner av antikviteter og kunstverk. På direkte ordre fra Hitler ble spesialtrente tropper sendt ut i Europa for å plyndre. De aller fremste verkene skulle vises frem på Hitlers planlagte Førermuseum. Plyndringen var ikke bare drevet av ren grådighet; den hadde ideologiske røtter. Gjennom kunsten skulle det tyske folket speile sin rasemessige og åndelige overlegenhet. Den såkalte degenererte kunsten ble ødelagt eller solgt.

Etter krigen ble mye av kunsten funnet igjen i Altaussee og andre steder, men mer enn 100 000 verk var forsvunnet. Først i den senere tid har noen av disse verkene kommet til overflaten, blant annet i de fremste museene i New York, Berlin og Paris, men også i Moderna Museet i Stockholm og Henie Onstad Kunstsenter i Bærum."

Med historisk hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Mimeforlag.no. (2015). Plyndrerne. Lokalisert 12.02.2017 på Internett http://www.mimeforlag.no/plyndrerne

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top