Dypt alvor om Norges forhistorie!

Forlag: Aschehoug forlag

 

Sjanger: Historisk roman

 

Forfatter: Fartein Horgar

 

Sider: 448

 

Dato: 02.10.2018

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Fartein Horgar er i høst aktuell med tredje bindet i den dystre, dramatiske og alvorlige romanserien om slaveplantasjene i de dansk-norske koloniene i Vest-India. I «Frihetens kjøtere» tar forfatteren opp ukjente tema som fremveksten av en klasse frie fargete og tidligere slaver som har fått, arvet eller kjøpt seg selv. Dette er en dyster og mørk historie om Norge, som aldri før har blitt fortalt. Norge kunne ikke fått en bedre formidler av dette temaet. Fartein Horgar skriver fengende og engasjerende, og det er vanskelig å legge boken fra seg.

Handlingen i «Frihetens kjøtere» foregår på slutten av 1700-tallet. Det er den såkalte Gullalderen, plantasjeeierne tjener seg skamløst rike. Undertrykkingen av slavene blir stadig mer brutal, men det vokser også fram en mellomklasse av «frikjøpte» svarte. De frikjøptes kamp for å posisjonere seg skjerper motsetningene i kolonisamfunnet.

Romanens to hovedpersoner er mor og datter, Mihamy og Petronella. Mihamy er husslave på Falckenrede Plantasje, og «har det så godt som noen neger kan drømme om å ha det.» Hun vet at hennes privilegerte stilling som favorittkonkubine bare varer så lenge hun er attraktiv, men Falckenrede elsker henne virkelig, og inviterer både henne og datteren til å flytte ut av «negeriet» og inn til seg i «great house» på permanent basis. Lykken varer til Stefan dør i en duell med en nabo han anklager for å tilrane seg av hans åkerland.

«Frihetens kjøtere» er det tredje av fem planlagte bind i romanserien til Fartein Horgar. Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort omfattende research for å skape et såpass realistisk bilde av 1700 tallets slave- og kolonitid. Jeg har lest de to forrige og vil personlig si at «Frihetens kjøtere» er et hakk bedre innholdsmessig og historiemessig. Fartein Horgar skriver om et tragisk og mørkt tema, som det er sjokkerende at Norge har vært en del av. Hans skildringer av miljø og karakter, får leserne til å komme tett innpå handlingen. Beskrivelsene hans får leserne til å knytte sterke bånd til karakterene. Forfatteren skriver på en såpass troverdig måte, at en kjenner sinne koke når en tenker på hvordan Norge behandlet folk for flere århundre tidligere. Jeg kjente nakkehårene reise seg når jeg leste denne boken, noe som er et innmari godt tegn på at den er fengende.

 

Så Fartein Horgar jeg gleder meg allerede til neste!

Så om du enda ikke har lest de to første:

«Paradisets elendige» fra 2016 og «I slaktemåneden» fra 2017. Ja da har du mye å se fram til. Les min anmeldelse av de to første Her!

 

Mitt terningkast av boken:

 

Bakside informasjon om boken:

«Frihetens kjøtere er tredje bok i Fartein Horgars romanserie om slaveplantasjene i de dansk-norske koloniene i Vest-India. Handlingen foregår på slutten av 1700-tallet. Gullalderen. Plantasjeeierne tjener seg skamløst rike. Undertrykkingen av slavene blir stadig mer brutal, men det vokser også fram en mellomklasse av «frikjøpte» svarte. De frikjøptes kamp for å posisjonere seg skjerper motsetningene i kolonisamfunnet.

Mor og datter, Mihamy og Petronella, er romanens to hovedpersoner. Mihamy er husslave på Falckenrede Plantasje, og «har det så godt som noen neger kan drømme om å ha det.» Hun vet at hennes privilegerte stilling som favorittkonkubine bare varer så lenge hun er attraktiv, men Falckenrede elsker henne virkelig, og inviterer både henne og datteren til å flytte ut av «negeriet» og inn til seg i «great house» på permanent basis. Lykken varer til Stefan dør i en duell med en nabo han anklager for å tilrane seg av hans åkerland.»

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Aschehoug.no. (2018). Frihetens kjøtere. Lokalisert 02.10.2018 på Internett Her

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top