Forlag: Historie & Kultur

 

Sjanger: Historie

 

Forfatter: Trond Norén Isaksen

 

Sider: 470

 

Dato: 07.01.2018

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“Hellig krig og Norges krone” er Trond Norén Isaksens nyeste utgivelse. Tidligere har han skrevet den historiske dokumentaren “Norges krone”, som er en kunnskapsrik og spennende innføringen om den norske krone opp igjennom tidene. Liker du “Game of Thrones”, ja da vil du elske Isaksens nyeste bok.

Isaksens nye bok tar leserne med tilbake til 1100-tallets Norge, da en rekke konger kjempet om tronen. Da korstogsideologien ble blandet inn, ble tronstriden en hellig krig hvor kongsemner måtte seire eller dø.

Forfatteren setter striden rundt tronen i et nytt og oversiktlig perspektiv. Han skildrer de store dramaene som skjedde i Nordens historie på en ekstremt spennende måte. I tillegg setter han borgerkrigene inn i en internasjonal og ideologisk kontekst.

Sentralt i Isaksens dramatiske fortelling, står elementer som makt og ære, samt intriger og allianser som en del av historien. Frelse og fortapelse spiller også en stor rolle i denne kunnskapsrike historie om Norges trone historie.

Leserne blir blant annet kjent med den folkekjære Magnus Erlingsson, som ble Norges første kronede konge da han ennå bare var et barn. Isaksen gjør leserne kjent med helgener og demoner. En blir også kjent med Sigurd Jorsalfare, som var den første europeiske kongen som dro på korstog til Jerusalem, og den vennlige, men ambisiøse krøplingen Inge Krokrygg.

På veien fra Jerusalem til Fimreite møter vi også blant andre Kristin Sigurdsdatter, en av de betydeligste kvinnene i norsk middelalder, «djevelpresten» kong Sverre og birkebeinerne, den kastrerte munken Magnus Blinde, innvandrerkongen Harald Gille, alliansebyggeren dronning Ingerid Ragnvaldsdatter og hennes mange menn, den siste vikingkongen Øystein Haraldsson, voldtektsmannen Sigurd Munn, den mektige dobbeltdronningen Margareta Fredkolla, Valdemar den store, som gjorde Danmark til en stormakt, reformpavene Hadrian IV og Alexander III og deres stridbare motstander Friedrich Barbarossa, kirkebyggeren erkebiskop Øystein, den vrakede barnebruden dronning Kristin og St. Olav, Norges evige konge.

Trond Norén Isaksens tegner gjennom troverdig beskrivelser og realistiske skildringer, et historisk bilde av trone striden som utspilte seg i Norge på 1100 tallet. “Hellig krig og Norges krone” er en litterært godbit, som byr på et spennende, heftig og gripende innblikk i Norges historien. Isaksen har laget en velskreven bok om den norske krones historie. Forfatteren byr på nærmere 500 sider med dramatikk og brutalitet. Selv om den holder spenningen oppe fra første til siste side, kan den til tider være langtrukken. Med et rikt bildemateriale kan leserne skape seg et forbilledlig syn på historien. Dette er en bok for deg som liker “Game of Throne”. Dette en leseverdig bok, som virkelig bør leses.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“På 1100-tallet kjempet en rekke konger om den norske tronen. Da korstogsideologien ble blandet inn, ble tronstriden en hellig krig hvor kongsemner måtte seire eller dø. Dette er norgeshistoriens svar på Game of Thrones, men denne historien er sann. Boka gir et nytt perspektiv på et av de store dramaene i Nordens historie og setter borgerkrigene inn i en internasjonal og ideologisk kontekst.

Sentralt i denne dramatiske fortellingen om makt og ære, intriger og allianser, frelse og fortapelse, brødredrap og brutte eder, helgener og demoner, seier og undergang står den folkekjære Magnus Erlingsson, som ble Norges første kronede konge da han ennå bare var et barn, hans begavede far Erling Skakke, som med gammeltestamentlig glød utryddet sønnens rivaler, morfaren Sigurd Jorsalfare, som var den første europeiske kongen som dro på korstog til Jerusalem, og den vennlige, men ambisiøse krøplingen Inge Krokrygg.

På veien fra Jerusalem til Fimreite møter vi også blant andre Kristin Sigurdsdatter, en av de betydeligste kvinnene i norsk middelalder, «djevelpresten» kong Sverre og birkebeinerne, den kastrerte munken Magnus Blinde, innvandrerkongen Harald Gille, alliansebyggeren dronning Ingerid Ragnvaldsdatter og hennes mange menn, den siste vikingkongen Øystein Haraldsson, voldtektsmannen Sigurd Munn, den mektige dobbeltdronningen Margareta Fredkolla, Valdemar den store, som gjorde Danmark til en stormakt, reformpavene Hadrian IV og Alexander III og deres stridbare motstander Friedrich Barbarossa, kirkebyggeren erkebiskop Øystein, den vrakede barnebruden dronning Kristin og St. Olav, Norges evige konge.”

 

Med nyttårshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Trond Norén Isaksen. (2017). Hellig krig om Norges krone. Historie & Kultur: Oslo. 470 sider

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top