"Svik, gråsoner og heltemot - spioner under andre verdenskrig" av Tore PryserSVIK, GRÅSONER OG HELTEMOT:

Forlag: Svein Sandnes Bokforlag

 

Sjanger: Historie/Biografi/Krigslitteratur

 

Forfatter: Tore Pryser

 

Sider: 319

 

Terningkast: 5

 

Dato: 11.06.2020

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Jeg gikk på lesekurs til langt ut i sjette klasse, som for noen er helt normalt, men som jeg var flau over. Så gikk jeg på kino med min far romjulen 2008, og så “Max Manus”. Etter å ha kjempet om lysten til å lese, knakk jeg lesekoden halvveis inn i filmen. Jeg satt der, og som lyn fra klar himmel, traff det meg, jeg fikk lyst til å begynne å lese.

Grunnen til at jeg starter anmeldelsen på en slik måte, er for at litteratur om andre verdenskrig alltid har interessert meg. Jeg skrev bachelor om “Rettsoppgjøret etter andre verdenskrig” og har skrevet en del oppgaver om det på universitetet, så det er virkelig et tema jeg liker å fordype meg i. Nå snart 12 år etter kinobesøket, så har jeg 16 tusen bøker hjemme hos meg. Derfor er det alltid interessant å lese Tore Pryser sine bøker. Han sitter inne med mye kunnskap, som jeg er takknemlig han anvender i bokform.

“Svik, gråsoner og heltemot” handler om spioner, og er formidlet på en meget troverdig, strukturell og kronologisk måte.

Dette er en bok de fleste bør lese, enten de liker krigslitteratur eller ikke. Her får vi innføring i hvem som var “helter” og hvem som var “skurker”. Her får vi presentert begge sider av samme sak, på en ny og spennende måte.

Noe annet som Tore Pryser er god på, er språket, han leverer historiene på en lettlest, lærerik og fengslende måte, så gjør at du bare er nødt til å lese fortsettelsen. Jeg synes også Pryser ikke skildrer det mest vulgære, men at han pakker det mer inn, og fokuserer med på menneskene, enn handlingene. For det finnes nok av krigslitteratur som tar for seg tyskernes og nordmenns voldelige behandling av folk. Tore Pryser tar for seg nye felt som enda ikke er utforsket helt, det skaper lysten på å lese mer fra hans forfatterskap.

Tro meg, han skriver bøker som du lett kan gruble over, etter å ha lest ferdig, men slapp av, det er lite som står svevende etter å ha lest siste setning. Så om du er ute etter en krigsbok i år, ja da er Tore Pryser sitt forfatterskap virkelig å anbefale.

Begynn gjerne på hans tidligere bøker, men lov meg å lese “Svik, gråsoner og heltemot”, for det er virkelig et godt stykke arbeid.

 

Bakside informasjon om boken:

“Historikeren Tore Pryser vil med boka “Svik, gråsoner og heltemot. Spioner under andre verdenskrig” vise oss at okkupasjonshistorien inneholder mange nyanser mellom “helter” og “skurker”. Han mener at det fortsatt er det nasjonsbyggende synet på okkupasjonstida med svart-hvitt-forestillinger om aktørene som preger vår forståelse: På den ene sida nazister og nordmenn som sviktet, på den andre sida de aktive i motstandskampen. Han vil med eksemplene i denne boka vise oss at mange av de mest interessante personene befant seg i en gråsone mellom å være helt og skurk”

 

Med sommerhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Svein Sandnes bokforlag (2018). Svik, gråsoner og heltemot. Lokalisert 11.06.2020 på internett her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top