Jeg har alltid hatt stor sans for en god selvbiografi:
Det er alltid like kjekt å fordype seg i kjente personligheters liv. Det ligger mye lærdom i slike bøker. Enda mer stas er det å lese om lokale kjendiser.
Derfor er biografien om Espen Hana og Ketil Solvik-Olsen perfekt lesestoff til den biografi-sultne leser.
Jeg har lest ufattelig mange selvbiografier opp igjennom årene. Og angrer ikke et sekund på det, for biografi er min favoritt sjanger innen sakprosa. Flere har vært dørgende kjedelige, mange har vært svært underholdende, og resten har vært umulig å legge fra seg. For det som er fantastisk med biografier, er at det finnes noe for enhver smak.
Selv har jeg hatt selvbiografien «Gråsoner» om Arne Treholt og «Mitt liv» om Max Manus, som min personlige favoritter. Men ikke nå lengre. For nå troner Espen Hana sin rørende, hjerteskjærende og tankevekkende biografi øverst på min liste. Rett etter følger den alvorlige, politiske og dramatiske biografien til Ketil Solvik-Olsen.
Hana og Olsens selvbiografier er ærlige, sjokkerende, stemningsfulle og sterke. De åpner øynene og vekker opp leserne, og det er noe som gjør dem til leseverdige og lettleste opplevelser. De er fullspekket med kunnskap og lærdom, og inneholder både alvor og dramatikk. Vi får både innblikk i Ketils politisk liv og Espens liv i underholdningsbransjen. Med andre ord, i Hana og Olsens biografier er ingenting spart på.
Får terningkast 6 av meg.
«På vei» av Ketil Solvik-Olsen
Får terningkast 5 av meg
Dette er en helt annen biografi enn Espen Hana sin, her får leserne innblikk i en politikers tilværelse og liv. Denne er vanskelig å legge fra seg, når en først har startet å lese. Dette er 388 sider, med alvor og dramatikk. Jeg er meget imponert over Ketil Solvik-Olsen måte å skrive på, hvordan han beskriver sitt liv og skildrer sin tilværelse innen politikken. Jeg er takknemlig for at jeg fikk fordype meg i Ketils liv.
For i august 2018 gikk Ketil Solvik-Olsen av etter fem år som samferdselsminister for å holde et løfte. Det tok han og familien til USA, hvor kona hadde fått jobb som barnelege ved et stort sykehus i Alabama. Fra sitt amerikanske utsiktspunkt har han fulgt med på både norsk og amerikansk politikk. I denne boken reflekterer han over hendelser i nåtid og fortid. Han ser tilbake på oppveksten på Bryne, utdannelsen i USA og hva som har formet ham som menneske og politiker.
Han skildrer aktive år på Stortinget og i Samferdselsdepartementet, oppsummerer erfaringer og lærdom. Ikke minst, han har klare meninger om hva som må gjøres dersom Fremskrittspartiet og Solberg-regjeringen skal komme på offensiven igjen fram mot stortingsvalget i 2021. Da han gikk av sa han .på gjensyn”. Boken vil gi en ide om hvor han er på vei.
Så skal du lese biografier i år, ja da bør du lese Olsen og Hana sin biografi. Dette er sjelden vare, sidevendere av de få, og et godt stykke skrivearbeid. Så gled deg til å lese disse, det er sjelden jeg har sittet med tårer, og kjent på et urovekkende sinne, på en å samme tid. Så ikke tvil en gang, dette er bøkene du bør ta fatt på dette året, for de er uforglemmelige og svært medrivende.
Kilde: Jæren forlag og Simen Ingemundsen