Jeg har alltid hatt stor sans for en god selvbiografi:

Det er alltid like kjekt å fordype seg i kjente personligheters liv. Det ligger mye lærdom i slike bøker. Enda mer stas er det å lese om lokale kjendiser.

Derfor er biografien om Espen Hana og Ketil Solvik-Olsen perfekt lesestoff til den biografi-sultne leser.

 

 

Jeg har lest ufattelig mange selvbiografier opp igjennom årene. Og angrer ikke et sekund på det, for biografi er min favoritt sjanger innen sakprosa. Flere har vært dørgende kjedelige, mange har vært svært underholdende, og resten har vært umulig å legge fra seg. For det som er fantastisk med biografier, er at det finnes noe for enhver smak.

Selv har jeg hatt selvbiografien «Gråsoner» om Arne Treholt og «Mitt liv» om Max Manus, som min personlige favoritter. Men ikke nå lengre. For nå troner Espen Hana sin rørende, hjerteskjærende og tankevekkende biografi øverst på min liste. Rett etter følger den alvorlige, politiske og dramatiske biografien til Ketil Solvik-Olsen.

Hana og Olsens selvbiografier er ærlige, sjokkerende, stemningsfulle og sterke. De åpner øynene og vekker opp leserne, og det er noe som gjør dem til leseverdige og lettleste opplevelser. De er fullspekket med kunnskap og lærdom, og inneholder både alvor og dramatikk. Vi får både innblikk i Ketils politisk liv og Espens liv i underholdningsbransjen. Med andre ord, i Hana og Olsens biografier er ingenting spart på.

 

«Edru og uten filter», av Espen Hana
Får terningkast 6 av meg.
Dette på grunn av at Espen Hana byr 100% på seg selv. Her har han kledd seg naken for leserne, og byr gjennom 247 sider på en altoppslukende leseopplevelse.
Det er både troverdig, realistisk, sjokkerende og skremmende å lese om Espen Hana sin forhistorie. Han er virkelig et idol, en å se opp til. Måten han endret sitt liv og væremåte, er meget bemerkelsesverdig og imponerende. Det er vanskelig å forestille seg, hvor mye han har slitt. Hana har lagt alt fram på en forståelig og lettlest måte. Det er vanskelig å ikke la seg trollbinde av Espen Hanas eventyrlige liv, både på godt og vondt.
Espen Hanas biografi er ikke lett å glemme. Den gjør noe med deg som leser, du blir paff og målløs. Hana har gjort store inntrykk på meg. For en dag sluttet han å drikke. Det sto mellom teatret og alkoholen. Kanskje får du høre sannheten av fulle folk, men en edru mann kan sannelig også si det som det er. Espen Hana fra Jammerdalen aller innerst i Pedersgata lar alle masker falle. Han står avkledd på scenekanten og forteller sårt og rått, burlesk og morsomt om angst og musikk, drømmer og kvinner, fyll og håp. Til slutt måtte han velge. Han valgte håpet – og teatret.

«På vei» av Ketil Solvik-Olsen

Får terningkast 5 av meg

Dette er en helt annen biografi enn Espen Hana sin, her får leserne innblikk i en politikers tilværelse og liv. Denne er vanskelig å legge fra seg, når en først har startet å lese. Dette er 388 sider, med alvor og dramatikk. Jeg er meget imponert over Ketil Solvik-Olsen måte å skrive på, hvordan han beskriver sitt liv og skildrer sin tilværelse innen politikken. Jeg er takknemlig for at jeg fikk fordype meg i Ketils liv.

For i august 2018 gikk Ketil Solvik-Olsen av etter fem år som samferdselsminister for å holde et løfte. Det tok han og familien til USA, hvor kona hadde fått jobb som barnelege ved et stort sykehus i Alabama. Fra sitt amerikanske utsiktspunkt har han fulgt med på både norsk og amerikansk politikk. I denne boken reflekterer han over hendelser i nåtid og fortid. Han ser tilbake på oppveksten på Bryne, utdannelsen i USA og hva som har formet ham som menneske og politiker.

Han skildrer aktive år på Stortinget og i Samferdselsdepartementet, oppsummerer erfaringer og lærdom. Ikke minst, han har klare meninger om hva som må gjøres dersom Fremskrittspartiet og Solberg-regjeringen skal komme på offensiven igjen fram mot stortingsvalget i 2021. Da han gikk av sa han .på gjensyn”. Boken vil gi en ide om hvor han er på vei.

Så skal du lese biografier i år, ja da bør du lese Olsen og Hana sin biografi. Dette er sjelden vare, sidevendere av de få, og et godt stykke skrivearbeid. Så gled deg til å lese disse, det er sjelden jeg har sittet med tårer, og kjent på et urovekkende sinne, på en å samme tid. Så ikke tvil en gang, dette er bøkene du bør ta fatt på dette året, for de er uforglemmelige og svært medrivende.

 

Kilde: Jæren forlag og Simen Ingemundsen

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top