Det er den kombinasjonen av krig og krim, som gjør dette til en eksepsjonelt god historie

ANGIVER:

Forlag: HBI-forlaget

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Gunnar Henriksen

 

Sider: 290

 

Terningkast: 5

 

Dato: 29.06.2020

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Det er noe med kriminalromaner, der forfatteren har latt seg inspirere av andre verdenskrig under skriveprosessen.

Selv ble jeg litterært interessert etter en tur på kino, romjulen 2008, da jeg så den biografiske spillefilmen om Max Manus. Da jeg gikk ut av kinosalen, var leselysten tent. Jeg startet naturligvis med å lese bøker om krigen, og det har tatt med dit jeg er idag. Derfor ga det mersmak å lese “Angiver” av Gunnar Henriksen, en forfatter jeg har lest det meste av, og som jeg vet er en mester i å skape kompakt og elegant spenning, som biter seg fast i deg og gjør deg målløs. Det er noe som skjer gang på gang, og er en styrke denne forfatteren har, en styrke jeg opplever når jeg leser Gunnar Henriksens kriminalromaner.

Allerede fra første kapittel var jeg kjøpt, da var det nærmest umulig å legge boken fra seg. Den var såpass fengende at jeg slukte den på rimelig kort tid. Det var slik at for hvert kapittel jeg fullførte, bød det på en såpass nervepirrende stemning, at jeg ble nysgjerrig på fortellingen videre.

Gunnar Henriksen har skrevet flere gode kriminalromaner, men “Angiver” skiller seg ut på flere plan. Forfatteren har blitt bedre i å skildre miljøet og beskrive karakterene, samt språket er flere hakk bedre enn hans tidligere utgivelser. I tillegg merker jeg han leker seg mer, både når det kommer til fortellerstemmen og formidlingsevnen av god litterær handling. “Angiver” har et altoppslukende plott, som får hårene til å reise seg oppover armene.

Jeg synes måten Gunnar Henriksen knytter andre verdenskrig, til nyere tid, viser et talent, svært få norske krimforfattere har. Det er lett å la seg trollbinde av forfatterens, grusomt spennende historie. Dette er litteratur som holder deg på pinebenken fram til slutten, der forfatteren serverer en forbausende bra og alvorlig avslutning, som får deg til å håpe det kommer flere slike mesterlige leseopplevelser framover.

Dette er en forfatter, som jeg virkelig gleder meg til å følge videre, han er gull verd for norsk krimbransje, og jeg håper han får mer omtale for sine litterære verk, for ja, denne forfatteren har talent, som det er svært få som har. Så skal du sikre deg en god leseopplevelse, ja skaff deg “Angiver“.

 

Bakside informasjon om boken:

“Rudolph Haaland skjuler en tysk soldat noen timer, men blir oppdaget. Han blir arrestert og sendt til Auschwitz-Birkenau. Naboen, Sigvart Frantzen, fikk med seg det hele og starter en karriere som fangevokter i Falstad fangeleir. Rudolph er overbevist om at naboen har angitt ham, og han blir aldri kvitt tanken på hevn. Etter krigen flytter Rudolph til Amsterdam, mens den tidligere naboen etablerer en illegal virksomhet i Trondheim. Tjue år etter arrestasjonen krysses deres veier igjen, på samme sted som de reiste ifra. Et stort lass med smuglervarer fra en svensk malmbåt kommer på avveie, og problemene tårner seg opp både for smuglerne og lokale personer som ufrivillig blir trukket inn i dramaet. Igjen er det lensmann Nordbotten som må trå til, også denne gangen med hjelp fra to oppvakte seksåringer.”

 

Med sommerhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Gunnar Henriksen. (2020). Angiver. Stavanger/HBI-forlagene. 290 sider.

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top