Beviset av Agota Kristof (Innbundet)BEVISET:

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Roman

 

Forfatter: Agota Kristof

 

Sider: 176

 

Dato: 11.03.2020

 

Terningkast: 5

 

Kilde: E-bok

 

Selve anmeldelsen:

Noen romaner gir deg mer hakeslepp enn andre, gjør deg mer sjokkert enn andre, og gjør deg mer “mo i knærne” enn andre, det gjorde nemlig Agota Kristof med “Beviset”. For en mer kort og kompakt historie, ja det skal en lete lenge etter. Dette er 176 velskrevne sider om atskillelse, som følger av krig og det å leve i et samfunn der løgnen blir satt i system.

I fjor (2019) kom “Tvillingenes dagbok”, en alvorlig og dramatisk bok som fikk meg til å innse, at vi lever i en bedre tid nå, enn det folk gjorde for 80 år siden. “Beviset” er er oppfølgeren i Agota Kristofs storslåtte romantrilogi, som regnes for å være en moderne klassiker i europeisk litteratur. Den berører deg langt inn i hjerteroten og er en oppvekker. Dette er en leseopplevelse såpass spektakulær og altoppslukende, at det er nærmest en fryd å lese. At forfatteren enda ikke har mottatt “Nobelprisen i litteratur” kan jeg ikke forstå, for er det en som fortjener den, så er det Agota Kristof.

Jeg husket jeg både tørket tårer, kjente på et indre sinne og satt igjen målløs da jeg hadde lest første bok “Tvillingenes dagbok”, den ble fort ferdiglest, og når jeg prøvde meg med en pause, var det vanskelig, den måtte fullføres, neste med en gang jeg startet på den. Med “Beviset” klarte forfatteren igjen å gjøre meg begeistret, og det på en svært god måte.

“Beviset” er flere hakk bedre enn “Tvillingenes dagbok”, og en historie som imponerte meg fra aller første setning. Derfor vil jeg anbefaler samtlige å lese bøkene til Agota Kristof, for hvis du er ute etter historiske romaner, ja da bør dere ikke tenke engang, da bør dere velge Agota Kristof sitt forfatterskap. For det gir deg mer enn en god leseopplevelse, det gir deg et bedre innblikk og en større innsikt i krigshistorien.

Dette er en fascinerende historie fortalt på få antall sider. Forfatteren serverer en historie som rommer utrolig mye, det er fantastisk at leserne får oppleve så mye på så kort stund. Det er forunderlig at noen kan skrive så forrykende godt. “Beviset” er følelsesladd, sterk og rørende historie, nok et solid bilde på krigens brutalitet. Det er åpenbart en av de mest gripende, urovekkende, viktigste og vondeste bøkene jeg har lest på lenge. Dette burde blitt pensum på skole, for en lærer en del også når en leser boken til Agota Kristof. Jeg ser allerede fram til siste bok i serien, og håper du som leser denne anmeldelsen tar fatt på forfatterskapet til en mester, for du vil ikke angre, ikke et sekund engang. Så les historiene til Agota Kristof, punktum finale.

Boken er mottatt som reklame fra Cappelen Damm.

 

Bakside informasjon om boken:

“Etter tvillingbrorens forsvinning over grensen er Lucas alene, forvirret og fra-revet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken.”

 

Med vårlig hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2020). Beviset. Lokalisert 11.03.2020 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top