Forlag: Vega forlag
Sjanger: Samfunnsbok og faktabok
Forfatter: Lars Lenth, Petter Bøckman og Morten Tønnessen
Sider: 300
Dato: 17.12.2017
Kilde: E-Bok
Selve anmeldelsen:
Lars Lenth, Petter Bøckman og Morten Tønnessen er i høst aktuell med den kunnskapsrike, samfunnsaktuelle og rikt illustrert innføringen om rovdyret som har splittet Norge. Deres litterære utgivelse har fått tittelen “Ulvetider”.
Forfatterne tegner et historiske og politiske bilde av ulvens utviklingen opp igjennom tidene. Gjennom denne debattboken får leserne et solid innblikk i ulvens plass i den norsk natur.
Boken starter med “Vegårsheiulven”, som fikk sin offisielle gjenkomst til Norge i 1982. Deretter følger leserne situasjonen rundt det mest omtalte og beryktede rovdyret i Norge.
Gjennom rundt 300 sider følger leserne den solide utviklingen som har skjedd med ulven fram til idag. Dette er en debatt- og samfunns- bok som virkelig kan anbefales.
Leserne blir blant annet kjent med straffesaken i 2014, der 70 politifolk pågrep 12 jegere for ulovlig ulvejakt og siktet dem etter «mafiaparagrafen». Denne situasjonen nådde da nye høyder. Og stemningen ble ikke særlig bedre da myndighetene like etter vedtok felling av 47 ulver, over to tredjedeler av den norske ulvestammen.
I “Ulvetider” tar forfatter Lars Lenth leserne med til Østerdalen for å følge jegere, politi og påtalemyndigheter fra den storstilte aksjonen i april 2014 til den endelige dommen faller i lagmannsretten høsten 2017. Dette er et av gjennomgangstemaene i denne boken.
Underveis i boken følger leserne zoolog Petter Bøckman og filosof Morten Tønnessen i ulvens spor fra den første gang satte sine labber i Norge, gjennom legender og populærkultur, frem til moderne forvaltning og miljøkriminalitet. Det forklares blant annet om ulvens atferd og levesett, setter ulvefrykten i et historisk perspektiv, og leter etter svar på hvorfor kontroversene rundt dette fascinerende og myteomspunne dyret aldri ser ut til å gå i dvale.
“Ulvetider” er en ca 300 siders lang page turne, der leserne følger forfatter Lars Lent, zoolog Petter Bøckman og filosof Morten Tønnessen’s innføring i situasjonen rundt ulven. Det er ingen tvil om at ulven er et rovdyr som har kostet det norske samfunnet både politisk og økonomisk. Et dyr som byr på blandede meninger i den norske befolkning og blant de norske politikerne. Det er lenge siden jeg har lest en så interessant debatt bok. Dette er en bok som virkelig kan anbefales!
Mitt terningkast av boken:
–5
Bakside informasjon om boken:
“Helt siden Vegårsheiulven markerte dyrets offisielle gjenkomst til Norge i 1982, har frontene i ulvedebatten vært steile. I forbindelse med straffesaken i 2014 der 70 politifolk pågrep 12 jegere for ulovlig ulvejakt og siktet dem etter «mafiaparagrafen», nådde oppstandelsen nye høyder. Og stemningen ble ikke særlig bedre da myndighetene like etter vedtok felling av 47 ulver – over to tredjedeler av den norske ulvestammen.
Som et gjennomgangstema i denne boken, blir vi med forfatter Lars Lenth til Østerdalen for å følge jegere, politi og påtalemyndigheter fra den storstilte aksjonen i april 2014 til den endelige dommen faller i lagmannsretten høsten 2017. Underveis følger zoolog Petter Bøckman og filosof Morten Tønnessen ulvens spor fra den første gang satte sine labber i Norge, gjennom legender og populærkultur, frem til moderne forvaltning og miljøkriminalitet. De forklarer ulvens atferd og levesett, setter ulvefrykten i et historisk perspektiv, og leter etter svar på hvorfor kontroversene rundt dette fascinerende og myteomspunne dyret aldri ser ut til å gå i dvale.”
Med julehilsen fra Boktimmy!
Kilder:
Vegaforlag.no. (2017). Ulvetider. Lokalisert 17.12.2017 på Internett Her!