Kunnskapsrikt innblikk i Ofotbanens historie!

Forlag: Samlaget

 

Sjanger: Faktabok/Samfunn/Dokumentar

 

Forfatter: Gunnar Grytås

 

Dato: 24.01.2018

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Gunnar Grytås gir med boken “Malmtunge spor”, et kunnskapsrik og interessant innblikk i Ofotbanens 150 års lange historie.

Forfatteren tar leserne med på en litterær reise 140 år tilbake i tid. Da det ble avgjort at det skulle bygges en jernbane fra kyst til kyst mellom Nord-Sverige og Nord-Norge. Det ble bygget en jernbanelinje på hele 475 kilometer, formål med banen var å frakte jernmalm den kortest veien fra gruvene i Norrbotten til en isfri havn i Narvik.

På hele 115 år har rundt 1130 millioner tonn malm blitt fraktet med Ofotbanen, som er et ufattelig stort kvantum.

I “Malmtunge spor” tar forfatteren leserne med nærmere 150 år tilbake i tid. Forfatteren har laget en velskreven bok om Ofotbanen. Grytås omfattende kunnskap gjør dette til en troverdig leseopplevelse av de sjeldne. Gjennom rikt bildemateriale kommer leserne tettere på historien om jernbanelinjen som uten tvil har spilt en enormt stor rolle for Norges eksport av jernmalm.

Det er ingen tvil om at forfatteren har satt seg dypt inn i det norske jernmalm eventyret og historien rundt Ofotbanen. Grytås har gjort en ekstremt god jobb med å fortelle den særdeles ukjente historien om jernbanelinjen som berørte Norge og Sverige, og som fikk store ringvirkninger ellers i Europa. Dette er en omfattende og spennende industrihistorie samlet mellom to permer. Selv om den til tider kan føles langtrukken, er dette en historie som virkelig bør leses.

Forfatteren forteller blant annet om gruvedriftselskapet LKAB, om bybanens langs linje, Narvik og Kiruna og om banen som binder alt samme.

Gunnar Grytås har skrevet en fengende bok om Ofotbanen, fullstappet med kunnskap. Leserne får innblikk i et av de desidert viktigste industri eventyrene i Norges historie. Forfatteren skildrer og beskriver historien om Ofotbanen på en troverdig måte. “Malmtunge spor” handler også om den mest avgjørende utviklingen som har skjedd på Nordkalotten gjennom tidene. Uten denne jernbanen ville samfunnet, arbeidslivet, politikken og kulturen vært helt annerledes. Gunnar Grytås forteller hvor viktig denne frakten av malm har vært for den svenske, norske og europeiske historien. Dette er en historie som virkelig bør leses, det for å få et solid innblikk i et av Norges mest ukjente industri eventyr.

Boken er skrevet på nynorsk og er rikt illustrert!

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“For over 140 år sidan blei det avgjort at det skulle byggjast jernbane frå kyst til kyst mellom Nord-Sverige og Nord-Noreg. Den 475 kilometer lange linja blei bygd med eitt føremål: å frakte jernmalm kortaste vegen frå gruvene i Norrbotten til ei isfri hamn i Narvik. På 115 år har kring 1130 millionar tonn malm blitt frakta med Ofotbanen, eit ufatteleg stort kvantum.

Historia om Ofotbanen er ei uvanleg spennande industrihistorie frå ein arktisk utkant av verda. Det handlar om gruvedriftselskapet LKAB, om byane langs linja, Narvik og Kiruna, og om bana som bind alt saman. Ofotbanen har til skiftande tider, men heile tida langs same sporet, vore avgjerande for utviklinga på Nordkalotten. Utan ei jernbane ville samfunna, arbeidslivet, politikken og kulturen vore annleis. Frå historia om bana, «bolaget» og byane går det mange sidespor til andre delar av svensk, norsk og europeisk historie.”

 

Med bokhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Samlaget.no. (2017). Malmtunge spor. Lokalisert 24.01.2018 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top