Forlag: Vega

 

Sjanger: Natur/Faktabok

 

Forfatter: Lars Nilssen

 

Sider: 304

 

Dato: 31.07.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“Ørret” er Lars Nilssen’s beretning om hvordan kunstig befruktning, utenlandske gener og naiv driftighet skapte Norges nasjonalfisk. Forfatteren tegner et omfattende og kunnskapsrik bilde av hvor viktig Ørreten har vært for den norske moderne historie. En fisk som regnes for å være en nasjonal skattekiste for nordmenn og det norske samfunn.

Forfatteren tar leserne med tilbake til 1845. En skogsarbeider hugger seg i beinet på Finnskogen. Dette er en ulykke som starter Norges moderne ørrethistorie. En særdeles viktig den av den norske kulturhistorien. Noe som skapte norsk kapittel i forvaltningspolitikk.

Ulykken førte til at den haltende tømmerhuggeren lærte å manipulere ørretbestandene i nærområdet sitt. Dette ved hjelp av kunstig befruktning. Inngrepet utviklet seg til en økning av ørret bestanden for det norske samfunnet. Denne fisken regnes for å være Norges viktigste fisk. Kunnskapen fra tømmerhuggeren bidro til å spre ørreten over hele landet. Dette er blitt en av norskes viktigste inntektskilder.

Ikke noen annen skapning har blitt satt ut i et slikt omfang i norsk natur. Den har måttet bryne seg på alt fra tukling med gener og konkurranse fra utlandet til sur nedbør, en ekspanderende kraftverkindustri og ihuga sportsfiskere. Og hele veien har driftige menn kommet med anbefalinger, føringer og lover hvor naturens mangfold og egne prosesser har måttet vike.

Lars Nilssen har med boken “Ørret” laget en velskreven bok om vår nasjonale fisk. Forfatteren forteller om ørretens moderne historie i Norge. Dette er en rikt illudert bok. Nilssen forteller om fiskens viktige bidrag for den norske kulturhistorien. Den regnes som et eget kapittel i norsk forvaltningspolitikk. Forfatteren forteller med et brennende engasjement om hendelser og enkeltpersoner som har spilt en viktig rolle for den norske ørreten. Ikke minst deler Lars av sine egne erfaringer og opplevelser som da han fanget ur-ørreten i Frognerparken. Dette er en bok som virkelig kan anbefales. Den går i dybden av ørretens rolle i det norske samfunnet, både økonomisk og historisk. Forfatteren tegner et bilde av ørretens blomstring i Norge. Som oppstod ved en ulykke. En historie som handler om kunstig befruktning og utenlandske gener.

 

Mitt terningkast av boken:

–6

 

Bakside informasjon om boken:

“En skogsarbeider hugger seg i beinet på Finnskogen. Året er 1845. Med denne ulykken starter Norges moderne ørrethistorie. På egen hånd lærer den halte tømmerhuggeren å manipulere ørretbestandene i nærområdet sitt ved hjelp av kunstig befruktning. Kunnskapen bidrar til å spre ørreten over hele landet og gjøre den til Norges nasjonalfisk. Ikke noen annen skapning har blitt satt ut i et slikt omfang i norsk natur. Den har måttet bryne seg på alt fra tukling med gener og konkurranse fra utlandet til sur nedbør, en ekspanderende kraftverkindustri og ihuga sportsfiskere. Og hele veien har driftige menn kommet med anbefalinger, føringer og lover hvor naturens mangfold og egne prosesser har måttet vike.

Med et brennende engasjement forteller Lars Nilssen om hendelser og enkeltpersoner som har spilt en viktig rolle for den norske ørreten, og ikke minst deler Lars av sine egne erfaringer og opplevelser – som da han fanget ur-ørreten i Frognerparken. Dette er fortellingen om ørretens moderne historie i Norge – et viktig bidrag til den norske kulturhistorien og et eget kapittel i norsk forvaltningspolitikk.”

 

Med litterær hilsen

 

Kilder:

Vegaforlag. (2017). Ørret. Lokalisert 31.07.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top