Detaljert blikk på bombingen av Vallø

Forlag: Ares forlag

 

Sjanger: Krigslitteratur/Sakprosa/Dokumentar

 

Forfatter: Harald Høiback og Per Erik Olsen

 

Sider: 168

 

Terningkast: 5

 

Dato: 20.09.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Det militærhistoriske biblioteket til Ares forlag vokser for hvert år. I denne anmeldelsen skal jeg tar for meg bok nummer 7 i serien. Harald Høiback og Per Erik Olsens har med “Bombingen av Vallø – 25. april 1945”, laget en velskreven, omfangsrik og medrivende bok om den uhyggelige og tragiske hendelsen som rammet Tønsberg. 

Forfatterne som begge har et omfattende forfatterskap bak seg, har sammen skrevet deres beste bok til nå. Leserne tas med til Vallø, det er ikke mange dagene før Tyskland kapitulerer, det nærmer seg fred i Europa, og krigføringen i Norge går mot slutten.

Høiback og Olsen har med “Bombingen av Vallø – 25. april 1945”, gjort en grundig, punktlig og skikkelig jobb når de har skrevet denne boken. Ved å fordype seg i emnet, har de klart å tegner et alvorlige, sjokkerende og dramatiske bilde av bombeangrepet som rystet Valløs befolkning. Gjennom 168 lettlest sider, full av illustrasjoner og kart, har forfatterne klart å skapet et dyptgående og troverdig innblikk i den tragiske hendelsen som kostet 53 sivile nordmenn livet.

Den 25. april 1945, bli oljeraffineriet på Vallø utenfor Tønsberg angrepet. Det er over 100 tung britiske bombefly som slipper bomberegnet over Vallø. Det blir det aller siste strategiske bombeangrepet under den andre verdenskrig, samtidig som det er en av de største katastrofene i norsk krigshistorie. Den britiske gjerningen koster 53 sivile nordmenn livet, og det i løpet av 20 minutter.

Harald Høiback og Per Erik Olsen klarer med “Bombingen av Vallø – 25. april 1945”, å gi en solid avklaring på hvorfor de allierte valgte å bombe Vallø når krigen i all sannsynlighet var over. I det vide og det brede, foretar forfatterne en solid gjennomgang av hele historien om Vallø-bombingen. Her er det ikke spart på noe, og alt serveres på 168 sider.

Dette er en dyster, mørk, tragisk og brutal historie, som både kan få deg til å tørke tårer og måpe av sjokk. Leserne blir bedre kjent med hvilke skvadroner som deltok, om luftkampene over Vallø, og etterspillet med begravelser og opprydding. Dette er virkelig en bok som de krigsinteresserte/historieinteresserte bør lese. Den er rikt illustrert med kart og bilder. Jeg kan ikke annet enn å ta av meg hatten for Høiback og Olsen, deres måte å skrive på er både fengende og spennende. Så folkens dette er en bok dere virkelig bør anskaffe dere.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Klokka 23.15 25. april 1945 gikk flyalarmen på den lille halvøya øst for Tønsberg. Her ute, ytterst ute på Vestfoldkysten lå et av datidens mest moderne raffinerier. I tillegg til raffineriet lå det også mange bolighus både på Vallø og i området rundt. Alle gikk bare og ventet på at krigen skulle ta slutt. Ingen var lengre redde for bombeangrep eller krig. Da flyalarmen gikk trodde alle at det ikke var noe å bry seg om og de forsto ikke alvoret før det dalte fargerike bluss ned i fallskjermer og la seg pent tilrette både inne på raffineri-området og i området rundt. Beboerne styrtet ned i sine kjellere og søkte dekning. På vei mot den lille halvøya var nesten 100 Lancaster-bombefly for å avslutte den strategiske bombekrigen i Europa.”

 

Med ønsker om en god bokhøst til dere lesere

 

Kilder:

Mht.no. (2017). Bombingen av Vallø. Lokalisert 20.09.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top