Alvorlig bok om gravferd

"Elsket og savnet - en gravferdskonsulents betroelser" av Anne Marie Brenne

Forlag: Kagge

Sjanger: Sakprosa

Forfatter: Anne Marie Brenne

Sider: 158

Terningkast: 5

Format: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Noen leseopplevelser gjør mer inntrykk enn andre, “Elsket og savnet” av Anne Marie Brenne er en slik bok. Den er gripende, tankevekkende og rørende, og skrevet på en unik og spesiell måte. Det var flere ganger jeg tok til tårene da jeg leste denne detaljerte, kunnskapsrike og velskrevne dokumentaren fra en gravferdkonsulents arbeidsliv. Denne 158 siders lange boken, var ingen lett sak å fullføre, dette på grunn av at den er fullstappet med sterke og tårevåte inntrykk.

Boken til Anne Marie Brenne var ikke direkte langtrukken og kjedelig, men den var proppet med såpass hjerteskjærende og rørende øyeblikk, at den måtte leses over flere perioder. Det var vanskelig å fortære hele boken, i et jafs, derfor måtte den deles opp i flere doser. Forfatterens måte å skrive på, var det derimot ikke noe å si på. Hennes språk er voksent, og hennes måte å bygge opp boken på gjør det mer interessant å lese. Hun har på 158 sider klart å fange skremmende og sjokkerende øyeblikk fra hennes arbeidsliv, og samlet dem fra perm til perm. I denne boken skaper hun et helhets innblikk i kulissene hos en gravferdkonsulents arbeidsliv.

Selv om boken var svært godt skrevet, var det flere ganger jeg måtte fram og tilbake i teksten. Noen ganger var det vanskelig å følge med i boken. Den inneholder mange opplysninger, og flere plasser blir poengene forlatt svevende.

Anne Marie Brenne har jobbet i dette yrket i over 20 år, og det er ingen tvil om at hun har brukt mye av det hun har lært, opplevd og sett fra sitt arbeid, for å forme denne boken. Hun tar oss med inn bak kulissene, og gir oss et innblikk i hennes arbeid før, under og etter begravelsen. Noe som er flott, er at hun har behandlet all kilder og all materiale med respekt. I løpet av boken får gleden av å møte folk, som gir av sine følelser og tanker. Den er full av sorg, men også full av glede. Den er proppet med virkelige hendelser, som både vil gjør deg som leser kald og varm. Jeg synes forfatteren er raus i denne boken, og har klart å skape en velskreven og fengende leseopplevelse.

Selv om den til tider er svevende, så er det en leserverdig bok, som du aldri har lest maken til før. For skal du ha en sterk leseopplevelse, ja da bør du virkelig lese denne i høst, for jeg tror nemlig du vil angre om du ikke gjør det. Anne Marie Brenne, du skal være stolt over hva du har skrevet, og jeg håper det kanskje kommer en oppfølger, for det finnes få forfattere som tar opp dette temaet på en så systematisk, detaljert og omfattende måte. Tusen takk for en god leseopplevelse, som vil sitte lenge igjen hos meg som leser.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“En ting er sikkert: Døden kommer til oss alle. Anne Marie Brenne har jobbet som gravferdskonsulent i over 20 år. På den tiden har hun lært mye om oss mennesker og hvordan vi kan møte død og sorg. Nå skal hun snart pensjonere seg, og vil formidle noe av det hun vet til alle oss som skal leve videre. Både helt konkrete råd om hva du kan gjøre, og kloke betraktninger til den som er i sorg.

I denne boka forteller jeg om det som skjer før, under og etter en begravelse. Jeg forteller om møtene jeg har med mennesker i sorg. Når de er uten fasade eller filter mellom følelsene sine og resten av verden. Jeg har opplevd nydelige møter, preget av gode minner og sterke bånd, men jeg har også opplevd å måtte være fredsmekler, og jeg er blitt utsatt for verbale angrep. Mennesker i sorg har ofte behov for at det er noens skyld. Men det er ikke min skyld at noen dør. Jeg bare er her, om dere trenger meg.”

 

Med ønske om en god bokhøst

 

Kilder:

Kagge.no. (2019). Elsket og savnet. Lokalisert 15.09.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top