Alvorlig og underholdende barnebok!

Forlag: Vigmostad & Bjørke

 

Sjanger: Barnebok

 

Forfatter: Gaute Heivoll

 

Dato: 25.08.2018

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Gaute Heivoll har gjennom flere titalls utgivelser utmerket seg som en av nåtidens mest profilerte og viktigste forfattere. Med sitt skjønnlitterære gjennombrudd «Før jeg brenner ned» fra 2010, viste han sitt talent som forfatter. I høst, 2018 er han igjen aktuell med romanen «Sang for sekstiåtte forrædere». Men i denne anmeldelsen skal jeg ikke fokusere på hans skjønnlitterære utgivelser for voksne, jeg skal framheve hans barnebok som kom tidligere i år.

«Rottefangeren fra Sorø» er første del av barnebok serien Estragons historier. En serie om de syv dødssyndene, der rotter har hovedrollen. Et vakkert, sterkt, dramatisk, alvorlig, frekt og spennende eventyr for barn mellom 9 og 12 år. Heivoll har fått hjelp av den prisvinnende danske illustratøren John Kenn Mortensen, til å tegne et troverdig og dystert bilde av handling som utspiller seg mellom bokens to permer. Jeg har lest flere barnebøker opp igjennom, men vil si meg mektig imponert over Heivoll’s nyeste univers.

Hver søndag etter gudstjenesten sniker Siful seg ned i den hemmelige gangen fra bak orgelet og ned under kirkegården, der vennen Estragon bor i en kiste. Estragon er løgnaktig og grisk og nesten blind – men historiene han forteller, er ulikt noe annet. Kan en rotte jobbe som rottefanger? Estragon hevder så. Med Siful som lydhørt publikum forteller han om hvordan det gikk da han tok tjeneste hos begravelsesagenten Glambek, en mann like pengeglad og nedrig som Estragon selv.

Gaute Heivoll har med boken «Rottefangeren fra Sorø», vist at han ikke bare mestrer å skrive minneverdige leseopplevelser for voksne. Han har også klar å skape et litterært univers for barn som er såpass underholdende, dramatisk, humoristisk og alvorlig at selv de voksne har problemer å legge den fra seg. Dette er et litterær fabel som er full av humor, alvor og drama. Forfatteren byr også på uhyggelige øyeblikk der nakkehårene reiser seg hos leserne. Gaute Heivoll har skapt et litterært mesterverk som er proppet med spennende beskrivelser og dyster skildringer. En kan til tider få en følelse av at en leser Roald Dahl eller H.C Andersen. Så folkens, les denne for deres barn, eller les den selv, dere vil ikke angre!

Jeg ser fram til flere bøker i denne serien! For Gaute Heivoll skriver så innmari godt, det er en leseopplevelse som er særdeles vanskelig å legge fra seg!

 

Mitt terningkast av boken:

—6

 

Bakside informasjon om boken:

«Hver søndag etter gudstjenesten sniker Siful seg ned i den hemmelige gangen fra bak orgelet og ned under kirkegården, der vennen Estragon bor i en kiste. Estragon er løgnaktig og grisk og nesten blind – men historiene han forteller, er ulikt noe annet. Kan en rotte jobbe som rottefanger? Estragon hevder så. Med Siful som lydhørt publikum forteller han om hvordan det gikk da han tok tjeneste hos begravelsesagenten Glambek, en mann like pengeglad og nedrig som Estragon selv.»

 

Med høst hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Vigmostadbjorke.no. (2018). Rottefangeren fra Sorø. Lokalisert 25.08.2018 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top