Min anmeldelse av boken:

“Den norske Oljemodellen” er den rikt illustrerte boken om Norge og oljeeventyret landet har opplevd. Dette er en kunnskapsrike og innholdsrik bok om den oljenasjonen Norge har blitt. Det er Arbeidernes Historielag i Rogaland som utgir denne kunnskapsrike og rikt illustrerte boken. Den er utgitt i 2016 og er en litterær godbit. Her får leserne et unikt, omfattende og viktig innblikk i Norge som økonomisk land og hva som ga den solide økonomien.

Gjennom flere bidragsytere får vi innsikt i hvordan Oljeeventyret har utviklet seg gjennom tidene. Vi får innsyn gjennom både bilder og artikler.

Denne boken er viet et den norsk oljevirksomhet og politikk. Det var i 2016, 50 år siden den første oljebrønnen på sokkelen ble boret. Hovedartikkelen i boken, er skrevet av Gunnar Berge. Som rikspolitiker for Arbeiderpartiet siden høsten 1969 har han vært aktivt med i utformingen av vår petroleumspolitikk – fra den første oljen ble påvist på Ekofisk-feltet. Den norske modellen, som har vært et sentralt politisk begrep i etterkrigstida, kom også til å danne mønster for petroleumssektoren.

Berges artikkel er en gjennomgang av oljehistorien, i stor grad en personlig fortelling, preget av at han selv ofte sto midt oppe i begivenhetene. Hans presentasjon i dag var krydret med små historier; han fortalte bl a hvordan Arve Johnsen trosset fagstatsråden og gikk direkte til statsminister Gro Harlem Brundtland for å få vedtatt Statpipe-ledningen til Kårstø. Artig er også beretningen om da Trygve Bratteli sto for den høytidelige åpningen av produksjonen på Gulftide, uten at det ble produsert en dråpe olje. Produksjonsstarten måtte utsettes i flere uker av tekniske grunner, og statsminister Bratteli kom flere ganger bort til Berge på Stortinget og spurte: Vet du om det er kommet noe olje nå?

Tre av de andre forfatterne hadde også korte presentasjoner av sine artikler: Trude Meland tok for seg Amoco-klubbens utviklingshistorie – fra husforening til avdeling i NOPEF, mens Terje Johansen ga de frammøtte et lite innblikk i LO-forbundenes problematiske erfaringer med oljeindustrien i pionertida. Arve Andersen snakket om den ofte undervurderte rolle Leif Larsen, Arbeiderpartiets ordfører i Stavanger fra 1968-1971, spilte i arbeidet med å gjøre Stavanger til oljehovedstad.

Årets bok fra historielaget inneholder 12 artikler fordelt på 192 sider. Dette er en fengende, kunnskapsrik, innholdsrik og viktig bok for det norske folk, historie, politikk og samfunn. Jeg har valgt å gi denne boken, terningkast 5!

 

Med bokhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Arbeidernes historielag i Rogaland. (2016). Den norske oljemodellen. Lokalisert 05.02.2017.

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top