Forlag: Humanist forlaget

 

Sjanger: Historie/Krigslitteratur

 

Forfattere: Nik Brandal, Eirik Brazier og Ola Teige

 

Dato: 21.12.2016

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Boken “De ukjente krigerne”, gjør oss kjent med de flere tusen nordmenn som kjempet i første verdenskrig. Nik Brandal, Eirik Brazier og Ola Teige har skrevet en kunnskapsrik, spennende, politisk og historisk bok om de femten tusen norske menn og kvinner som deltok i første verdenskrig.

Forfatterne tar oss med tilbake til tiden mellom 1914 og 1918. Den handler om første verdenskrig og er basert på et omfattende kildemateriale. Forfatterne har hentet kunnskap fra både norske og internasjonale dokumentsamlinger, brev, aviser og memoarer. Boken gir leserne en unik innsikt i den del av norsk historie som til nå, nærmest har vært ukjent.

“De ukjente krigerne”, handler om de norske soldatene som opplevde krigens grusomhet. Et ukjent antall norske kvinner meldte seg også til tjeneste som sykepleiere. Boken forteller for første gang historien om de femten tusen norske menn og kvinner som deltok i første verdenskrig.

Leserne blir med på en litterær reise tilbake i historien. Den tar for seg oppholdet soldatene hadde skyttergravene på vestfronten. Vi blir med til feltsykehusene i Frankrike. Boken skildrer hvordan det var å være i kamp, virkningene av kjemisk krigføring og livet som norsk soldat i en fremmed krig. Sist, men ikke minst, omhandler den hvordan veteranene taklet livet etter krigen.

Forfatterne har gjort et omfattende arbeid med å skrive denne boken. Den er kunnskapsrik, sterk, brutal, skremmende, spennende og realistisk. Dette er en litterær opplevelse som du virkelig bør oppleve. Den er preget av politikk og historie. “De ukjente krigerne”, er en imponerende bok. Jeg har valgt å gi den, terningkast 5! Her blir du kjent med nordmennene som led under krigen.

 

Bakside informasjon om boken:

“Vi bruger kjoler til knærne,” skrev Oscar Lund i et brev hjem til moren på Røros. Han følte seg ikke helt bekvem i kilt, men som soldat i den kanadiske 16. bataljon – The Canadian-Scottish – hadde han ikke noe valg. Oscar Lund døde få måneder etter at han kom til fronten i 1915, 22 år gammel. I graver på kontinentet hviler det flere tusen nordmenn som kjempet i første verdenskrig (1914-1918). Den 11. november hvert år legges blomster på gravene deres, men representanter fra den norske staten er ikke til stede, til tross for at første verdenskrig også var en norsk tragedie.

Det var ikke bare soldatene som opplevde krigens grusomhet. Et ukjent antall norske kvinner meldte seg også til tjeneste som sykepleiere. De ukjente krigerne forteller for første gang historien om de femten tusen norske menn og kvinner som deltok i første verdenskrig. Vi får være med til skyttergravene på vestfronten og til feltsykehusene i Frankrike. Boken skildrer hvordan det var å være i kamp, virkningene av kjemisk krigføring og livet som norsk soldat i en fremmed krig. Sist, men ikke minst, omhandler den hvordan veteranene taklet livet etter krigen.”

 

Med bokhilsen

 

Kilder:

Humanistforlaget.no. (2014). De ukjente krigerne. Lokalisert 22.12.2016 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top