Forlag: Kagge forlag
Sjanger: Krigslitteratur/Historie
Forfatter: Eirik Veum
Kilde: Innbundet
"Det svenske sviket. 1940 – 1945", er Eirik Veums nye bok om andre verdenskrig. Sist utgivelse var tre binds verket "Nådeløse nordmenn". Igjen viser Veum sitt talent som forfatter. Boken forteller først og fremst om forholdet mellom Sverige og Norge under og etter krigen. Dette er en viktig del av krigshistorien, som Veum gjør en imponerende jobb med å fortelle. Boken forteller om hvordan det svenske folket dolket nordmennene i ryggen. Dette er en gripende, sjokkerende og spennende historie, samlet mellom to permer.
Eirik Veum forteller som nevnt om det gode forholdet mellom Sverige og Norge etter annen verdenskrig. Dette er en viktig del av den norske krigshistorien. Begrepet «broderfolk», blir ofte brukt for å understreke det gode forholdet mellom de to landene.
Selv om vi i dag ser positivt på forholdet mellom landene, er dette kun en del av krigshistorien. Sannheten er at forholdet ikke var så hjertelig som krigshistorien har slått fast. Særlig var forholdet anstrengt i krigens første fase frem mot det tyske nederlaget ved Stalingrad i februar 1943.
"Det svenske sviket. 1940 – 1945", avdekker at mange svensker ikke var «brødre» og heller ikke støttet nordmennene i deres kamp mot den tyske okkupasjonsmakten og deres norske allierte.
Forfatteren viser i denne boken, hvordan det norske folk og den norske motstandskampen i flere tilfeller ble motarbeidet av svenske borgere. Den tar opp hvordan det svenske kongehus forholdt seg til krigen og deres kommunikasjon med tyskerne. Sverige var nøytralt, noe som gjorde det fredelig i deres hjemland.
Eirik Veum har igjen skrevet en sterk, brutal, sjokkerende, dramatisk, dyster, politisk og spennende historie om to vidt forskjellige nabolandene under andre verdenskrig. Eirik Veum forteller en viktig del av historien, mellom to permer. Spennende og kunnskapsrik fra første side. Veum har gjort et imponerende arbeid. Jeg har valgt å gi denne boken terningkast 5!
Bakside informasjon om boken:
"Etter annen verdenskrig har det gode forholdet mellom Sverige og Norge blitt trukket frem som en viktig del av krigshistorien. Begrepet «broderfolk» brukes fortsatt for å understreke det gode forholdet mellom de to landene. Dette er likevel kun en del av historien om forholdet mellom Norge og Sverige under annen verdenskrig. Sannheten er at forholdet ikke var så hjertelig som krigshistorien har slått fast. Særlig var forholdet anstrengt i krigens første fase frem mot det tyske nederlaget ved Stalingrad i februar 1943."
Med bokhilsen
Kilder:
Kagge.no. (2016). Det svenske sviket – 1940 – 1945. Lokalisert 11.12.2016 på Internett http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044808&b_id=1651512