Anmeldelse av Geir Stian Ulsteins bok “Tysklandsbrigaden”

Tysklandsbrigaden

Forlag: Spartacus forlag

 

Sjanger: Historisk/Sakprosa

 

Forfatter: Geir Stian Ulstein

 

Sider: 266

 

Dato: 07.01.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Anmeldelsen av boken:

Forfatterskapet til Geir Stian Ulstein går helt tilbake til 2008. Da han debuterte med romanen “Piggtrådroser”, som handlet om hans bestefars dramatiske opplevelser i konsentrasjonsleirer under krigen. I 2018 var han aktuell med hele 2 historiske utgivelser. I denne anmeldelsen skal jeg ta for meg “Tysklandsbrigaden”, en bok om folket som dro til et ruinert Tyskland for å ordne opp etter krigen. De dro til fiendelandet for freden, selv om fredsavtalen enda ikke var signert. Forfatteren har gjort et utmerket arbeid ved å skrive om de fem tusen nordmenn som dro til et krigsherjet Tyskland. Dette er en praktfull og kunnskapsrik bok som virkelig står høyt hos meg når det kommer til historiske bøker.

Boken omhandler tiden etter 1947. Mellom flyteminer og gjennom pakkis sendes de første 5000 norske soldatene over Nordsjøen i et tidligere tysk troppetransportskip. Destinasjon var fiendelandet Tyskland. Oppdraget var å vokte freden. Idet de ankommer, er fredsavtalen fortsatt ikke undertegnet, og millioner av statsløse mennesker er jaget inn i ruinene av Hitlers rike. Tyskland er sønderknust, men en ny trussel stiger fram fra øst. Snart står de norske soldatene som første og eneste skanse mellom Norden og den sovjetiske hæren som rev Tyskland i biter. De vet ikke hva ordren blir dersom angrepet kommer. Evakuere eller slåss til siste mann?

Det er ingen tvil om at Geir Stian Ulstein har gjort omfattende research han har skrevet denne boken. Gjennom arkivmateriale, bilder og intervjuer med flere titalls veteraner, har Geir Stian Ulstein snekret sammen en solid beretning om brigaden som dro til Tyskland for å ordne opp. For fram til 1953 var rundt 50 000 nordmenn utstasjonert i Tyskland. Blant dem var framtidige samfunnstopper, kunstnere, idrettshelter og politikere. Thorvald Stoltenberg, Odvar Nordli og Kåre Willoch var noen av deltakerne i Tysklandsbrigaden. Jeg er meget imponert over forfatterens måte å behandle denne form for historie, Norge kunne ikke fått en bedre formidler av dette temaet. Så dette er virkelig en bok som bør lese, både av dem som søker svar på hvordan det gikk med Tyskland og Europa etter krigen og/eller de som generelt liker historie og har interesse for det.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“1947. Mellom flyteminer og gjennom pakkis sendes de første 5000 norske soldatene over Nordsjøen i et tidligere tysk troppetransportskip. Destinasjon: fiendeland. Oppdrag: å vokte freden. Idet de ankommer, er fredsavtalen fortsatt ikke undertegnet, og millioner av statsløse mennesker er jaget inn i ruinene av Hitlers rike. Tyskland er fullstendig knust, men en ny trussel stiger fram fra øst. Snart står de norske soldatene som første og eneste skanse mellom Norden og den sovjetiske hæren som rev Tyskland i biter. De vet ikke hva ordren blir dersom angrepet kommer. Evakuere eller slåss til siste mann?

Fram til 1953 var rundt 50 000 nordmenn utstasjonert i Tyskland. Blant dem var framtidige samfunnstopper, kunstnere, idrettshelter og politikere som Thorvald Stoltenberg, Odvar Nordli og Kåre Willoch. Basert på arkivmateriale og intervjuer med rundt 100 veteraner leverer Geir Stian Ulstein den første sammenfattende beretningen om Tysklandsbrigaden.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Spartacus.no. (2018). Tysklandsbrigaden. Lokalisert 07.01.2019 på internett her! 

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top