Et valg, en leder og en epoke, men en viktig historie nedskrevet i sort og hvit!

Forlag: Gyldendal forlag

Sjanger: Politisk litteratur

Forfatter: Eirik Wig Sundvall

Sider: 312

Kilde: Innbundet

 

“Gerhardsens valg”, er en historie om arbeiderpartiet, Gerhardsen som leder og et tungt valg og avskjed med Sovjetunionen! Dette er en viktig historie som nå er skrevet om. En bok å anbefale på det sterkeste.

Her tas spørsmålet om hvorfor NATO-medlemskap så vanskelig. Du blir bedre kjent med Gerhardsen og hans måte å styre den norske politikk på. Aldri før har dette temaet blitt bedre drøftet. Historiker Eirik Wig Sundvall tar oss med på en politisk reise i Norge og vi får vite bedre hva som lå bak Arbeiderpartiets ideologiske sjelekamp.

I denne boken avdekker Eirik som historiker valg og styringen til Einar. Vi blir bedre kjent med en ung mann Einar Gerhardsen som i 1920 reiste til Lenins Sovjet-Russland. Her legges det fram hans begeistring ovenfor kommunismen. Selv ønsket Gerhardsen en «Arbeiderstaten».

Eirik tas oss med inn i det politiske Norge gjennom en viktig epoke av etter krigstiden. Vi tas med i kulissene av kommunisme og sosialisme. Dette er en solid historie om Norges viktigste mann. 

Boken er både spennende, politisk, alvorlig, sterk og viktig. En sterk og viktig del av Norges historie er lagt fram på en historisk måte mellom 2 permer. Vi blir tatt med på Gerhardsens tanker om Norges framtid. Dette er virkelig boken å anbefale.

Jeg velger å gi denne historiske avhandlingen, terningkast 5!

 

Bakside informasjon om boken:

“Som ung mann reiste Einar Gerhardsen i 1920 til Lenins Sovjet-Russland. Han ble bergtatt, og returnerte til Norge som en troende kommunist. «Arbeiderstaten», det sosialistiske «fremtidslandet» i øst var lerretet Arbeiderpartiets unge kunne male sine drømmer på.  

Boken følger Arbeiderpartiets utvikling gjennom 1920-årenes revolusjonære radikalisme, til fascismens fremvekst, borgerkrigen i Spania, Moskvaprosessene, Vinterkrigen i Finland og 2. verdenskrig. Stalins diktatur gjorde det stadig vanskeligere å elske Sovjetunionen, og i 1948 omtalte statsminister Gerhardsen kommunistene som «den største trusselen mot det norske folks frihet og demokrati». Året etter ledet han Norge inn i NATO, en «kapitalistisk» forsvarsallianse med front mot Sovjetunionen. 

Det vanskelige forholdet til Sovjetunionen berørte Arbeiderpartiets sosialistiske identitet. Rundt sterke personligheter som Martin Tranmæl, Haakon Lie og Sigurd Evensmo oppsto skarpe konflikter. I deres midte sto «landsfaderen» Einar Gerhardsen, mannen som til det siste nektet å se Sovjetunionen som en fiende.”

 

Kilder:

Gyldendal.no. (2016). Gerhardsens valg. Lokalisert 26.10.2016 på internett http://www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar/Historie/Gerhardsens-valg 

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top