En viktig del av andre verdenskrig, endelig mellom to permer!

Forlag: Gyldendal forlag

Sjanger: Krigs litteratur

Forfatter: Asbjørn Jaklin

Sider: 432

Kilde: Innbundet

 

Endelig er det utgitt ny bok om Nord-Troms og Finnmark og deres behandling under andre verdenskrig. Dette er en sterkt, dramatisk og grensesprengende bok om et av Norges største krigens traumer. Jaklin ta for seg ofrene og de skyldige og guider oss gjennom 432 sider med brutal vold og urettferdig behandling. Dette er virkelig en bok jeg anbefaler.

Aldri før har det blitt skrevet en bok om Hitler “Brent Jord” taktikk, der Nord- Troms og Finnmark ble evakuert. Dette er en brutal sannhet, men en viktig del av den norske historie. 

Asbjørn tar for seg høsten 1944, da Adolf Hitler som nevnt befalte tvangsevakuering av Nord-Troms og Finnmark. Bygninger skulle brennes, infrastruktur raseres, buskap slaktes. 50 000 innbyggere ble tvangsevakuert. 25 000 motsatte seg ordren, ikke alle overlevde vinteren under kummerlige forhold. 

Jaklin har gått i dybden av de personlige, politiske og militære sidene ved tvangsevakueringen.

Vi får bli kjent med en historie som ikke alle har kjennskap til. Dette er en sterk og kunnskapsrik fortelling om et folk som ble elendig og urettferdig behandlet og de flere som døde av følgene. Dette er en spennende, kunnskapsrik, brutal og voldelig fortelling fra andre verdenskrig og Norge.

“Brent Jord”, har jeg valgt å gi terningkast 6!

Asbjørn har formidlet en historie på en spennende, sterk, nytenkende og genial måte. Dette er litteratur om andre verdenskrig du ikke bør gå glipp av!

 

Bakside informasjon om boken:

“Høsten 1944 beordret Adolf Hitler tvangsevakuering av Nord-Troms og Finnmark. Bygninger skulle brennes, infrastruktur raseres, buskap slaktes. 50 000 innbyggere ble tvangsevakuert. 25 000 motsatte seg ordren, ikke alle overlevde vinteren under kummerlige forhold.

Asbjørn Jaklin beskriver de personlige, politiske og militære sidene ved tvangsevakueringen. I Brent jord møter leseren løytnant Alfred Henningsens heroiske kamp mot den tyske overmakten, evakueringssjef Ragnar Hansen, som balanserte mellom nazistenes ordrer og humanitære hensyn, barnehjemsbestyrer Ingertha Horsdal, som flyktet med 22 barn over fjellet, og Ellen Nora, som døde bare 13 år gammel av difteri og måtte ligge i fjøset over vinteren for å kunne begraves.

Hvordan taklet enkeltpersoner de traumatiske hendelsene i ei tid uten krisepsykiatri? Hva var bakgrunnen for at russerne trakk seg frivillig ut av Øst-Finnmark? Og hvordan kunne den ansvarlige tyske offiseren, generaloberst Lothar Rendulic, gå fri under rettsoppgjøret i Nürnberg? I Brent jord gir Asbjørn Jaklin svarene.”

 

Med bokhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Gyldendal.no. (2016). Brent Jord. Lokalisert 26.10.2016 på internett http://www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar/Historie/Brent-jord

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top