En oversiktlig historie om nordmenn som samarbeidet med nazismen!

Forlag: Historie & Kultur

Sjanger: Historie/Krig

Forfatter: Nina Drolsum Kroglund

Sider: 503

Dato: 15.04.2017

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Nina Drolsum Kroglund har med "Hitler norske hjelpere", skrevet et kunnskapsrikt og oversiktlig verk om nordmenn som samarbeidet med nazistene.

Leserne får her et solid innblikk i kvinner og menns arbeid for det tredje riket. Dette er en dyster, dramatisk, brutal og velskreven bok om de norske aktørene. Nordmenn som i større eller mindre grad arbeidet for den tyske okkupasjonsmakten i Norge.

Forfatteren gir leserne innsikt i hvorfor flere titusener samarbeidet i stedet for å vise motstand. Det hele handlet om alt fra administrativt til politisk og økonomisk samarbeid.

I noen norske familier er fremdeles spørsmålet om hva bestefar gjorde under krigen et tabubelagt tema. Det var trolig rundt 200 000 nordmenn som arbeidet på tyske anlegg. Norsk næringsliv hadde gyldne tider.

Forfatteren tar også for deg hvorfor, folk benyttet tiden til å profittere på krigen, og samtidig være til nytte for Tysklands krigføring.

Nina Drolsum Kroglund, forteller om de over 50 000 nordmennene som meldte seg inn i Vidkun Quislings parti Nasjonal Samling, og de over 5000 reiste til fronten i tyske uniformer.

"Hitler norske hjelpere" handler også om valget nordmennene gjorde. Var de glødende nazister og Hitlers nyttige hjelpere eller var det også andre motiver som lå bak valgene.

Min konklusjon av boken:

"Hitler norske hjelpere" er en rikt illustrert og omfattende beretning om kvinner og menns samarbeid med nazismen. Leserne får i Nina's bok et solid innblikk i den fem år lange krigen i Norge. Dette er en spennende, skremmende og sjokkerende historie. Den tar for seg hvordan nazismen og nasjonal samling blomstret i Norge.

Nina Drolsum Kroglund, har skrevet en troverdig bok om andre verdenskrig store konsekvenser i Norge. Dette er en oversiktlig og tankevekkende historie, samlet mellom to permer.

Leserne blir kjent med 200 000 nordmenn som arbeidet på tyske anlegg, de 50 000 nordmennene som meldte seg inn i Vidkun Quislings parti Nasjonal Samling og de over 5000 reiste til fronten i tyske uniformer.

Dette er kunnskapsrik litteratur om nordmenn i tysk tjeneste. Leserne får her oversikt over den norske politikk og økonomi under krigen. Blant annet tar Nina utgangspunkt i det norske næringslivets gyldne tider.

"Hitler norske hjelpere" er en ekstremt spennende bok. Dette er en innholdsrik bok, med et solid og oversiktlig register. Nina's har laget et velskrevet verk om de flere naive nordmenn som i stede for å gjøre motstand, samarbeidet med nazistene og lot det vokse. Leserne blir her kjent med Tyskland som makt, et okkupert Norge og de flere landssvikerne som ofret sitt liv i tjeneste.

Dette er en dyster, brutal og dramatisk bok som virkelig kan anbefales!

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Denne boken handler om de norske kvinner og menn som under 2. verdenskrig i større eller mindre grad samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten i Norge. Hvorfor valgte titusener å samarbeide i stedet for å være passive eller gjøre motstand? Det dreier seg om alt fra administrativt til politisk og økonomisk samarbeid. I noen norske familier er fremdeles spørsmålet om hva bestefar gjorde under krigen et tabubelagt tema. Det var trolig rundt 200 000 nordmenn som arbeidet på tyske anlegg. Norsk næringsliv hadde gyldne tider. Hvorfor benyttet så mange denne tiden til å profittere på krigen, og samtidig være til nytte for Tysklands krigføring? Over 50 000 nordmenn meldte seg inn i Vidkun Quislings parti Nasjonal Samling, og over 5000 reiste til fronten i tyske uniformer. Hvem var de, og hva fikk dem til å velge som de gjorde? Var de glødende nazister og Hitlers nyttige hjelpere? Eller var det også andre motiver som lå bak valgene? Og hvem var egentlig ministrene i Quislings regjering? For første gang får vi presentert hver og en av dem. Hva slags bakgrunn hadde de, hvordan ble de dømt under rettsoppgjøret og hvordan forsvarte de sine valg?"

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Historie & Kultur. (2017). Hitlers norske hjelpere. 503 sider

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top