Kunnskapsrikt innblikk i okkupantenes installasjoner!

Forlag: Ares forlag

 

Sjanger: Historie/Krigen

 

Forfatter: Per Erik Olsen

 

Dato: 10.06.2018

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Endelig er det blitt laget en velskreven kulturhistorisk guide til de tyske installasjonene i Vestfold. Per Erik Olsen gir med «Festung 1940 – 1945 – Vestfold» et innholdsrik, omfattende og oversiktlig innblikk i tyske installasjoner fra okkupasjonen i Norge.

«Festung 1940 – 1945 – Vestfold” er en praktbok av de sjeldne. Hele 484 sider med tettpakket spenning og informasjon. Her får leserne servert krigshistorie både gjennom tekst og bilder. Per Erik Olsen guider leserne til flere av de tyske fortene, bunkerne, infanteristillingene, fangeleirene og installasjonene som ble bygget i Vestfold av okkupasjonsmakten.

Boken har kart som leserne kan bruke til finne fram. Aldri før har jeg bladd i en så tettpakket og kompakt bok som tar for seg de flere kulturminnene som ble bygget og etterlatt av tyskerne under krigen.

I april 1940 invaderte som kjent tyskerne Norge. Da var kystforsvaret i en sørgelig forfatning. Det fantes kun noen få kystfort langs kysten vår. I Oslofjorden var det påbegynt en utbygging allerede under første verdenskrig, men utover på 1920- og 1930-tallet ble utbyggingen kraftig forsinket. Dette på grunn av at regjeringen trodde på en nøytralitetspolitikk og var overbevist om at en verdenskrig aldri ville komme.

Alle tegn ble oversett, og da tyskerne invaderte natten til den 9. april 1940, hadde vi fire operative kystfort i Oslofjorden. Rauøy, Bolærne, Oscarsborg og Mågerø sto klare med sine kanoner, men mannskapene var utrente og ikke klare for krig. Blücher ble senket ved Oscarsborg, men kampene ble harde både på Rauøy og Bolærne, mens det på Mågerø ikke ble avfyrt skudd da det fantes kun to hylser til de to 30,5 cm haubitsene.

Tyskerne lyktes i sin invasjon og overtok landet. De satte umiddelbart i gang med en storstilt utbygging av kystforsvaret og holdt på i fem lange år. I dag er dette krigens kulturminner og det eneste synlige bevis på at tyskerne okkuperte landet vårt og holdt oss i et jerngrep så lenge krigen varte.

Per Erik Olsen gir med «Festung 1940 – 1945 – Vestfold” et kunnskapsrikt innblikk i kulturminner etter krigen. Lett er det å orientere seg hvor de forskjellige installasjonene finnes. Dette er kulturhistorie det er viktig å ta vare på. Boken gir en innføring i utbruddet, krigens gang og resultatet av krigen. Vi får også innblikk i hvordan tiden før krigen var, og om den nøytraliteten som vi ønsket, men ikke fikk. Så dette er en bok for de som har interesse for krigen. En praktbok som virkelig kan anbefales!

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

«Boken tar for seg alle de tyske fortene, bunkerne, infanteristillingene, fangeleirene og andre viktig installasjoner okkupasjonsmakten bygget under andre verdenskrig.

Boken er en kulturhistorisk guide til de tyske installasjonene i Vestfold.

Da tyskerne invaderte Norge i april 1940, var det norske kystforsvaret i en sørgelig forfatning. Det fantes kun noen få kystfort langs kysten vår. I Oslofjorden var det påbegynt en utbygging allerede under første verdenskrig, men utover på 1920- og 1930-tallet ble utbyggingen kraftig forsinket, siden regjeringen trodde på en nøytralitetspolitikk og var overbevist om at en verdenskrig aldri ville komme. Alle tegn ble oversett, og da tyskerne invaderte natten til den 9. april 1940, hadde vi fire operative kystfort i Oslofjorden. Rauøy, Bolærne, Oscarsborg og Mågerø sto klare med sine kanoner, men mannskapene var utrente og ikke klare for krig. Blücher ble senket ved Oscarsborg, men kampene ble harde både på Rauøy og Bolærne, mens det på Mågerø ikke ble avfyrt skudd da det fantes kun to hylser til de to 30,5 cm haubitsene. Tyskerne lyktes i sin invasjon og overtok landet. De satte umiddelbart i gang med en storstilt utbygging av kystforsvaret og holdt på i fem lange år. I dag er dette krigens kulturminner og det eneste synlige bevis på at tyskerne okkuperte landet vårt og holdt oss i et jerngrep så lenge krigen varte.

Vi synes det er viktig å ta vare på disse kulturminnene og har derfor laget denne boken for å gi deg muligheten til å dra på tur og se på hva som ble bygget.

Boken er på 484 sider og er illustrert med hundrevis av bilder både fra krigen og fra i dag. Den har også kart som følger boken slik at du skal finne fram»

 

Med sommer hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Mht.no. (2016). Festung 1940 – 1945 – Vestfold. Lokalisert 10.06.2018 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top